Nyolc érv a fenyőkéreg mellett

Napjaink egyik legelterjedtebb természetes kerti borítása a fenyőkéreg. Felhasználási lehetőségei szerteágazók, jótékony hatásai új lehetőségeket nyitnak a zöldfelület kezelésben.

A fenyvesek hangulatát idéző közkedvelt illatú mulcs (angol szó, jelentése talajtakarás) az ágyások és kerti utak természetes talajtakarója. A szemmel látható kellemes esztétikai látványon kívül meglepően sokoldalú.

Nyolc érv a fenyőkéreg mellett

1. 5–8 cm vastagságban hőpajzsként óvja a növényeket a zord hidegtől és a forróságtól.

2. Vízáteresztő képességének köszönhetően eljut a növények gyökereihez a víz, de a párolgást korlátozza, így kevesebb csapadék vagy öntözővíz is elég.

3. Gátolja a magról kelő gyomok fejlődését, így ritkábban vagy egyáltalán nem kell gyomlálni az ágyásokban.

Nyolc érv a fenyőkéreg mellett

4. A fenyőkéreg növeli a talaj tápanyagtartalmát, savanyítja a talajt és ezzel az alacsony pH-értéket igénylő növényeknek kedvez. (például magnólia, hortenzia, azálea, rododendron, somok, tuják, fenyők stb.)

5. Ideális veteményesekben, és haszonnövények talajtakarására természetes tulajdonságai révén (hőpajzs, gyomstop, biotáp).

6. Kiváló esésvédelmet biztosít a játszótereken, mászókák hinták és egyéb játszó kellékek körül.

Nyolc érv a fenyőkéreg mellett

7. Természetes és lábkímélő borítás, így akár kerti útként is szolgálhat, mivel nem sarasodik fel, és elvezeti az esővizet.

8. Hosszantartón szép, akár évekig is tarthat, és azután is csak felülszórással kell kiegészíteni a meglévőt.

A fenyőkéreg kiválasztásakor fontos, hogy színezéktől mentes kéreg legyen. A sárga, piros és egyéb rikító színű mulcs, szintetikus színezőanyagokat tartalmazhat, ami előbb utóbb a talajba felszívódva a növények gyökereihez is elér. Ennek káros hatásai rendkívül tartósak és veszélyesek, különösen, ha haszonnövényekről van szó.
Ezért legyünk körültekintők, és választás előtt győződjünk meg róla, hogy nem faipari hulladékot, darált fát, deszkamaradékot, hanem valóban a fenyőfa lehántolt kérgét kapjuk festékmentesen.

Fajta választékról és a fenyőkéreggel kapcsolatos hasznos tanácsokról bővebben olvashat a kertfenntartok.hu oldalon.

Nyolc érv a fenyőkéreg mellett

Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Komposztálás – Hogyan készül a konyhai és kerti hulladékból hasznos anyag?

A komposztálás talán az egyik legkiválóbb példa arra, hogy az ember viszonyulhat mindkét fél számára előnyös módon is a természethez. Ráadásul komposztálni egyszerű dolog.

Ismerkedés a zöldtetőkkel

Nehezíti az életünket a klímaváltozás, különösen a nagyvárosokban élőket sújtja a szélsőséges időjárás. A gondok enyhítésére nyújt lehetőséget a zöldtető.

Gyepszőnyeg- és fűtelepítés

Kertünk egyik legfontosabb alkotója a gyepfelület. De hogyan is varázsolhatunk dús füvű zöld gyepet udvarunkba?

Fűre lépni szabad!

Sőt, egyenesen kötelező. Gyepesíteni ugyanis nem olyan egyszerű, mint gondolnák, később pedig a gyep folyamatos munkát és odafigyelést kíván. És, ha már annyit fáradtunk vele, legalább élvezzük a jól megérdemelt pihenést.

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

„Ha tavasz, akkor irány a kert!” - Ahogy közeledik a jó idő minden kertes házban élő fejében megfordul ez a gondolat. Legyen szó egy teljesen új kert beépítéséről, esetleg néhány kisebb udvari felújítás megvalósításáról, vagy csak a téli hideg okozta károk javításáról, a kertépítés mindenképp a tavaszi időszak egyik fő feladata. Elsőre egyszerű beruházásnak tűnik? Ha ellátogat a Leier Kaiserstein bemutatóterembe, akár tényleg az is lehet!

Kerttervezés lépésről lépésre

Milyen lehetőségek rejlenek a kertben? Hogyan tervezzünk, hogyan épül fel egy tervezői folyamat? Mire érdemes figyelni, ha tervezőt választunk? Cikkünkben erről is beszélgetünk Nagy Dorina okleveles kerttervező mérnökkel.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.