Nyolc érv a fenyőkéreg mellett

Napjaink egyik legelterjedtebb természetes kerti borítása a fenyőkéreg. Felhasználási lehetőségei szerteágazók, jótékony hatásai új lehetőségeket nyitnak a zöldfelület kezelésben.

A fenyvesek hangulatát idéző közkedvelt illatú mulcs (angol szó, jelentése talajtakarás) az ágyások és kerti utak természetes talajtakarója. A szemmel látható kellemes esztétikai látványon kívül meglepően sokoldalú.

Nyolc érv a fenyőkéreg mellett

1. 5–8 cm vastagságban hőpajzsként óvja a növényeket a zord hidegtől és a forróságtól.

2. Vízáteresztő képességének köszönhetően eljut a növények gyökereihez a víz, de a párolgást korlátozza, így kevesebb csapadék vagy öntözővíz is elég.

3. Gátolja a magról kelő gyomok fejlődését, így ritkábban vagy egyáltalán nem kell gyomlálni az ágyásokban.

Nyolc érv a fenyőkéreg mellett

4. A fenyőkéreg növeli a talaj tápanyagtartalmát, savanyítja a talajt és ezzel az alacsony pH-értéket igénylő növényeknek kedvez. (például magnólia, hortenzia, azálea, rododendron, somok, tuják, fenyők stb.)

5. Ideális veteményesekben, és haszonnövények talajtakarására természetes tulajdonságai révén (hőpajzs, gyomstop, biotáp).

6. Kiváló esésvédelmet biztosít a játszótereken, mászókák hinták és egyéb játszó kellékek körül.

Nyolc érv a fenyőkéreg mellett

7. Természetes és lábkímélő borítás, így akár kerti útként is szolgálhat, mivel nem sarasodik fel, és elvezeti az esővizet.

8. Hosszantartón szép, akár évekig is tarthat, és azután is csak felülszórással kell kiegészíteni a meglévőt.

A fenyőkéreg kiválasztásakor fontos, hogy színezéktől mentes kéreg legyen. A sárga, piros és egyéb rikító színű mulcs, szintetikus színezőanyagokat tartalmazhat, ami előbb utóbb a talajba felszívódva a növények gyökereihez is elér. Ennek káros hatásai rendkívül tartósak és veszélyesek, különösen, ha haszonnövényekről van szó.
Ezért legyünk körültekintők, és választás előtt győződjünk meg róla, hogy nem faipari hulladékot, darált fát, deszkamaradékot, hanem valóban a fenyőfa lehántolt kérgét kapjuk festékmentesen.

Fajta választékról és a fenyőkéreggel kapcsolatos hasznos tanácsokról bővebben olvashat a kertfenntartok.hu oldalon.

Nyolc érv a fenyőkéreg mellett

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Ismerkedés a zöldtetőkkel

Nehezíti az életünket a klímaváltozás, különösen a nagyvárosokban élőket sújtja a szélsőséges időjárás. A gondok enyhítésére nyújt lehetőséget a zöldtető.

Gyepszőnyeg- és fűtelepítés

Kertünk egyik legfontosabb alkotója a gyepfelület. De hogyan is varázsolhatunk dús füvű zöld gyepet udvarunkba?

Fűre lépni szabad!

Sőt, egyenesen kötelező. Gyepesíteni ugyanis nem olyan egyszerű, mint gondolnák, később pedig a gyep folyamatos munkát és odafigyelést kíván. És, ha már annyit fáradtunk vele, legalább élvezzük a jól megérdemelt pihenést.

Kerttervezés lépésről lépésre

Milyen lehetőségek rejlenek a kertben? Hogyan tervezzünk, hogyan épül fel egy tervezői folyamat? Mire érdemes figyelni, ha tervezőt választunk? Cikkünkben erről is beszélgetünk Nagy Dorina okleveles kerttervező mérnökkel.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Így épült a teraszunk – 50 képben bemutatva

Nem kis fába vágja a fejszéjét az, aki kertjének átalakítására és teraszépítésre adja a fejét. Ahogy az alábbi, képekkel gazdagon illusztrált történet is igazolja, egy kisméretű előkert vagy tetőkert pedig különös körültekintést és extra figyelmet igényel.

Nyárvégi kerti munkák

Az augusztus a kiskertben nemcsak a betakarítás és az őszre való felkészülés jellemzi, ilyenkor aktuális a késői vetés is, hogy a téli hónapokban még mindig friss zöldség kerüljön az asztalunkra.

Az első tavaszi kerti munkák

„Kertünk életterünk nappalija” – otthonunk fontos része a kert, gyönyörködtet, és időről időre elkápráztat változásaival, színeivel, illataival. Írásunkban összegezzük a legfontosabb tavaszindító kerti munkákat: a gyepszellőztetést, a lemosó permetezést, a tavaszi metszést, az öntözőrendszer karbantartását.

Az év legzöldebb kertje

Környezetbarát kertművelés, növénytermesztés és megújuló energiaforrások használata – ezek alapfeltételek voltak „Az év környezetbarát kertje” versenyben. A nyertes Szilágyi Alice lett, aki az egész kertet saját kezével gondozza.