Hirdetés

Világrekord kísérletre készülnek a Hintalóval

A fából készült lényeiről híressé vált Szőke Gábor Miklós szobrászművész és a Hintayo kitalálójaként ismert Huszár András építész Hintalovát május 18-án indították első útjára Dunaharasztiban, a mű létrejöttét támogató Jaf Holz Ungarn Kft. központjában. A fa paripa alighogy életre kelt, meg sem áll a Budai várig, ahol május 25-én, pénteken a Világharmónia Futás rendezvényen egy világrekord kísérletet készül felállítani. A cél, hogy minél több gyerek hintázzon rajta a nap folyamán.

Az építész-szobrászművész alkotópáros két éve tervezi az együttműködést. Heteken keresztül építették a Hintalovat, amely mindenki legnagyobb csodálatára május 18-án táltos paripaként repítette magasba utasait. Az elkészült szobrot Huszár András és Szőke Gábor Miklós „törte be” több tucat látogatóval együtt az első hintázás alkalmával.

Világrekord kísérletre készülnek a Hintalóval

„Az általunk képviselt két különböző területről, a szobrászatból és építészetből, hozott tapasztalatokat ötvözve készítettük el a Hintalovat. András a munka építészeti részét végezte, a hintát, mint működő építészeti szerkezetet, a statikát, a szerkezeti megoldásokat, amit én saját stílusommal, az általam képviselt szobrászati értékekkel átváltoztattam, kihangsúlyoztam a hinta szerkezetével formai és szellemi egységet képezve. A ló, mint motívum egyértelmű volt az interaktív szobor tervezése során. Azon kívül, hogy egyik kedvenc állatom, hazai szimbólumállat és természetesen a hintaló alanya, a testében és szellemében rejlő dinamizmus miatt esett rá a választás. A gigantikus szobrot 2-70 ember együtt tudja mozgásba hozni korosztálytól függetlenül 1-90 éves korig. Az eddigi tapasztalat az, hogy egy nap alatt akár 3000–4000 embert is meg tud hintáztatni” – magyarázza Szőke Gábor Miklós.

Alighogy megszületett, egy héttel később már a Szent György térre tart a csikó, hogy a 140 országban megrendezett, az emberek közti összetartozást hirdető Világharmónia Futás részeként gyerekek által felállított rekordkísérletnek legyen részese. A gyerekek 1,5 km-es futáson vesznek részt a Várban, kiraknak egy 10 m × 10 m-es óriás mandalavirágot, a megyaszói templom festett mennyezetének nyomán, majd mozgásba hozzák a Hintalovat. A Hintalórekord felállításához közel 5000 gyerekre számítanak a szervezők.

Világrekord kísérletre készülnek a Hintalóval

Varsányi Tibor, a Jaf Holz Ungarn ügyvezető igazgatója elmondta: „Újabb csodálatos példát láthattunk arra, hogy milyen lehetőségek rejlenek – kreatív tervezők kezében – a fában, mint anyagban. A Hintaló mintapéldája annak, hogy építészek és szobrászok hogyan találnak közös alkotói felületet a fa tulajdonságait kihasználva. Amellett, hogy a fa szabad teret ad az alkotásnak, újrafelhasználható, környezetbarát alapanyag, hasznosítása gazdasági, társadalmi szempontból is fenntartható.”

Fotók és videó: Dömölky Dániel

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Luxus otthon tervek

Hegyvidéki pihenő

Hogyan burkoljuk a plafont faanyaggal

A lambéria sokféle burkolásra alkalmas. Meleg hatást kelt, sőt hőszigetelő funkcióval is bír. Burkolhatja vele akár a plafont is! Minden lambériát összeillesztős, vagyis összecsúsztatós megoldással gyártanak!Nézze meg, hogyan is történik ez a fajta burkolás!

Térkő lerakása

A ház körüli „kisebb” építési munkálatok többségéről azt hisszük, hogy szakember nélkül is menni fog. A térkövezés is ilyen. Ebben a videóban megtudhatja melyek azok a dolgok, amelyekre különösebb figyelmet kell fordítani! Nézze meg a térkövezés folyamatát!

Belső falak festése

A tapasztalatlanok hajlamosak azt hinni, hogy a szobafestés a legkönnyebb munkák egyike. Aztán amikor szembetalálják magukat a feladattal, hirtelen felmerül rengeteg komplikáció, amire nem is gondoltak volna. Nagyon sok munkával jár egy fal előkészítése, mire el lehet kezdeni festeni.

Sarok csempézése

A csempézés igen sok előkészületet igényel! A csempézés megkezdése előtt a falat előbb megfelelően ki kell javítani. Az egyenetlenségeket, repedéseket gyorsan kötő javító habarccsal töltse ki. Ha sarok is van a falon, akkor ebből kiindulva haladjunk oldalirányba, figyelve az percíz vágásokra az ablakok és sarkok mentén!

Hogyan csempézze a falat

A csempézés igen sok előkészületet igényel! A csempézés megkezdése előtt a falat előbb megfelelően ki kell javítani. Az egyenetlenségeket, repedéseket gyorsan kötő javító habarccsal töltse ki. Ha sarok is van a falon, akkor ebből kiindulva haladjunk oldalirányba, figyelve az percíz vágásokra az ablakok és sarkok mentén!