Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Világrekord kísérletre készülnek a Hintalóval

A fából készült lényeiről híressé vált Szőke Gábor Miklós szobrászművész és a Hintayo kitalálójaként ismert Huszár András építész Hintalovát május 18-án indították első útjára Dunaharasztiban, a mű létrejöttét támogató Jaf Holz Ungarn Kft. központjában. A fa paripa alighogy életre kelt, meg sem áll a Budai várig, ahol május 25-én, pénteken a Világharmónia Futás rendezvényen egy világrekord kísérletet készül felállítani. A cél, hogy minél több gyerek hintázzon rajta a nap folyamán.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Az építész-szobrászművész alkotópáros két éve tervezi az együttműködést. Heteken keresztül építették a Hintalovat, amely mindenki legnagyobb csodálatára május 18-án táltos paripaként repítette magasba utasait. Az elkészült szobrot Huszár András és Szőke Gábor Miklós „törte be” több tucat látogatóval együtt az első hintázás alkalmával.

Világrekord kísérletre készülnek a Hintalóval

„Az általunk képviselt két különböző területről, a szobrászatból és építészetből, hozott tapasztalatokat ötvözve készítettük el a Hintalovat. András a munka építészeti részét végezte, a hintát, mint működő építészeti szerkezetet, a statikát, a szerkezeti megoldásokat, amit én saját stílusommal, az általam képviselt szobrászati értékekkel átváltoztattam, kihangsúlyoztam a hinta szerkezetével formai és szellemi egységet képezve. A ló, mint motívum egyértelmű volt az interaktív szobor tervezése során. Azon kívül, hogy egyik kedvenc állatom, hazai szimbólumállat és természetesen a hintaló alanya, a testében és szellemében rejlő dinamizmus miatt esett rá a választás. A gigantikus szobrot 2-70 ember együtt tudja mozgásba hozni korosztálytól függetlenül 1-90 éves korig. Az eddigi tapasztalat az, hogy egy nap alatt akár 3000–4000 embert is meg tud hintáztatni” – magyarázza Szőke Gábor Miklós.

Alighogy megszületett, egy héttel később már a Szent György térre tart a csikó, hogy a 140 országban megrendezett, az emberek közti összetartozást hirdető Világharmónia Futás részeként gyerekek által felállított rekordkísérletnek legyen részese. A gyerekek 1,5 km-es futáson vesznek részt a Várban, kiraknak egy 10 m × 10 m-es óriás mandalavirágot, a megyaszói templom festett mennyezetének nyomán, majd mozgásba hozzák a Hintalovat. A Hintalórekord felállításához közel 5000 gyerekre számítanak a szervezők.

Világrekord kísérletre készülnek a Hintalóval

Varsányi Tibor, a Jaf Holz Ungarn ügyvezető igazgatója elmondta: „Újabb csodálatos példát láthattunk arra, hogy milyen lehetőségek rejlenek – kreatív tervezők kezében – a fában, mint anyagban. A Hintaló mintapéldája annak, hogy építészek és szobrászok hogyan találnak közös alkotói felületet a fa tulajdonságait kihasználva. Amellett, hogy a fa szabad teret ad az alkotásnak, újrafelhasználható, környezetbarát alapanyag, hasznosítása gazdasági, társadalmi szempontból is fenntartható.”

Fotók és videó: Dömölky Dániel

Ez is érdekelhet

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Így élvezheti a fürdőszobája panorámáját zuhanyzás közben és teheti tágasabbá a teret egyszerre Walk-In zuhanyfallal

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Térkő lerakása

Belső falak festése

Sarok csempézése

Hogyan csempézze a falat

Festés mázolás szakszerűen

A padló csempézése

Hogyan építsen fából falat, ajtóval

Hogyan építse meg a szalonnasütőt

Hogyan fektesse le az alapokat

Hogyan építsen téglafalat

Hogyan rendezzünk be akváriumot?

Milyen növényeket tegyünk akváriumba? Élőt vagy műanyagot?

Elektromos zárak és kilincsek: újdonságok a Videosec kínálatában

Videosec okoskapcsolók és fali csatlakozók

Egyedi fenyőfa készítése viráglabdából