Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Az első tavaszi kerti munkák

„Kertünk életterünk nappalija” – otthonunk fontos része a kert, gyönyörködtet, és időről időre elkápráztat változásaival, színeivel, illataival. A tavasz beköszöntével a kert újra meghatározó része lehet életünknek, írásunkban összegezzük a legfontosabb tavaszindító kerti munkákat: a gyepszellőztetést, a lemosó permetezést, a tavaszi metszést, az öntözőrendszer karbantartását.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Az első tavaszi kerti munkák

A pázsit

Kertünk legmeghatározóbb dísze, leglátványosabb zöld felszíne a pázsit. A füvön nyomot hagy maga után a tél, de ezt könnyen orvosolhatjuk. Ha szép, sűrű és zöld gyepet szeretnénk, kezdjük a tavaszt gyepszellőztetéssel.
A gyepszellőztetés felszakítja a szárak tövén kialakult „filcréteget”, ezzel megszűnik a fojtó hatás, és újból lélegezhet jut a talaj. Fény és levegő kerül a gyökerek közelébe így mélyebbre jut a víz és a tápanyagok.
A gépi gyepszellőztetés megszabadítja a pázsitot a mohásodástól, és az esetleges gombás betegségeket, mint például a hópenész is nagy eséllyel tudjuk kontrolálni vegyszerek használata nélkül.
A tápanyag utánpótlásról se feledkezzünk meg: ha mellőzni szeretnénk a szintetikus műtrágyákat, komposzttal vagy biológiailag aktív flórákkal, folyékony baktériumtrágyával elégítsük ki füvünk tápanyagigényeit. A szintetikus szerek mellőzésével valóban egészséges talajt és zöld felületet kapunk.
Soha ne szórjunk ki marhatrágyát az érett fűre, nagy eséllyel foltokban kiszáradáshoz, égéshez vezethet.

Az első tavaszi kerti munkák

Metszések

Nézzük át növényeinket, a bokrokat, fákat. Ha nem ismerjük vagy nem vagyunk biztosak a növény fajtájában és metszésében, végezzünk általános metszést. A tél elmúltával sokszor találkozhatunk a hó súlya alatt letört vagy elszáradt ágakkal. Első körben ezeket vágjuk le, metszőolló vagy kézi fűrész segítségével. A nagyobb vágások helyét, a metszlapot, az esetleges fertőzések elkerülése végett, kezeljük faseb kezelővel.
A sövényeknél viszonylag egyszerű dolgunk van, sövényvágóval törekedjünk a korábbi kontúrok megtartásához, és ne ritkítsuk a növény alját jobban, mint a tetejét.
Tehát ha nem szeretnék, vagy nem tudunk szakszerűen és/vagy intenzíven metszeni, elég ha visszavágjuk a rossz irányba növő ágakat és hajtásokat és azokat amelyek keresztezik egymást. A magasabban lévő ágakat magassági ágvágóval célszerű eltávolítani. Minél erőteljesebben vágjuk vissza a növényt annál intenzívebb, hosszabb hajtás lesz a válasz.
A tavasszal virágzó bokrokat lehetőség szerint kíméljük, ilyenek a viráglonc, az aranyeső, a boglárkacserje. Ügyeljünk a természetes hatásra és az összhangra.

Az első tavaszi kerti munkák

Lemosó permetezés

A permetezés szó hallatán sokan mérgező vegyszerekre gondolnak, de ez esetben annak se kell lemondani a kártevők elleni védekezésről, aki idegenkedik a vegyszeres kezelésektől. A magunk mögött hagyott őszi és a téli időjárás különösen kedvezett a kártevőknek és kórokozóknak. A lemosó permet alapvetően természetes anyagokat tartalmaz, ezek a parafinolajos készítmények hatásosak a kártevők ellen. A növényt teljes egészében permetezzük le, így a kéregrepedésekben és a rügyek környékén megbúvó pajzstetvek, levéltetvek, atkák áttelelő egyedeihez is elérnek, és vékony filmszerű bevonatot képeznek. A permetezést rügyfakadás előtt, a tartós fagyok elmúlása után célszerű időzíteni. A régóta jól bevált nem felszívódó szerek, mint például bordóilé vagy mészkénlé hozzák a várt hatást, különösen, ha két hét elteltével megismételjük az első kezelést.

Az első tavaszi kerti munkák

Az öntözőrendszer tavaszi indítása

A tavaszi indítás és a szórófejek kalibrálása meghatározza az automata öntözőrendszer egész éves működést, ezért érdemes időt szánni rá. Ha a tél előtti víztelenítést elvégeztük, nem kell tartanunk a föld alatti alkatrészek, csövek károsodásától. A föld fölött viszont szükséges szemrevételezéssel átvizsgálni a szórófejeket, szelepaknákat, majd korrigálni a süllyedéseket, és cserélni az esetleg megrepedt részeket. Ajánlott kitisztítani a szórófejekben található szűrőt és a központi szűrőt is, így nem romlik majd a rendszer hatásfoka.

Mielőtt megnyitnánk a főcsapot, kapcsoljuk be az automatikát, más néven a vezérlőt, és programozzuk a tavaszi időjáráshoz, ha lehet, használjuk a korábban mentett tavaszi beállításokat.
Ezután a főcsapot óvatosan nyissuk meg, ezzel megelőzhetjük a mágnesszelepek károsodását, ellenkező esetben a nagy nyomás összesűríti a csőben lévő levegőt, ami kalapácsként rongálja az útjában álló alkatrészeket.

Az első tavaszi kerti munkák 

Kertünk életterünk nappalija, karbantartása azonban nem azonos a takarítással. A kert élő és lélegző zöld közeg, amely az évszakok változásával mindig új arcát mutatja. Fenntartása és növekedésének serkentése átgondolt koncepciót és pontos munkát igényel.
Írásunk a teljesség igénye nélkül, csak néhány alapvető kertápolási tevékenységet mutat be. Ha nem biztos a dolgában, de biztosra szeretne menni, kérje tapasztalt kertész segítségét.

Picard Iraklisz

Forrás: www.kertfenntartok.hu

Az első tavaszi kerti munkák