Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Vegyszermentes kert - Biológiai hatóanyagok is óvhatják zöldségeinket, gyümölcsfáinkat

Nem kell azonnal a legerősebb vegyszerek után nyúlnunk, ha óvni akarjuk kertünk haszon- és dísznövényeit. Sőt, szakemberek is azt javasolják, hogy részesítsük előnyben a biológiai hatóanyagokat, melyek ugyanolyan hatékonyak, mint mesterséges társaik, de azoknál sokkal inkább óvják a természetet és egészségünket is.

Az EU vonatkozó szabályozásai és a klímaváltozás új kihívások elé állítják a zöldség- és növénytermelőket: nem csak a profikat, de a hobbikertészeket is. A Kwizda Garden a fenti hatások ellensúlyozására kínál – egyebek mellett – alternatív, biológiai készítményeket.

A pandémia miatt kialakult bezártság egyértelműen megnövelte a kertészkedési hajlandóságot: több időt töltöttünk otthon, és egyre többen vágtunk bele a kertészkedésbe. Olyanok is, akik addig jórészt csak a gyep és dísznövények ápolásával foglalkoztak.

Már tavaly robbanásszerű növekedést mutatott a vetőmagok, palánták, gyümölcsfacsemeték eladása. Az új hobbikertészeket a növekvő árak és az ellátási problémáktól való félelem is motiválhatja saját konyhakert kialakítására. Rájuk jellemző, hogy mivel lehetőségük van eldönteni, mi kerül az asztalukra a kertből, vegyszermentesen kívánnak friss és egészséges zöldséget termeszteni a családnak, azaz haszonnövényeikhez egyre inkább a biológiai készítményeket keresik.

Az EU sorra tiltja meg a zöldség- és gyümölcstermesztésben használt bizonyos kémiai növényvédőszer-hatóanyagok gyártását és forgalmazását. Az agrokemikáliák körében rövid idő alatt bekövetkező változások egyértelműen a természetes hatóanyagok, élő szervezetek nagyobb arányú használatát fogják eredményezni.

Ezeknek a készítményeknek a hatásfoka már most is eléri a kémiai vegyszeres növényvédőszerek hatékonyságának a nyolcvan százalékát. Az új technológia alkalmazása azonban más szemléletet és felkészültséget igényel. Ahhoz, hogy a biológiai növényvédőszerek a megfelelő eredménnyel működjenek, mindennek a megfelelő időpontban és mennyiségben kell kikerülnie a talajba, növényre.

A biostimulátorok jelentőssége

Ezek olyan hatóanyagokat és/vagy mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények, melyek közvetlenül aktiválják és javítják a gyökérzet működését, valamint a növény anyagcsere-folyamatait a jobb termésminőség és a magasabb termésmennyiség érdekében. Jellemzően humuszanyagokat, algakivonatokatés növényi eredetű aminosavakat tartalmaznak. A fehérjeépítő elemek alkalmazásával lerövidíthető a növényben zajló fehérjefejlődés szintetikus szerek használata nélkül.

Kwizda bio vegyszerek

A biostimulátorok bevetésével bizonyos mértékig ellensúlyozható a klímaváltozás mezőgazdasági termelésre gyakorolt káros hatása. A csapadék mennyiségének, eloszlásának kiszámíthatatlansága, az enyhe telek, a késő tavaszi fagyok, a nyári hőhullámok komoly stresszt jelentenek a növényeknek. Tűrőképességük növelése és okszerű tápanyag-utánpótlásuk azonban védelmet nyújthat ezen környezeti tényezők szélsőségeivel szemben is.

A gombaevő gombák

A cég fejlesztései között figyelemre méltó a „gombaevő gomba eljárás”, melyben a Trichodermaasperellum gombát vetik be- többek között - a veszélyes fuzárium fajok ellen. A Trifender Pro pl. a talajból fertőző kórokozó gombák (pl. Sclerotinia, Pythium, Fusarium, Phytophthora) közvetlen parazitálásával elősegíti a gyökérzet egészséges fejlődését, így növelve a termést.

Gyümölcsösökben monília, blumeriella, varasodás, szamócásban, szőlőben botritis, veteményesben fitoftóra, peronoszpóra, palántanevelésnél pedig palántadőlés ellen alkalmazható leghatékonyabban. Bizonyos készítményeknél a fejlesztők a rovarpatogén gombákban találtak hatékony segítőtársra a rovarkártevők ellen, a Bacto Vitalban meglévő más baktérium törzs pedig a talajban felhalmozódott aromás vegyületeket bontja. Ezek a szerek a kertészeti kultúrákban vízoldékony granulátumok, illetve a vetéssel egy menetben a mag mellé juttatható formákban állnak rendelkezésre.

Kwizda bio vegyszerek

A védekezés, megelőzés

  • A klímaváltozás nagyban befolyásolja a termesztést, de káros hatásait enyhíteni tudjuk biostimulátorokkal, célzott lombtrágyázással.
  • A tavaszi fagykárok a cukortermelést befolyásoló enzimeket tartalmazó biostimulátorral enyhíthetők, nagy szárazság idején a párologtatást csökkentő kálium-szilikát-permetezése javasolt.

Jelentős problémát okoz tehát, ha tavasszal nulla fok alá csökken a hőmérséklet. Viszont az is baj, hogy már hosszú évek óta elmaradnak a tartós téli fagyok. Legalább két hétig kellene ugyanis mínusz 15 fokos hidegnek lennie ahhoz, hogy a talajlakó kártevők nagy része elpusztuljon. Az enyhe telek miatt azonban a kártevők nagy számban képesek túlélni, ráadásul a földfelszínhez közeli rétegekben. Ez azt is jelenti, hogy egyes kártevők hamarabb jelennek meg. Ezért nem szabad megszokásból védekezni. Éppen ezért a biológiai szerek kijuttatásánál nagyobb szerepe van az időzítésnek, előfordulhat ugyanis, hogy a késői alkalmazás miatt már egyáltalán nem lesz hatásos a védekezés a fejlettebb stádiumba jutó kártevők ellen.

Kwizda bio vegyszerek
  • A dióburok-fúrólégy ellen már a talajban fölvehetjük a harcot, olyan talajgomba rendszeres kijuttatásával, ami megbetegíti a bábozódó lárvákat, illetve a kikelő legyeket.

Érdemes olyan termékeket használni, amelyek a növény számára szükséges ásványi anyagokon túl a tápelem hatékony felszívódását segítik, a permetezés minőségét javítják: pl. tapadás fokozás, terülékenység javítás, lepergésgátlás.

  • A peronoszpóra, mint a szőlő jól ismert gombabetegségének kezelésében a réz hatóanyagú készítményeknek régóta meghatározó szerepe van. Ezek használatának a biotermesztésben gyakorlatilag nincs alternatívája, de a konvencionális művelésben is alaptermék.
  • A szőlőmoly lárvák kártételének megakadályozása is fontos feladat, mert a bioszőlőt kiváltképp kedveli a moly. A Kwizdának van bio megoldása a molyok elleni védelemben: egy „jó baktérium” törzs felhasználásával lehet védekezni a molylárvák ellen úgy, hogy közben nem teszünk kárt sem a hasznos organizmusokban, sem a méhekben.
Kwizda bio vegyszerek

A zöldség. és gyümölcstermesztésben is igaz, hogy nem a tüneti kezelésre kell tehát koncentrálni, hiszen akkor már csak csökkenteni lehet a kárt, hanem a gazdag hozam és az egészséges termény érdekében egyre inkább a megelőzésre érdemes törekedni – hangsúlyozzák a Kwizda Garden szakemberei.

Az ösztönös szándék egybevág az Európai Zöld Megállapodás irányelveivel is. Ennek értelmében a tagállamokban 2030-ig felére kell csökkenteni azon kémiai növényvédőszerek használatát, melyek károsak lehetnek a felhasználókra, a talajra és általában az élővilágra. Az EU ötödével javasolja csökkenteni a műtrágyahasználatot, és szorgalmazza, hogy a mezőgazdasági területek negyedén organikus vagy biológiai gazdálkodást folytassanak a termelők.

Népszerűek a témában

Kerti grillek – ízletes fogások a megfelelő grill készüléken

Maximális rend a kert és a ház körül – Kerti tároló szerszámoknak, kerti bútornak, tűzifának

Tudatos tervezéssel hangulatos és stílusos lesz a kert és a terasz

Ez is érdekelhet

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Eclisse 40, az átgondolt és kifinomult tokrendszer

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

A fekete zuhanykabinok ikonikus eleme: a black factory

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

Tudatos tervezéssel hangulatos és stílusos lesz a kert és a terasz

Legyen a kert otthonunk legjobb része!

Harmóniában a kertünkkel: esztétikus és praktikus megoldások a Ketertől

Élet a zöldben – Otthon a kertben

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Tippek és eszközök a gyors és hatékony takarításhoz

Kerti kisházak a Ketertől: a tárolás gyors és időtálló megoldása

Magaságyás, a kertészkedés új formája