Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Otthonos energiahatékonyság: a biomasszával működő fűtési rendszerhez nélkülözhetetlen a jó kémény

Az új lakóépületek használatbavételére vonatkozó energetikai előírások szerint a 300 négyzetméternél nem nagyobb lakóingatlanok esetében az épületek energiaszükségletét legalább 25%-os arányban megújuló energiaforrásból ajánlott biztosítani. A fűtési rendszer kiválasztásakor időnként méltatlanul háttérbe szorul a biomassza-tüzelés. Arra vállalkozunk most, hogy röviden és közérthetően bemutassuk a biomassza-tüzelőanyag lakossági felhasználásában rejlő lehetőségeket.

Ha megújuló energiáról beszélünk, a többség elsősorban a nap, a szél és a víz energiájának hasznosítására gondol. Az új energetikai követelményeknek megfelelő megújuló részarányba azonban több más energiaforrás beleszámíthat, köztük a biomassza.

Mi a biomassza és hogyan hasznosítható lakossági felhasználásban?

A biomassza tulajdonképpen biológiai úton létrejött szervesanyag-tömeget jelent, amely szilárd formában elsősorban tüzeléshez használható.

Figyelem! A biomassza-tüzelés az egyetlen olyan fűtési lehetőség, amely a működtetéséhez – a tüzelőanyag mellé – semmilyen egyéb energiát nem igényel.

Fapellet

A leggyakrabban tüzelt biomassza-fajták a tűzifa apríték, a forgács és a fűrészpor, a szalma, a fabrikett, illetve a fapellet. Ezeknél a tüzelőanyagoknál a nedvesség-tartalom és az előállítás, feldolgozás ideje fontos, a minőségre utaló jellemző. Ha nem megfelelő minőségű és nedvesség-tartalmú biomasszát használunk, akkor a fűtőberendezés teljesítménye és hatásfoka a névlegesnél alacsonyabb lesz, a káros anyag kibocsátás, a korom lerakódás és a hamuképződés pedig jelentősen növekszik.

Mekkora a megfelelő nedvességtartalom? A hasábfa csak akkor nevezhető tűzifának, ha annak nedvességtartalma nem haladja meg a 20%-ot. A sajtolással formázott brikett és a nagynyomáson préselt pellet viszont ennél lényegesen kisebb (5-10 %) nedvesség tartalommal rendelkezik.

A hatékony biomassza-fűtéshez a megfelelő tüzelőanyag kiválasztásán túl egyéb fontos tényezőket is figyelembe kell vennünk. Mert azzal, hogy feltöltöttük a tárolónkat a megfelelő minőségű biomassza tüzelőanyaggal, még nem feleltünk meg az új energetikai szabályoknak.

Szükségünk lesz egy speciális tüzelőberendezésre is, amely a helyiség légterétől függetlenül üzemel, vagyis az égéshez szükséges levegőt nem abból a helyiségből veszi el, ahol a berendezés található. Továbbá az épületben hőhíd-mentes szerkezeteket és légtömör beépítést kell megvalósítanunk.

Fatüzelésű kandalló

Mit is jelent ez pontosabban?

Az épület szerkezete – a falak, a födém, a tető, az ablakok, az ajtók – hőt engednek át. Az energetikai szabályozás leírja, hogy mi az ideális. Talán nem is olyan nagy túlzás úgy fogalmazni, hogy a szakemberek szinte patikamérlegen számolják ki bonyolult számításokkal, hogy mely anyagok, technológiák és műszaki megoldások kombinációjával érhető el a használatbavételhez szükséges hő- és légtechnikai állapot.

Ezek után nagyon nem mindegy, hogy milyen megoldást választunk a füstgáz elvezetésére, hiszen a kéménynek biztosítani kell a légtömör és hőhídmentes utat az egész épületen keresztül, a pincétől a falakon és a födémen át a tetőáttörésig. A szigorú szabályoknak több Schiedel kémény is megfelel.

Fatüzelésű kandalló

A szilárd biomassza tüzelésű fűtési rendszer elengedhetetlen része a jó kémény!

  • A jó kémény alkalmas arra is, hogy ellássa a tüzelőberendezést az égéshez szükséges levegővel, így biztosítva a helyiség levegőjétől független működést.
  • A kémény szerkezetének légzárását a lakótér felé is biztosítani kell. Ennek a követelménynek csak a hátsó szellőzést nem igénylő kémények tudnak megfelelni.

Nézzünk néhány kritikus pontot:

  • A lakótérrel kapcsolatban álló kémény tisztítóajtaja légtömörré tehető megfelelő tartozékkal.
  • A födém- vagy tetőáttörésénél speciális belső és a külső fólia készlet használatával légtömörré lehet tenni az áttörési csomópontot.
  • Ha a tető vagy a födém hőszigetelve van, akkor szükséges a szigetelés síkjában is gondoskodni a kémény hőhíd-mentességéről.

A Schiedel Absolut kerámia kéményrendszer gyári külső és belső fólia szettel is rendelkezik a tetőáttörés légtömörségének biztosításához. A Termo köpenytéglát pedig a hőszigetelés síkjában kell elhelyezni. Így biztosíthatjuk a kémény hőhíd-mentességét ezen a kritikus ponton.

Még több kémény...

A modern dizájnt kedvelőknek a Schiedel fémkéményeket ajánljuk.

A Sirius, a Sargas és Mimas kandallók Permeter Smooth Air füstgáz elvezető rendszerrel komplett csomagban rendelhetők.

A beépített KINGFIRE kandalló Schiedel ABSOLUT 18TL kerámia bélésű kéménnyel légtömör és hőhídmentes kialakítású, helytakarékos megoldás.

A biomassza fűtés okos lehetőség új építésű családi házakban a megújuló energia részarányának biztosítására. Szakember tanácsait követve a fűtési rendszer minden komponense maximálisan megfelelhet az új energetikai előírásoknak.

Hasznos és érdekes cikkeink:

Népszerűek a témában

Új hővisszanyerős szellőztetők a Zehndertől: friss levegő, egészséges otthon

4 fontos dolog, melyekre klíma vásárlás előtt figyeljünk

A fafűtéses rendszerek előnyei – Kandalló, faelgázosítós kandalló, vízteres és légfűtéses lehetőségek

Ez is érdekelhet

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Kandalló Inspirátor

A legtöbb energia a falakon távozik, ne hagyjuk! Felújítás Austrotherm szigeteléssel

EGLO connect okoslámpa: A fény, ahogy Te AKAROD!

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Legyen neked is DESIGN ELEM a fürdőszobádban a törölközőszárítód!

Leier Típusházak méretpontos, előregyártott betonelemekből, gyors kivitelezéssel!

Leier Durisol magaságyás: Kertészkedés egyenes derékkal, környezetbarát módon!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Stílusos 2 személyes minimalista fürdőkád

Így élvezheti a fürdőszobája panorámáját zuhanyzás közben és teheti tágasabbá a teret egyszerre Walk-In zuhanyfallal

Kényelem felsőfokon - Házépítés egyszerűen és gyorsan

Tények és tévhitek a napelemes rendszerekről

A hőszivattyú lehet a megoldás?

Mivel fűtsünk, hogy ne szálljanak el az energiaköltségeink? Gáz, áram, fa?

Sosem lesz itt gáz! Árelőny a lakáspiacon az alacsony rezsi

Hőszigeteléssel a valódi és tartós rezsicsökkentésért

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Amikor a hagyomány egyesül a korszerűséggel: dizájn radiátorok a Zehndertől

Energiahatékonyság nélkül nincs kényelmes otthon – Hogyan segít ebben a LUXORliving okosotthon rendszer?

Minden, amit a fűtési rendszerekről tudni kell!

Javuló életminőség, mérséklődő költségek – hőcserélős szellőztetők a Zehndertől

Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Mitől nevezhető minőséginek egy radiátor és mitől függ az ára? – Erre figyeljünk a vásárlásnál!