Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Szépség vagy megbízhatóság? A döntés, amely napjainkra jelentős szerepvesztésen ment keresztül – legalábbis, ha házunk kivitelezéséről van szó. Hosszantartó megbízhatóság, energiatakarékosság, látvány: ezek volt az utóbbi évtizedek jelszavai, és a minél komplexebb, mégis egyszerű, csekély karbantartást igénylő megoldások népszerűsödésének messze van a vége.

Családi házak homlokzatát nézve jól megkülönböztethetők az ezredforduló előtti, illetve utáni évtizedekben épültek. A 70-es évek házépíttetői több ízben körbejárták a kérdést: milyen színű homlokzat tűnne ki leginkább az utcában? A hőszigetelés, időjárásállóság, védelem kérdése azonban közel sem volt olyan fontos, mint pár évvel később, pláne mint ma. A 90-es évek végén, amellett, hogy az esztétika továbbra is vezető szerepben tetszelgett, a kivitelezők az akkor megjelenő homlokzatszigetelő rendszereken keresztül egyre közelebb kerültek a megbízhatósághoz. Már nem volt elég szépnek lenni.

És mi a helyzet a tetővel?

A főként vidéki kisvárosok városképét rongáló hagyományos palatetők használatának az esztétikai hátrányon túl már csak egy nagyobb veszélye van: az azbeszt-tartalmú fedőanyag egészségkárosító hatása. Köztudott, hogy a rossz műszaki állapotú, vagy akár látszatra nem is elöregedett anyag nem csak a környezetre, de lakói egészségére is rendkívül káros hatással van. Szerencsére adott a minőségi, és hosszú élettartamú alternatíva, a szálcement pala, kerámia vagy akár alumínium fedés. Előbbi, az azbesztes palával már nem rokon, modern gyártástechnológiával, természetes alapanyagok felhasználásával készül. Ha az alszerkezet jó állapotú, szóba jöhet az alumínium fedőanyag is. A megnevezés elsőre idegennek hangzik, viszont a könnyű alakíthatóságából adódóan a klasszikusan kiselemes cserepek kedvelői is rátalálhatnak benne álmaik tetőfedő anyagára.

Szálcement palatetőn és homlokzaton
Szálcement palatetőn és homlokzaton

Ha már szálcement, kerámia és fém anyagok, akkor a homlokzatra kúszó tetőfedőanyagok trendjéről sem feledkezhetünk meg. Az egyre ismertebb, ún. átforduló homlokzat, vagy átforduló tető esztétikailag kifinomult és korszerű megoldást eredményez, miközben szolgálja otthonunk energiatakarékos működését. A különlegesen szerelt szerkezethez választható anyagok mellett szól, hogy a szálcement, kerámia, és fém burkolatok pajzsként működnek a legtöbb időjárási hatással szemben, legyen az forróság, fagyás, intenzív esőzés vagy szél. Használatával a korhadás, gomba, vagy az egyszerű kosz miatt sem érdemes aggódni, ha ezt a felületképzést választjuk: víz és szivacs segítségével könnyedén eltávolítható bármilyen levegő vagy por szennyezettségéből adódó kosz.

A tetőn megszokott alumínium anyag a homlokzatra kúszik
A tetőn megszokott alumínium anyag a homlokzatra kúszik

Szerelt homlokzat? Bonyolultnak hangzik, de nem az!

Nem csak szép, rugalmasan is alakítható, legyen szó a megrendelő homlokzat- vagy tetőfelújításra szánt keretéről, vagy látványban egyedi elképzeléséről. De mi szól még a szerelt homlokzatburkolatok mellett? Gondolkodjunk egyszerű vonalvezetésben vagy rendhagyó látványban, az a kortárs építészet vívmányával, a trendi palával egyszerűen megvalósítható, ezzel a környezetbarát anyaggal, amely élettartama alatt csekély karbantartást igényel. Ez a pala már nem az a pala. A szálcement pala elegáns, vékony, modern burkolóanyag, az egészségre káros anyagot nem tartalmaz. A kis- vagy nagyelemes burkolatot igény szerint akár tetőfedő anyagként, akár homlokzatburkolatként felhasználva angol, francia, svájci, német és magyar fedések megszokott hangulatát idézhetjük elő. Utóbbi a kerámia burkolattal egyetemben évszázados múltra tekint vissza, ennek ellenére a folyamatos megújulásának köszönhetően a modern tető- és homlokzatburkolás egy-egy népszerű szereplője.

Nagytáblás szálcement homlokzatburkolat
Nagytáblás szálcement homlokzatburkolat

És hogy mi áll a hatékonyság hátterében? Egyszerű a válasz. Az átszellőztetett homlokzat, mind a téli, mind a nyári hővédelemben jó szolgálatot tesz.

Szálcement palatetőn és homlokzaton
Szálcement palatetőn és homlokzaton

De hogyan is működik ez? Az épület tartószerkezeti feladatait ellátó téglára, betonra egy ún. konzolrendszerrel rögzítik fel a burkolatot, amely tehát szálcement, kerámia vagy fém anyagú is lehet. Közéjük kerül a hőszigetelés – igény szerinti méretben -, illetve ún. légrés alakul ki, amely az épület homlokzatának kiszellőztetéséért is felelős. A szerkezet alkalmas továbbá épületek hideg, északi falainak, esetleg csapóesőnek vagy más természeti behatásoknak jobban kitett épületrészek utólagos burkolataként.

A fa szemet gyönyörködtető hatása, vagy mégsem?

Az eredeti faburkolat igaz, szemet gyönyörködtető látványt nyújt – legalábbis egy ideig, azonban kifejezetten sérülékeny, rövid idő alatt korhadásnak indul, nem beszélve az éghetőségről. Ugyanakkor nem mindenkinek felel meg, ha a burkolóanyag „csak” utánozza a fát. Ám az 1 cm vastagságú, fa mintázatú szálcement lapokat látva bárki is nehezen tudná laikus szemmel megállapítani, hogy nem valódi, tömör faanyag. A megtévesztő fa mintázatú szálcement burkolat felhasználásával mindez kiküszöbölhető, és a karbantartással aligha kell foglalkozni. Ezekkel a „fákkal” elkerülhető a repedezés, korhadás, festék leperegés. Tekintve, hogy a szálcement teljes mértékben természetes anyag, így azzal sem lehet vádolni, hogy mű, a fa eredeti szépségét ugyanis tökéletesen hozza. Az elérhető kerámia burkolat színeinek palettája kiemelkedően színes az egyre modernebb elképzeléseknek eleget téve nem csak a hagyományos színekkel lehet találkozni. A jellemzően szürke, barna, fekete, pasztellszínű szálcement burkolatok mostanra elérhetőeók a kerámia anyagok meleg színeiben is. Felületét tekintve szabadon választható a homogén, 3D-s, rusztikus fajta, egyedi igényre szabva akár függőleges, vagy vízszintes táblakiosztásban, nem mindennapi elemek felhasználásával. Ennek, és a burkolat típus könnyed formálhatóságának köszönhetően a kivitelező elképzeléseinek határa a csillagos ég.

Karbantartásmentes szálcement homlokzatburkolat a fa látványával
Karbantartásmentes szálcement homlokzatburkolat a fa látványával

Szálcement, alumínium, fém vagy kerámia: találja meg álmai tetőfedő vagy homlokzatburkolati anyagát kínálatunkban!

Alumínium tetőn és homlokzaton
Alumínium tetőn és homlokzaton

www.crlt-solution.hu

Népszerűek a témában

3+1 ok, amiért érdemes térkövet választani

Burkolás kültéren – Milyen előnyökkel jár a legjobb minőségű anyagok használata?

Fuga nélkül nincs tartós burkolat – Miért fontos a megfelelő fuga kiválasztása?

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hatékony, megtérülő és környezettudatos – fűtés hőszivattyúval

Eclisse 40, az átgondolt és kifinomult tokrendszer

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Generon: a naprakész tető

Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Erre figyeljen fekete zuhanykabin választásnál

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

Térformálás design elemekkel

Burkolás kültéren – Milyen előnyökkel jár a legjobb minőségű anyagok használata?

Checklist - Mire gondoljunk a konyha tervezéskor, felújításkor?

Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Tetőfedés A-tól Z-ig, a tervezéstől a kivitelezésig. Kérdezzünk a szakértőtől!

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

Rendhagyó burkolatok: különlegességek és újdonságok a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Milyen lesz a fürdőszobánk 2022-ben? Bemutatjuk a legfrissebb burkolat trendeket

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken