Hirdetés

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.

Solar Roof – nemes egyszerűséggel ezt a nevet kapta a Tesla új napelemes tetőfedő rendszere. Elon Musk 2016 októberében mutatta be napfénytető burkolólapjainak prototípusait. Ezeket két, később négyféle stílusban kezdték gyártani és ugyanúgy néznek ki, mint a szokásos tetőfedő anyagok, de alapvetően a hagyományos napelemek miniatürizált változatai. Az azóta eltelt 3 évben több száz házat szereltek, illetve terveznek felszerelni napelemes tetőfedéssel Észak-Kaliforniában, de Musk maga is úgy nyilatkozott, hogy szükség van még néhány évre, amíg a terméket tovább tökéletesítik és elérik a kitűzött optimális működést. A New York állambeli Buffaloban alapított gyárba viszont egyre több megrendelés fut be, tehát úgy tűnik, hogy lassan, de biztosan nekilátnak a tömegtermelésnek. – Mielőtt nagy számban kezdjük gyártani és telepíteni a terméket, szükségünk van további tesztelésre. Biztosak akarunk lenni abban, hogy a rendszer összes eleme legalább 30 évig tökéletesen működik, azonban arra számítunk, hogy 2019-től megnő az igény a Solar Roof iránt – mondja Musk.

Tesla Solar Roof a háztetőn
Tesla Solar Roof a háztetőn
forrás: Tesla

Mit tud a Solar Roof és miben különbözik más napelemes tetőfedésektől?

A Solar Roof tapintásra és látványra is sokkal jobban hasonlít csempére, mint a jól ismert tetőcserepekre, háromszor erősebb, mint a kerámia tetőcserepek. Ennek oka, hogy a Solar Roof edzett üvegből készül, melyet a fotovoltalikus hordozóra rétegeznek. Eddig két stílusban - texturált fekete és sima szürke - érhető el, de már megkezdték a toszkán és a kőhatású lapok gyártását is. A tető telepítése 5-7 napot vesz igénybe és egyelőre a Tesla szakemberei végzik a teljes folyamatot.

A társaság időtlen garanciát kínál a termékre, ami – lássuk be – nagy merészség. Mindenesetre a fogyasztói jelentésekben a költségszámításokat 30 évnyi villamosenergia megtakarítás feltételezésére alapozták. Csak megjegyzésként: ennyi idő alatt számtalan változás történhet mind a fogyasztói szokásokat, mind pedig a kormányzati ösztönzőket illetően. Tehát a számok jobban és rosszabbul is mutathatnak az időszak végére. Az viszont tény, hogy a hagyományos tetőfedő anyagokkal szemben a Solar Roof már most árelőnnyel bír, tehát aki az idei évtől vásárol, olcsóbban jut hozzá, mint ugyanilyen mennyiségű tetőcseréphez. Ez jelenleg az USA-ban kevesebb, mint 24,50 dollár / négyzetláb.

Tesla Solar Roof a tetőn - toszkán stílusú elemekkel
Tesla Solar Roof a tetőn - toszkán stílusú elemekkel
forrás: Tesla

A Tesla Solar Roof további előnye, hogy erősebb, mint a hagyományos, tetőfedésre használt anyagok. Azokon a területeken, ahol gyakoriak a heves zivatarok és az erős, viharos szelek, ez a tetőfedés mindenképpen ideális választás.

A napelemes tetőfedés mellé jár továbbá egy Powerwall 2.0 is, mely egy beépített inverterrel rendelkező akkumulátor tároló eszköz. Ez csatlakozik a ház elektromos rendszeréhez, lehetővé téve a 100% -kos elérést akkor is, ha a hálózatban áramkimaradás jelentkezik. Igaz, hogy további 6500 dollárba kerül, de becslések szerint több ezer dollár hosszú távú megtakarítást eredményez.

Ugyancsak az előnyök közé sorolható, hogy a Solar Roof jól illeszkedik bármilyen stílusú épülethez, esztétikus megoldást kínál a tetőfedésre. Arra is van lehetőség, hogy a tető által termelt áram mennyiségét a tulajdonos az energia igényeinek megfelelően testre szabja. Ekkor kétféle üveglapot választhat és a napelemes lapokat variálhatja a nem napelemessel. A látvány szempontjából nem érzékelhető a különbség.

Tesla Solar Roof lapok
Tesla Solar Roof lapok
forrás: Tesla

Gyakorlati tapasztalatok

A Tesla egyik lelkes elkötelezettje, Tri Huynh, aki több Tesla gépkocsit is birtokol, számol be a tapasztalatairól. – A megrendeléstől számított 48 órán belül megérkeztek a tetőfedő lapok. Míg a hagyományos napelemek egy nap alatt is telepíthetők, a Solar Roofnál ez több, mint egy hétig tartott és a munkát 10-15 főből álló csapat végezte. A tetőt mindenképpen cserélnem kellett már, és mikor megtudtam, hogy a Teslánál az anyagot, a szállítást és a telepítést is megkapom, mellettük döntöttem. Ennek két éve, igaz, akkor még sokkal drágább volt ez az anyag, mégsem bantam meg. A villanyszámlám ugyanis meredek csökkenést mutat azóta. Régebben a nyári villanyámlám 400-450 dollár volt, most ugyanazért a fogyasztásért csak 40-et fizetek.

Tri Huynh háza a kaliforniai San Jose-ban. Huynh volt a Tesla Solar Roof vásárlók egyike, aki gyakorlati tapasztalatiról is beszámolt
Tri Huynh háza a kaliforniai San Jose-ban. Huynh volt a Tesla Solar Roof vásárlók egyike, aki gyakorlati tapasztalatiról is beszámolt
forrás: Tesla

Tény, hogy a szakértők 3-5 éven belül számítanak az új napenergia felhasználók hullámára, ami az előrejelzett klímaváltozás következményeinek ismeretében nagyon is időszerű.

Forrás: Inhabitat, Tesla, cnbc.com

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Ahány kád, annyi lehetőség – újdonságok az M-Acryltól

Ahány ház, annyi szokás – foglalja össze a közmondás azt az általános megállapítást, hogy ahány ember, annyiféle életérzés, gondolkodásmód, illetve ezekből fakadó igények létezhetnek. Ahány kád, annyi lehetőség – fűzhetjük tovább a nyitógondolatot, hiszen ma már a fürdőszobai jelenlétünk messze túlmutat a tisztálkodáson, ez a helyiség fokozatosan vált egyre inkább az otthoni pihenés színterévé. Ennek hangsúlyos eleme a fürdőkád, amelyekből eddig is széles kínálatot biztosított, 2020 azonban további újdonságokkal szélesítette a termékpalettát.

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

A tetőszigetelés okos megoldását képviselő ISOTEC egy olyan komplett rendszert kínál, melynek alkalmazásával hatékonyan küszöbölhetők ki a hagyományos technikák használatából eredő hibák.

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Jó dolog, amikor az ember össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal és ugyanígy több szempontból jó nekünk, ha a praktikust kötjük össze a kötelezővel. Hiszen, ha már valamire „hivatalból” is oda kell figyelnünk, azt miért ne tennénk úgy, hogy abból minden tekintetben a lehető legjobban jöjjünk ki? Erre jó példa az ISOTEC tetőszigetelés.

Beköszöntött a levegőt tisztító tetők korszaka

Az újrahasznosított anyagokból készült tetőszigetelés segíti a káros anyagok semlegesítését, ráadásul világos bevonata miatt kevésbé veszi fel a hőt, így növeli az energiahatékonyságot.

A csillagok nem csak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg az új Star tetőcserepeket!

A BMI Bramac azzal a céllal alkotta meg új Star tetőcserepeit, hogy hosszú évek múlva is olyan kellemes érzéssel pillanthassuk meg tetőnket, mint a beköltözés napján. Ideje, hogy felfedjük a hosszan tartó csillogás titkát.

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

A szakemberek Európa-szerte szívesen dolgoznak olyan tetőablakokkal, melyek a műszaki követelmények mellett a magán és intézményi beruházók különféle dizájn elvárásait is kielégítik. Legyen szó elavult tetőablakok cseréjéről, vagy a tetőablak egy épületrész rendeltetéséhez való illesztéséről, a Roto méretben, anyagban és funkcióban egyaránt kellő rugalmasságot kínál.

Bramac Star tetőcserepek: Esztétikum és tartósság

A tetőcserépgyártás legújabb technológiáját képviselve megérkeztek a BMI Bramac Star-bevonattal ellátott cserepei.

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

Tekintsük át, ha modern és környezetbarát alumínium tető mellett döntünk, milyen védelemre számíthatunk!