Hirdetés

Nyolc érv a fenyőkéreg mellett

Napjaink egyik legelterjedtebb természetes kerti borítása a fenyőkéreg. Felhasználási lehetőségei szerteágazók, jótékony hatásai új lehetőségeket nyitnak a zöldfelület kezelésben.

A fenyvesek hangulatát idéző közkedvelt illatú mulcs (angol szó, jelentése talajtakarás) az ágyások és kerti utak természetes talajtakarója. A szemmel látható kellemes esztétikai látványon kívül meglepően sokoldalú.

Nyolc érv a fenyőkéreg mellett

1. 5–8 cm vastagságban hőpajzsként óvja a növényeket a zord hidegtől és a forróságtól.

2. Vízáteresztő képességének köszönhetően eljut a növények gyökereihez a víz, de a párolgást korlátozza, így kevesebb csapadék vagy öntözővíz is elég.

3. Gátolja a magról kelő gyomok fejlődését, így ritkábban vagy egyáltalán nem kell gyomlálni az ágyásokban.

Nyolc érv a fenyőkéreg mellett

4. A fenyőkéreg növeli a talaj tápanyagtartalmát, savanyítja a talajt és ezzel az alacsony pH-értéket igénylő növényeknek kedvez. (például magnólia, hortenzia, azálea, rododendron, somok, tuják, fenyők stb.)

5. Ideális veteményesekben, és haszonnövények talajtakarására természetes tulajdonságai révén (hőpajzs, gyomstop, biotáp).

6. Kiváló esésvédelmet biztosít a játszótereken, mászókák hinták és egyéb játszó kellékek körül.

Nyolc érv a fenyőkéreg mellett

7. Természetes és lábkímélő borítás, így akár kerti útként is szolgálhat, mivel nem sarasodik fel, és elvezeti az esővizet.

8. Hosszantartón szép, akár évekig is tarthat, és azután is csak felülszórással kell kiegészíteni a meglévőt.

A fenyőkéreg kiválasztásakor fontos, hogy színezéktől mentes kéreg legyen. A sárga, piros és egyéb rikító színű mulcs, szintetikus színezőanyagokat tartalmazhat, ami előbb utóbb a talajba felszívódva a növények gyökereihez is elér. Ennek káros hatásai rendkívül tartósak és veszélyesek, különösen, ha haszonnövényekről van szó.
Ezért legyünk körültekintők, és választás előtt győződjünk meg róla, hogy nem faipari hulladékot, darált fát, deszkamaradékot, hanem valóban a fenyőfa lehántolt kérgét kapjuk festékmentesen.

Fajta választékról és a fenyőkéreggel kapcsolatos hasznos tanácsokról bővebben olvashat a kertfenntartok.hu oldalon.

Nyolc érv a fenyőkéreg mellett

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák