Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Radiátor vásárlás: minőségtől az árazásig

Otthonunk bármelyik helyiségébe is válasszunk radiátort, manapság a hatékony működés mellett elvárjuk az enteriőr jellegéhez színben, formában illő megjelenést is. A radiátorok között a klasszikustól a különleges formákig szinte minden fellelhető, a választás nem könnyű. Mire ügyeljünk, ha minden szempontból minőségi radiátort szeretnénk?

Anyagminőség, hőteljesítmény, felületkezelés

A gyártás során a készülő radiátornak illeszkednie kell a megadott szabványokhoz: anyagminőség, tűrések, nyomásállóság, és hőteljesítmény, valamint a jelenleg elvárható legjobb felületkezelést kell megkapnia.

A radiátorok alapanyaga változó lehet, a design radiátorok túlnyomó többségébe acélból készül.

 • Fontos, hogy megfelelő minőségű és a gyártási tűréseknek megfelelő acél alapanyag álljon rendelkezésre, hiszen a precíziós megmunkáláshoz ez elengedhetetlen, és nagyban befolyásolja a fűtőtestek élettartamát. A megfelelő anyag minőség a tartósság és a nyomásállóság szempontjából alapvető fontossággal bír, röviden: minél vastagabb, annál jobb. A Betatherm Kft, alapanyagainak döntő többségét Olaszországból importálja.

ÉRDEKLŐDÖM A BETATHERM RADIÁTOROK IRÁNT

A radiátor fűtőteljesítményét jelentősen javíthatja, ha konvektorlemezek segítségével megnövelik a hőleadó felületet. Fontos, hogy ez a konvektorlemez megfelelően legyen rögzítve a radiátorhoz a szükséges kontakt érdekében.

 • A gyártási folyamat során feltétlenül be kell tartani a méretekre és a bekötési csonkokra vonatkozó előírásokat, ahogyan az el is várható egy magas minőséget képviselő terméknél. Az a termék, melynél a felszerelés közben derül ki, hogy a megengedettnél nagyobb eltérések fordulnak elő, igen messze jár a minőségi jelzőtől.

A radiátorok minőségéhez a funkciójuknak megfelelő működés is hozzájárul, vagyis garantáltan el kell látniuk fűtési feladatukat.

 • A radiátortípusok mindegyikének át kell esnie egy független laboratórium által elvégzett teszten. A vizsgálatok során többek között ellenőrzik, hogy a radiátor megfelel e a feltüntetett nyomásállóságnak, vagyis kibírja e az adott rendszerben lévő víznyomást alakváltozás / sérülés nélkül. Ekkor meghatározzák a radiátor teljesítményét is, vagyis azt, hogy mekkora a hőleadó képessége. Mivel napjainkban sokféle rendszer van használatban, a teszteket a szabványos 75/65/20°C hőfoklépcső szerint végzik el, olyan körülmények között ahol a radiátorba belépő víz 75°C hőmérsékletű, a kilépő víz 65°C-os, 20°C-os szobahőmérsékleten.

A szabvány azért fontos, mert így valós értékek alapján tudjuk összehasonlítani a piacon elérhető termékeket. A gyártók jellemzően más hőfoklépcső szerinti értékeket is feltüntetnek az adatlapokon, a választás során figyelni kell a részletekre.

Betatherm radiátor

A radiátorok minőségéhez és megjelenéséhez nnagyban hozzájárul a festés / felületkezelés is.

 • Jelenleg a szívárvány minden színéből válogathatnak a vásárlók, sőt meghatározhatják, hogy a felület struktúr hatású, matt vagy fényes legyen. A festésnek az esztétikán túl azonban további szerepe is van, mégpedig az, hogy megóvja a radiátort a külső behatásoktól, ne kezdődjön el korrózió, ami miatt a fűtőtestet idő előtt le kell cserélni. A modern kor elvárásai szerint a radiátornak hosszú ideig bírnia kell a fürdőszobai párás környezetet is.
 • A felületvédelemnél nem elhanyagolható a festés vastagsága sem. A megfelelő vastagságban felhordott festékréteg nem karcolódik, nem kopik. Sajnos, ha ezek megtörténnek, utána egy párás környezet gyorsan kikezdi a csupasz részeket.

Fontos megjegyeznünk, hogy a legtöbb gyártó megkülönböztet alap- és extra felületvédelmet. Az utóbbi azt jelenti, hogy a festés alatt extra alapozást vagy horganyzást használhatnak, így növelve a védelem szintjét. A standard felületkezelés nem biztos, hogy megállja a helyét nagyon párás szaunatérben, piszoár mellett, vagy más olyan közegben, ami extra terhelést jelent a felületre nézve. A beépítés előtt érdemes tájékozódni a felületvédelemről, adott esetben pedig horganyzott kivitelt kell választani.

Betatherm radiátor

Kiegészítő elemek, garanciák

 • Ha hiányoznak a minőségi tartozékok, konzolok, beépített termosztatikus szelepek, akkor az a termék messze jár a minőségtől.
 • Nagyon fontos tisztában lenni a garanciákkal! Helyi gyártó, forgalmazó általában 10 év garanciát vállal a termékére. Ugyancsak nézzünk utána a magyarországi műszaki támogatásnak, képviseletnek, a cég hosszútávú elérhetőségének.

Mi határozza meg a radiátor árát?

Ez nagyrészt függ az alábbiaktól:

 • A radiátor árát elsősorban a felhasznált alapanyag határozza meg. Ha nagy falvastagságú, első osztályú, minőségi acélt használ a gyártó az az árban is érvényesül.
 • A gyártási technológia ugyancsak befolyásolhatja az árképzést. A tömegtermelésben gyártott cikkek jellemzően olcsóbbak az egyedi fűtőtesteknél.
 • Az egyedi designhoz kapcsolódó tervezési folyamat költségeit a gyártó szintén beépíti az árakba.
 • Egy hazai gyártó termékeinél a szállítási költség jellemzően kevesebb, mint egy hasonló, külföldön előállított termék esetén, ezért is érdemes inkább a hazai termékeket előnyben részesíteni.
 • A kiegészítő fittingek minőségében is találunk eltéréseket, ez is közrejátszik az árképzésben.
 • Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a gyártás során felhasznált energia mennyiségét, illetve annak árát, a munkaerő költségét, a gyártás automatizáltságát, a környezetvédelmi normáknak való megfelelést, a csomagolás minőségét sem. Ezek bizony mind a radiátor árát befolyásoló tényezők.

A kiválasztás, vásárlás során ajánlott ezekről érdeklődni!

Népszerűek a témában

FERRO golyóscsapok a biztonságos ivóvízhálózatért és stabil fűtési rendszerekért - A MINŐSÉG ELLENŐRZÉS ALATT

Megnyílt a Zehnder új bemutató- és oktatóterme

Javuló életminőség, mérséklődő költségek – hőcserélős szellőztetők a Zehndertől

Ez is érdekelhet

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Hatékony, megtérülő és környezettudatos – fűtés hőszivattyúval

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Eclisse 40, az átgondolt és kifinomult tokrendszer

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

5 újítás a könnyen tisztántartható zuhanyzóért

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

A hőszivattyú lehet a megoldás?

Mivel fűtsünk, hogy ne szálljanak el az energiaköltségeink? Gáz, áram, fa?

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Dizájn radiátorok egyedi igényekre

Minden, amit a fűtési rendszerekről tudni kell!

Javuló életminőség, mérséklődő költségek – hőcserélős szellőztetők a Zehndertől

Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

Modern, komfortos és energiatakarékos otthonok hőszivattyúval

Alternatív fűtések – Érdemes-e hőszivattyúra váltani?

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság