Hirdetés

Gyepszőnyeg- és fűtelepítés

Kertünk egyik legfontosabb alkotója a gyepfelület. De hogyan is varázsolhatunk dús füvű zöld gyepet udvarunkba?

2011.10.28_kert_02

Sokszor érdemes a már meglévő füvünket feljavítani – egy kiadós gyepszellőztetéssel, utánvetéssel és tápanyag-utánpótlással. Abban az esetben viszont, ha a terület menthetetlen, kétféle megoldás közül választhatunk. A vethetünk füvet vagy gyepszőnyeget fektethetünk, esetleg a kettőt ötvözhetjük. Mindkét megoldás jó, kellő szakértelemmel és gondoskodással hosszú távon hasonló eredményt érhetünk el.

A füvet márciustól novemberig, azaz a fagymentes időszakban telepíthetjük. Vetés esetén eredményt a vetést követő 8–12. napon láthatunk. Gyepszőnyegfektetés esetés az eredmény azonnali, és igen látványos a változás.

Hogyan kezdjük el a munkát?

Mindkét esetben rendkívül fontos a terület nagyon alapos előkészítése. Az előkészítést mindig a terület megtisztításával kezdjük, ami történhet mechanikusan vagy vegyszeres gyomirtással.

  • A mechanikus gyomirtás esetén nagyon kell ügyelnünk arra, hogy a nemkívánatos növényeket gyökerestől távolítsuk el.
  • Vegyszeres gyomirtás esetén totális gyomírószert alkalmazunk, alaposan lepermetezzük a területet, körülbelül két hét múlva távolíthatjuk el az elhalt részeket.

A területet alaposan átgereblyézzük, szintbe hozzuk, eltávolítjuk a nemkívánatos köveket, rögöket. Ha már a területünkön nincs semmi, meg kell állapítanunk szükséges-e termőföldet hozatnunk vagy megfelel-e az ott lévő. Általában érdemes a felső 5–10 centimétert friss termőfölddel feljavítani. A talajt továbbá érdemes komposzttal, tőzeggel, szerves trágyával javítani.

Fontos lépés a terület kiszintezése, amihez használhatunk homokot is, ezután hengereljük a talajt. Ezután kissé újra felgereblyézzük a talajt, és elvetjük a fűmagokat, illetve lefektetjük a gyepszőnyeget.

2011.10.28_kert_03

Vetés

A fűmag vetése fűmag szóróval történik, 1 m2-re 30–40 gramm magnak kell kerülnie, ne takarékoskodjunk vele. Vetés után újra hengerezünk, és alaposan esőztető öntözéssel vagy automata öntözőrendszer beállításával öntözzük meg a területet. Ez jóval rövidebb időt vesz igénybe, mint a szőnyeg fektetése.

A következő 2–3 hétben a területre nem szabad rálépni, mert ekkor a fűszálak még nagyon gyengék, könnyen elpusztulhatnak.

Gyepszőnyegfektetés

Domboldalra rendkívül nehéz füvet vetni, ide mindenképp gyepszőnyeg fektetése javasolt.
A munka a göngyölt szőnyegek területre hordásával kezdődik, ami nem is olyan egyszerű dolog, hiszen egy 50 cm × 200 cm-es szőnyeg tömege, a nedvességétől és az átszőtt talaj vastagságától függően (ami 4–5 cm), akár 22–25 kg is lehet. A szőnyegeket szorosan egymás mellé illesztjük, szükség esetén daraboljuk, a kisebb részeket később például a hézagokba, fák körül hasznosítani tudjuk. Fektetés után alaposan megöntözzük a területet, és az öntözőrendszert itt is 2 × vagy 3 × 15 percre állítjuk.

A fektetést követő 2 hétben itt sem szabad a fűre lépni, ennyi idő szükséges a begyökeresedéshez.

Fontos, hogy a gyepszőnyeg felszedése és lerakása között eltelt idő nem lehet több mint fél nap, mert a fű vékony kis gyökerei nagyon hamar kiszáradnak. Sőt, a nyári kánikulában már pár óra alatt nagyon kiszáradhat a felszedett gyep.

2011.10.28_kert_04

Árak

A fűmag vetése jóval alacsonyabb költségű: 25 kg fűmag ára körülbelül 19–23 ezer forint.

A gyepszőnyeg ára négyzetméterenként 1450–1550 forint között változik. (Mindig első osztályú gyepszőnyeget vásároljunk, a másodosztályú szőnyeg jóval olcsóbb, de sok gyommag és gyom is lehet benne.)

Mindkét telepítés sikeres. Mutatós gyepünk lehet, azonban ez az állapot csak úgy tartató fent, ha folyamatosan foglalkozunk a fűvel. Ne feledkezzünk meg, az évi 2–3 gyepszellőztetésről, az utánvetésről, és a tápanyag-utánpótlásról. És ami nagyon fontos a 7–10 naponta történő fűnyírásról.

2011.10.28_kert_05

Varjas Kata, okleveles kertészmérnök, (+36-20) 983–14–37
Zakar András, okleveles kertészmérnök, (+36-20) 513–05–61
www.kertepitom.hu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Az első tavaszi kerti munkák

„Kertünk életterünk nappalija” – otthonunk fontos része a kert, gyönyörködtet, és időről időre elkápráztat változásaival, színeivel, illataival. Írásunkban összegezzük a legfontosabb tavaszindító kerti munkákat: a gyepszellőztetést, a lemosó permetezést, a tavaszi metszést, az öntözőrendszer karbantartását.

Az év legzöldebb kertje

Környezetbarát kertművelés, növénytermesztés és megújuló energiaforrások használata – ezek alapfeltételek voltak „Az év környezetbarát kertje” versenyben. A nyertes Szilágyi Alice lett, aki az egész kertet saját kezével gondozza.

Kertépítő verseny és show a Construma 2012-n

A Construma 2012 építőipari szakvásáron kertépítő versenyt rendeznek, a helyszín a Hungexpo F pavilonja. Április 21-én és 22-én pedig kertészeti előadásokat és szaktanácsadást tartanak tavaszi budapesti kiállításon.

Sziklakert építése

Családi házak udvarának dísze a szépen megépített sziklakert. A sziklakerti kövek, növények, virágok kiválasztása a kerttervezés, kertépítés kellemes része. A sziklakert helyének kiválasztásakor több szempontra is figyeljünk.

Ismerkedés a zöldtetőkkel

Nehezíti az életünket a klímaváltozás, különösen a nagyvárosokban élőket sújtja a szélsőséges időjárás. A gondok enyhítésére nyújt lehetőséget a zöldtető.

Szép kert – gyorsan, avagy a növénytelepítés rejtelmei

Sokan vásárolnak kifejlett, nagy növényeket, magas fákat, már termő gyümölcsfákat, mutatós nagy bokrokat. Ezek ára többszöröse a kisebb egyedekének, de nem kell várnunk évekig, hogy meglássuk valódi szépségüket. Ellenben folyamatos ápolást igényelnek, hogy megtartsák formájukat.

Öntözőrendszerek tervezése és telepítése

Öntözőrendszerek tervezése és telepítése a kert különböző területeinek megfelelően.