A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Solar Roof – nemes egyszerűséggel ezt a nevet kapta a Tesla új napelemes tetőfedő rendszere. Elon Musk 2016 októberében mutatta be napfénytető burkolólapjainak prototípusait. Ezeket két, később négyféle stílusban kezdték gyártani és ugyanúgy néznek ki, mint a szokásos tetőfedő anyagok, de alapvetően a hagyományos napelemek miniatürizált változatai. Az azóta eltelt 3 évben több száz házat szereltek, illetve terveznek felszerelni napelemes tetőfedéssel Észak-Kaliforniában, de Musk maga is úgy nyilatkozott, hogy szükség van még néhány évre, amíg a terméket tovább tökéletesítik és elérik a kitűzött optimális működést. A New York állambeli Buffaloban alapított gyárba viszont egyre több megrendelés fut be, tehát úgy tűnik, hogy lassan, de biztosan nekilátnak a tömegtermelésnek. – Mielőtt nagy számban kezdjük gyártani és telepíteni a terméket, szükségünk van további tesztelésre. Biztosak akarunk lenni abban, hogy a rendszer összes eleme legalább 30 évig tökéletesen működik, azonban arra számítunk, hogy 2019-től megnő az igény a Solar Roof iránt – mondja Musk.

Tesla Solar Roof a háztetőn
Tesla Solar Roof a háztetőn
forrás: Tesla

Mit tud a Solar Roof és miben különbözik más napelemes tetőfedésektől?

A Solar Roof tapintásra és látványra is sokkal jobban hasonlít csempére, mint a jól ismert tetőcserepekre, háromszor erősebb, mint a kerámia tetőcserepek. Ennek oka, hogy a Solar Roof edzett üvegből készül, melyet a fotovoltalikus hordozóra rétegeznek. Eddig két stílusban - texturált fekete és sima szürke - érhető el, de már megkezdték a toszkán és a kőhatású lapok gyártását is. A tető telepítése 5-7 napot vesz igénybe és egyelőre a Tesla szakemberei végzik a teljes folyamatot.

A társaság időtlen garanciát kínál a termékre, ami – lássuk be – nagy merészség. Mindenesetre a fogyasztói jelentésekben a költségszámításokat 30 évnyi villamosenergia megtakarítás feltételezésére alapozták. Csak megjegyzésként: ennyi idő alatt számtalan változás történhet mind a fogyasztói szokásokat, mind pedig a kormányzati ösztönzőket illetően. Tehát a számok jobban és rosszabbul is mutathatnak az időszak végére. Az viszont tény, hogy a hagyományos tetőfedő anyagokkal szemben a Solar Roof már most árelőnnyel bír, tehát aki az idei évtől vásárol, olcsóbban jut hozzá, mint ugyanilyen mennyiségű tetőcseréphez. Ez jelenleg az USA-ban kevesebb, mint 24,50 dollár / négyzetláb.

Tesla Solar Roof a tetőn - toszkán stílusú elemekkel
Tesla Solar Roof a tetőn - toszkán stílusú elemekkel
forrás: Tesla

A Tesla Solar Roof további előnye, hogy erősebb, mint a hagyományos, tetőfedésre használt anyagok. Azokon a területeken, ahol gyakoriak a heves zivatarok és az erős, viharos szelek, ez a tetőfedés mindenképpen ideális választás.

A napelemes tetőfedés mellé jár továbbá egy Powerwall 2.0 is, mely egy beépített inverterrel rendelkező akkumulátor tároló eszköz. Ez csatlakozik a ház elektromos rendszeréhez, lehetővé téve a 100% -kos elérést akkor is, ha a hálózatban áramkimaradás jelentkezik. Igaz, hogy további 6500 dollárba kerül, de becslések szerint több ezer dollár hosszú távú megtakarítást eredményez.

Ugyancsak az előnyök közé sorolható, hogy a Solar Roof jól illeszkedik bármilyen stílusú épülethez, esztétikus megoldást kínál a tetőfedésre. Arra is van lehetőség, hogy a tető által termelt áram mennyiségét a tulajdonos az energia igényeinek megfelelően testre szabja. Ekkor kétféle üveglapot választhat és a napelemes lapokat variálhatja a nem napelemessel. A látvány szempontjából nem érzékelhető a különbség.

Tesla Solar Roof lapok
Tesla Solar Roof lapok
forrás: Tesla

Gyakorlati tapasztalatok

A Tesla egyik lelkes elkötelezettje, Tri Huynh, aki több Tesla gépkocsit is birtokol, számol be a tapasztalatairól. – A megrendeléstől számított 48 órán belül megérkeztek a tetőfedő lapok. Míg a hagyományos napelemek egy nap alatt is telepíthetők, a Solar Roofnál ez több, mint egy hétig tartott és a munkát 10-15 főből álló csapat végezte. A tetőt mindenképpen cserélnem kellett már, és mikor megtudtam, hogy a Teslánál az anyagot, a szállítást és a telepítést is megkapom, mellettük döntöttem. Ennek két éve, igaz, akkor még sokkal drágább volt ez az anyag, mégsem bantam meg. A villanyszámlám ugyanis meredek csökkenést mutat azóta. Régebben a nyári villanyámlám 400-450 dollár volt, most ugyanazért a fogyasztásért csak 40-et fizetek.

Tri Huynh háza a kaliforniai San Jose-ban. Huynh volt a Tesla Solar Roof vásárlók egyike, aki gyakorlati tapasztalatiról is beszámolt
Tri Huynh háza a kaliforniai San Jose-ban. Huynh volt a Tesla Solar Roof vásárlók egyike, aki gyakorlati tapasztalatiról is beszámolt
forrás: Tesla

Tény, hogy a szakértők 3-5 éven belül számítanak az új napenergia felhasználók hullámára, ami az előrejelzett klímaváltozás következményeinek ismeretében nagyon is időszerű.

Forrás: Inhabitat, Tesla, cnbc.com

Ez is érdekelhet

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Erre figyeljen, ha épített zuhanykabint szeretne

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Tetőcsere, tetőfelújítás, napelem – Ezekre ad pénzt az állam

Új tető állami támogatással

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Beköszöntött a levegőt tisztító tetők korszaka

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

Bramac Star tetőcserepek: Esztétikum és tartósság

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

Minden, amit tudnunk kell a cserepeslemezről – Útmutató A-tól Z-ig

Nézze meg házát alumínium tető alatt!

Legyen otthon medencénk! – Méretek, kialakítás, költségek

Javuló életminőség, mérséklődő költségek – hőcserélős szellőztetők a Zehndertől

Vásárlási listák
További vásárlási listák