Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Minden, amit a fűtési rendszerekről tudni kell!

Az otthonunk melegéről nem csak szeretteink közelsége, hanem a fűtési rendszer is gondoskodik. Egy rossz döntés, vagy egy helytelen kialakítás ronthatja a komfortérzetet, sőt akár az egészségre is káros lehet! Nézzük, hogy milyen szempontok alapján érdemes választani, és derítsük ki, hogy melyik a legjobb közülük!

Mi alapján érdemes gondolkozni?

Mielőtt még jobban ismertetnénk a fűtési rendszerek kínálta lehetőségeket, mindenképp érdemes tisztázni, hogy mik azok az igények, amelyeknek meg kell felelnie majd.

  • Mekkora otthont szeretnénk felfűteni?

Az ingatlan mérete az egyik kiindulási pontja a tervezésnek. Senki sem szeretné, ha a gyönyörű, új otthona télen dermesztő hellyé válna egy rosszul kialakított fűtési rendszer miatt. Az interneten számos számítás található, de a pontos eredmény érdekében mindenképpen érdemes kikérni szakember véleményét is.

  • Milyen adottságokkal rendelkezik az adott ingatlan?

Tisztázni kell a szobák elrendezését és méretét, valamint a falak elhelyezkedését, a rajtuk található szigetelés minőségét, a tetőszerkezetet, sőt, még a lakást körülvevő környezet adottságait is. A fűtési rendszer kiválasztásánál ugyanis fontos gazdasági szempont lehet a fellelhető energiaforrások, valamint az éghajlati viszonyok vizsgálata.

  • Mekkora összeg áll rendelkezésre?

Nem csak a beépítésre szánt összeget, hanem a hosszútávon történő működtetés költségeit is érdemes megvizsgálni.

  • Csak fűtésre használnánk az adott rendszert?

Léteznek úgynevezett kombinált lehetőségek is, amelyek nem csupán a ház fűtéséről, hanem például annak melegvíz ellátásáról, vagy akár hűtéséről is gondoskodhatnak. Ezek a berendezések kifejezetten jó megoldást jelenthetnek bizonyos esetekben. Az ilyen típusú berendezések hátránya, hogy meghibásodás esetén több szolgáltatás is megszűnhet, és időnként a javítás sem kifejezetten pénztárcabarát.

  • Fontos a fenntarthatóság?

Mivel Földünk energiaforrásai kifogyóban vannak, így nem utolsó szempont azt sem, hogy az adott fűtési rendszer mennyire fenntartható. Az olaj-, vagy gázkazánok egyre ritkábban kerülnek betelepítésre, míg a megújuló energiaforrással működők, mint a hőszivattyúk, egyre nagyobb sikert aratnak.

Fűtési rendszerek

Ismerjük meg a fűtési rendszereket és általuk kínált lehetőségeket!

Legelőször is érdemes tisztázni, hogy megkülönböztetünk hőforrást, valamint hőleadót. Az előbbibe tartoznak azok, amelyek magát az energiát biztosítják, mint például a földgáz, villany, vagy a megújuló energiaforrások. A hőleadók pedig nem mások, mint azok az eszközök, amelyek a meleget sugározzák az adott térbe. Ilyenek a padlófűtés, a konvektor, vagy akár az infrapanel. Ezek kombinálásával viszonylag nagy szabadsággal megtervezhetők az otthonok fűtési rendszere.

Milyen hőforrások közül választhatunk?

  • Geotermikus energia, a hőszivattyúk

A hőszivattyúk lényege, hogy az alacsonyabb hőmérséklet szinten rendelkezésre álló energiát, magasabb hőmérséklet szintre emeli, majd valamilyen hőleadó berendezés segítségével melegíti a szobát. Több típust is megkülönböztetünk, létezik levegő, talajhő, valamint talajvíz hőszivattyú is, amelyek mind ugyanazon az elven működnek, csupán az energia forrásában térnek el. Hogy milyen típusú ajánlott, azt az ingatlan környezete határozza meg. Előnye ennek a technológiának, hogy túlnyomórészt zöld energiával dolgozik, így jelentősen csökkenthető vele az ökológiai lábnyom, sőt még az energiaszámlák összege is. Megfelelő kialakítás esetén pedig, nem csak a fűtésről, de a hűtésről és meleg víz ellátásáról is gondoskodhat. Hátránya, hogy kialakítása költségesebb egy kazánhoz képest, így jobban a zsebünkbe kell nyúlni a beruházás és karbantartás esetén is.

  • Gázkazán

Míg régen a legtöbb otthon fűtéséről a gázkazánok gondoskodtak, napjainkra egyre inkább háttérbe szorulnak. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy a viszonylag magas energiaköltséggel képesek megtermelni egy egység hőt. A másik ok, hogy a tüzeléssel járó hőforrássok egyre inkább kezdenek háttérbe szorulni, amik a környezetvédelemmel, valamint a Föld csökkenő energiaforrásaival állnak kapcsolatban.

  • Villanyfűtés

Sokan ódzkodnak az árammal történő fűtéstől, tartva attól, hogy magas a villamosenergia díja. Az árak valóban magasak, azonban bizonyos fűtőtestek segíthetnek a költségek csökkentésében. Léteznek elektromos fűtőpanelek, infrapanelek, vagy hőtárolós kályhák is. A sorban első valóban nagyobb energia mennyiséget használ, azonban hatékonyan fűti fel a helyiséget. Az infrapanelek kis, és közepes méretű otthonokban nem a levegőt, hanem a berendezési tárgyakat, és a helyiségben található személyek felületét fűtik fel. A hőtárolós kályhák költségesek, és bizony nem kifejezetten halk megoldásnak számítanak.

Milyen hőleadót vásároljunk?

A hőforrás kiválasztása után eljött az idő, hogy a hőleadó típusáról is döntsünk. Nézzük, miből választhatunk!

Itt is két nagyobb kategóriát különböztethetünk meg, a felületi fűtést, valamint a radiátorokat.

  • Felületi fűtés

Ide sorolhatjuk a padlófűtést, vagy a falfűtést. Ezt a fűtési technológiát sugárzó fűtésnek is szokták nevezni, ugyanis viszonylag nagy fűtött felületen, alacsony hőmérsékletű sugárzással adják le energiájukat. A padlófűtés kialakítása valamelyest költségesebb a radiátorokhoz képest, azonban kevesebb energia is elég a szobák melegen tartásához. Egyre népszerűbb az úgynevezett falfűtés, vagy mennyezetfűtés is, ezek kialakítása azonban valamelyest drágább még a padlófűtéshez viszonyítva is. A működésük elve megegyezik a padlófűtésével.

  • Radiátorok, konvektorok

Az ilyen típusú fűtőtestek egységnyi felületen, jóval nagyobb hőt adnak le a korábban említett felületfűtésekhez képest. A konvektorok szinte teljesen kezdenek kikopni az épületenergetikai megoldások közül. Ennek oka, hogy korszerűtlen és költséges megoldásnak számítanak, a lehetséges biztonsági kérdésekről nem is beszélve. Ezzel szemben a radiátorok mai napig kedveltek, köszönhetően a széles választéknak, amiben találhatunk olcsóbb, és drágább darabokat is. A kialakítása, valamint a hőforrástól függően, a fenntartása sem nevezhető kifejezetten költségesnek. Az infrapaneleket legtöbbször olyan ingatlanokba építik be, ahol nem megoldható a csővezetékek kialakítása, vagy nagyobb belmagasságú helyiségeket akarunk fűteni, viszonylag takarékosan, illetve időszakosan viszonylag ritkán akarunk egyes helyiségeket fűteni.

Fűtési rendszerek

Forrás: heating.hu, hkik.hu

Népszerűek a témában

Amikor a hagyomány egyesül a korszerűséggel: dizájn radiátorok a Zehndertől

A hőszivattyú lehet a megoldás?

Ez is érdekelhet

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

A fény, ami alkalmazkodik az életünkhöz: EGLO Access

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Könnyű cserepek az időtálló tetőért

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Útmutató a kádvásárláshoz - majdnem minden, amit döntés előtt át kell gondolnia

Padlófűtés melegburkolattal? Igen, lehetséges!

Mitől nevezhető minőséginek egy radiátor és mitől függ az ára? – Erre figyeljünk a vásárlásnál!

Hűtés fűtés egy rendszerrel egész évben

Kisokos a mennyezethűtéshez, azaz topkategóriás mennyezethűtés: Uponor Thermatop M

Elektromos padlófűtés minimális beépítési magassággal – Uponor Comfort-E

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Alternatív fűtések – Érdemes-e hőszivattyúra váltani?

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

5 kérdés és a válaszok a radiátorokról - ezt gondoljuk át a fűtési rendszer kiépítése, korszerűsítése előtt

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Hogyan lehet stílusos a fürdőszobánk? 6 trükk a különleges fürdő kialakításához

Okosotthon: egy szinttel feljebb az energiatakarékosságban

FERRO golyóscsapok a biztonságos ivóvízhálózatért és stabil fűtési rendszerekért - A MINŐSÉG ELLENŐRZÉS ALATT