Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Solar Roof – nemes egyszerűséggel ezt a nevet kapta a Tesla új napelemes tetőfedő rendszere. Elon Musk 2016 októberében mutatta be napfénytető burkolólapjainak prototípusait. Ezeket két, később négyféle stílusban kezdték gyártani és ugyanúgy néznek ki, mint a szokásos tetőfedő anyagok, de alapvetően a hagyományos napelemek miniatürizált változatai. Az azóta eltelt 3 évben több száz házat szereltek, illetve terveznek felszerelni napelemes tetőfedéssel Észak-Kaliforniában, de Musk maga is úgy nyilatkozott, hogy szükség van még néhány évre, amíg a terméket tovább tökéletesítik és elérik a kitűzött optimális működést. A New York állambeli Buffaloban alapított gyárba viszont egyre több megrendelés fut be, tehát úgy tűnik, hogy lassan, de biztosan nekilátnak a tömegtermelésnek. – Mielőtt nagy számban kezdjük gyártani és telepíteni a terméket, szükségünk van további tesztelésre. Biztosak akarunk lenni abban, hogy a rendszer összes eleme legalább 30 évig tökéletesen működik, azonban arra számítunk, hogy 2019-től megnő az igény a Solar Roof iránt – mondja Musk.

Tesla Solar Roof a háztetőn
Tesla Solar Roof a háztetőn
forrás: Tesla

Mit tud a Solar Roof és miben különbözik más napelemes tetőfedésektől?

A Solar Roof tapintásra és látványra is sokkal jobban hasonlít csempére, mint a jól ismert tetőcserepekre, háromszor erősebb, mint a kerámia tetőcserepek. Ennek oka, hogy a Solar Roof edzett üvegből készül, melyet a fotovoltalikus hordozóra rétegeznek. Eddig két stílusban - texturált fekete és sima szürke - érhető el, de már megkezdték a toszkán és a kőhatású lapok gyártását is. A tető telepítése 5-7 napot vesz igénybe és egyelőre a Tesla szakemberei végzik a teljes folyamatot.

A társaság időtlen garanciát kínál a termékre, ami – lássuk be – nagy merészség. Mindenesetre a fogyasztói jelentésekben a költségszámításokat 30 évnyi villamosenergia megtakarítás feltételezésére alapozták. Csak megjegyzésként: ennyi idő alatt számtalan változás történhet mind a fogyasztói szokásokat, mind pedig a kormányzati ösztönzőket illetően. Tehát a számok jobban és rosszabbul is mutathatnak az időszak végére. Az viszont tény, hogy a hagyományos tetőfedő anyagokkal szemben a Solar Roof már most árelőnnyel bír, tehát aki az idei évtől vásárol, olcsóbban jut hozzá, mint ugyanilyen mennyiségű tetőcseréphez. Ez jelenleg az USA-ban kevesebb, mint 24,50 dollár / négyzetláb.

Tesla Solar Roof a tetőn - toszkán stílusú elemekkel
Tesla Solar Roof a tetőn - toszkán stílusú elemekkel
forrás: Tesla

A Tesla Solar Roof további előnye, hogy erősebb, mint a hagyományos, tetőfedésre használt anyagok. Azokon a területeken, ahol gyakoriak a heves zivatarok és az erős, viharos szelek, ez a tetőfedés mindenképpen ideális választás.

A napelemes tetőfedés mellé jár továbbá egy Powerwall 2.0 is, mely egy beépített inverterrel rendelkező akkumulátor tároló eszköz. Ez csatlakozik a ház elektromos rendszeréhez, lehetővé téve a 100% -kos elérést akkor is, ha a hálózatban áramkimaradás jelentkezik. Igaz, hogy további 6500 dollárba kerül, de becslések szerint több ezer dollár hosszú távú megtakarítást eredményez.

Ugyancsak az előnyök közé sorolható, hogy a Solar Roof jól illeszkedik bármilyen stílusú épülethez, esztétikus megoldást kínál a tetőfedésre. Arra is van lehetőség, hogy a tető által termelt áram mennyiségét a tulajdonos az energia igényeinek megfelelően testre szabja. Ekkor kétféle üveglapot választhat és a napelemes lapokat variálhatja a nem napelemessel. A látvány szempontjából nem érzékelhető a különbség.

Tesla Solar Roof lapok
Tesla Solar Roof lapok
forrás: Tesla

Gyakorlati tapasztalatok

A Tesla egyik lelkes elkötelezettje, Tri Huynh, aki több Tesla gépkocsit is birtokol, számol be a tapasztalatairól. – A megrendeléstől számított 48 órán belül megérkeztek a tetőfedő lapok. Míg a hagyományos napelemek egy nap alatt is telepíthetők, a Solar Roofnál ez több, mint egy hétig tartott és a munkát 10-15 főből álló csapat végezte. A tetőt mindenképpen cserélnem kellett már, és mikor megtudtam, hogy a Teslánál az anyagot, a szállítást és a telepítést is megkapom, mellettük döntöttem. Ennek két éve, igaz, akkor még sokkal drágább volt ez az anyag, mégsem bantam meg. A villanyszámlám ugyanis meredek csökkenést mutat azóta. Régebben a nyári villanyámlám 400-450 dollár volt, most ugyanazért a fogyasztásért csak 40-et fizetek.

Tri Huynh háza a kaliforniai San Jose-ban. Huynh volt a Tesla Solar Roof vásárlók egyike, aki gyakorlati tapasztalatiról is beszámolt
Tri Huynh háza a kaliforniai San Jose-ban. Huynh volt a Tesla Solar Roof vásárlók egyike, aki gyakorlati tapasztalatiról is beszámolt
forrás: Tesla

Tény, hogy a szakértők 3-5 éven belül számítanak az új napenergia felhasználók hullámára, ami az előrejelzett klímaváltozás következményeinek ismeretében nagyon is időszerű.

Forrás: Inhabitat, Tesla, cnbc.com

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Ha új zuhanykabin, legyen Eos!

A külső textilárnyékolók Fixscreen-rendszerével új dimenzió kezdődött az árnyékolásban

Napsütötte terasz, erkély? Nem hiányozhat a napellenző!

Lakóépületek építése, avagy az előírások és a lehetőségek találkozása

Hogyan lehetünk függetlenek az energiahálózattól? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár ez?

Szabadmezős, talajra telepített napelemes rendszerek: nem ördögtől való megoldások

Tények és tévhitek a napelemes rendszerekről

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Milyen napelemes rendszertípust válasszunk?

Napelemes rendszer az elszabaduló energiaárak ellen?

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Tetőfedés A-tól Z-ig, a tervezéstől a kivitelezésig. Kérdezzünk a szakértőtől!

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát építi fel Hejőpapin a Wienerberger