Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Tények és tévhitek a napelemes rendszerekről

A rezsiárak növekedésével ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, akik költséghatékonyabb, fenntarthatóbb és egyszersmind korszerűbb energetikai megoldásokat keresnek. A szolárenergia iránti érdeklődés több mint duplájára nőtt az utóbbi hetekben mind lakossági, mind pedig a vállalati szektorban. Az alábbi cikkünkben összeszedtük a napelemes rendszerekről szóló leggyakoribb tévhiteket, amelyhez szakértői segítséget nyújtott Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke.

1. Milyen hatósági engedélyeknek kell utánajárni a telepítés előtt?

A napelemes rendszer telepítéséhez nincs szükség külön építési engedélyre, csupán áramszolgáltatói engedély szükséges hozzá. Fontos azonban tájékozódni az önkormányzat által meghatározott helyi építési szabályzatok és műemlékvédelmi előírások felől, melyek esetleg korlátozhatják vagy akár tilthatják is a napelemes rendszer létesítését, hiszen az módosítja az épület megjelenését.

Napelemek a tetőn

2. Milyen típusú tetőre, tetőszerkezetre lehet tenni napelemet?

Napelemet ma már gyakorlatilag bárhová tehetünk, ahová süt a nap. Ezt az állítást Kiss Ernő is megerősíti. „A legkülönbözőbb típusú tetőszerkezetekre telepíthető napelem legyen szó ferdetetőről, lapostetőről, ívelt tetőről vagy akár üvegtetőről. Sokan kocsibejáróra, épületek homlokzatára kérik, sőt szabadföldre is. Medencefedésnek is alkalmazhatjuk például uszoda tetejére.” A szakértő szerint van azonban egy fontos szempont, amit mérlegelni kell: bármilyen tetőhéjazatra lehet tenni napelemet, egyedüli kitétel, hogy a tető alkalmas legyen arra, hogy elbírja a napelemek súlyát, ami igen csekély, négyzetméterenként 18-20 kg tartószerkezettel együtt. A leggyakoribb akadály, ha omladozó, öreg tetőszerkezetre szeretne valaki napelemet. Célszerű tehát olyan tetőszerkezetre, tetőhéjazatra felhelyezni, amely a napelemek várható élettartamát ki fogja bírni. Ha időközben mégis hozzá kell nyúlni a tetőhöz, a napelemek le- és felhelyezésének költségével ugyancsak számolni kell.

3. Mi a napelem átlagos élettartama?

A napelemek élettartama körülbelül 30-40 év. Időközben előfordulhat, hogy cserélni kell egy-egy meghibásodott napelemet vagy az invertert, de ez 10-20 évnyi működés után merülhet fel. A rendszer esetleges frissítésével, felújításával érdemes számolni, főleg annak tudatában, hogy a szolárrendszer mögötti technológia is folyamatosan fejlődik, pár év alatt is rohamosan növekszik a teljesítményük. Kiss Ernő kiemelte, hogy öt évvel ezelőtt még a 230-250 wattos napelemek voltak a jellemzőek, ma már a 400-450 wattos teljesítményűek számítanak sztenderdnek.

Napelem telepítése

4. Mi a teendő, ha befedi a hó vagy koszos lesz?

A megkérdezett szakértő szerint érdemes tudni, hogy a téli időszakban a napelem körülbelül az ötödét termeli, mint a legerősebb hónapban, ami rendszerint a májust jelenti. A leggyengébb hónapnak a január tekinthető, ilyenkor éri a legkevesebb sugárzási energia a napelemeket. A téli hónapokban a hó, az év többi időszakában pedig a kosz jelenthet problémát. A hó elfedi a napelemeket, így csökken a megtermelt energia mennyisége. Ha huzamosabb ideig rajta marad a napelemeken a hótömeg, azt érdemes lehúzni, de ha megfelelő a tető meredeksége magától is lecsúszik. A szakszerűen telepített napelemekről a koszt is lemossa az eső. Ehhez azonban tudni kell, hogy a napelemeket 10 fok feletti dőlésszögben helyezik fel a tetőre, ez az úgynevezett öntisztulás határa.

5. Mennyibe kerül és mikor térül meg?

Kiss Ernő szerint a rezsicsökkentés szabályainak módosítása után az átlag felett lakossági fogyasztó számára 4-5 év alatt térül meg a napelemes rendszer, még támogatás nélkül is. Egy kW napelemes rendszer ára jelenleg átlagosan 400-500 ezer forint körül mozog.

Napelemek a terasz feletti tetőn

6. Milyen buktatókra érdemes figyelni?

„Tavalyi évben 35 ezer háztartásba és kisvállalathoz telepítettek tagvállalataink és más vállalkozások napelemes rendszereket. Idén csak az elmúlt hónapban 60-100 ezer közötti igény érkezett a tagvállalatainkhoz. Tömeges az igény mind a pályázatok, mind pedig a rezsiárak növekedése miatt” – állítja a szakértő. Majd hozzáteszi, hogy a 100%-os napelem pályázatokon csak minősített, referenciákkal és szakmai képesítéssel rendelkező cégek indulhatnak. Mivel ezek a cégek olyannyira telítettek, hogy már gyakorlatilag telefonon sem tudnak árajánlatot adni, sajnos előtérbe kerülnek a költségekkel machináló, tudás és tapasztalat nélküli „próbálkozók”.

„Szövetségünkhöz rengeteg panasz érkezik, amelyeknek a döntő többsége nem a napelemek vagy a tartószerkezet minőségét kifogásolják, hanem a kivitelezés minőségét. Éppen ezért érdemes több árajánlatot is kérni és végül egy korrekt árat mondó, honlappal, saját referenciákkal rendelkező, megbízható vállalkozó mellett dönteni még akár úgyis, ha többet kell rá várni. A másik buktatót az áramszolgáltatóknál jelentkező tömeges igény rejti. Azt tapasztaljuk, hogy az ott dolgozó munkatársak is nagyon leterheltek, ami nehezíti az ügyintézés folyamatát. A szokásos 30 napos válaszadási idő helyett most akár fél-egy éves csuszással is számolni kell.”

Egy másik jellemző hiba, amikor a felhasználók használt tárgyakat értékesítő oldalakon próbálnak árajánlatot kérni az ott hirdető vállalkozóktól. Kiss Ernő szerint gyakori probléma, hogy az érdeklődők nem tudják összehasonlítani ezeket a napelemes rendszereket, csupán az árakat nézik. Zárásul azt tanácsolja, hogy egy jól kecsegtető ajánlat esetén mindig érdemes visszaosztani watt/forinttal a megadott árat.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség több mint 300 tagvállalattal rendelkező nonprofit szervezet. A weboldalukon megtalálható kivitelező vállalkozásoktól díjmentesen tudnak az érdeklődők árajánlatot kérni.

Fotó: Pinterest

Népszerűek a témában

Milyen napelemes rendszertípust válasszunk?

Radiátor vásárlás: minőségtől az árazásig

Modern, komfortos és energiatakarékos otthonok hőszivattyúval

Ez is érdekelhet

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Egyedi érzés a talp alatt - SOLIDSoft zuhanytálca

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Házvásárlás: innen tudhatjuk, hogy kell-e tetőcsere

Készítsen díjmentes, gyors nagyságrendi számítást a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Így élvezheti a fürdőszobája panorámáját zuhanyzás közben és teheti tágasabbá a teret egyszerre Walk-In zuhanyfallal

Ha számít az energiatakarékosság: így válasszunk árnyékolót! Válaszol a szakértő

A Hörmann tippjei az otthoni energiatakarékossághoz

Mi a jelentősége és miért fontos az IP védettség?

Az energiapazarló családi házak szinte eladhatatlanok - Soha nem volt ennyire sürgető és zsebbe vágó egy-egy családi ház szigetelése

Hogyan lehetünk függetlenek az energiahálózattól? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár ez?

Szabadmezős, talajra telepített napelemes rendszerek: nem ördögtől való megoldások

Hogyan fizessünk kevesebbet a fűtésért? Gáz helyett klíma és fontos a hatékony hőszigetelés - Számoljunk együtt!

A hőszivattyú lehet a megoldás?

Mivel fűtsünk, hogy ne szálljanak el az energiaköltségeink? Gáz, áram, fa?

Sosem lesz itt gáz! Árelőny a lakáspiacon az alacsony rezsi

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Milyen napelemes rendszertípust válasszunk?

Napelemes rendszer az elszabaduló energiaárak ellen?

Fenntarthatósági Expó és Élményprogram - Már látogatható a Planet Budapest 2023