Radiátor választás – Az egyik legfontosabb lépés a fűtési rendszer kiépítése, korszerűsítése előtt

Miért fontos információ a fűtőérték? Hova helyezzük el a radiátort? Milyen kivitelűt, mekkora méretűt válasszunk? Számos kérdés, melyek a fűtési rendszer kiépítése vagy felújítása során felmerülnek. Az alábbi cikkben ezekre keressük a választ.

Vegyük figyelembe a fűtési rendszert! Felületfűtések kontra radiátorok

A radiátorok kiválasztásánál feltétlenül figyelembe kell venni a gyakorlatban használt fűtővíz hőmérsékletét, mely kondenzációs kazánok esetében gyakran 45-55°C körül mozog. Így akár kétszer nagyobb méretű fűtőtestre is szükség lehet a hagyományos kazánnal üzemeltetett rendszerhez képest.

Egyre többen alkalmaznak otthonukban felületfűtéseket - padló-, fal-, illetve mennyezetfűtést – és ekkor bizony felvetődik a radiátorok létjogosultsága. Ahhoz, hogy jól döntsünk, fontos, hogy tisztában legyünk a hőveszteség és a szabályozhatóság kérdésével:

 • míg a felületfűtések hővesztesége 10 cm vastag hőszigetelésnél 10%, ami 30 cm vastag szigetelésnél ez 3%-ra csökkenhet, addig a radiátorok hővesztesége falon keresztül mindössze 0,1-0,2%
 • szabályozhatóság szempontjából a felületfűtés lomha, statikus jellegű, míg a radiátor gyors reagálású, és mivel fokonként 6% energia megtakarítható, ezért utóbbiak szerepe a korszerű energiatakarékos épületekben sem megkerülhető.

Egy felújított, szigetelt házban a megújuló energiaforrások biztosította alacsony fűtővíz-hőmérséklet tökéletesen megfelel a kis vízterű korszerű radiátorokhoz.

Figyelem! A radiátorok kiválasztásánál minden esetben kérjük szakember véleményét a szükséges teljesítmények meghatározásához!

Miért fontos adat a fűtőérték?

A radiátorok elsődleges és – az esztétikai megjelenésen kívül – egyetlen funkciója a megfelelő hőérzet biztosítása a lakótérben. Éppen ezért tervezéskor pontosan fel kell mérni a szoba és a fűtési rendszer adottságait - szoba mérete, fekvés, nyílászárók tulajdonságai, kazán típusa, stb. – és ezek alapján az épületgépész vagy a tervező pontos kalkulációt végez a radiátorok teljesítményére vonatkozóan. Ettől az értéktől választáskor sem szabad jelentősen eltérni.

Kisebb teljesítményű radiátor nem fűti be megfelelően a helyiséget, a túl nagy fűtőtest bekerülési költsége pedig jelentősen nagyobb lehet, gyakorlati hasznát azonban nem tapasztaljuk.

A kiválasztás során fontos szerepet játszik a fűtővíz hőfoka is. A jelenleg érvényes szabvány szerint a radiátorgyártóknak 75°C-os előremenő, 65°C-os visszatérő vízhőmérséklet és 20°C-os szobahőmérséklet mellett kell feltüntetniük a radiátorok teljesítményét. Feltétlenül olvassuk el a radiátorok adatlapján szereplő értékeket, mert laikusok számára félrevezetők lehetnek az egyéb hőmérsékleti viszonyokhoz megadott adatok. A radiátorok teljesítményértéke például jelentősen többnek tűnik, ha elvben 90°C-os fűtővizet keringtetünk bennük.

Ideális esetben a radiátor jól illik az enteriőrbe, a megfelelő modell kiválasztásához azonban ismernünk kell a kialakítási lehetőségeket. A hagyományos elrendezésű típusok változatlanul népszerűek.

 • Ezek akár egészen alacsony kivitelűek is lehetnek, így a nagyméretű ablakok alatt is elférnek.
 • Léteznek egy- vagy kétsoros modellek attól függően, mekkora leadott teljesítmény kell az adott helyiségbe.
 • Ha szükséges, a radiátorok konvektorlemezei is a nagyobb fűtőteljesítményt szolgálják. A megfelelő tisztítókefékkel könnyen takaríthatók, így nem kell megijednünk a sűrű lemezek porosodásától.

Erős kereslet mutatkozik az úgynevezett vertikális kialakítású fűtőfalak iránt, melyek megoldást jelenthetenek a helyhiány miatti problémákra, hiszen ezek a modellek magasak és keskenyek.

Betatherm vertikális fűtőfal

Ezek a típusok jobban szem előtt vannak, ezért a kialakításuknál a design még inkább meghatározó szerepet tölt be. A fűtőfalak kiegészítőkkel ellátva praktikus tároló szerepet is betölthetnek, akár előszobafal is válhat belőlük ruhafogassal.

A fürdőszobai modellek piacán gazdag választékkal találkozunk: itt már más is szóba kerülhet, mint a hagyományos törölközőszárító radiátor. A fürdőszobai radiátor kiválasztásánál érdemes szem előtt tartani a szárítási funkciót. Gondoljuk át, egyszerre hány törölköző száradna rajta, megfelelő méretű-e ehhez és szükségünk van-e kiegészítő akasztókra.

Betatherm fürdőszoba radiátor

Ideális választás a Betatherm Scylla fürdőszobai radiátora, melyet letisztult formavilág és modern megjelenés jellemez, valamint megfelel minden, a korszerű raditárokkal szembeni elvárásának. A minimalista design része a nagy szárítófelület, melynek köszönhetően gyorsan és kényelmesen száradnak a törölközők. A modell előnye, hogy elektromos kivitelben is elérhető. A szögletes kivitelű HZ, HZD, HZJ és HZB típusok a Betatherm Kft. legújabb fejlesztései közé tartoznak.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

A nappali dísze lehet egy burkolólemezes design fűtőtest, a közlekedőbe egy tükrös fűtőfal, a fürdőszobába pedig mondjuk egy, a csempe színével megegyező színű íves törölközőszárító a kiváló megoldás.

Betatherm fürdőszoba radiátor

A régi radiátor cseréje. Elektromos és alternatív üzemeltetés

Amennyiben régi radiátorunk cseréje során nem akarjuk a csővezetéket átalakítani, a fűtőtestet a számunkra megfelelő bekötési távolsággal is rendelhetjük. Ilyenkor a csövek középpontja közti távolságot kell pontosan lemérni és feltüntetni a rendelés során.

A radiátor és a fűtőcső közé kerül a szabályzó szelep – jellemzően termosztatikus fej egységgel –, mely a pontos szobahőmérséklet beállítását teszi lehetővé. A szelepek között is nagy a választék, a modern krómozott design kiviteltől az egyszerűbb kialakításúakig. A szelep egységet a radiátor egységcsomag nem tartalmazza, beszerzéséről a szerelés megkezdése előtt kell gondoskodnunk.

A fűtőtesteken minden esetben kell még lennie egy légtelenítő szelepnek, melyet az egyik felső szabad csonkba szerelnek be, és a radiátor teljes és légmentes feltöltését teszi lehetővé.

Fürdőszobai modelleknél megszokott, de szobai radiátoroknál és fűtőfalaknál is választható a tisztán elektromos vagy az alternatív módon történő használat. Kizárólag villamos üzemben egy fűtőbetét melegíti a radiátorban lévő fűtőközeget. Ezek a radiátorok már előre feltöltve kerülnek a vásárlókhoz.

Alternatív üzemeltetésről akkor beszélünk, amikor a radiátor csatlakoztatva van a fűtési rendszerhez, így fűtési időszakban hagyományos módon üzemel, ezután pedig lehetőségünk van elektromos üzemeltetésre. Ez a módszer különösen praktikus a hidegebb tavaszi, őszi napokon, amikor kicsit temperálni szeretnénk, vagy ha nyáron a strandról hazatérve megszárítanánk a törölközőnket.

A radiátor megjelenése: színek, formák, design. Melyek a legnépszerűbb modellek?

Egy új, frissen kialakított belső térnél vagy egy felújítás során természetes igény, hogy a leendő radiátor színben, méretben illeszkedjen az enteriőrbe. A modern fűtőtestekre már nem megtűrt szobaelemként tekintünk, sőt, némelyik modell a helyiség díszévé is válhat. Bátran tervezhetünk úgy, hogy a radiátor pontosan az ablak szélességét kövesse, a mérete és a színe pedig igazodjon a fal vagy az ülőgarnitúra színéhez. Manapság a RAL színskála összes színén túl speciális színek, különleges felületek és struktúrák könnyítik meg a választást. A nappalikban egyre népszerűbbek a struktúrált hatású és matt színek. A fürdőszobákban még a fényes – és jellemzően fehér – radiátorok őrizték meg vezető szerepüket, de kiugró extremitásokkal itt is gyakran találkozhatunk. A Betatherm Kft. termékei ezeket az egyedi igényeket figyelembe véve, rendelésre készülnek.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

A Fókusz termékcsalád tagjai minden esetben remek alternatívát jelentenek a hagyományos radiátorokhoz képest.

 • Alapanyaguk kiváló minőségű acél, ami megfelelő üzemeltetés mellett hosszú élettartamot biztosít.
 • A radiátorok nagy méretválasztékban készülnek, akár több mint 5 méteres hosszban is.
 • Lehetőség van egysoros vagy dupla kialakításra és konvektorlemezes kivitelre is.
 • A nagy hőleadó felületnek köszönhetően az alacsony vízhőmérsékletű rendszerekben is megállják a helyüket.
 • A konvektorlemezek tisztításához megfelelő tisztítókeféket találunk.
 • Nincsenek éles sarkak és sérülést okozó elemek, gyerekszobákba is ideális választás.
 • A színválaszték a szivárvány minden árnyalatát lefedi. A teljes RAL színskálán kívül a speciális felületű Mineral színskálából is választhatunk, de speciális környezetbe - például gyermek vagy egészségügyi intézményekbe - antibakteriális festék is választható.
 • Nagyobb egyediség a szabadon variálható bekötési csatlakozásoknak köszönhetően. Az egyedileg meghatározott bekötési pozíció lehetővé teszi a régi radiátorok egyszerű cseréjét a fűtési rendszer és a csővezeték megbolygatása nélkül.

Az optimális hőleadás érdekében a rendeléskor meghatározott csatlakozási pozíciók szerint a radiátorba áramlásirányító elemeket építenek be. Az Európában és hazánkban is egyre népszerűbb 50 mm-es alsó bekötési pozíció kialakítása sem jelent gondot, a beépített szeleppel történő szabályozás is választható szériakivitelnek számít.

Egyre népszerűbbek a vertikális kialakítású Fókusz fűtőfal modellek. A fűtőfalakhoz választható burkolólemez exkluzívvá és egyedivé varázsolja ezeket a fűtőtesteket. A Betathermnél a burkolólemezre akár a vásárló által választott fénykép, vagy fotó-realisztikus ábra is felvihető. A kézzel készült egyedi Metropol burkolólemezek modern megjelenése pedig szinte a műtárgyak közé emeli a fűtőtestet.

Érdemes szót ejteni a Metrum laposcsöves radiátorokról, melyek a magas belsőépítészeti követelményeknek is megfelelnek.

 • Ablak előtt elhelyezve átengedik a fényt, kis vízterük miatt gyors a reakcióképességük.
 • A hőleadás jelentős része sugárzással történik, ezzel is növelve komfortérzetünket.
 • Könnyen tisztíthatók, ezért egészségügyi- és gyermekintézetekbe is ideálisak.
 • Egy- és kétsoros kivitelben, választható osztás távolsággal, számos csatlakozási lehetőséggel és beépített szelepes változatban is elérhetők.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

A Betathermnél szakképzett kollégák segítenek a választásban és gondoskodnak arról, hogy az egyedi kivitelben elkészült fűtőtest néhány hét alatt legördüljön a gyártósorról, valamint a környezethez illeszkedve hosszú ideig biztosítsa ottonunk melegét.

Irány a webshop

Ez is érdekelhet

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Zuhanykabin tisztítás gyorsan és egyszerűen, az Easy Clean bevonat segítségével

Zsaluzia – modern és esztétikus árnyékolás

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Stílus tippek és trükkök különleges fürdőszobákhoz – Szabadon álló kádak és látványos radiátorok

RAUTHERM SPEED plus tépőzáras padlófűtés

Várjon el többet a padlófűtés-szabályozástól

Mennyit spórolhatunk a Homeinfo Kedvezmény Hetek kuponjaival? Íme, egy példa arra, hogy elég sokat!

Kompakt okosotthon rendszer: a nagyobb kényelem könnyed megoldása

Kandalló: válasszunk energiatakarékos, innovatív modellt!

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

Több, mint fűtés: Ariston hőszivattyúk a megújuló energia erejével

Minden, amit a fűtési rendszerekről tudni kell!

Vásárlási listák
További vásárlási listák