Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Fűtési rendszerek és használati melegvíz előállítás optimalizálása – Avagy miért is hasznosak az OSZTÓ-GYŰJTŐK?

A klíma változása rákényszerít bennünket arra, hogy átgondoljuk háztartásunk hűtési/fűtési rendszerének működtetését. A nyarak egyre melegebbek, sokszor az elviselhetetlen hőség miatt hűtési berendezések alkalmazása szükséges, ugyanakkor az árak változásával egyre fontosabb, hogy a téli időszakban is hatékony, energiatakarékos fűtési megoldás álljon rendelkezésünkre.

Nemcsak építkezésnél, de felújítás alkalmával is érdemes átgondolni, hogyan tudunk úgy költséget csökkenteni, hogy kényelmünkről, komfortunkról se kelljen lemondani. Ehhez járulhat hozzá, ha a hűtési/fűtési rendszer kialakításához, illetve háztartásunk vízellátásához korszerű osztó-gyűjtőket alkalmazunk. Ezek a termékek ma már a modern fűtési rendszerek elengedhetetlen elemeinek számítanak. Alkalmazhatók radiátoros rendszerekhez, padlófűtéshez vagy akár kombinált fűtéshez egyarát. Segítségükkel a hűtési/fűtési rendszer, illetve használati- és ivóvíz rendszer több, egymástól elkülöníthető körre osztható, így az egyéni igények és használat alapján állítható az egyes helyiségek hőmérséklete, ezáltal az egész egység pontos ellenőrzés alatt tartható és biztosítható megbízható működése.

Ferro osztó gyűjtő a háztartások vízellátásáhozz

Alkalmazásuk hatékonyabb, biztonságosabb, takarékosabb megoldást tesz lehetővé és a karbantartási, szerelési munkák is könnyebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá válnak azáltal, hogy az egyes egységek szükség szerint leválaszthatók egymásról.

A rendszer tervezése, kivitelezése során a berendezések megválasztása mindig az adott épület fűtési-hűtési rendszerének, egyedi igényeinek figyelembevételével történik, így valósítható meg a leghatékonyabb, személyre szabott megoldás. A kivitelezés során érdemes a termékeket kifejezetten ezekhez az eszközökhöz tervezett osztó-szekrénybe építeni, így a berendezés esztétikus megjelenést kap és a külső hatásoktól, portól is védve van. Az osztószekrények többféle méretben és kétféle változatban – falra és falba építhető – kaphatók.
A FERRO osztó-gyűjtők típusait tekintve kétfélék lehetnek; az egyik a központi fűtési-hűtési rendszerekhez alkalmazott osztó-gyűjtők, a másik a szaniter osztók, melyet használati melegvízhez és ivóvízhez terveztek.

A központi fűtési rendszerek osztó-gyűjtői készülhetnek sárgarézből, vagy rozsdamentes acélból. A sárgaréz kivitelű termékekre jellemző a robosztus, masszív osztótest, mely rendkívül időtálló. Kezdetben kizárólag rézből készült osztó-gyűjtők voltak a piacon. Azóta a fejlesztő mérnökök egy könnyebb kivitelű megoldást alkottak meg, a rozsdamentes acél változatokat. A FERRO mindkét típusú termékére 15 év garanciát vállal, így elmondható, hogy a minőség tekintetében magas a mérce, melynek mindkét változat megfelel.

Mindkét típus esetén 11 változat kapható, 2-12 körös kivitelben. Az ideális számú osztókör kiválasztásánál leginkább az épület mérete és a helyiségek száma az irányadó.

Ferro osztó gyűjtő a háztartások vízellátásáhozz

A felületfűtési (padlófűtés, falfűtés) rendszerekkel tervezett épületekbe alkalmazott osztó-gyűjtők esetében elengedhetetlenek az osztókra szerelt áramlásmérők, melyek biztosítják a felületfűtés körönkénti precíziós szabályozását. Ugyanakkor a hagyományos radiátorral fűtött épületek esetén áramlásmérő alkalmazására nincs szükség.

Az egyes körökre helyezett szabályozó szelepek teszik lehetővé a helyiségek hőmérsékletének egyenkénti beállítását. A termékhez tartozó manuálisan szabályozható szelepek kiválthatók elektromosan működő változattal, mely összeköttetésben áll a szobatermosztáttal. A szobatermosztát által adott jelre az elektromos szabályozó automatikusan a beállított hőmérséklethez igazítja az egyes körök működését, így nincs más dolga a felhasználónak, mint élvezni az otthon melegét.

A fűtési rendszerekre tervezett osztó-gyűjtőket kiegészítik a szaniter osztó-gyűjtők, melyek a használati vízrendszert és az ivóvízrendszert szolgálják ki. Elmondható, hogy ezek egyre népszerűbb alternatívát jelentenek a háztartási víz elosztására. Fő előnyük, hogy kiküszöbölik a nehezen hozzáférhető helyeken (pl. padlóban vagy falban) lévő csőcsatlakozások javítását, mely szivárgás esetén magas költséggel jár. Emellett lehetővé teszik a vízáramlás készülékenkénti, vagy helyiségenkénti elzárását, mely karbantartás, szerelés során biztosítja a többi egység zavartalan működését.

A szaniter osztó-gyűjtők másik előnye a nyomáskiegyenlítés. Amikor az áramlás az egyik osztóponton megnyílik, a többi ponton sokkal kisebb a nyomásesés, mint a hagyományos vízhálózat esetén, melynek köszönhetően a vízhőmérséklet ingadozása megszűnik. Így nem fordul elő az, hogy zuhanyzás közben a víz hőmérséklete hirtelen jelentősen változik, ha valaki megnyitja a mosdó vagy mosogató csapját.

A szaniter osztók 2-4 körös változatokban kaphatók, kék és piros kupakokkal, melyek segítik a hideg- és melegvíz körök megkülönböztetését.

A FERRO szaniter osztó-gyűjtői ivóvízre alkalmasak, mivel a vízzel közvetlenül érintkező felületek nikkelmentesek. Minden termék ivóvízre és használati melegvízre alkalmas a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szakvéleménye alapján és rendelkezik a NNGYK által kiadott nyilvántartásba vételi dokumentummal.

A FERRO osztó-gyűjtőit a cseh Novaservis gyárában készítik európai minőségi elvárásoknak megfelelően:

A termékek részletes leírását honlapunkon találja:

Érdeklődöm a Ferro osztó-gyűjtők iránt

További kérdés esetén keresse ügyfélszolgálatunkat bizalommal:

Ferro ügyfélszolgálat

Népszerűek a témában

A külső vagy a belső számít igazán? – A legfontosabb szempontok klímaválasztás során

Radiátor vásárlás: minőségtől az árazásig

Otthonos energiahatékonyság: a biomasszával működő fűtési rendszerhez nélkülözhetetlen a jó kémény

Ez is érdekelhet

Hőszivattyú Akadémia - Bevezetünk a hőszivattyú rejtelmeibe többrészes videósorozatunkkal

Midea M Thermal, a szupercsendes hőszivattyú

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

Modern fürdőszobák díszei az öntöttmárvány térkádak

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Laufen Silent Flush - Élvezze a csendet

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Kád is, zuhany is - melyik az idális fürdőkád számomra

Atenád redőnyök: zsákbamacska helyett hosszú távú megoldás

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Halkabb WC használat a család és a szomszédok örömére

Már 100 éve bizonyít a pórusbeton

Otthonos energiahatékonyság: a biomasszával működő fűtési rendszerhez nélkülözhetetlen a jó kémény

A fafűtéses rendszerek előnyei – Kandalló, faelgázosítós kandalló, vízteres és légfűtéses lehetőségek

FERRO golyóscsapok a biztonságos ivóvízhálózatért és stabil fűtési rendszerekért - A MINŐSÉG ELLENŐRZÉS ALATT

A hőszivattyú lehet a megoldás?

Mivel fűtsünk, hogy ne szálljanak el az energiaköltségeink? Gáz, áram, fa?

Minden, amit a fűtési rendszerekről tudni kell!

Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Mesteri formák, tartós és megbízható működés – Ilyen a tökéletes konyhai csaptelep

5 tipp a legjobb radiátorok kiválasztásához

RAUTHERM SPEED plus tépőzáras padlófűtés