Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Javuló életminőség, mérséklődő költségek – hőcserélős szellőztetők a Zehndertől

Július 1-étől az új épületek már csak a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelmények teljesítése mellett kaphatnak használatbavételi engedélyt, ennek teljesítéséhez pedig kiváló megoldást jelent a hővisszanyerős szellőztető. A követelményeknek való megfelelést az ingatlanra készült energetikai tanúsítványban elért legalább BB, azaz „közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő” minősítés igazolja. Az előírás nemcsak az új épületek építésére, hanem az ingatlanok jelentős felújítása esetén is kötelező érvényű. Az épület természetesen az előírtnál magasabb energiahatékonyságú is lehet – a Zehnder, cikkünkben bemutatott termékeivel teljesíthető is –, így BB-nél jobb energiaosztályba is tartozhat, rosszabba azonban nem.

Magas hatásfok, friss levegő

A korszerű építőanyagok mellett a modern épületgépészeti rendszerek felhasználásával könnyen eleget lehet tenni az előírásoknak, hiszen a hazai „közel nulla” meghatározás megengedőbb a nyugat-európaihoz képest. Ilyen, korszerű épületgépészeti megoldás a hővisszanyerős szellőztető, amellyel az épület fűtési és hűtési igénye jelentősen csökkenthető azáltal, hogy a berendezés télen a házban tartja a hőenergiát, nem engedi ki a szabadba a szellőző levegővel együtt, amivel egyúttal jelentős mennyiségű hőenergia is távozik. A magas hatásfokú Zehnder hővisszanyerő ennek mértékét nagyon nagy mértékben csökkentheti, s így a hővisszanyeréssel a fűtési és hűtési rendszer beruházási és üzemeltetési költségei is mérséklődnek.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető

Az ablaknyitogatás már nem elég

Az épület energetikai jellemzőit az energetikai besorolása határozza meg, 2022. július 1-től legalább a BB szintnek kell megfelelni, de ennél jobb is elérhető, mint például az AA, AA+ és AA++. A besorolás számításának módját az épületek energetikai jellemzőit jogszabályba foglaló TNM rendelet határozza meg. Ezek szerint például kötelező a friss levegőt biztosítani, aminek mennyiségi paramétereire az említett rendelet egyik fejezete is kitér. A jó minőségű belső levegő biztosításának régi módja a szellőztetés, azt azonban mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a friss levegő rendeletben előírt mennyisége ablaknyitogatással nem érhető el, ezért megkerülhetetlen lesz a gépi szellőztetés, amely egy (vagy több) ventilátorával gondoskodik a rossz levegő kivezetéséről, és/vagy a friss levegő bevezetéséről. Számos rendszer érhető el a piacon, de családi háznál a hővisszanyerős szellőzés és a légbevezető-ventilátor műszaki megoldásai a jellemzőek.

Megállj a penészgombának!

A megfelelő szellőzés biztosítása elsősorban nem azért lényeges, hogy megfeleljünk a jogszabályoknak, hanem mert alapvető élettani szempontok kívánják meg az a levegőminőséget, amit a hővisszanyerős szelllőztetővel biztosíthatunk. Elégtelen szellőzés mellett, a lakás levegője egészségtelenné válik, például a magas páratartalom miatt elszaporodik a penészgomba, ami káros az egészségre, és hosszú távon az épület szerkezetét is károsítja. Hővisszanyerős szellőzéssel kiszűrhető a külső levegőből a pollen és a szállópor is. A magas technikai minőséget képviselő rendszerekkel – amilyen a Zehnderé is – a lakótér friss levegője zajtalan, energiatakarékos működés mellett garantálható.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető

Standard 300 – a megbízhatóság szinonimája

A Standard 300-as gép 220 Pa rendszer ellenállásig képes a 300 m3/h légszállításra. Számos gyártó más gyakorlatot követ a gépek megnevezésében, ők a „háromszázas” jelölést sok esetben olyan gépekre használják, amelyek ezt a légszállítást csak 0 Pa rendszer ellenállás esetén tudják. Ez komoly félreértéshez vezet, ugyanis ezek a gépek a légtechnika rendszerbe beépítve már jelentősen kevesebb levegő mozgatására képesek csak. Ilyen hővisszanyerős szellőztetőhöz viszonyítva a ComfoAir Standard 300 egy jóval nagyobb és megbízhatóan működő gép.

Zehnder hővisszanyerős szellőztető
  • A hővisszanyerő gépben két szűrő van.
  • A kintről érkező levegőt ePM1 szűrő szűri.
  • A bentről elszívott levegő portartalmától durvaszűrő védi a hőcserélőt.
  • A szűrők két alkalommal takaríthatóak, harmadszorra már cserélni kell. Olyan helyen, ahol a gép fokozottabb külső szennyezésnek van kitéve, ott indokolt a karbantartást gyakrabban elvégezni.

HŐVISSZANYERŐS SZELLŐZTETŐ KEDVEZŐ ÁRSZINTEN

A jók között is a legjobb: ComfoAir Q350 ERV

A Zehnder Q350-es gépe (és nagyobb változatai, a Q450 és Q600) a legjobb műszaki jellemzőkkel büszkélkedő típusok a hővisszanyerős szellőztetők között.

  • A Q350 légszállítása hasonló, szintén alkalmas 100-190 m2 területű családi házak, irodák szellőztetésére. Hatásfoka nagyobb, mert a hőcserét végző ellenáramú hőcserélő továbbfejlesztett típus, még nagyobb felülettel (kb. 45 m2). Zajszintje alacsonyabb és az energiafogyasztása is kedvezőbb.
  • A készülék rendelkezik páratartalom érzékelővel és légmennyiség érzékelővel is, hatásfoka pedig a kifinomult légmennyiség szabályozó automatikának köszönhetően mindig az elérhető legnagyobb.

CSENDES MŰKÖDÉS, MAGAS HATÁSFOK, ALACSONY FOGYASZTÁS

A géphez rengeteg automatika kiegészítő választható, a felhasználó komfort igényeitől függően ez lehet pl. CO2 érzékelő, KNX modul, de a gép önmagában is kiválóan használható a beépített kezelő-kijelzőnek köszönhetően. Népszerű kiegészítő a LAN-C modul, mellyel okostelefon segítségével ellenőrizhető a levegő hőmérséklete, páratartalma, a gép fogyasztása és minden más adat, amivel a gép dolgozik. A hővisszanyerő nagyobb felületű szűrőkkel kerül forgalomba, a befúvott levegőre pollenszűrő (ISO PM1≥65%), a gép elszívó oldalán pedig ISO Coarse≥65% (a régebbi szabvány megnevezés szerint G4) szűrő van elhelyezve. A szűrő ellenőrzésére a gép kijelzője 16 hetenként hívja fel a figyelmünket, de ez az érték módosítható attól függően, hogy hol van felszerelve.

A Zehnder öt év gyártói garanciát kínál a teljes Zehnder szellőztető rendszerre.

FELVESZEM A KAPCSOLATOT A ZEHNDER SZAKEMBEREIVEL

SZELLŐZTETŐ RENDSZER ÁRKALKULÁTOR

A Zehnder teljes szellőztető rendszereket kínál. Használja kalkulátorunkat, hogy a teljes szellőztető rendszer árra egy előzetes kalkulációt kaphasson!

KALKULÁTOR MEGNYITÁSA

Népszerűek a témában

Energiahatékonyság, egészségvédelem és esztétikus megjelenés – a legfontosabb szempontok a klíma készülék kiválasztásakor

5 kérdés és a válaszok a radiátorokról - ezt gondoljuk át a fűtési rendszer kiépítése, korszerűsítése előtt

Elektromos padlófűtés minimális beépítési magassággal – Uponor Comfort-E

Ez is érdekelhet

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Így csaljunk a csempével: hidegburkolattal is formálhatjuk a teret

EGLO connect okoslámpa: A fény, ahogy Te AKAROD!

Legyen neked is DESIGN ELEM a fürdőszobádban a törölközőszárítód!

Higiénia, praktikum és esztétikum a fürdőszobában

A kényelmes zuhanykabin 4+1 titka

Még az istennők is megirigyelnék: műmárvány zuhanytálcák

Minden, amit a fűtési rendszerekről tudni kell!

Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Mitől nevezhető minőséginek egy radiátor és mitől függ az ára? – Erre figyeljünk a vásárlásnál!

Hűtés fűtés egy rendszerrel egész évben

Kisokos a mennyezethűtéshez, azaz topkategóriás mennyezethűtés: Uponor Thermatop M

Elektromos padlófűtés minimális beépítési magassággal – Uponor Comfort-E

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Alternatív fűtések – Érdemes-e hőszivattyúra váltani?

Új hővisszanyerős szellőztetők a Zehndertől: friss levegő, egészséges otthon

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

5 kérdés és a válaszok a radiátorokról - ezt gondoljuk át a fűtési rendszer kiépítése, korszerűsítése előtt

Megnyílt a Zehnder új bemutató- és oktatóterme

Okosotthon: egy szinttel feljebb az energiatakarékosságban

FERRO golyóscsapok a biztonságos ivóvízhálózatért és stabil fűtési rendszerekért - A MINŐSÉG ELLENŐRZÉS ALATT

Hogyan fizessünk kevesebbet a fűtésért? Gáz helyett klíma és fontos a hatékony hőszigetelés - Számoljunk együtt!

A hőszivattyú lehet a megoldás?