Hirdetés

Sziklakert építése

Családi házak udvarának dísze a szépen megépített sziklakert. A sziklakerti kövek, növények, virágok kiválasztása a kerttervezés, kertépítés kellemes része. A sziklakert helyének kiválasztásakor több szempontra is figyeljünk.

A jól megépített sziklakert kertünk első számú dísze lehet. A rideg kövek és a törékeny növények ellentéte impozáns látványt nyújt.
Nagyon fontos a megfelelő kerttervezés és előkészítés. A sziklakert helyének kiválasztásakor figyelembe kell vennünk

 • a fényviszonyokat,
 • a talajviszonyokat,
 • a vízviszonyokat,
 • a környezetet.

Sziklakert építése

Ha a területen már vannak növények, ezeket is figyelembe kell venni a sziklakert tervezése során. Ne tervezzünk sziklakertet lombhullató fák alá, hogy lehulló levelek a későbbiekben ne okozzanak gondot.
Sok sziklakerti növény kedveli a meszes talajt, így építkezésekből megmaradt tégla vagy kavics megfelelő alapként szolgálhat. Erre az alapra kerül a föld, amit a sziklák nem csak díszítenek, de meg is tartanak. Először a nagyobb, vezérköveket tesszük le, ezeknek van a legfontosabb tartó szerepe, ezután következnek a kisebb, főleg díszítő funkciót betöltő kövek.

Sziklakert építése

Sziklakertek építése során mindig úgy kell építkeznünk, hogy a legnagyobb esőzés se okozhasson kárt. A sziklakert köveit érdemes alapos átgondolás után kiválasztani saját ízlésünknek megfelelően, ma már széles a választék a kereskedésben. A sziklakerteknél a megfelelő kő-növény arány 2:1.

Érdekessé teheti a sziklakertet, ha a kövek ki vannak vájva, így a kő belsejébe is tudunk ültetni. Sok esetben az egy fajtából választott kövek mutatósak, de izgalmas lehet, ha különböző köveket válogatunk.

Sziklakert építése

A talaj minőségét sok esetben javítanunk kell, ezt megtehetjük tőzeggel, komposzttal, mésszel, trágyával. A homok segítségével a talaj vízáteresztő képességét javíthatjuk. A növények helyét alaposan, gondosan készítsük elő. Minden nagyobb üreget töltsünk fel jó minőségű talajjal, és jól tömörítsük le, hogy a lefolyó víz ne tudja kimosni.

Sziklakert építése

Ezután érdemes kirakni a kiválasztott növényeket még cseréppel együtt, majd ássuk ki az ültető gödröket. Először a vezérnövényeket ültetjük el, ezek lehetnek kisebb örökzöldek, vagy gyorsan növő cserjék. Minden növényke ültetése során hagyjunk elég helyet a növekedésükre. A kisebb telepes növények hamarosan összefüggő növénytakarót fognak alkotni.

Sziklakert építése

Néhány sziklakerti évelő növény

 • Aranyos pimpó – Potentilla aurea
 • Borsos varjúháj – Sedum acre
 • Harangvirág – Campanula ssp.
 • Havasi gyopár – Leontopodium alpinum
 • Kakukkfű – Thymus ssp.
 • Kőtörőfű – Saxifraga ssp.
 • Kövirózsa – Sempervivum ssp.
 • Lángvirág – Phlox ssp.
 • Szappanfű – Saponaria ssp.
 • Szellőrózsa – Anemone ssp.
 • Szirti ternye – Alyssum saxatile
 • Törpe harangláb – Aquilegia flabellata

www.kertepitom.hu

Kapcsolódó cikkek

A lakásokkal szemben egyre nagyobb kereslet mutatkozik a házakra

A korábban nagy népszerűségnek örvendő lakások kezdik elveszteni a varázserejüket. Persze még mindig vannak olyanok, akik szívesebben alakítják ki otthonukat egy lakásban, mint egy házban, de egyre többet vannak azok, akik a házakat részesítik előnyben. Az Ingatlannet.hu utánajárt minek köszönhető a változás.

Anglikán templomból káprázatos lakóház

Fogadjunk, hogy egy templom lakóházzá alakítása kevés ember fejében fordult meg! Pedig arról már többször meggyőződhettünk, hogy a merész ötletek és azok megvalósítása, rendszerint különleges és egyedi végeredményt szül. Íme, egy remek példa.

Így épült a teraszunk – 50 képben bemutatva

Nem kis fába vágja a fejszéjét az, aki kertjének átalakítására és teraszépítésre adja a fejét. Ahogy az alábbi, képekkel gazdagon illusztrált történet is igazolja, egy kisméretű előkert vagy tetőkert pedig különös körültekintést és extra figyelmet igényel.

Nyolc érv a fenyőkéreg mellett

Napjaink egyik legelterjedtebb természetes kerti borítása a fenyőkéreg. Felhasználási lehetőségei szerteágazók, jótékony hatásai új lehetőségeket nyitnak a zöldfelület kezelésben.

Újra változik a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat

Újabb változás várható a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról szóló rendeletben és a Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzatban. Ezek a változások az ingatlanok tulajdonosait érintik.

A térkő tavaszi tisztítása, felújítása

A növényápolás mellett a tavaszi kerti munkák része a díszburkolat, a térkő felújítása, gondozása. Ha hosszú ideig szeretnénk gyönyörködni a lerakott térburkolatban, akkor szenteljünk időt a térkövek rendszeres karbantartására.

Az első tavaszi kerti munkák

„Kertünk életterünk nappalija” – otthonunk fontos része a kert, gyönyörködtet, és időről időre elkápráztat változásaival, színeivel, illataival. Írásunkban összegezzük a legfontosabb tavaszindító kerti munkákat: a gyepszellőztetést, a lemosó permetezést, a tavaszi metszést, az öntözőrendszer karbantartását.

Földházak

Földházak a földréteggel fedett épületek, előnyeik közé tartozik az energiatakarékos a fenntartásuk, hogy belső klímájuk állandó, és beolvadnak a természetes környezetbe.

Szempontok a kémény kiválasztásához

Milyen az ideális kémény? Érdemes alaposan körülnézni a kémény kiválasztása előtt építkezés, felújítás, fűtéskorszerűsítés vagy épp tetőtér-beépítés során. A készkémény, elemes kémény, szerelt kémény mára általánossá vált, mivel számos előnnyel bír a falazott kényekhez viszonyítva.