Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

5 kérdés és a válaszok a radiátorokról - ezt gondoljuk át a fűtési rendszer kiépítése, korszerűsítése előtt

Miért fontos információ a fűtőérték? Hova helyezzük el a radiátort? Milyen kivitelűt, mekkora méretűt válasszunk? Számos kérdés, melyek a fűtési rendszer kiépítése vagy felújítása során felmerülnek. Az alábbi cikkben ezekre keressük a választ.

1. Vegyük figyelembe a fűtési rendszert! Felületfűtések kontra radiátorok

A radiátorok kiválasztásánál feltétlenül figyelembe kell venni a gyakorlatban használt fűtővíz hőmérsékletét, mely kondenzációs kazánok esetében gyakran 45-55°C körül mozog. Így akár kétszer nagyobb méretű fűtőtestre is szükség lehet a hagyományos kazánnal üzemeltetett rendszerhez képest.

Egyre többen alkalmaznak otthonukban felületfűtéseket - padló-, fal-, illetve mennyezetfűtést – és ekkor bizony felvetődik a radiátorok létjogosultsága. Ahhoz, hogy jól döntsünk, fontos, hogy tisztában legyünk a hőveszteség és a szabályozhatóság kérdésével:

 • míg a felületfűtések hővesztesége 10 cm vastag hőszigetelésnél 10%, ami 30 cm vastag szigetelésnél ez 3%-ra csökkenhet, addig a radiátorok hővesztesége falon keresztül mindössze 0,1-0,2%
 • szabályozhatóság szempontjából a felületfűtés lomha, statikus jellegű, míg a radiátor gyors reagálású, és mivel fokonként 6% energia megtakarítható, ezért utóbbiak szerepe a korszerű energiatakarékos épületekben sem megkerülhető.

Egy felújított, szigetelt házban a megújuló energiaforrások biztosította alacsony fűtővíz-hőmérséklet tökéletesen megfelel a kis vízterű korszerű radiátorokhoz.

Figyelem! A radiátorok kiválasztásánál minden esetben kérjük szakember véleményét a szükséges teljesítmények meghatározásához!

2. Miért fontos adat a fűtőérték?

A radiátorok elsődleges és – az esztétikai megjelenésen kívül – egyetlen funkciója a megfelelő hőérzet biztosítása a lakótérben. Éppen ezért tervezéskor pontosan fel kell mérni a szoba és a fűtési rendszer adottságait - szoba mérete, fekvés, nyílászárók tulajdonságai, kazán típusa, stb. – és ezek alapján az épületgépész vagy a tervező pontos kalkulációt végez a radiátorok teljesítményére vonatkozóan. Ettől az értéktől választáskor sem szabad jelentősen eltérni.

Kisebb teljesítményű radiátor nem fűti be megfelelően a helyiséget, a túl nagy fűtőtest bekerülési költsége pedig jelentősen nagyobb lehet, gyakorlati hasznát azonban nem tapasztaljuk.

A kiválasztás során fontos szerepet játszik a fűtővíz hőfoka is. A jelenleg érvényes szabvány szerint a radiátorgyártóknak 75°C-os előremenő, 65°C-os visszatérő vízhőmérséklet és 20°C-os szobahőmérséklet mellett kell feltüntetniük a radiátorok teljesítményét. Feltétlenül olvassuk el a radiátorok adatlapján szereplő értékeket, mert laikusok számára félrevezetők lehetnek az egyéb hőmérsékleti viszonyokhoz megadott adatok. A radiátorok teljesítményértéke például jelentősen többnek tűnik, ha elvben 90°C-os fűtővizet keringtetünk bennük.

3. Ideális esetben a radiátor jól illik az enteriőrbe, a megfelelő modell kiválasztásához azonban ismernünk kell a kialakítási lehetőségeket. A hagyományos elrendezésű típusok változatlanul népszerűek.

 • Ezek akár egészen alacsony kivitelűek is lehetnek, így a nagyméretű ablakok alatt is elférnek.
 • Léteznek egy- vagy kétsoros modellek attól függően, mekkora leadott teljesítmény kell az adott helyiségbe.
 • Ha szükséges, a radiátorok konvektorlemezei is a nagyobb fűtőteljesítményt szolgálják. A megfelelő tisztítókefékkel könnyen takaríthatók, így nem kell megijednünk a sűrű lemezek porosodásától.

Erős kereslet mutatkozik az úgynevezett vertikális kialakítású fűtőfalak iránt, melyek megoldást jelenthetenek a helyhiány miatti problémákra, hiszen ezek a modellek magasak és keskenyek.

Betatherm vertikális fűtőfal

Ezek a típusok jobban szem előtt vannak, ezért a kialakításuknál a design még inkább meghatározó szerepet tölt be. A fűtőfalak kiegészítőkkel ellátva praktikus tároló szerepet is betölthetnek, akár előszobafal is válhat belőlük ruhafogassal.

A fürdőszobai modellek piacán gazdag választékkal találkozunk: itt már más is szóba kerülhet, mint a hagyományos törölközőszárító radiátor. A fürdőszobai radiátor kiválasztásánál érdemes szem előtt tartani a szárítási funkciót. Gondoljuk át, egyszerre hány törölköző száradna rajta, megfelelő méretű-e ehhez és szükségünk van-e kiegészítő akasztókra.

Betatherm fürdőszoba radiátor

Ideális választás a Betatherm Scylla fürdőszobai radiátora, melyet letisztult formavilág és modern megjelenés jellemez, valamint megfelel minden, a korszerű raditárokkal szembeni elvárásának. A minimalista design része a nagy szárítófelület, melynek köszönhetően gyorsan és kényelmesen száradnak a törölközők. A modell előnye, hogy elektromos kivitelben is elérhető. A szögletes kivitelű HZ, HZD, HZJ és HZB típusok a Betatherm Kft. legújabb fejlesztései közé tartoznak.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

A nappali dísze lehet egy burkolólemezes design fűtőtest, a közlekedőbe egy tükrös fűtőfal, a fürdőszobába pedig mondjuk egy, a csempe színével megegyező színű íves törölközőszárító a kiváló megoldás.

Betatherm fürdőszoba radiátor

4. A régi radiátor cseréje. Elektromos és alternatív üzemeltetés

Amennyiben régi radiátorunk cseréje során nem akarjuk a csővezetéket átalakítani, a fűtőtestet a számunkra megfelelő bekötési távolsággal is rendelhetjük. Ilyenkor a csövek középpontja közti távolságot kell pontosan lemérni és feltüntetni a rendelés során.

A radiátor és a fűtőcső közé kerül a szabályzó szelep – jellemzően termosztatikus fej egységgel –, mely a pontos szobahőmérséklet beállítását teszi lehetővé. A szelepek között is nagy a választék, a modern krómozott design kiviteltől az egyszerűbb kialakításúakig. A szelep egységet a radiátor egységcsomag nem tartalmazza, beszerzéséről a szerelés megkezdése előtt kell gondoskodnunk.

A fűtőtesteken minden esetben kell még lennie egy légtelenítő szelepnek, melyet az egyik felső szabad csonkba szerelnek be, és a radiátor teljes és légmentes feltöltését teszi lehetővé.

Fürdőszobai modelleknél megszokott, de szobai radiátoroknál és fűtőfalaknál is választható a tisztán elektromos vagy az alternatív módon történő használat. Kizárólag villamos üzemben egy fűtőbetét melegíti a radiátorban lévő fűtőközeget. Ezek a radiátorok már előre feltöltve kerülnek a vásárlókhoz.

Alternatív üzemeltetésről akkor beszélünk, amikor a radiátor csatlakoztatva van a fűtési rendszerhez, így fűtési időszakban hagyományos módon üzemel, ezután pedig lehetőségünk van elektromos üzemeltetésre. Ez a módszer különösen praktikus a hidegebb tavaszi, őszi napokon, amikor kicsit temperálni szeretnénk, vagy ha nyáron a strandról hazatérve megszárítanánk a törölközőnket.

5. A radiátor megjelenése: színek, formák, design. Melyek a legnépszerűbb modellek?

Egy új, frissen kialakított belső térnél vagy egy felújítás során természetes igény, hogy a leendő radiátor színben, méretben illeszkedjen az enteriőrbe. A modern fűtőtestekre már nem megtűrt szobaelemként tekintünk, sőt, némelyik modell a helyiség díszévé is válhat. Bátran tervezhetünk úgy, hogy a radiátor pontosan az ablak szélességét kövesse, a mérete és a színe pedig igazodjon a fal vagy az ülőgarnitúra színéhez. Manapság a RAL színskála összes színén túl speciális színek, különleges felületek és struktúrák könnyítik meg a választást. A nappalikban egyre népszerűbbek a struktúrált hatású és matt színek. A fürdőszobákban még a fényes – és jellemzően fehér – radiátorok őrizték meg vezető szerepüket, de kiugró extremitásokkal itt is gyakran találkozhatunk. A Betatherm Kft. termékei ezeket az egyedi igényeket figyelembe véve, rendelésre készülnek.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

A Fókusz termékcsalád tagjai minden esetben remek alternatívát jelentenek a hagyományos radiátorokhoz képest.

 • Alapanyaguk kiváló minőségű acél, ami megfelelő üzemeltetés mellett hosszú élettartamot biztosít.
 • A radiátorok nagy méretválasztékban készülnek, akár több mint 5 méteres hosszban is.
 • Lehetőség van egysoros vagy dupla kialakításra és konvektorlemezes kivitelre is.
 • A nagy hőleadó felületnek köszönhetően az alacsony vízhőmérsékletű rendszerekben is megállják a helyüket.
 • A konvektorlemezek tisztításához megfelelő tisztítókeféket találunk.
 • Nincsenek éles sarkak és sérülést okozó elemek, gyerekszobákba is ideális választás.
 • A színválaszték a szivárvány minden árnyalatát lefedi. A teljes RAL színskálán kívül a speciális felületű Mineral színskálából is választhatunk, de speciális környezetbe - például gyermek vagy egészségügyi intézményekbe - antibakteriális festék is választható.
 • Nagyobb egyediség a szabadon variálható bekötési csatlakozásoknak köszönhetően. Az egyedileg meghatározott bekötési pozíció lehetővé teszi a régi radiátorok egyszerű cseréjét a fűtési rendszer és a csővezeték megbolygatása nélkül.

Az optimális hőleadás érdekében a rendeléskor meghatározott csatlakozási pozíciók szerint a radiátorba áramlásirányító elemeket építenek be. Az Európában és hazánkban is egyre népszerűbb 50 mm-es alsó bekötési pozíció kialakítása sem jelent gondot, a beépített szeleppel történő szabályozás is választható szériakivitelnek számít.

Egyre népszerűbbek a vertikális kialakítású Fókusz fűtőfal modellek. A fűtőfalakhoz választható burkolólemez exkluzívvá és egyedivé varázsolja ezeket a fűtőtesteket. A Betathermnél a burkolólemezre akár a vásárló által választott fénykép, vagy fotó-realisztikus ábra is felvihető. A kézzel készült egyedi Metropol burkolólemezek modern megjelenése pedig szinte a műtárgyak közé emeli a fűtőtestet.

Érdemes szót ejteni a Metrum laposcsöves radiátorokról, melyek a magas belsőépítészeti követelményeknek is megfelelnek.

 • Ablak előtt elhelyezve átengedik a fényt, kis vízterük miatt gyors a reakcióképességük.
 • A hőleadás jelentős része sugárzással történik, ezzel is növelve komfortérzetünket.
 • Könnyen tisztíthatók, ezért egészségügyi- és gyermekintézetekbe is ideálisak.
 • Egy- és kétsoros kivitelben, választható osztás távolsággal, számos csatlakozási lehetőséggel és beépített szelepes változatban is elérhetők.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

A Betathermnél szakképzett kollégák segítenek a választásban és gondoskodnak arról, hogy az egyedi kivitelben elkészült fűtőtest néhány hét alatt legördüljön a gyártósorról, valamint a környezethez illeszkedve hosszú ideig biztosítsa ottonunk melegét.

Irány a webshop

Népszerűek a témában

Mit jelent az IP védettség?

FERRO golyóscsapok a biztonságos ivóvízhálózatért és stabil fűtési rendszerekért - A MINŐSÉG ELLENŐRZÉS ALATT

Szabadmezős, talajra telepített napelemes rendszerek: nem ördögtől való megoldások

Ez is érdekelhet

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Kültéri világítás lépésről lépésre

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Könnyű cserepek az időtálló tetőért

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

A könnyen tisztítható zuhanyzók nyomában

Atenád redőnyök: zsákbamacska helyett hosszú távú megoldás

Javuló életminőség, mérséklődő költségek – hőcserélős szellőztetők a Zehndertől

Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Mitől nevezhető minőséginek egy radiátor és mitől függ az ára? – Erre figyeljünk a vásárlásnál!

Hűtés fűtés egy rendszerrel egész évben

Kisokos a mennyezethűtéshez, azaz topkategóriás mennyezethűtés: Uponor Thermatop M

Elektromos padlófűtés minimális beépítési magassággal – Uponor Comfort-E

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Alternatív fűtések – Érdemes-e hőszivattyúra váltani?

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Hogyan lehet stílusos a fürdőszobánk? 6 trükk a különleges fürdő kialakításához

Okosotthon: egy szinttel feljebb az energiatakarékosságban