Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Az igen kedvelt és elterjedt padlófűtés esetén szinte mindig hidegburkolattal borítják a padlót és a gyártók, valamint a kivitelezést végző szakemberek is ezt ajánlják. Pedig odafigyeléssel és gondos választással nem lehetetlen mindezt más módon – melegburkolattal - megoldani.

Néhány évvel ezelőtt a legtöbb burkolással, padlófűtéssel fogalalkozó szakember a fejét rázta volna, ha azt hallja, hogy melegburkolatot szeretnénk a padlófűtéshez. Azóta sok minden változott és ma már rendelkezésre állnak olyan melegburkolatok, illetve technológiák, melyek lehetővé teszik a padlófűtéshez történő használatot.

Padlófűtés ragasztott faburkolat alá – így működhet

A fa padlók, parketták hővezető képessége alacsony. Ez azt jelenti, hogy a meleget kevésbé engedik át, mint a kerámia, gress, vagy kő járólapok. Tehát mindig olyan faburkolatot válasszunk, melyre a gyártó vállalja a garanciát, hogy megfelel padlófűtéshez is.

 • Az ideális parketta vastagság 7-14 mm, ez lesz megfelelő a padlófűtéshez. Ami 7 mm-nél vékonyabb, eltörhet a hőtől, ami 14 mm-nél vastagabb, elnyeli a meleget, kárba vész a fűtésre fordított energia.
 • Nagyon fontos a fa minősége, fajtája! Az egyes fafajták hővezető képessége eltérhet egymástól. Kerülendő fafajták: éger, cseresznye, nyír, fenyő, bükk, juhar.
 • Nedvességtartalom! A faburkolaté és a helyiségé is számít, ha azt szeretnénk, hogy a padlófűtés hatékonyan működjön. A parketta nedvességtartalma 7-9%-nál ideális, a helyiség páratartalma 50-55% között legyen.
 • Az egyik legfontosabb tényező a parketta rögzítésének módja. A klikkes megoldást kerülni kell. Ilyenkor ragasztó nélkül rögzítik a burkolatot, ezért az aljzat és a burkolat között légrés keletkezik, melyben a hő megreked. Ennek vége szintén energiavesztés, azaz a fűtés nem ér célt, de a gáz- / villanyóra pörög.
 • Érdeklődjünk a gyártónál vagy az üzletben, ahol a parkettát vásároltuk, hogy melyik parkettaragasztót ajánlja padlófűtéshez!
 • Mindig alaposan nézzük át a kiválasztott parketta termékjellemzőit, mert a legkisebb eltérés esetén már nem lesz megfelelő a padlófűtés. Tehát nem lesz meleg, miközben a burkolat károsodhat. Túl nagy ára lenne a hanyagságnak, tévedésnek.
Látványos, ragasztott fapadló, alatta padlófűtéssel

Figyeljük a szerelést!

 • A padlófűtés csöveit a teljes felületen, egyenlő távolságot tartva egymástól, egyenletes elosztásban kell fektetni.
 • A csövek felett a beton vastagsága legyen 3 cm. Így lesz egyenletes a hőelosztás.
 • A betonfelület egyenetlensége maximum 2 mm legyen. Fontos a megfelelő aljzatkiegyenlítő használata!
 • Mielőtt a parkettaragasztó a felületre kerül, az aljzatot meg kell tisztítani a portól, zsírtól és egyéb szennyeződésektől. Enélkül a ragasztó tapadása nem lesz megfelelő, ennek pedig a faburkolat látja kárát.
 • A parkettát akkor szabad lerakni, ha a fűtőrendszer stabilan működik. A felület hőmérséklete legyen 20 °C felett.

Padlófűtés klikkes rögzítésű fapadlók alá

Ha a ragasztott fapadló elhelyezése nem megoldható, akkor a klikkes rendszerű burkolatokhoz a padlófűtés módját kell másképp megválasztanunk. Azaz ne a hagyományos becsövezett rendszert válasszuk, ahogy erről már egy fejezettel feljebb írtunk, hanem fűtőszőnyeges, elektromos padlófűtést. Ez ugyanis tökéletes lesz úsztatott vagy klikkes padlókhoz, mint például a laminált padló.

Ahhoz, hogy a fűtés megfelelően működjön, sok múlik a szerelésen. A fűtőszőnyeg egy nagyon vékony, néhány mm átmérőjű, kéteres fűtőkábel, mely egy 50 cm alul és felül zárt, alumínium fóliába van erősítve, hullám alakzatban. A fólia védi a fűtőkábelt, emellett a kábelek közötti egyenletes hővezetést is biztosítja, valamint gondoskodik a földelésről és az árnyékolásról. Ez a fűtőszőnyeg kerül a legalább 3 mm vastag, hővisszaverő fóliával fedett, xps szigetelésre.

Látványos, ragasztott fapadló, alatta padlófűtéssel

A kéteres fűtőkábel azt jelenti, hogy csak egy oldalon kell csatlakoztatni a hálózathoz. Az előnye, hogy ezzel könnyebb a tervezés és a telepítés.

Másik megoldás lehet, ha laminált padló alá szeretnénk padlófűtést, az infra fűtőfilm vagy fűtőfólia alkalmazása. A szakemberek ezt már kevésbé ajánlják, sőt, inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy lehetőleg kerüljük. Ennek oka, hogy az árnyékolás nélküli fűtőfilmek jelentős mennyiségű elektroszmogot bocsátanak ki és a kivitelezéssel is sok probléma lehet. Az utólagos javítgatás pedig csak ront a helyzeten.

Ez is érdekelhet

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Medence kompromisszumok nélkül

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

A kényelmes zuhanykabin 4+1 titka

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Milyen lesz a fürdőszobánk 2022-ben? Bemutatjuk a legfrissebb burkolat trendeket

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Alternatív fűtések – Érdemes-e hőszivattyúra váltani?

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Lehet még vékonyabb? – Burkolólap különlegességek kültérre

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Váltsunk WPC-re! Milyen előnyökkel szolgál ez a burkolat?

Hidegburkolatok: színek, formák és felületek változatossága, különleges méretek – Mit találunk a kínálatban?

112 dekor és széles szaniter választék az eredménye a REHAU és a Hyundai összefogásának

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

Checklist - Mire gondoljunk a konyha tervezéskor, felújításkor?

Minden, amit a fűtési rendszerekről tudni kell!

Vásárlási listák
További vásárlási listák