Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

A fafűtéses rendszerek előnyei – Kandalló, faelgázosítós kandalló, vízteres és légfűtéses lehetőségek

A fűtési rendszer kialakításakor, felújításakor érdemes többféle alternatívában gondolkodni, sőt, több lábon állni. Fontos, hogy a fűtésre, sőt, a komplett gépészetre már a tervezés során prioritásként tekintsünk és elegendő forrást biztosítsunk, hiszen idővel ez nehezen vagy nehezebben módosítható, mint a falak színe vagy a burkolatok. A helytelenül választott és kivitelezett gépészet egyik kellemetlen következménye lehet az elégtelen lakóklíma. A fafűtés hagyománya az idők kezdetétől velünk van, ám a modern rendszereknek és technológiának köszönhetően manapság az egyik legkorszerűbbnek is mondható.

Így működik a faelgázosítás

A lényeg, hogy a fából kinyert éghető füstgázok még egyszer hasznosulnak. Mivel a füstgáz alap esetben nem képes felfelé távozni, a kémény huzata lefelé szívja a parázson, tűzön keresztül, ahol újra meggyullad, gyakran hatékonyabban, magasabb hőfokkal ég. A fagázok ily módon történő elégetése miatt a faelgázosítós kandallók, kazánok magasabb hatásfokkal működnek, hatásfokuk megközelíti vagy akár meg is haladja a 90%-ot, ezért a hagyományos fa tüzeléshez képest közel 50%-os fa megtakarítás érhető el.

Az alábbi videón látható, hogy a fa fentről lefele ég, ezért a folyamat lassabb, azaz ugyanakkora teljesítményhez kevesebb fát kell kivágni, a környezetvédelmi értékek kedvezőbbek. A jövőt tekintve tehát, ha nem szeretnénk duplán kandallót építtetni, a kéményre porszűrőt szereltetni, akkor érdemes a faelgázosítós fűtés mellett dönteni.

A kandalló esetében különleges látványt kínál a két tűztér, ahol az alsóban a láng, akár egy lángszóró, lefelé ég. Ha az egyéb előnyökön túl előnyben részesítjük az extravagáns megjelenést, válasszuk ezt a fajta fafűtes módszert.

A dupla tűztér különleges látványt kínál működés közben
A dupla tűztér különleges látványt kínál működés közben

A sima kandallók esetében egy égéstér van és az égéskor keletkező füstgáz hasznosulatlanul, energialeadás nélkül távozik a kéményen keresztül, ezáltal szennyezve a környezetünket. Ott a fa alulról fölfele ég és sok esetben gyorsan ellobban, ezért a faelgázosítóshoz képest az üzemeltetése jóval több fát igényel.

Miért vízteres és nem csak légfűtéses?

Mindkét rendszernek sorolhatjuk az előnyeit és a hátrányait, ám a vízteresnek, több az előnye, mint a hátránya. Igaz, hogy a légfűtéses kandallók – akár utólag is – egyszerűbben telepíthetőek, a működésükhöz pedig nem szükséges elektromos áram, azonban kevésbé komplexek. Mit jelent ez?

Egy éppen működő kandalló mellé húzódva megtapasztalhatjuk, hogy a sima légfűtéses berendezés mellett forróság van, míg tőle távolabb - rosszul szigetelt házak esetén - akár 10 °C-kal hűvösebb. Ezek a szerkezetek nem szabályozhatók és a hőt csak drága légtechnikai rendszerekkel lehet távolabbra juttatni. A meleget csak addig érezzük, amíg fűtünk, mert a hő nem tárolódik. Erre jelenthet megoldást egy cserépkályha, de az sem elég komplex: ugyan kellemesebb, elviselhetőbb meleg van a közelében, de nincs használati melegvíz.

A vízteres kandallók kezdeti beruházási költsége, helyigénye nagyobb, ám az ezzel járó előnyök kárpótolnak ezért. Működtetése minimális áramszükséglettel jár - egy szünetmentes tápegység áramszünet esetén is akár 1-2 napig biztositja a használatot -, valamint a megfelelő biztonsági kiegészítőkkel áramszünet esetén is biztonságos a működés.

Ezeket a rendszereket általában vagy új ház építésénél, vagy jelentősebb felújításoknál építik be. Létezik egyszerűbb, de kevésbé hatékony megoldás, illetve van a tartósabb, hatékonyabb, bár költségesebb alternatíva. Utóbbinál a kandallót a meglévő fűtési rendszerre kötik: radiátor, padlófűtés (padlófűtéssel hatékonyabb). Ebben az esetben szükséges egy puffertartály.

Amennyiben már nem megoldható vagy költséges a sima kandalló cseréje, fél megoldásként, de alkalmasint nagy segítségként a vízteres hődob is megoldást jelenthet.

A JUMBO S faelgázosítós vízteres kandalló a teljesítménye 85%-val a vizet fűti és csak 15%-kal a levegőt. Felmelegíti a puffertartályban a vizet és onnan, ahogyan egy kondenzációs gázfűtés vagy akár hőszivattyús fűtés esetén is, a termosztát vezérel. A termosztátnak köszönhetően nagyon jól szabályozható: csak oda és csak annyi hő jut el, ahova és amennyit szeretnénk és csak akkor, amikor szükséges. Indirekt tároló alkalmazásával a használati melegvíz is biztosított.

Gépészeti helyiség. Az indirekt tároló csövezéssel együtt a pincelejáróba került, az egész berendezés elfér 3 négyzetméteren. Látható a kondenzációs gázkazán is. Ha a puffertartályban lévő víz hőmérsékelte 42 °C fok alá csökken, automatikusan átvált gázfűtésre. Nyáron a gáz melegíti a vizet, fűtési szezonban a fatüzelés és a gáz.
Gépészeti helyiség. Az indirekt tároló csövezéssel együtt a pincelejáróba került, az egész berendezés elfér 3 négyzetméteren. Látható a kondenzációs gázkazán is. Ha a puffertartályban lévő víz hőmérsékelte 42 °C fok alá csökken, automatikusan átvált gázfűtésre. Nyáron a gáz melegíti a vizet, fűtési szezonban a fatüzelés és a gáz.

A szakértő javaslata
Két egyenrangú fűtési rendszert érdemes alkalmazni, ebből az egyik legyen fa. Ha az egyik elromlik, gazdaságtalanná vagy lehetetlenné válik az üzemeltetése, a másik teljesen kiválthatja. Korszerű vezérléssel lehetséges a két rendszer közötti váltás, sőt, a rendszer automatizálható.

Miért válasszuk a fát?

  • Manapság, amikor az energiahordozók ára jelentősen emelkedik, a fa jellegénél fogva sokkal biztonságosabb.
  • A hazai fűtési rendszerek zöme vagy gázzal vagy elektromos árammal működik. Belátható, hogy mindkettő erősen függ a világpiaci folyamatoktól és sem egyéni, sem pedig intézményi szinten nincs hatásunk az árakra.
  • Az elektromos hálózat leterheltsége miatt jelenleg a napelemek hálózatba történő bekötését sem engedélyezik, illetve ha probléma van a hálózattal, hiába termelt be áramot a napelem, nem tudja onnan kivenni.
  • A hőszivattyúk, inverteres klímák áramfogyasztása több tízszerese a keringtető szivattyúkénak.
  • A fa még mindig könnyebben beszerezhető és tárolható, mint az előbb említett energiahordozók.

Mit ajánl a Tűzvarázs?

A Tűzvarázs termékei között megtalálhatók a vízteres rendszerek - a cég a környezet iránti elköteleződés miatt főleg erre specializálódott -, melyek egyenrangú társai lehetnek akár egy komplett kondenzációs, gázkazános rendszernek és kiválthatják azokat mind a szabályozható fűtés, mind pedig a melegvíz ellátás területén.

Hamarosan megjelennek a kínálatban a légfűtéses kandallók, melyek egyszerűbben telepíthetők, de kevésbé komplexek, nem alkalmasak használati melegvíz előállítására és kevésbé jól szabályozhatók. Akiknek jelenleg sima, légfűtéses kandallójuk van a vízteres hődob segítségével a vízteres rendszerek előnyeit részben élvezhetik.

A kínálatban található faelgázosítós, vízteres kazánok egy komplex fűtési rendszer minden előnyével rendelkeznek, de a hagyományos szobai készülékeknél kevésbé látványosak. Inkább azoknak ajánlottak, akik nem szeretnék az otthonukba betenni a kandallót.

A vízteres hődob a már meglévő kandalló füstcsövébe beépthető, három teljesítmény fokozatban kapható. Segítségével utólag több radiátor, vagy akár egy kis indirekt tároló is ráköthető a sima, légfűtéses kandallóra.

A gasztronómia szerelmeseinek pedig a kerti kemence, a bográcstartót is tartalmazó kerti rakéta tűzhely is elérhető.

A Tűzvarázs termékei a CONSTRUMA G pavilon 202/A standján is megtekinthetők március 29 – április 2. között.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉKEK IRÁNT

Népszerűek a témában

Javuló életminőség, mérséklődő költségek – hőcserélős szellőztetők a Zehndertől

Radiátor vásárlás: minőségtől az árazásig

Előregyártott hűtő-fűtő rendszer: klímafödém

Ez is érdekelhet

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Ne mondjon le a görgős zuhanykabinokról, itt a legújabb generáció

Erre figyelj oda, ha pliszé szúnyoghálót veszel! – válaszol a szakértő

Erre figyeljünk, ha pergolát vásárolunk! – válaszol a specialista

Már 100 éve bizonyít a pórusbeton

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

A külső vagy a belső számít igazán? – A legfontosabb szempontok klímaválasztás során

Helytakarékos megoldás kis otthonokba – Zehnder ComfoAir Flex mennyezetre szerelt szellőztetőegyég

Előregyártott hűtő-fűtő rendszer: klímafödém

Otthonos energiahatékonyság: a biomasszával működő fűtési rendszerhez nélkülözhetetlen a jó kémény

A Hörmann tippjei az otthoni energiatakarékossághoz

Mi a jelentősége és miért fontos az IP védettség?

Hogyan lehetünk függetlenek az energiahálózattól? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár ez?

FERRO golyóscsapok a biztonságos ivóvízhálózatért és stabil fűtési rendszerekért - A MINŐSÉG ELLENŐRZÉS ALATT

Szabadmezős, talajra telepített napelemes rendszerek: nem ördögtől való megoldások

Hogyan fizessünk kevesebbet a fűtésért? Gáz helyett klíma és fontos a hatékony hőszigetelés - Számoljunk együtt!

Tények és tévhitek a napelemes rendszerekről

Hatékony levegőcsere üzemeltetési költségek nélkül – Szakértői tanácsok szellőztetéshez