Hirdetés

Nyárvégi kerti munkák

Az augusztus a kiskertben nemcsak a betakarítás és az őszre való felkészülés jellemzi, ilyenkor aktuális a késői vetés is, hogy a téli hónapokban még mindig friss zöldség kerüljön az asztalunkra.

Az augusztus hozza a legbőségesebb termést a kertben, ilyenkor térül meg a veteményesbe fektetett sok munka. A kert díszei számára nehezebb ez az időszak, hiszen a szárazságot csak akkor élik túl a virágaink, a zöld gyep, ha a locsolás rendszeres és megfelelő napszakban történik.
Számos teendőnk van tehát augusztusban, hiszen a betakarítás, a gondos öntözés mellett a késői vetés ideje is ez a hónap.

Betakarítás a konyhakertben

A legtöbb zöldséget érdemes zsengén leszedni, annak érdekében, hogy a legzamatosabb íz világot élvezhessük. A cukkinit sokan hagyják óriásira nőni, de valójában ekkor ez a zöldség már túlérettnek számít. Ráadásul a korai szedéssel serkentjük is a virágzást és még ősszel is hozza majd a terméseket a növény.
A beérett gyümölcsöket is, szilvát, sárga-és őszibarackot, körtét, nyári almát ideje leszedni, ha van málnánk, ribizlink, egresünk most van itt a metszés ideje.
Szintén fontos ebben a szárazabb időszakban, hogy fokozottan ügyeljünk a gyomirtásra, mert nagy mennyiségű vizet von el a hasznos növényektől és emellett gondozatlanná is teszi a veteményt.
A betakarítással együtt jár a zöldségek, gyümölcsök télire való tartósítása is, ami ebben a hónapban a kerti teendők mellett többletmunkát jelent, viszont annál inkább megtérül, amikor ősszel és a hosszúra nyúlt télben a saját kamránkból, a saját terményeinket használhatjuk a konyhában.
Gondolni kell a következő évi termést biztosító magokra is. A kiválasztott magokat ki kell szárítani és hűvös, száraz helyen tárolni a következő év tavaszáig.

Nyárvégi kerti munkák (kép: prevention.com)

Öntözés

A rendszeres öntözés elmaradhatatlan ebben a hónapban, különösen a hónap közepe végéig, hiszen huszadika után már csapadékosabb az időjárás.
A veteményesben a paradicsom különösen igényli a vizet, ha nem kap eleget, elfeketednek a virágai és jóval kevesebb termést hoz.
Nem csak a zöldségeket, hanem a különböző ládákba, cserepekbe ültetett növényeket, virágokat is gondosan kell locsolni, a nagy melegben, szárazságban e nélkül biztos, hogy elszáradnak.
A gyep öntözése pedig elmaradhatatlan napi teendő, hacsak nincsen kiépített locsolórendszerünk, amely biztosítja a napi kétszeri, bőséges vizet.

Másodvetés

Augusztus végén időszerű a kertben másodvetés, az áttelelő salátafajták, káposztafélék vetése, de ültethető téli retek, spenót és sóska is. Habár a nyár java már mögöttünk van, hiba lenne nem kihasználni ezt az időszakot, hogy késő őszig, de akár még télen is hasznot hajtson a kertünk.
Ilyenkor éppúgy fontos a talajelőkészítés a kertben, mint tavasszal. A gyomirtás, ásás, gereblyézés ilyenkor is kötelező és mivel az első vetés terményei tápanyagot vontak el a talajtól komposzttal, trágyával kell erősíteni azt.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

10 tipp téli növényápoláshoz

A téli hónapokban jobban odafigyelünk az egészségünkre és a vitamindús táplálkozásra. Azonban ezekben a kemény hónapokban nem csak magunkra, hanem a szobanövényeinkre is jobban kell figyelnünk.

Öntözőrendszerek tervezése és telepítése

Öntözőrendszerek tervezése és telepítése a kert különböző területeinek megfelelően.

Gyűjtsünk esővizet!

Az ivóvíz felhasználása világszinten rohamosan nő, miközben földünk ivóvíztartalékai sajnos egyre csökkennek. Az ivóvíz drága kincs, ha azonban törekednénk arra, hogy csapvíz helyett esővizet használjunk, amikor csak lehet, sokat spórolhatnánk.

Sövény – Egy növény sok előnnyel. Kiválasztás, formázás, ültetés

Ápol, eltakar, dekorál, határol, ha kell, árnyat ad. Csak néhány funkció, melyre egy szépen gondozott és jól megválasztott sövény alkalmas. Emellett természetesen még számos olyan tulajdonsággal is rendelkezik, melyek miatt még a legkisebb kertből sem hiányozhat a sövény.

Magaságyás, a kertészkedés új formája

Sokan szívesen kertészkednének, nevelnének növényeket, gondoznának konyhakertet, de vagy a kert hiánya, a nem megfelelő minőségű talaj, a kevés hely, esetleg valamilyen mozgásbeli korlátozottság akadályt gördít eléjük. Ezek a problémák egy magaságyás segítségével egyszerűen megoldhatók.

Hogy az időjárás ne legyen ellenség

Smart Home használatával mindennapjai sok területen tervezhetőbbé, kiszámíthatóbbá válnak, legyen szó épületen belül vagy épületen kívül végzett tevékenységről. Ebben a cikkben annak járunk utána, hogyan tudja felvenni a küzdelmet az időjárás viszontagságai, változékonysága ellen.

Kert klasszikus stílusban

Gondozott cserjék, csobogó és kerti tó pihenőpaddal, egy-egy szobor, idilli környezet. A klasszikus stílusú kert kialakításához legjobb, ha ódon villák vagy kastélyok kertjeiből merítünk ötletet.