Fűre lépni szabad!

Sőt, egyenesen kötelező. Gyepesíteni ugyanis nem olyan egyszerű, mint gondolnák, később pedig a gyep folyamatos munkát és odafigyelést kíván. És, ha már annyit fáradtunk vele, legalább élvezzük a jól megérdemelt pihenést.

Telepítés

Kora tavasztól késő őszig bármikor telepíthetünk gyepet, de a legelőnyösebb időszak augusztus vége, szeptember közepe. Ilyenkor ugyanis melegebb és nedvesebb a talaj, a gyomok már kikeltek, így perzselő hatású, erős gyomirtó szerekkel megszabadulhatunk tőlük. Az évelő fűfajoknál ősszel a tápanyagáramlás a levelekből a gyökerek felé irányul, így a levelekre kijuttatott gyomirtó szer a gyökereket is elpusztítja. Ám, ha úgy gondoljuk, hogy inkább most gyepesítenénk, ne késlekedjünk, kezdjünk neki. A megmunkált – felásott, felkapált, majd gereblyézett és kiegyenlített - talajra szélcsendes időben széles szórással, kézből vagy erre alkalmas szóró eszközből vessük el a fűmagot. Minden négyzetméterre kb. 3-5 dkg magot szórjunk. A magot a gereblye fokával dolgozzuk a talajba és tömörítsük. A bevetett felületet hengereljük, majd öntözzük meg. Az újonnan telepített gyepben egyes fajok durva csomókat alkotnak, ezeket még a magérés előtt távolítsuk el. A magkelést megfelelő összetételű, hosszú hatástartamú, a gyökeresedést elősegítő magas foszfortartalmú műtrágyával serkenthetjük. Erősen árnyékos helyre ne telepítsünk gyepet, ott nem fejlődik, helyette válasszunk inkább gyeppótlókat.

gyep1

Öntözés

gyep4A szabály, hogy inkább ritkán, de nagyobb mennyiségű vízzel öntözzünk. Tehát hetente egyszer úgy öntözzük a gyepet, hogy a talaj 20-30 cm mélyen jól átnedvesedjen. Ha gyakran, de keveset öntözzük, inkább oldalra ereszt gyökereket és a gazok is jobban szaporodnak. Bármilyen módszerrel, szórófejjel, esőztető berendezéssel, tömlővel egyaránt öntözhetünk, nyírás után, lehetőleg az esti órákban. A párolgási veszteség ugyanis sötétedés után a legkisebb.

Táplálás

A fű nemcsak vizet, de a többi kultúrnövényhez hasonlóan tápanyagot is igényel. A nyár folyamán a fenntartó műtrágyát az öntözés előtt szórjuk ki a területre. Egy-két alkalommal megtehetjük azt is, hogy fűgyűjtő tartály nélkül járatjuk végig a fűnyíró gépet a területen, de csak akkor, ha a nyesedék szálhosszúsága 1-2 centiméternél nem nagyobb. A fűszálak között hagyott kis mennyiségű nyesedék visszatartja a nedvességet, és némi tápanyagot is pótol a talajba. Ha azonban túl gyakran túl hosszú fűszálakat hagyunk a gyepen, akkor ezek összetömődnek, nemezessé válnak, és elzárják a levegőt, valamint a nedvesség útját a gyökerekhez. Amennyiben hosszabb időre magára hagytuk a gyepet, ne nyírjuk azonnal rövidre, hanem két-három nyírás alkalmával fokozatosan csökkentsük a tarlómagasságot. A fűnek nem csak nitrogénre van szüksége, ezért ne szórjuk rá marokszám a pétisót. A nitrogén-túladagolás fellazítja a levelek szöveteit, így kevésbé állnak ellen a környezeti hatásoknak és a gyep kiég.

gyep2

Gyomok ellen

Ha a gyepet egész éven át jól tartjuk, teljesen beborítja a területet. A sűrű fű pedig visszaszorítja a gyomokat. Ha mégis felüti fejét a gyom, használhatunk kimondottan gyepre való gyomirtót. Leggyakrabban az útifűfélék, a gyermekláncfű és a cickafarkfű okoznak gondot. Ezeket gyomkiszúróval távolítsuk el, a helyükre pedig szórjunk fűmagot és öntözzük be. A rendszeresen alacsonyra nyírt, gyenge fűben gyakori kellemetlen vendég a moha. Különösen akkor szaporodik el, ha tömődött, levegőtlen a talaj, és túlságosan árnyékos a terület. Ezt kezelhetjük mohaölő műtrágyával. A vegyszeres kezelés után a gyerekeket és a háziállatokat 3-4 napig tartsuk távol a gyeptől!

gyep6

Így nyírjuk

A fűnyírás alapszabálya, hogy egy-egy nyírás alkalmával a fű hosszából csak 1/3 résznyit vágjunk le. Ha túl hosszúra hagytuk nőni a füvet, akkor inkább gyakrabban nyírjuk, de egy-egy alkalommal csak keveset vágjunk le belőle.

Meleg és aszályos időben ügyeljünk arra, hogy a fűnyírást ne túl alacsony, hanem körülbelül 6-7 centis tarlón végezzük. A magasabb fű mélyebben gyökeresedik, jobban tűri a szárazságot, jobb az önárnyékoló hatása, és a gyomoknak is kevesebb élettér jut. A rendszeres fűnyírás megakadályozza, hogy az egynyári gyomfüvek magot érleljenek, így kevésbé szaporodnak.

gyep3_copy

Alternatívák gyepesítésre

Ha gyorsan akarunk eredményt elérni, választhatunk kevésbé munkaigényes módszert is, ám ezek mindegyike nagy figyelmet, sőt, szakértelmet kíván. Egyik ilyen módszer a hidrovetés. Ekkor összekeverjük a különféle fűmagokat, trágyát, talajtakaró, és erózió elleni anyagot, a föld pH értékét változtató adalékot, valamint a csírázáshoz legfontosabb összetevőket, a vizet és mindezt kilocsolva már kész is a fűvetés. A másik lehetőség a gyepszőnyeg telepítése. Ha emellett döntünk, első lépésként el kell végezni a gyommentesítést vegyszeres gyomirtással vagy kapálással. Ezt követi a talajfertőtlenítés. A vegyszert dolgozzuk be a földbe - erre a rotációs kapa a legjobb eszköz. Sódert is dolgozhatunk a talajba, mert lazítja a szerkezetét, így a gyepszőnyeg gyorsan ereszt gyökeret. A következő lépés a talajegyengetés. Először gereblyézzük el a területet, majd deszkával húzzuk el, így szép, egyenletes lesz a felület. Ezután teríthetjük kötésbe, szorosan egymás mellé a gyepszőnyeget. Végül hengereljük le, és öntözzük be az új füvünket.

gyep5

 | 
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Hetek

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

Átszellőztetett homlokzati hőszigetelés ISOTEC Falpanelekkel

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Harmóniában a kertünkkel: esztétikus és praktikus megoldások a Ketertől

Élet a zöldben – Otthon a kertben

Kézzel fogható és lábbal járható az „életre kelt” kertépítő katalógus

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Kerttervezés lépésről lépésre

Akinek kertje van, pergolája is lesz - napfény és árnyék harmóniája a Sunwoodtól

Tiszta udvar, rendes ház újratöltve: Kärcher megoldások kintre, bentre

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Még szebbek, még jobbak: megújult zuhanykabinok a Radawaytől – Eos & Torrenta 2021

Alacsony belépő magasság, magas minőség: ECO fürdőkádak az M-Acryltól

A RAUVOLET redőnymegoldások egyesítik a designt és a funkciót

Süllyesztett csaptelep MULTI-BOX rendszerrel – könnyen szerelhető, helytakarékos és biztonságos megoldás a modern fürdőszobákba

Vásárlási listák
További vásárlási listák