Hirdetés

Kertépítő verseny és show a Construma 2012-n

A Construma 2012 építőipari szakvásáron kertépítő versenyt rendeznek, a helyszín a Hungexpo F pavilonja. Április 21-én és 22-én pedig kertészeti előadásokat és szaktanácsadást tartanak tavaszi budapesti kiállításon.

A IV. Magyar Kertépítő Versenyt és Show-t, valamint a díszkertészet képviselőinek, beszállítóinak megépített növényes környezetben látható bemutatóját a Construma F pavilonjában tekinthetik meg a látogatók.

A versenyt szervező Magyar Kertépítő és Fenntartó Vállalkozások Országos Szövetségének (MAKEOSZ) elnöke, Kosztka Ernő elmondta, hogy a rendezvény a közép-kelet-európai régióban unikumnak számít. A Hortus Hungaricust a korábbi években ősszel rendezték meg, de a szakma úgy ítéli meg, hogy a tavaszi időpont, s a Construma helyszíne sokkal kedvezőbb a kiállítóknak, és a kertépítés iránt érdeklődő közönségnek, építkezőknek, beruházóknak.

Kertépítő verseny és show a Construma 2012-n

Mint megtudtuk a téma szabadon választott, nincs megkötés, hogy ki milyen típusú kertet épít. Március 25-ig kellett elkészíteni a látvány- és kiviteli tervet, amelyeket a hónap végéig a szakmai zsűri értékel. Az értékelési szempontok közé tartozik az ötlet, a dizájn, a kivitelezés, a zsűriben tájépítész, kertépítő szakember, valamint egy külföldi vendég is helyet kap. A korábbi évek tapasztalatai alapján a szövetség harminc beküldött pályázattal számol, a verseny a minőségi kertkultúra terjesztését is segítheti. A sikeresnek ítélt alkotásokat az F pavilonban egy-egy 5 × 5-ös standon mutathatják be a pályázók. A látogatók a kertépítéssel kapcsolatban ingyenes szaktanácsadást is kaphatnak, s a szervezők számítanak arra, hogy a bemutatott kertek üzletkötéseket is hoznak majd.

A tizenöt éve működő szakmai szervezet elnöke elmondta, hogy a kertépítés a gazdasági válságban is prosperáló ágazatnak számít. Magyarországon több mint ezerre tehető azon cégek száma, amelyek kertépítéssel foglalkoznak, közülük 200–300 tartozik a profik táborába.

Kertépítő verseny és show a Construma 2012-n

Az idei Construmán helyet kapott a kertkultúra is, s jó hír a látogatóknak, hogy a több mint 200 négyzetméteres látványos, s hangulatos standon kiállított növényekben, virágokban nem csak gyönyörködhetnek, meg is vásárolhatják azokat. Krébecz József, az ASSA-DiVi Kft. ügyvezetője –, aki a szervezésben a Hungexpo szakértőjeként tevékenykedik – elmondta, a sláger a jázminpakóca (stevia rebaudiana) növény lehet, amelynek levelei harmincszor édesebbek a cukornál. Kalóriatartalma nulla, s ezért ezt a természetes édesítőszert a cukorbetegek, fogyókúrázók is használhatják.

Kertépítő verseny és show a Construma 2012-n

Szombaton és vasárnap is lesznek a szakterülethez kapcsolódó előadások, amelyekhez szakmai tanácsadás is társul.

Április 21-én, szombaton

  • Dr. Pénzes Béla a növényvédelemről,
  • Kindlovits Sára a gyógy- és fűszernövények otthoni termesztéséről,
  • Sárkány Péter pedig a szőlőmag egészségügyi szerepéről tart előadást.

Április 22-én vasárnap

  • a megfelelő termőtalaj jelentőségéről Hegedűs Ágostonnak, a Jó Föld Kft. ügyvezetőjének előadását hallgathatják meg az érdeklődők.
Kapcsolódó cikkek

Tiszta udvar, rendes ház újratöltve: Kärcher megoldások kintre, bentre

Függőleges vagy vízszintes, sarok vagy lépcső, kint vagy bent, szőnyeg vagy padló, csempe vagy üveg – nehéz olyan felületet találni, amelyet nem lehet hatékonyan tisztítani a Kärcher háztartási gépeivel. A tisztítástechnika világpiaci éllovasa több, mint 80 év tapasztalatát gyúrta össze a felhasználói igényekkel, hogy az ennek eredményeként kifejlesztett eszközök használatával időt és energiát takaríthassunk meg a takarítással.

Kerti kisházak a Ketertől: a tárolás gyors és időtálló megoldása

A Curver név évtizedek óta jól cseng Magyarországon, hiszen a cég műanyagból készült háztartási kellékei egyet jelentenek a magas minőséggel, megbízhatósággal, tartóssággal. Ugyanezek a tulajdonságok jellemzik a cég anyavállalatának, a világszerte 27 gyárat üzemeltető KETER-nek a kisházait is, melyek egyre több magyar háztartásban jelentenek megoldást a kerti tárolásra.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Otthon a kertben – Kiegészítőkkel lesznek igazán hangulatosak a külső terek

Miután kertünk funkcióit az igényeinkhez igazítottuk és a kerti bútorok, árnyékolók, lámpák, tárolók is a helyükre kerültek, már csak egy lépésre vagyunk attól, hogy mindez otthonunk igazán hangulatos szegletévé váljon. Az i-re a pontot a kiegészítőkkel tehetjük fel.

A kert az új szoba – Kert és terasz trendek 2019-ben

A kert egyre inkább többet jelent a házunkat körülvevő, növényekkel övezett területnél. Ideje, hogy belső tereink kibővített részeit lássuk benne és ennek megfelelően gondoskodjunk róla.

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Egy újabb helyiséggel növelhetjük otthonunk alapterületét, csupán a kertbe vagy a teraszra kell kitelepülnünk és gondoskodnunk a megfelelő szél- és napvédelemről, a kellemes klímáról. Ehhez hívhatjuk segítségül a modern kert- és teraszárnyékoló rendszereket.

Adj teret az élményeknek - Otthon, a kertben is!

Köztudott, hogy a fény hatással van hangulatunkra, közérzetünkre. Talán ez az egyik oka annak, hogy a napsütéses órák számának növekedésével párhuzamosan a szabadtéri programok iránti igényünk is növekszik.

Kertben és lakásban is jól alkalmazható az újra felfedezett gabion

Biztosan sokak fantáziáját megmozgatja hirtelen ez a rejtélyes szó, mely egy egészen hétköznapi, de zseniális, újra gondolt eszközt, módszert és tájépítészeti elemet takar. Alkalmazását érdemes sok esetben érdemes fontolóra venni.

Milyen legyen az épített kerti grill?

A kerti grill, és egyáltalán a kültéri grillezés az utóbbi évtizedekben lett rendkívül népszerű. A finom fogásokhoz és a zavartalan működéshez azonban néhány szempontra muszáj figyelmet fordítanunk a tervezés, építés során.