Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Mivel fűtsünk, hogy ne szálljanak el az energiaköltségeink? Gáz, áram, fa?

Az energiaárak elszabadultak. Eddig volt tartható a rezsicsökkentés. Most a rezsicsökkentés csökkentése van soron. De hogyan lépjünk? Mivel fűtsünk, ha jön a hideg? Gáz, áram, fa? Mekkora költségből tudunk előállítani egy 1 kWh hőenergiát? Sokkoló számok, ha tényleg utánaszámolunk. 17 Ft-ból vagy 100 Ft-ból? Nem mindegy, mivel fogunk fűteni! Mondjuk a megoldást. Kérdéseinkre Pál Péter energetikai szakértő, a Re-Energy Kft. ügyvezetője válaszol.

Véget ért Magyarországon az a nagyon kedvező helyzet, hogy az energiaárak nem követik a piaci változásokat és ezáltal az áremelkedés hatását nem kell megfizetnünk. Ennek vége. 2022. augusztus 1-jétől a lakossági ügyfelek mérési pontonként, azaz az egyetemes szolgáltatásba regisztrált mérőóránként a villamos energia esetében évi 2523 kWh, míg a földgáz esetében évi 1729 m3, azaz 59 132 MJ fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást, az efeletti fogyasztásra pedig ún. „lakossági piaci ár” lesz érvényes. Ez az ár villamos áram esetében 70,1 Ft/kWh, míg gáz esetében 747 Ft/m3 lesz.

Pál Péter energetikai szakértő

Mit tudunk tenni, hogy a lehető legkevésbé terhelje meg a családi költségvetést az energiaárak emelkedése?

Először meg kell értenünk az alapokat, hogy milyen energiaforrásból milyen hatékonysággal és mekkora költségen tudunk hőenergiát előállítani. Én most alapvetően azoknak teszek javaslatot, akik a gáz és a villamos áram között kell, vagy tudnak választani. 1 kWh áram túlfogyasztás 70 Ft-ba, míg egy 1 kWh hőenergia túlfogyasztása gáz esetében 75 Ft-ba fog kerülni.

Eddig a villamos áram háromszor drágább volt, mint a gáz. Most körülbelül egyforma az áruk. Melyikkel lesz hatékonyabb fűteni?

Ennek az árazásnak egyértelmű az üzenete. Bár első ránézésre majdnem egyforma lesz a gáz és az áram túlfogyasztás költsége, mégis azt mondom, minimalizálni kell a gázfogyasztásunkat.

Mit tehetünk, ha gázzal fűtöttünk eddig? Hogyan szabadulhatunk meg a gázfüggőségtől?

Mivel 1 kWh hőenergiából gáz esetében az épületben maximum 80% hasznosul, már itt veszítünk 20%-ot a villamos árammal szemben, mert egy része füstgáz formájában távozik a kéményen, a másik részét rendszerhatékonytalanság formájában veszítjük el. Így valójában a 75 Ft-os gáz árából rögtön több mint 100 Ft lesz.

1 kWh villamosárammal 1 kWh hőenergiát tudunk előállítani, így itt ezzel a veszteséggel nem kell számolnunk, legyen szó elektromos radiátorról, fűtőpanelról, elektromos kandallóról, elektromos fűtőszálról a padlóban vagy a mennyezetben.

Ezek szerint ha a gázfűtést részben kiváltjuk ezekkel az elektromos fűtőeszközökkel akkor már valamennyit tudunk spórolni. De van-e ennél hatékonyabb megoldás?

Igen van. A hőszivattyú. A hőszivattyús megoldás sajátossága, hogy 1 kWh villamosáramból 1 kWh hőenergiát ad és a külső környezetből még hozzátesz 3-4 kWh-nyi hőenergiát. Így érünk el összesen 4-5 kWh-nyi hasznos fűtési energiát. Tehát 1 kWh villamos áram 70 Ft-os megvásárlásával 4-5 kWh-nyi hőenergiát állítunk elő, így a valós energia költségünk kb. 17 Ft-ra csökken kWh-nként. Ráadásul, ha a berendezés hatásfoka megengedi a H tarifa igénylését, akkor 1 kWh óra villamos áram 23 Ft-ba fog kerülni, és a belőle előállított hőenergia ára csupán 5,7 Ft/kWh lesz.

1 kWh energia felhasználásával előállított hőenergia mennyisége

Ha jól matekozunk, akkor 1 kWh hőenergia gázból több mint 100 Ft-ba, míg villamos árammal hőszivattyús megoldással, ennek a töredékébe kb 17 Ft-ba kerül, H tarifa nélkül. H tarifával ugyanez csupán 5,7 Ft.

Így van. De ehhez nem kell rögtön szétbontani az egész házat, nem kell mindent lecserélni a lakásunkban, házunkban. A split klíma ugyanis egy hőszivattyú. Tehát ha olyan split klímánk van, vagy olyat szereltetünk be, amely tud fűteni is, akkor télen ez kiválthatja a gázfűtést a legtöbb helyiségben. Csak azokat a területeket kell gázzal fűteni, ahová nem ér el a splitklíma hatása. Így már jelentősen tudjuk a gázfogyasztást csökkenteni, hogy ne lépjük át a meghatározott havi korlátot. Az olcsóbb árammal fűtünk a drágább gáz helyett.

Vannak akik kazánnal is rendelkeznek. Ők fűtsenek fával?

Fontos, hogy minden döntésünknél figyeljünk a jövőre és ne csak a mára. Környezetvédelmi szempontból katasztrófa lenne, ha a magyar erdők pusztításával próbálnánk megoldani a fűtést télen. Próbáljunk mindig olyan megoldást találni, amely nem csak csökkenti a költségeinket, hanem még a környezetet is védi. Ilyen szempontból is ma a legjobb megoldás a gázfűtés kiváltása villamos áram alapú fűtéssel.

Forrás: reenergysolutions.com

Népszerűek a témában

Milyen napelemes rendszertípust válasszunk?

Napelemes rendszer az elszabaduló energiaárak ellen?

A fafűtéses rendszerek előnyei – Kandalló, faelgázosítós kandalló, vízteres és légfűtéses lehetőségek

Ez is érdekelhet

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Hatékony, megtérülő és környezettudatos – fűtés hőszivattyúval

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Eclisse 40, az átgondolt és kifinomult tokrendszer

Fürdőszoba-felújítás - amire érdemes odafigyelni

Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

Erre figyeljen fekete zuhanykabin választásnál

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Otthonos energiahatékonyság: a biomasszával működő fűtési rendszerhez nélkülözhetetlen a jó kémény

A fafűtéses rendszerek előnyei – Kandalló, faelgázosítós kandalló, vízteres és légfűtéses lehetőségek

Megnyílt a Zehnder új bemutató- és oktatóterme

A Hörmann tippjei az otthoni energiatakarékossághoz

Mi a jelentősége és miért fontos az IP védettség?

Az energiapazarló családi házak szinte eladhatatlanok - Soha nem volt ennyire sürgető és zsebbe vágó egy-egy családi ház szigetelése

Hogyan lehetünk függetlenek az energiahálózattól? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár ez?

Szabadmezős, talajra telepített napelemes rendszerek: nem ördögtől való megoldások

Hogyan fizessünk kevesebbet a fűtésért? Gáz helyett klíma és fontos a hatékony hőszigetelés - Számoljunk együtt!

Tények és tévhitek a napelemes rendszerekről

A hőszivattyú lehet a megoldás?

Sosem lesz itt gáz! Árelőny a lakáspiacon az alacsony rezsi