Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Hogyan lesz kertünkben dús, zöld gyep?

A rendezett, esztétikus kert egyik kritériuma a gondosan nyírt, üde, zöld gyep, melynek telepítését nem árt előkészíteni. Mit igényel a talaj füvesítés előtt és mit kell tennünk, hogy sokáig élvezhessük a gyepszőnyeg előnyeit?

A kert állapota előtte

Sokszor érdemes a már meglévő füvünket feljavítani – egy kiadós gyepszellőztetéssel, utánvetéssel és tápanyag-utánpótlással. Abban az esetben viszont, ha a terület menthetetlen, kétféle megoldás közül választhatunk. A vethetünk füvet vagy gyepszőnyeget fektethetünk, esetleg a kettőt ötvözhetjük. Mindkét megoldás jó, kellő szakértelemmel és gondoskodással hosszú távon hasonló eredményt érhetünk el.

A füvet márciustól novemberig, azaz a fagymentes időszakban telepíthetjük. Vetés esetén eredményt a vetést követő 8–12. napon láthatunk. Gyepszőnyegfektetés esetés az eredmény azonnali, és igen látványos a változás.

Hogyan kezdjük el a munkát?

Mindkét esetben rendkívül fontos a terület nagyon alapos előkészítése. Az előkészítést mindig a terület megtisztításával kezdjük, ami történhet mechanikusan vagy vegyszeres gyomirtással.

  • A mechanikus gyomirtás esetén nagyon kell ügyelnünk arra, hogy a nemkívánatos növényeket gyökerestől távolítsuk el.
  • Vegyszeres gyomirtás esetén totális gyomírószert alkalmazunk, alaposan lepermetezzük a területet, körülbelül két hét múlva távolíthatjuk el az elhalt részeket.

A területet alaposan átgereblyézzük, szintbe hozzuk, eltávolítjuk a nemkívánatos köveket, rögöket. Ha már a területünkön nincs semmi, meg kell állapítanunk szükséges-e termőföldet hozatnunk vagy megfelel-e az ott lévő. Általában érdemes a felső 5–10 centimétert friss termőfölddel feljavítani. A talajt továbbá érdemes komposzttal, tőzeggel, szerves trágyával javítani.

Fontos lépés a terület kiszintezése, amihez használhatunk homokot is, ezután hengereljük a talajt. Ezután kissé újra felgereblyézzük a talajt, és elvetjük a fűmagokat, illetve lefektetjük a gyepszőnyeget.

Terület előkészítése

Vetés

A fűmag vetése fűmag szóróval történik, 1 m2-re 30–40 gramm magnak kell kerülnie, ne takarékoskodjunk vele. Vetés után újra hengerezünk, és alaposan esőztető öntözéssel vagy automata öntözőrendszer beállításával öntözzük meg a területet. Ez jóval rövidebb időt vesz igénybe, mint a szőnyeg fektetése.

A következő 2–3 hétben a területre nem szabad rálépni, mert ekkor a fűszálak még nagyon gyengék, könnyen elpusztulhatnak.

Gyepszőnyegfektetés

Domboldalra rendkívül nehéz füvet vetni, ide mindenképp gyepszőnyeg fektetése javasolt.
A munka a göngyölt szőnyegek területre hordásával kezdődik, ami nem is olyan egyszerű dolog, hiszen egy 50 cm × 200 cm-es szőnyeg tömege, a nedvességétől és az átszőtt talaj vastagságától függően (ami 4–5 cm), akár 22–25 kg is lehet. A szőnyegeket szorosan egymás mellé illesztjük, szükség esetén daraboljuk, a kisebb részeket később például a hézagokba, fák körül hasznosítani tudjuk. Fektetés után alaposan megöntözzük a területet, és az öntözőrendszert itt is 2 × vagy 3 × 15 percre állítjuk.

A fektetést követő 2 hétben itt sem szabad a fűre lépni, ennyi idő szükséges a begyökeresedéshez.

Fontos, hogy a gyepszőnyeg felszedése és lerakása között eltelt idő nem lehet több mint fél nap, mert a fű vékony kis gyökerei nagyon hamar kiszáradnak. Sőt, a nyári kánikulában már pár óra alatt nagyon kiszáradhat a felszedett gyep.

Gyepszőnyegfektetés

Árak

A fűmag vetése jóval alacsonyabb költségű: 25 kg fűmag ára körülbelül 19–23 ezer forint.

A gyepszőnyeg ára négyzetméterenként 1450–1550 forint között változik. (Mindig első osztályú gyepszőnyeget vásároljunk, a másodosztályú szőnyeg jóval olcsóbb, de sok gyommag és gyom is lehet benne.)

Mindkét telepítés sikeres. Mutatós gyepünk lehet, azonban ez az állapot csak úgy tartató fent, ha folyamatosan foglalkozunk a fűvel. Ne feledkezzünk meg, az évi 2–3 gyepszellőztetésről, az utánvetésről, és a tápanyag-utánpótlásról. És ami nagyon fontos a 7–10 naponta történő fűnyírásról.

A kész gyep

Varjas Kata, okleveles kertészmérnök, (+36-20) 983–14–37
Zakar András, okleveles kertészmérnök, (+36-20) 513–05–61
www.kertepitom.hu