Hirdetés

Hírlevél feliratkozóknak

1000 Ft kedvezmény

jegyvásárlásra a februárban megrendezésre kerülő Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra.

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed, és küldjük a kupont!

A kuponkódod:

hi24kiállítás

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Nyárvégi kerti munkák

Az augusztus a kiskertben nemcsak a betakarítás és az őszre való felkészülés jellemzi, ilyenkor aktuális a késői vetés is, hogy a téli hónapokban még mindig friss zöldség kerüljön az asztalunkra.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Az augusztus hozza a legbőségesebb termést a kertben, ilyenkor térül meg a veteményesbe fektetett sok munka. A kert díszei számára nehezebb ez az időszak, hiszen a szárazságot csak akkor élik túl a virágaink, a zöld gyep, ha a locsolás rendszeres és megfelelő napszakban történik.
Számos teendőnk van tehát augusztusban, hiszen a betakarítás, a gondos öntözés mellett a késői vetés ideje is ez a hónap.

Betakarítás a konyhakertben

A legtöbb zöldséget érdemes zsengén leszedni, annak érdekében, hogy a legzamatosabb íz világot élvezhessük. A cukkinit sokan hagyják óriásira nőni, de valójában ekkor ez a zöldség már túlérettnek számít. Ráadásul a korai szedéssel serkentjük is a virágzást és még ősszel is hozza majd a terméseket a növény.
A beérett gyümölcsöket is, szilvát, sárga-és őszibarackot, körtét, nyári almát ideje leszedni, ha van málnánk, ribizlink, egresünk most van itt a metszés ideje.
Szintén fontos ebben a szárazabb időszakban, hogy fokozottan ügyeljünk a gyomirtásra, mert nagy mennyiségű vizet von el a hasznos növényektől és emellett gondozatlanná is teszi a veteményt.
A betakarítással együtt jár a zöldségek, gyümölcsök télire való tartósítása is, ami ebben a hónapban a kerti teendők mellett többletmunkát jelent, viszont annál inkább megtérül, amikor ősszel és a hosszúra nyúlt télben a saját kamránkból, a saját terményeinket használhatjuk a konyhában.
Gondolni kell a következő évi termést biztosító magokra is. A kiválasztott magokat ki kell szárítani és hűvös, száraz helyen tárolni a következő év tavaszáig.

Nyárvégi kerti munkák (kép: prevention.com)

Öntözés

A rendszeres öntözés elmaradhatatlan ebben a hónapban, különösen a hónap közepe végéig, hiszen huszadika után már csapadékosabb az időjárás.
A veteményesben a paradicsom különösen igényli a vizet, ha nem kap eleget, elfeketednek a virágai és jóval kevesebb termést hoz.
Nem csak a zöldségeket, hanem a különböző ládákba, cserepekbe ültetett növényeket, virágokat is gondosan kell locsolni, a nagy melegben, szárazságban e nélkül biztos, hogy elszáradnak.
A gyep öntözése pedig elmaradhatatlan napi teendő, hacsak nincsen kiépített locsolórendszerünk, amely biztosítja a napi kétszeri, bőséges vizet.

Másodvetés

Augusztus végén időszerű a kertben másodvetés, az áttelelő salátafajták, káposztafélék vetése, de ültethető téli retek, spenót és sóska is. Habár a nyár java már mögöttünk van, hiba lenne nem kihasználni ezt az időszakot, hogy késő őszig, de akár még télen is hasznot hajtson a kertünk.
Ilyenkor éppúgy fontos a talajelőkészítés a kertben, mint tavasszal. A gyomirtás, ásás, gereblyézés ilyenkor is kötelező és mivel az első vetés terményei tápanyagot vontak el a talajtól komposzttal, trágyával kell erősíteni azt.