Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Alátéthéjazat, ellenléc, lezárófésű – ne essünk kétségbe, ha esetleg csak sejtésünk van róla, hogy melyik kifejezés mit jelent, de tetőépítés vagy tetőfelújítás előtt állunk. Alapismereteket az internetnek hála, ma már könnyedén szerezhetünk a témában, csakúgy, mint jó szakembereket. Mindössze csak azt kell tudnunk, hol keressünk.

Új tető építésénél és felújításnál sem árt, ha értünk az ácsok nyelvén, már csak azért sem, mert nem elég csupán a számunkra szimpatikus cserepeket kiválasztani, a tetőfedéshez számos kiegészítőre szükség van. Ennek megértésében segíthet a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. összeállítása is, melyben összegyűjtötték a tetőépítők leggyakoribb kifejezéseit és hétköznapi nyelvezetre fordították azokat.

Terrán tetőcserép

A Terrán több mint 100 éves múltra visszatekintő vállalata egy ember álmaként indult, mára azonban Közép-Európa vezető tetőcserép márkájává nőtte ki magát. A továbbra is száz százalékban magyar tulajdonú gyártó a hagyományok őrzése mellett nemcsak annak tulajdonít kulcsfontosságú szerepet, hogy folyamatosan és környezettudatosan fejlődjön, és olyan modern technológiákat alkalmazzon, mint a Generon napelemes tetőcserép, hanem hogy mindeközben folyamatosan segítse a szakembereket és a vevőket egyaránt. Ennek köszönhetően számos edukációs tartalmat olvashatunk tőlük a Terrán saját blogján.

Terrán tetőcserép

Ilyen hasznos gyűjtemény például a fent említett ács-szótár, melyből többek között az is kiderül, hogy az alátéthéjazat a tetőhéjazat alá kerül beépítésre, és a tető belső elemeit védi a nedvességtől, míg az ellenléc arra hivatott, hogy a cserepek és az alátéthéjazat közti távolságot biztosítva lehetővé tegye a héjazat átszellőzését, valamint a fedés mögé kerülő csapadék és lecsapódó pára kiszáradását. Persze ez nem jelenti azt, hogy néhány bejegyezés elolvasásától már mi is profi tetőfedők leszünk elméletben, de mindenképp hasznos betekintést kapunk arról, hogy mi mindent érdemes figyelembe venni, mielőtt tetőépítésre adjuk a fejünket.

Miután megismertük a szakmai kifejezéseket, tisztában vagyunk a szarufa jelentőségével a tető teherbírása és dőlésszöge esetén, megtudtuk, hogy miért olyan fontos a felületkezelés, és hogyan, valamint mitől védi az alapvetően időtálló betoncserepeket, akkor még mindig hátra van az a költségek meghatározása, amelyet könnyedén megtehetünk a gyártó Tetőkalkulátorával. Ha már konkrétabbak az elképzeléseink, vannak távlati céljaink – például környezettudatos szemlélet mentén építkeznénk, újítanánk fel, vagy akár egyenesen a megújuló energiaforrások irányába fordulnánk, akkor a Terrán szintén segíthet.

Terrán tetőcserép

A szükséges anyagok és kiegészítők kiválasztásához a gyártó nemcsak hasznos tartalmakat, de konkrét szakértői csapatot is rendelkezésünkre bocsát. Az anyagszükséglet-számítást végfelhasználóként is teljes nyugalommal igénybe vehetjük, a cég szaktanácsadói ugyanis akkor is tudnak segíteni, ha valahol elakadtunk a tervezésben.

Végül pedig, ha már látjuk lelki szemeink előtt házunk jövendőbeli tetőjét, kiválasztottuk az ideális cserepet és formát, meg is tehetjük az első gyakorlati lépéseket, például egy jó mesterember kiválasztásával.

Népszerűek a témában

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

Ez is érdekelhet

10+1 termék, amiért megéri kilátogatni a Bútor, Lámpa, Lakástextil Kiállításra

Így csaljunk a csempével: hidegburkolattal is formálhatjuk a teret

Kültéri világítás lépésről lépésre

Legyen neked is DESIGN ELEM a fürdőszobádban a törölközőszárítód!

Higiénia, praktikum és esztétikum a fürdőszobában

Zuhanykabin lézergravírozás - üvegre visszük elképzelését

Sci-fi-be illő látvány a fürdőben - Furo zuhanykabinok

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

Új tető állami támogatással

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

A csillagok nemcsak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg a BMI Bramac Star tetőcserepeket!

Tetőablak helyhez és funkcióhoz igazítva

Tető - készüljünk fel a szélsőséges időjárásra!

Minden, amit tudnunk kell a cserepeslemezről – Útmutató A-tól Z-ig

Ha jól csináljuk, rengeteget spórolhatunk a szigeteléssel – 5 szigetelési hiba, melyeket mindenképpen kerüljünk el!

Megnyílt a Zehnder új bemutató- és oktatóterme

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Túlzott napfény és más betolakodók elleni védelem