Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Egy július 1-től életbe lépő rendelet nyomán a napelemes rendszerek szerepe minden eddiginél fontosabbá válhat. Ettől kezdve a használatbavételi engedélyt kapó épületeknek közel nulla energiaigényre kell törekedniük, ami eléréséhez legalább negyedrészt megújuló energiaforrást kell alkalmazni. A Terrán Generon napelemes tetőcserép kitűnő első lépés lehet a fenntarthatóság felé vezető úton.

Számos lehetőség áll rendelkezésünkre az energiatakarékossági célok teljesítéséhez, azonban kevésre igaz, hogy nem kell kompromisszumot kötnünk a funkció és forma közt egyik vagy másik rovására. Ilyen megoldás a Generon napelemes tetőcserép, mely az esztétikus megjelenés mellett megfelel a modern technológiai elvárásoknak is. Mindezt ráadásul egy hazai termék képében, a szolárpaneles cserép ugyanis az immáron több mint száz éves Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. fejlesztése.

Terrán Generon napelemes tetőcserép

Miben különbözik a nagypaneles rendszerektől?

A Generon alapját nagy szilárdságú, anyagában színezett betoncserép alkotja, melynek felületére integrálják a szolárpaneleket, és így esztétikus módon a héjazat síkjába (INROOF) simulva építik be a napelemes rendszert. Míg a klasszikus szolárpanelek rögzítéséhez több ponton meg kell bontani a tetőcserepeket, a Terrán Generon esetében nincs felesleges tetőáttörés, ezért a tető védelmi funkciója a teljes tetősíkon megmarad. Márpedig ez manapság, amikor az időjárás egyre szélsőségesebb, nem elhanyagolható szempont.

Terrán Generon napelemes tetőcserép

Bár az elemek rendkívül ellenállóak, és nem jellemző rájuk a meghibásodás, ha mégis bekövetkezne egy hiba vagy sérülés, néhány cserép kiesése nem okoz jelentős teljesítménycsökkenést. Más napelemgyártókhoz hasonlóan a Terrán is 20 éves garanciát vállal a termékre, az ügyintézés a cég hazai mivolta miatt rendkívül gyors és egyszerű. A cserepek cseréje a különálló bekötések miatt könnyen kivitelezhető, a gyártó által is használt és a szoláriparban már régóta bevált MC4 csatlakozóknak köszönhetően. Mára már több mint 250 háztartásnál és intézménynél találkozhatunk a magyar fejlesztéssel, ami több mint 100.000 beépített modult jelent.

A cserepek a gyártó két hagyományos, sík termékcsaládjával, a Zenittel és Rundoval kompatibilisek.

A szépség önmagában nem elég

Az esztétikum egy fontos kritérium, de mint minden napelemes rendszer esetében, a Generon kapcsán is kiemelt fontosságú tényező a teljesítmény.

Egy családi házban élő, átlag magyar, négytagú háztartás villamosenergia-igényét, akár már egy 4 kWp teljesítményű Terrán Generon napelemes rendszer képes kielégíteni, megfelelő, déli tájolás és tetőhajlásszög esetén. Ehhez az átlagos tetőfelületből mindösszesen 25 nm beépítése is elegendő, mely hozzávetőlegesen 270 db Generon felhelyezésével jár.

Ahhoz, hogy valaki felelősségteljes döntést hozhasson egy környezettudatos és egyben az ingatlan értékét növelő lépésben, fontos a költségek tudatos megtervezése. A Terrán TetőKalkulátor egy új funkciójának köszönhetően már a Generon felhasználásával épülő új tetőhéjazat hozzávetőleges anyagköltségét is könnyedén kiszámolhatja. Néhány adat megadása után (tető formája, hajlásszöge, mérete, a kiválasztott sík cserép és felületkezelés), megkapja azt a bruttó árat, ami nemcsak az alap-, hanem a kiegészítő cserepek, a tetőfólia, a kúpalátét, a hófogók és az eresz menti szellőzés kialakításához nélkülözhetetlen elemek, valamint a házhozszállítás díját is tartalmazza.

Terrán Generon napelemes tetőcserép
Népszerűek a témában

Információ nélkül nem tudunk jó döntéseket hozni

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Tetőfedés A-tól Z-ig, a tervezéstől a kivitelezésig. Kérdezzünk a szakértőtől!

Ez is érdekelhet

Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

Generon: a naprakész tető

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hatékony, megtérülő és környezettudatos – fűtés hőszivattyúval

Eclisse 40, az átgondolt és kifinomult tokrendszer

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Sci-fi-be illő látvány a fürdőben - Furo zuhanykabinok

Zsaluzia – modern és esztétikus árnyékolás

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

Milyen napelemes rendszertípust válasszunk?

Napelemes rendszer az elszabaduló energiaárak ellen?

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Tetőfedés A-tól Z-ig, a tervezéstől a kivitelezésig. Kérdezzünk a szakértőtől!

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

Új tető állami támogatással