Gyepszőnyeg- és fűtelepítés

Kertünk egyik legfontosabb alkotója a gyepfelület. De hogyan is varázsolhatunk dús füvű zöld gyepet udvarunkba?

2011.10.28_kert_02

Sokszor érdemes a már meglévő füvünket feljavítani – egy kiadós gyepszellőztetéssel, utánvetéssel és tápanyag-utánpótlással. Abban az esetben viszont, ha a terület menthetetlen, kétféle megoldás közül választhatunk. A vethetünk füvet vagy gyepszőnyeget fektethetünk, esetleg a kettőt ötvözhetjük. Mindkét megoldás jó, kellő szakértelemmel és gondoskodással hosszú távon hasonló eredményt érhetünk el.

A füvet márciustól novemberig, azaz a fagymentes időszakban telepíthetjük. Vetés esetén eredményt a vetést követő 8–12. napon láthatunk. Gyepszőnyegfektetés esetés az eredmény azonnali, és igen látványos a változás.

Hogyan kezdjük el a munkát?

Mindkét esetben rendkívül fontos a terület nagyon alapos előkészítése. Az előkészítést mindig a terület megtisztításával kezdjük, ami történhet mechanikusan vagy vegyszeres gyomirtással.

  • A mechanikus gyomirtás esetén nagyon kell ügyelnünk arra, hogy a nemkívánatos növényeket gyökerestől távolítsuk el.
  • Vegyszeres gyomirtás esetén totális gyomírószert alkalmazunk, alaposan lepermetezzük a területet, körülbelül két hét múlva távolíthatjuk el az elhalt részeket.

A területet alaposan átgereblyézzük, szintbe hozzuk, eltávolítjuk a nemkívánatos köveket, rögöket. Ha már a területünkön nincs semmi, meg kell állapítanunk szükséges-e termőföldet hozatnunk vagy megfelel-e az ott lévő. Általában érdemes a felső 5–10 centimétert friss termőfölddel feljavítani. A talajt továbbá érdemes komposzttal, tőzeggel, szerves trágyával javítani.

Fontos lépés a terület kiszintezése, amihez használhatunk homokot is, ezután hengereljük a talajt. Ezután kissé újra felgereblyézzük a talajt, és elvetjük a fűmagokat, illetve lefektetjük a gyepszőnyeget.

2011.10.28_kert_03

Vetés

A fűmag vetése fűmag szóróval történik, 1 m2-re 30–40 gramm magnak kell kerülnie, ne takarékoskodjunk vele. Vetés után újra hengerezünk, és alaposan esőztető öntözéssel vagy automata öntözőrendszer beállításával öntözzük meg a területet. Ez jóval rövidebb időt vesz igénybe, mint a szőnyeg fektetése.

A következő 2–3 hétben a területre nem szabad rálépni, mert ekkor a fűszálak még nagyon gyengék, könnyen elpusztulhatnak.

Gyepszőnyegfektetés

Domboldalra rendkívül nehéz füvet vetni, ide mindenképp gyepszőnyeg fektetése javasolt.
A munka a göngyölt szőnyegek területre hordásával kezdődik, ami nem is olyan egyszerű dolog, hiszen egy 50 cm × 200 cm-es szőnyeg tömege, a nedvességétől és az átszőtt talaj vastagságától függően (ami 4–5 cm), akár 22–25 kg is lehet. A szőnyegeket szorosan egymás mellé illesztjük, szükség esetén daraboljuk, a kisebb részeket később például a hézagokba, fák körül hasznosítani tudjuk. Fektetés után alaposan megöntözzük a területet, és az öntözőrendszert itt is 2 × vagy 3 × 15 percre állítjuk.

A fektetést követő 2 hétben itt sem szabad a fűre lépni, ennyi idő szükséges a begyökeresedéshez.

Fontos, hogy a gyepszőnyeg felszedése és lerakása között eltelt idő nem lehet több mint fél nap, mert a fű vékony kis gyökerei nagyon hamar kiszáradnak. Sőt, a nyári kánikulában már pár óra alatt nagyon kiszáradhat a felszedett gyep.

2011.10.28_kert_04

Árak

A fűmag vetése jóval alacsonyabb költségű: 25 kg fűmag ára körülbelül 19–23 ezer forint.

A gyepszőnyeg ára négyzetméterenként 1450–1550 forint között változik. (Mindig első osztályú gyepszőnyeget vásároljunk, a másodosztályú szőnyeg jóval olcsóbb, de sok gyommag és gyom is lehet benne.)

Mindkét telepítés sikeres. Mutatós gyepünk lehet, azonban ez az állapot csak úgy tartató fent, ha folyamatosan foglalkozunk a fűvel. Ne feledkezzünk meg, az évi 2–3 gyepszellőztetésről, az utánvetésről, és a tápanyag-utánpótlásról. És ami nagyon fontos a 7–10 naponta történő fűnyírásról.

2011.10.28_kert_05

Varjas Kata, okleveles kertészmérnök, (+36-20) 983–14–37
Zakar András, okleveles kertészmérnök, (+36-20) 513–05–61
www.kertepitom.hu

Kapcsolódó cikkek

Kertépítő verseny és show a Construma 2012-n

A Construma 2012 építőipari szakvásáron kertépítő versenyt rendeznek, a helyszín a Hungexpo F pavilonja. Április 21-én és 22-én pedig kertészeti előadásokat és szaktanácsadást tartanak tavaszi budapesti kiállításon.

Sziklakert építése

Családi házak udvarának dísze a szépen megépített sziklakert. A sziklakerti kövek, növények, virágok kiválasztása a kerttervezés, kertépítés kellemes része. A sziklakert helyének kiválasztásakor több szempontra is figyeljünk.

Ismerkedés a zöldtetőkkel

Nehezíti az életünket a klímaváltozás, különösen a nagyvárosokban élőket sújtja a szélsőséges időjárás. A gondok enyhítésére nyújt lehetőséget a zöldtető.

Szép kert – gyorsan, avagy a növénytelepítés rejtelmei

Sokan vásárolnak kifejlett, nagy növényeket, magas fákat, már termő gyümölcsfákat, mutatós nagy bokrokat. Ezek ára többszöröse a kisebb egyedekének, de nem kell várnunk évekig, hogy meglássuk valódi szépségüket. Ellenben folyamatos ápolást igényelnek, hogy megtartsák formájukat.

Öntözőrendszerek tervezése és telepítése

Öntözőrendszerek tervezése és telepítése a kert különböző területeinek megfelelően.

Fűre lépni szabad!

Sőt, egyenesen kötelező. Gyepesíteni ugyanis nem olyan egyszerű, mint gondolnák, később pedig a gyep folyamatos munkát és odafigyelést kíván. És, ha már annyit fáradtunk vele, legalább élvezzük a jól megérdemelt pihenést.

Így épült a teraszunk – 50 képben bemutatva

Nem kis fába vágja a fejszéjét az, aki kertjének átalakítására és teraszépítésre adja a fejét. Ahogy az alábbi, képekkel gazdagon illusztrált történet is igazolja, egy kisméretű előkert vagy tetőkert pedig különös körültekintést és extra figyelmet igényel.

Kert klasszikus stílusban

Gondozott cserjék, csobogó és kerti tó pihenőpaddal, egy-egy szobor, idilli környezet. A klasszikus stílusú kert kialakításához legjobb, ha ódon villák vagy kastélyok kertjeiből merítünk ötletet.

Ahol fű nem terem, ott segít a műfű

Természetes környezethez való vonzódásunk egyik jele a zöld gyep, a gondosan ápolt és nyírt fű. Mit tegyünk azonban, ha valami miatt az adott helyen nem telepíthetünk füvet, vagy volt, de sérült, kiégett, tönkrement, kijárták, esetleg csak időnként lenne rá szükség?