Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Szépség vagy megbízhatóság? A döntés, amely napjainkra jelentős szerepvesztésen ment keresztül – legalábbis, ha házunk kivitelezéséről van szó. Hosszantartó megbízhatóság, energiatakarékosság, látvány: ezek volt az utóbbi évtizedek jelszavai, és a minél komplexebb, mégis egyszerű, csekély karbantartást igénylő megoldások népszerűsödésének messze van a vége.

Családi házak homlokzatát nézve jól megkülönböztethetők az ezredforduló előtti, illetve utáni évtizedekben épültek. A 70-es évek házépíttetői több ízben körbejárták a kérdést: milyen színű homlokzat tűnne ki leginkább az utcában? A hőszigetelés, időjárásállóság, védelem kérdése azonban közel sem volt olyan fontos, mint pár évvel később, pláne mint ma. A 90-es évek végén, amellett, hogy az esztétika továbbra is vezető szerepben tetszelgett, a kivitelezők az akkor megjelenő homlokzatszigetelő rendszereken keresztül egyre közelebb kerültek a megbízhatósághoz. Már nem volt elég szépnek lenni.

És mi a helyzet a tetővel?

A főként vidéki kisvárosok városképét rongáló hagyományos palatetők használatának az esztétikai hátrányon túl már csak egy nagyobb veszélye van: az azbeszt-tartalmú fedőanyag egészségkárosító hatása. Köztudott, hogy a rossz műszaki állapotú, vagy akár látszatra nem is elöregedett anyag nem csak a környezetre, de lakói egészségére is rendkívül káros hatással van. Szerencsére adott a minőségi, és hosszú élettartamú alternatíva, a szálcement pala, kerámia vagy akár alumínium fedés. Előbbi, az azbesztes palával már nem rokon, modern gyártástechnológiával, természetes alapanyagok felhasználásával készül. Ha az alszerkezet jó állapotú, szóba jöhet az alumínium fedőanyag is. A megnevezés elsőre idegennek hangzik, viszont a könnyű alakíthatóságából adódóan a klasszikusan kiselemes cserepek kedvelői is rátalálhatnak benne álmaik tetőfedő anyagára.

Szálcement palatetőn és homlokzaton
Szálcement palatetőn és homlokzaton

Ha már szálcement, kerámia és fém anyagok, akkor a homlokzatra kúszó tetőfedőanyagok trendjéről sem feledkezhetünk meg. Az egyre ismertebb, ún. átforduló homlokzat, vagy átforduló tető esztétikailag kifinomult és korszerű megoldást eredményez, miközben szolgálja otthonunk energiatakarékos működését. A különlegesen szerelt szerkezethez választható anyagok mellett szól, hogy a szálcement, kerámia, és fém burkolatok pajzsként működnek a legtöbb időjárási hatással szemben, legyen az forróság, fagyás, intenzív esőzés vagy szél. Használatával a korhadás, gomba, vagy az egyszerű kosz miatt sem érdemes aggódni, ha ezt a felületképzést választjuk: víz és szivacs segítségével könnyedén eltávolítható bármilyen levegő vagy por szennyezettségéből adódó kosz.

A tetőn megszokott alumínium anyag a homlokzatra kúszik
A tetőn megszokott alumínium anyag a homlokzatra kúszik

Szerelt homlokzat? Bonyolultnak hangzik, de nem az!

Nem csak szép, rugalmasan is alakítható, legyen szó a megrendelő homlokzat- vagy tetőfelújításra szánt keretéről, vagy látványban egyedi elképzeléséről. De mi szól még a szerelt homlokzatburkolatok mellett? Gondolkodjunk egyszerű vonalvezetésben vagy rendhagyó látványban, az a kortárs építészet vívmányával, a trendi palával egyszerűen megvalósítható, ezzel a környezetbarát anyaggal, amely élettartama alatt csekély karbantartást igényel. Ez a pala már nem az a pala. A szálcement pala elegáns, vékony, modern burkolóanyag, az egészségre káros anyagot nem tartalmaz. A kis- vagy nagyelemes burkolatot igény szerint akár tetőfedő anyagként, akár homlokzatburkolatként felhasználva angol, francia, svájci, német és magyar fedések megszokott hangulatát idézhetjük elő. Utóbbi a kerámia burkolattal egyetemben évszázados múltra tekint vissza, ennek ellenére a folyamatos megújulásának köszönhetően a modern tető- és homlokzatburkolás egy-egy népszerű szereplője.

Nagytáblás szálcement homlokzatburkolat
Nagytáblás szálcement homlokzatburkolat

És hogy mi áll a hatékonyság hátterében? Egyszerű a válasz. Az átszellőztetett homlokzat, mind a téli, mind a nyári hővédelemben jó szolgálatot tesz.

Szálcement palatetőn és homlokzaton
Szálcement palatetőn és homlokzaton

De hogyan is működik ez? Az épület tartószerkezeti feladatait ellátó téglára, betonra egy ún. konzolrendszerrel rögzítik fel a burkolatot, amely tehát szálcement, kerámia vagy fém anyagú is lehet. Közéjük kerül a hőszigetelés – igény szerinti méretben -, illetve ún. légrés alakul ki, amely az épület homlokzatának kiszellőztetéséért is felelős. A szerkezet alkalmas továbbá épületek hideg, északi falainak, esetleg csapóesőnek vagy más természeti behatásoknak jobban kitett épületrészek utólagos burkolataként.

A fa szemet gyönyörködtető hatása, vagy mégsem?

Az eredeti faburkolat igaz, szemet gyönyörködtető látványt nyújt – legalábbis egy ideig, azonban kifejezetten sérülékeny, rövid idő alatt korhadásnak indul, nem beszélve az éghetőségről. Ugyanakkor nem mindenkinek felel meg, ha a burkolóanyag „csak” utánozza a fát. Ám az 1 cm vastagságú, fa mintázatú szálcement lapokat látva bárki is nehezen tudná laikus szemmel megállapítani, hogy nem valódi, tömör faanyag. A megtévesztő fa mintázatú szálcement burkolat felhasználásával mindez kiküszöbölhető, és a karbantartással aligha kell foglalkozni. Ezekkel a „fákkal” elkerülhető a repedezés, korhadás, festék leperegés. Tekintve, hogy a szálcement teljes mértékben természetes anyag, így azzal sem lehet vádolni, hogy mű, a fa eredeti szépségét ugyanis tökéletesen hozza. Az elérhető kerámia burkolat színeinek palettája kiemelkedően színes az egyre modernebb elképzeléseknek eleget téve nem csak a hagyományos színekkel lehet találkozni. A jellemzően szürke, barna, fekete, pasztellszínű szálcement burkolatok mostanra elérhetőeók a kerámia anyagok meleg színeiben is. Felületét tekintve szabadon választható a homogén, 3D-s, rusztikus fajta, egyedi igényre szabva akár függőleges, vagy vízszintes táblakiosztásban, nem mindennapi elemek felhasználásával. Ennek, és a burkolat típus könnyed formálhatóságának köszönhetően a kivitelező elképzeléseinek határa a csillagos ég.

Karbantartásmentes szálcement homlokzatburkolat a fa látványával
Karbantartásmentes szálcement homlokzatburkolat a fa látványával

Szálcement, alumínium, fém vagy kerámia: találja meg álmai tetőfedő vagy homlokzatburkolati anyagát kínálatunkban!

Alumínium tetőn és homlokzaton
Alumínium tetőn és homlokzaton

www.crlt-solution.hu

Népszerűek a témában

Burkolásnál erre figyeljünk! – Hasznos tanácsok lépésről lépésre

3+1 ok, amiért érdemes térkövet választani

Váltsunk WPC-re! Milyen előnyökkel szolgál ez a burkolat?

Ez is érdekelhet

EGLO connect okoslámpa: A fény, ahogy Te AKAROD!

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Könnyű cserepek az időtálló tetőért

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Még az istennők is megirigyelnék: műmárvány zuhanytálcák

A külső textilárnyékolók Fixscreen-rendszerével új dimenzió kezdődött az árnyékolásban

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

Rendhagyó burkolatok: különlegességek és újdonságok a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Milyen lesz a fürdőszobánk 2022-ben? Bemutatjuk a legfrissebb burkolat trendeket

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Lehet még vékonyabb? – Burkolólap különlegességek kültérre

Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Váltsunk WPC-re! Milyen előnyökkel szolgál ez a burkolat?

Hidegburkolatok: színek, formák és felületek változatossága, különleges méretek – Mit találunk a kínálatban?

112 dekor és széles szaniter választék az eredménye a REHAU és a Hyundai összefogásának

Ki sem kell mozdulnunk otthonról, hogy bejárjuk az Aqualand-ot – Virtuális séta a bemutatóteremben

Legyen olyan a fürdőszobád, amilyet megálmodtál!