Hirdetés

Hogyan válasszuk ki a megfelelő radiátort?

Hazánkban a leggyakrabban alkalmazott hőközvetítő eszközök a radiátorok, melyek a meleg vizes fűtési rendszerek részei. A megfelelő radiátorok kiválasztásához azonban sok szempontot kell mérlegelni. Mivel hőtechnikai eszközről van szó, figyelembe kell venni, hogy milyen fűtési rendszerbe kerül majd be.

Meg kell különböztetnünk két esetet:

 • Meglévő, kiépített rendszer kerül korszerűsítésre, egyes radiátorok új, más típusra cserélése.
 • Új rendszer esetén a teljes fűtőkör hőkapacitásának tervezése, helyiségenként az egyes radiátorok kiválasztása.

Teljesen más energia betáplálást, és telepítést igényelnek az elektromosan fűtött radiátorok, ezek többnyire egyedi felszerelésűek, esetleg saját termosztát vezérléssel.

Betatherm radiátor 

A fűtési rendszer feltérképezése

Számba kell venni a kazán, a hőszivattyú, vagy egyéb hőforrások, mint a rásegítő kandalló, stb. teljesítményét, vezetékek, szelepek, illetve a teljes fűtőkör állapotát.

További szempontok:

 • A fűtési rendszer fajtája, ami lehet gravitációs vagy keringető szivattyúval ellátott.
 • A ház vagy lakás szigetelésének megléte, állapota, minősége.
 • Hőmérsékleti gradiens többnyire 75/65/20 °C. Az első érték a radiátorba belépő víz, a második a kilépő víz, a harmadik érték az adott helyiség az átlagos hőmérséklete.
 • A régi radiátorok javítása sok esetben nagyobb költséget jelenthet, mint egy új fűtőtest vásárlása. Régi fűtőtest cseréje mindig egyszerűbb, még a szükséges csatlakozási módosításokkal is.

Vásárolni szeretnék

Betatherm radiátor

Az új radiátor kiválasztása

A radiátor kiválasztásánál számos tényezőt kell figyelembe venni a külső megjelenés mellett. A radiátor felépítése alapján is többféle lehet, nézzük a legjellemzőbbeket.

 • Tagos radiátor, ahogy a neve is mutatja, elvileg tetszőleges számú, többnyire öntöttvas tagok összecsavarozásával jön létre. Ez a típus a régi építésű, esetleg felújított fűtési rendszerekre jellemző. Nosztalgikus enteriőrökbe jól illik.
 • Lapradiátor többnyire fémlemezből préselt és hegesztett szerkezetű, viszonylag kedvező árú. Lapos, falhoz simuló formájú, a kisebb, keskenyebb helyiségekben is jól alkalmazható. Modernebb, esetleg minimalista otthonokban használatos.
 • Csőradiátor, ismertebb nevén törölközőszárító radiátor jellemzően a fürdőszobák népszerű kelléke. Fém csövek hegesztett, vagy karmantyús összetett konstrukciója. Egyes típusok elektromos fűtőpatronnal felszerelve, vegyes üzemmódban is működtethetők.
 • Design, vagy egyedi formájú radiátor, tervezőtől és gyártótól függően lehet kis szériás és egyedi előállítású is. Itt már érvényesülhetnek az egészen extrém formák, anyagok, színek, ez jellemzően luxus kategória, árban is.

Betatherm radiátor

Forma alapján

 • Vertikális, jellemzően magas és keskeny, újabban egyre divatosabb, szűk helyeken is nagy hőleadást biztosít, extravagáns megjelenésű.
 • Horizontális, vízszintes téglalap formájú padló-közeli elhelyezéssel, ez tulajdonképpen a szokásos, hagyományos megoldás.
 • Térelválasztó radiátor, a vertikális magas radiátorok a falra merőleges elhelyezéssel térelválasztóként is funkcionálhatnak, például egy fürdőben, a vécé takarására.
 • Süllyesztett, ami a padlószint alatti beépítést jelenti, a födémben kialakított megfelelő mélyedésben, mobil ráccsal fedve. Terasz, és erkély ajtók elé ajánlott.

Betatherm radiátor

Helyiségek szerint

Lényeges hogy a radiátort hol, milyen helyiségben szeretnénk működtetni.

 • Lakótéri radiátorok
 • Fürdőszobai, és konyhai radiátorok
 • Előtéri radiátorok. 

Különbséget leginkább a radiátor anyaga, annak vastagsága, így a hőkapacitása adja.

Betatherm radiátor

Megnézem a viszonteladókat

Méretek szerint

Választás adott helyre a fűtőtest magassága, szélessége, netán a mélysége alapján. Elhelyezésnél a radiátort minimum 10–20 cm-re kell telepíteni a padlótól, akár falra szerelt, vagy lábakon álló. Ha kevés a falterület a radiátor elhelyezésére, akkor nagyobb mélységű, többrétegű készülékkel lehet növelni a hőleadó felületet.

Teljesítmény alapján

A régi radiátor adatainak ismeretében, vagy a rendszer adataiból számítással, szakember segítségével meghatározható az egyes radiátorok szükséges hőkapacitása (KW). 

Csatlakozás szerint

Állapítsuk meg vizuálisan és méréssel, milyen a radiátor csatlakozója, valamint mekkora a kötéstávolsága figyelembe véve a csövek átmérőjét, és a szerelvények típusát. Nem árt konzultálni fűtésszerelő szakemberrel, vagy rábízni a munkát az átalakítások végett.

Alapanyag alapján

A leggyakrabban használt alapanyag az acél, melynek főbb oka a kedvező beszerzési ár. Vannak rozsdamentes, króm, alumínium vagy öntöttvas, sőt réz radiátorok is. Ritkábbak a kerámia, vagy tükrös és színes üveg konstrukciók, többnyire elektromos működtetéssel.

Az alumínium radiátoroknak magasabb az ára, felkészültebb tudást és pontosabb méretezést igényelnek, mindenképpen bízzuk szakemberre. Réz csövezés esetén az elektrokémiai potenciál‑különbség miatt eloxált vagy kadmiumos közcsavar csatlakozást alkalmaznak, valamint a fűtő kör feltöltésére megfelelő inhibitor folyadék szükséges.

Betatherm radiátor

Design alapján

A radiátorok már nem csak fehérek lehetnek. Sokféle színt választhatunk az új lakberendezési stílus kialakításához, lehet akár fényes, vagy matt, vagy valamilyen fémes megjelenésű is, de festhetjük mi magunk például a tartó fal színére, ilyenkor szinte eltűnik beleolvad a radiátor a környezetbe.

További változatot jelentenek a nyomatos, valamilyen motívummal vagy fényképpel díszített design radiátorok is.

Vásárolni szeretnék Megnézem a viszonteladókat

http://www.betatherm.hu/

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Betatherm: itthon is erősödik a külföldön már befutott radiátor-gyártó

A nemzetközi sikerek után a hazai piacra is fokozott figyelmet fordít a Betatherm, így a miskolci cég saját fejlesztésű radiátorai itthon is egyre népszerűbbek.

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Az ősz beköszöntével ismét slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle, a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetők a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Miért hasznos beltéri ventilátort alkalmazni? – Működés és szerelés

A beltéri ventilátor alkalmazása egy sokak számára ismert problémára kínál megoldást: az egymással szomszédos, ám eltérő hőmérsékletű helyiségek tehetők ily módon komfortossá.

Milyen radiátort válasszunk a fürdőszobába?

A fürdőszoba temperálása részben kényelmi, részben pedig technikai szempontból elengedhetetlen, hiszen a helyiségben keletkező nedvesség felszárításának ez is egy lehetséges módja. Ezek a radiátorok azonban sok szempontból különböznek a szobákban használatos társaiktól.

Intelligens fűtőberendezések - Beszéljünk a kényelemért!

Manapság az, hogy otthonunkban az ideális hőfokot élvezzük, csupán egyetlen szavunkba kerül. És ez nem átvitt értelemben, hanem szó szerint így van, hiszen a legmodernebb fűtőberendezések már hangvezérléssel is működtethetők.

Hogyan alkalmazzuk a felületfűtési és hűtési rendszereket? A használat alapjai

A primer energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése jelenti korunk egyik legnagyobb kihívását. A Wavin Tempower egy olyan felületfűtési és hűtési rendszer, mely egyszerre teljesíti a növekvő komfortigénnyel, valamint az energiamegtakarítással szemben támasztott követelményeket.

Számoljunk le az elektromos fűtést övező tévhitekkel!

Czinege Károly az Az elektromos fűtés a jövő megoldása! című könyve igazi hiánypótló szakkönyv nemcsak szakmabelieknek, amely tisztáz minden, az elektromos fűtéssel kapcsolatos félreértést. Lásson ön is tisztán, hiszen könnyen meglehet, hogy otthonában is az elektromos megoldás lesz a leginkább költséghatékony megoldás!