Hirdetés

Hogyan válasszuk ki a megfelelő radiátort?

Hazánkban a leggyakrabban alkalmazott hőközvetítő eszközök a radiátorok, melyek a meleg vizes fűtési rendszerek részei. A megfelelő radiátorok kiválasztásához azonban sok szempontot kell mérlegelni. Mivel hőtechnikai eszközről van szó, figyelembe kell venni, hogy milyen fűtési rendszerbe kerül majd be.

Meg kell különböztetnünk két esetet:

 • Meglévő, kiépített rendszer kerül korszerűsítésre, egyes radiátorok új, más típusra cserélése.
 • Új rendszer esetén a teljes fűtőkör hőkapacitásának tervezése, helyiségenként az egyes radiátorok kiválasztása.

Teljesen más energia betáplálást, és telepítést igényelnek az elektromosan fűtött radiátorok, ezek többnyire egyedi felszerelésűek, esetleg saját termosztát vezérléssel.

Betatherm radiátor 

A fűtési rendszer feltérképezése

Számba kell venni a kazán, a hőszivattyú, vagy egyéb hőforrások, mint a rásegítő kandalló, stb. teljesítményét, vezetékek, szelepek, illetve a teljes fűtőkör állapotát.

További szempontok:

 • A fűtési rendszer fajtája, ami lehet gravitációs vagy keringető szivattyúval ellátott.
 • A ház vagy lakás szigetelésének megléte, állapota, minősége.
 • Hőmérsékleti gradiens többnyire 75/65/20 °C. Az első érték a radiátorba belépő víz, a második a kilépő víz, a harmadik érték az adott helyiség az átlagos hőmérséklete.
 • A régi radiátorok javítása sok esetben nagyobb költséget jelenthet, mint egy új fűtőtest vásárlása. Régi fűtőtest cseréje mindig egyszerűbb, még a szükséges csatlakozási módosításokkal is.

Vásárolni szeretnék

Betatherm radiátor

Az új radiátor kiválasztása

A radiátor kiválasztásánál számos tényezőt kell figyelembe venni a külső megjelenés mellett. A radiátor felépítése alapján is többféle lehet, nézzük a legjellemzőbbeket.

 • Tagos radiátor, ahogy a neve is mutatja, elvileg tetszőleges számú, többnyire öntöttvas tagok összecsavarozásával jön létre. Ez a típus a régi építésű, esetleg felújított fűtési rendszerekre jellemző. Nosztalgikus enteriőrökbe jól illik.
 • Lapradiátor többnyire fémlemezből préselt és hegesztett szerkezetű, viszonylag kedvező árú. Lapos, falhoz simuló formájú, a kisebb, keskenyebb helyiségekben is jól alkalmazható. Modernebb, esetleg minimalista otthonokban használatos.
 • Csőradiátor, ismertebb nevén törölközőszárító radiátor jellemzően a fürdőszobák népszerű kelléke. Fém csövek hegesztett, vagy karmantyús összetett konstrukciója. Egyes típusok elektromos fűtőpatronnal felszerelve, vegyes üzemmódban is működtethetők.
 • Design, vagy egyedi formájú radiátor, tervezőtől és gyártótól függően lehet kis szériás és egyedi előállítású is. Itt már érvényesülhetnek az egészen extrém formák, anyagok, színek, ez jellemzően luxus kategória, árban is.

Betatherm radiátor

Forma alapján

 • Vertikális, jellemzően magas és keskeny, újabban egyre divatosabb, szűk helyeken is nagy hőleadást biztosít, extravagáns megjelenésű.
 • Horizontális, vízszintes téglalap formájú padló-közeli elhelyezéssel, ez tulajdonképpen a szokásos, hagyományos megoldás.
 • Térelválasztó radiátor, a vertikális magas radiátorok a falra merőleges elhelyezéssel térelválasztóként is funkcionálhatnak, például egy fürdőben, a vécé takarására.
 • Süllyesztett, ami a padlószint alatti beépítést jelenti, a födémben kialakított megfelelő mélyedésben, mobil ráccsal fedve. Terasz, és erkély ajtók elé ajánlott.

Betatherm radiátor

Helyiségek szerint

Lényeges hogy a radiátort hol, milyen helyiségben szeretnénk működtetni.

 • Lakótéri radiátorok
 • Fürdőszobai, és konyhai radiátorok
 • Előtéri radiátorok. 

Különbséget leginkább a radiátor anyaga, annak vastagsága, így a hőkapacitása adja.

Betatherm radiátor

Megnézem a viszonteladókat

Méretek szerint

Választás adott helyre a fűtőtest magassága, szélessége, netán a mélysége alapján. Elhelyezésnél a radiátort minimum 10–20 cm-re kell telepíteni a padlótól, akár falra szerelt, vagy lábakon álló. Ha kevés a falterület a radiátor elhelyezésére, akkor nagyobb mélységű, többrétegű készülékkel lehet növelni a hőleadó felületet.

Teljesítmény alapján

A régi radiátor adatainak ismeretében, vagy a rendszer adataiból számítással, szakember segítségével meghatározható az egyes radiátorok szükséges hőkapacitása (KW). 

Csatlakozás szerint

Állapítsuk meg vizuálisan és méréssel, milyen a radiátor csatlakozója, valamint mekkora a kötéstávolsága figyelembe véve a csövek átmérőjét, és a szerelvények típusát. Nem árt konzultálni fűtésszerelő szakemberrel, vagy rábízni a munkát az átalakítások végett.

Alapanyag alapján

A leggyakrabban használt alapanyag az acél, melynek főbb oka a kedvező beszerzési ár. Vannak rozsdamentes, króm, alumínium vagy öntöttvas, sőt réz radiátorok is. Ritkábbak a kerámia, vagy tükrös és színes üveg konstrukciók, többnyire elektromos működtetéssel.

Az alumínium radiátoroknak magasabb az ára, felkészültebb tudást és pontosabb méretezést igényelnek, mindenképpen bízzuk szakemberre. Réz csövezés esetén az elektrokémiai potenciál‑különbség miatt eloxált vagy kadmiumos közcsavar csatlakozást alkalmaznak, valamint a fűtő kör feltöltésére megfelelő inhibitor folyadék szükséges.

Betatherm radiátor

Design alapján

A radiátorok már nem csak fehérek lehetnek. Sokféle színt választhatunk az új lakberendezési stílus kialakításához, lehet akár fényes, vagy matt, vagy valamilyen fémes megjelenésű is, de festhetjük mi magunk például a tartó fal színére, ilyenkor szinte eltűnik beleolvad a radiátor a környezetbe.

További változatot jelentenek a nyomatos, valamilyen motívummal vagy fényképpel díszített design radiátorok is.

Vásárolni szeretnék Megnézem a viszonteladókat

http://www.betatherm.hu/

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

A 2021. január 1-je után új építésű lakóépületek esetén előírt közel nulla energiafelhasználás eléréséhez a hőszigetelési vastagságoknak elkerülhetetlenül növekednie kell. Ez tény és szakemberek évek óta figyelmeztetnek a közeledő változásra. Tévedés viszont, hogy ez csak az építési költségek komoly emelkedésével lehetséges.

Több, mint fűtés: Ariston hőszivattyúk a megújuló energia erejével

Ha három ismérvet kellene felsorakoztatni, hogy miért érdemes beruházni az Ariston által gyártott Nimbus NET hőszivattyú-család valamelyik tagjára, akkor ezek lennének azok: hatékony, megtérülő és környezettudatos.

Betatherm: itthon is erősödik a külföldön már befutott radiátor-gyártó

A nemzetközi sikerek után a hazai piacra is fokozott figyelmet fordít a Betatherm, így a miskolci cég saját fejlesztésű radiátorai itthon is egyre népszerűbbek.

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Az ősz beköszöntével ismét slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle, a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetők a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.