Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Fűre lépni kötelező! – Mit kell tudnunk a gyepesítésről?

A közhiedelemmel ellentétben a szép gyep titka nem csupán abban áll, hogy kiszórjuk a fűmagot, ami aztán magától növekszik. A telepítés fárasztó munka, a gondozás ugyancsak figyelmet érdemel, viszont megéri időt és energiát belefektetni, hiszen így hosszú évekig élvezhetjük a bársonyos és csodás zöld gyepünket.

Telepítés

Kora tavasztól késő őszig bármikor telepíthetünk gyepet, de a legelőnyösebb időszak augusztus vége, szeptember közepe. Ilyenkor ugyanis melegebb és nedvesebb a talaj, a gyomok már kikeltek, így perzselő hatású, erős gyomirtó szerekkel megszabadulhatunk tőlük. Az évelő fűfajoknál ősszel a tápanyagáramlás a levelekből a gyökerek felé irányul, így a levelekre kijuttatott gyomirtó szer a gyökereket is elpusztítja. Ám, ha úgy gondoljuk, hogy inkább most gyepesítenénk, ne késlekedjünk, kezdjünk neki. A megmunkált – felásott, felkapált, majd gereblyézett és kiegyenlített - talajra szélcsendes időben széles szórással, kézből vagy erre alkalmas szóró eszközből vessük el a fűmagot. Minden négyzetméterre kb. 3-5 dkg magot szórjunk. A magot a gereblye fokával dolgozzuk a talajba és tömörítsük. A bevetett felületet hengereljük, majd öntözzük meg. Az újonnan telepített gyepben egyes fajok durva csomókat alkotnak, ezeket még a magérés előtt távolítsuk el. A magkelést megfelelő összetételű, hosszú hatástartamú, a gyökeresedést elősegítő magas foszfortartalmú műtrágyával serkenthetjük. Erősen árnyékos helyre ne telepítsünk gyepet, ott nem fejlődik, helyette válasszunk inkább gyeppótlókat.

gyep1

Öntözés

A szabály, hogy inkább ritkán, de nagyobb mennyiségű vízzel öntözzünk. Tehát hetente egyszer úgy öntözzük a gyepet, hogy a talaj 20-30 cm mélyen jól átnedvesedjen. Ha gyakran, de keveset öntözzük, inkább oldalra ereszt gyökereket és a gazok is jobban szaporodnak. Bármilyen módszerrel, szórófejjel, esőztető berendezéssel, tömlővel egyaránt öntözhetünk, nyírás után, lehetőleg az esti órákban. A párolgási veszteség ugyanis sötétedés után a legkisebb.

Táplálás

A fű nemcsak vizet, de a többi kultúrnövényhez hasonlóan tápanyagot is igényel. A nyár folyamán a fenntartó műtrágyát az öntözés előtt szórjuk ki a területre. Egy-két alkalommal megtehetjük azt is, hogy fűgyűjtő tartály nélkül járatjuk végig a fűnyíró gépet a területen, de csak akkor, ha a nyesedék szálhosszúsága 1-2 centiméternél nem nagyobb. A fűszálak között hagyott kis mennyiségű nyesedék visszatartja a nedvességet, és némi tápanyagot is pótol a talajba. Ha azonban túl gyakran túl hosszú fűszálakat hagyunk a gyepen, akkor ezek összetömődnek, nemezessé válnak, és elzárják a levegőt, valamint a nedvesség útját a gyökerekhez. Amennyiben hosszabb időre magára hagytuk a gyepet, ne nyírjuk azonnal rövidre, hanem két-három nyírás alkalmával fokozatosan csökkentsük a tarlómagasságot. A fűnek nem csak nitrogénre van szüksége, ezért ne szórjuk rá marokszám a pétisót. A nitrogén-túladagolás fellazítja a levelek szöveteit, így kevésbé állnak ellen a környezeti hatásoknak és a gyep kiég.

gyep2

Gyomok ellen

Ha a gyepet egész éven át jól tartjuk, teljesen beborítja a területet. A sűrű fű pedig visszaszorítja a gyomokat. Ha mégis felüti fejét a gyom, használhatunk kimondottan gyepre való gyomirtót. Leggyakrabban az útifűfélék, a gyermekláncfű és a cickafarkfű okoznak gondot. Ezeket gyomkiszúróval távolítsuk el, a helyükre pedig szórjunk fűmagot és öntözzük be. A rendszeresen alacsonyra nyírt, gyenge fűben gyakori kellemetlen vendég a moha. Különösen akkor szaporodik el, ha tömődött, levegőtlen a talaj, és túlságosan árnyékos a terület. Ezt kezelhetjük mohaölő műtrágyával. A vegyszeres kezelés után a gyerekeket és a háziállatokat 3-4 napig tartsuk távol a gyeptől!

gyep6

Így nyírjuk

A fűnyírás alapszabálya, hogy egy-egy nyírás alkalmával a fű hosszából csak 1/3 résznyit vágjunk le. Ha túl hosszúra hagytuk nőni a füvet, akkor inkább gyakrabban nyírjuk, de egy-egy alkalommal csak keveset vágjunk le belőle.

Meleg és aszályos időben ügyeljünk arra, hogy a fűnyírást ne túl alacsony, hanem körülbelül 6-7 centis tarlón végezzük. A magasabb fű mélyebben gyökeresedik, jobban tűri a szárazságot, jobb az önárnyékoló hatása, és a gyomoknak is kevesebb élettér jut. A rendszeres fűnyírás megakadályozza, hogy az egynyári gyomfüvek magot érleljenek, így kevésbé szaporodnak.

gyep3_copy

Alternatívák gyepesítésre

Ha gyorsan akarunk eredményt elérni, választhatunk kevésbé munkaigényes módszert is, ám ezek mindegyike nagy figyelmet, sőt, szakértelmet kíván. Egyik ilyen módszer a hidrovetés. Ekkor összekeverjük a különféle fűmagokat, trágyát, talajtakaró, és erózió elleni anyagot, a föld pH értékét változtató adalékot, valamint a csírázáshoz legfontosabb összetevőket, a vizet és mindezt kilocsolva már kész is a fűvetés. A másik lehetőség a gyepszőnyeg telepítése. Ha emellett döntünk, első lépésként el kell végezni a gyommentesítést vegyszeres gyomirtással vagy kapálással. Ezt követi a talajfertőtlenítés. A vegyszert dolgozzuk be a földbe - erre a rotációs kapa a legjobb eszköz. Sódert is dolgozhatunk a talajba, mert lazítja a szerkezetét, így a gyepszőnyeg gyorsan ereszt gyökeret. A következő lépés a talajegyengetés. Először gereblyézzük el a területet, majd deszkával húzzuk el, így szép, egyenletes lesz a felület. Ezután teríthetjük kötésbe, szorosan egymás mellé a gyepszőnyeget. Végül hengereljük le, és öntözzük be az új füvünket.

gyep5
Ez is érdekelhet

Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállítás a BOK Csarnokban, február utolsó hétvégéjén! - 2024. február 23-25., BOK Csarnok

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Ahogyan még soha nem gondolt a zuhanyajtókra

Ha számít az energiatakarékosság: így válasszunk árnyékolót! Válaszol a szakértő

Halkabb WC használat a család és a szomszédok örömére

Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

Hogyan válasszunk kültéri burkolatot és hogyan tartsuk karban, ha tartós és esztétikus felületet szeretnénk?

A szabadság és a stílus találkozása – Kültéri „szobák” berendezése

Így legyen a kerted álmaid oázisa! - 5+1 ok, amiért érdemes tájépítészt felfogadni átalakítás előtt

Így tárolhatod stílusosan kerti szerszámaidat

Gyors és hatékony felújítás a kertben és a teraszon: fa- és fémfelületek festése, megóvása. Milyen festéket válasszunk?

Fürdőtó a kertünkben – kialakítás, használat, karbantartás

Tudatos tervezéssel hangulatos és stílusos lesz a kert és a terasz

Legyen a kert otthonunk legjobb része!

Vegyszermentes kert - Biológiai hatóanyagok is óvhatják zöldségeinket, gyümölcsfáinkat

Harmóniában a kertünkkel: esztétikus és praktikus megoldások a Ketertől

Élet a zöldben – Otthon a kertben