A ZÉOSZ tavaszi hadjárata a Construma 2012 kiállításon

A tavaszi Construma 2012 építőipari kiállításon, a Hungexpón a zöldtetőépítők is kiállítanak. A Zöldtetőépítők Országos Szövetsége változatos tavaszi programjain a „Gazdálkodj ökosan!” gondolat jegyében várja az érdeklődőket.

Zöld tavaszi hadjáratra készül a Zöldtetőépítők Országos Szövetsége (ZÉOSZ). A szövetségnél elmondták, arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy az elkövetkező évek építkezési szokásai hosszú távra meghatározzák hazánk környezeti állapotát.
A tavasz folyamán több helyen is megjelenik a szövetség, a „Gazdálkodj ökosan!” jelmondattal az élhetőbb környezet érdekében, közös gondolkodásra inspirálják az érdeklődőket, s igyekeznek népszerűsíteni a zöldtetőket, zöldhomlokzatokat.

A ZÉOSZ tavaszi hadjárata a Construma 2012 kiállításon

A Zöldtetőépítők Országos Szövetségének tavaszi programjai

  • Április 14–15-én a Királyutca-Designutca Klaszter meghívására a szövetség részt vesz a Királyi Vásáron, kollégáik a játszótéren gyerekeket tanítanak, magokat, palántákat ültetnek annak érdekében, hogy már a legkisebbek is vegyék észre a természet adta lehetőségeket, tudatosan óvják környezetünket.
  • Április 21–22-én a Hungexpón a tavaszi Construma 2012 építőipari kiállításon az A pavilonban kiállít a ZÉOSZ is, és szombat, vasárnap a D pavilonban egyórás előadással várják a téma iránt érdeklődőket.
  • Az április 27–29. között megrendezendő Corvinus Díszkert 2012 egyetemi dísznövény kiállítás és vásár a tavasz legnagyobb kertészeti eseménye. Első napján „A tervezés növekvő szerepe a klímaváltozásra való felkészülésben” címet viselő konferencián vesz részt a szövetség. A konferencia célja feltárni, miként tud a tájépítészeti tervezés hozzájárulni a klímaváltozás káros hatásainak mérsékléséhez. A tanácskozáson hangsúlyos szerepet kap az energiagazdálkodás kérdésköre is. A ZÉOSZ meghívta vendégként Joachim Chent, a bécsi főpolgármesteri hivatal képviselőjét, aki a tervek szerint tájékoztatást ad arról, hogy Bécsben milyen eszközök állnak rendelkezésre a zöld megoldások támogatására, s a törvények hogyan támogatják azt, akár országos, tartományi, városi, kerületi szinten. Az osztrák szakember területe elsődlegesen a zöldtetőkkel és zöldfalakkal kapcsolatos támogatási rendszer, ami hazánkban – sajnos – csak hírből ismert.

A ZÉOSZ tavaszi hadjárata a Construma 2012 kiállításon

Mint ismert, a 2010/31/EU irányelv szerint a tagállamoknak 2020. december 31-ig biztosítaniuk kell, hogy valamennyi új épület közel nulla energiaigényű legyen. A zöldtetők kitörési lehetőséget jelenthetnek, mivel ismert, hogy a növények hőszigetelő képességük révén hatékonyabbá teszik a szigetelést, védik a tetőt, ezen kívül városökológiai szempontból hozzájárulnak a környezeti terhelés csökkentéséhez.

A legtöbb nagyváros óriási kihasználatlan potenciállal rendelkezik. A paneltechnológiával épült lakótelepek, egykori iparvidékek rehabilitációja során több millió négyzetkilométer lapos tető vár szigetelésre, amelyeken a zöldtető – természetesen előzetes szakmai felmérés alapján – kialakítható lenne.
Több európai ország is beleesett abba a hibába (például volt kelet-német panelfelújítások), hogy közel sem használta ki ezt az energiamegtakarítási lehetőséget, és ezzel nem kellően hatékony közbeeső szintet konzervált újabb 30 évre. A német példa tanulsága: ha már felújítunk, újítsunk fel jól, s tegyük ezt úgy, hogy gondoljunk unokáinkra is, a Föld megóvására.
A „hadjárat” részeként megújul, új arculattal jelentkezik a ZÉOSZ honlap (www.zeosz.hu) is.

Kapcsolódó cikkek

Zöldtetők, tetőkertek Kínában

Kínában egyre többet foglalkoznak a nagyvárosi lét hátrányainak csökkentésével, ennek egyik módja a tetőkeretek, zöldtetők, zöldfalak építése.

Újdonságok az OtthonDesign kiállításon

Véget ért a tavaszi Construma 2012 építőipari kiállítás és társkiállítása az OtthonDesign, ahol a budapesti Hungexpo vásárváros területén számos újdonsággal találkozhattak az érdeklődők, az építkezni, felújítani vagy épp a lakásukat átrendezni vágyók.

Újdonságok a Construma 2012 építőipari kiállításon

Bezárta kapuit a tavaszi Construma 2012 építőipari kiállítás, ahol a budapesti Hungexpo vásárváros területén számos újdonsággal találkozhattak az építkező, felújítást tervező vagy épp a lakását átrendezni kívánó érdeklődők.

HOMEINFO.hu előadások építkezőknek és felújítóknak a Construma D pavilonjában

A tavaszi Construma 2012 építőipari szakkiállításon a HOMEINFO.hu előadásokat szervez építkezőknek és felújítást tervezőknek a budapesti Hungexpo vásárváros D pavilonjában a workshopon.

Construma Díj 2012

A tavaszi Construma 2012 építőipari szakkiállítás Construma Díjának nyertesei: az Ökovalentia Kft. Guntamatic Powerchip apríték kazánja, Schlüter-Systems KG Kerdi-Line vonalmenti folyókája, amely épített zuhanyként alkalmazható és az R.W. Bautech Hungary Kft. Resiflex SK dilatációs vízszigetelő-lemez szalagja lettek.

Lakberendezők a Construmán

Első otthon néven lakberendezési tanácsadás lesz a tavaszi Construma 2012 társkiállításán az OtthonDesign-on a budapesti Hungexpo vásárváros G pavilonjának 303B standján 2012. április 18–22. között.

Passzívházablakok a Construmán

A tavaszi Construma 2012 építőipari szakkiállítás Frontál betétkiállításán minden nap bemutatókat láthatnak az érdeklődők a passzívházablakokkal kapcsolatban. A mára egyre népszerűbb passzívház-technológia méltán kap nagy figyelmet a Hungexpo kiállításán. A Frontál gyakorlati bemutató programjait a budapesti vásárváros A pavilonjának 102/B standján láthatják az érdeklődők.

Energiatakarékos és környezettudatos ház a Construma 2012 építőipari kiállításon

Construma 2012 építőipari kiállításon, Budapesten, a Hungexpo területén április 18. és 22. között az A pavilon 203-as standján megismerhetik a látogatók, milyen ma az energiatakarékos és környezettudatos épület.

Épülő passzívházak – kampány a Construma 2012 kiállításon

A Magyar Passzívház Szövetség (MAPASZ) a tavaszi Construma 2012 kiállítás alatt, április 21-én, szombaton és április 22-én, vasárnap tájékoztató kampányt szervez „Közel nulla – nincs távol!” címmel, a Hungexpo D pavilonjában ahova várja a holnap kihívásait már ma megismerni, és teljesíteni vágyó érdeklődőket.