Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

A ZÉOSZ tavaszi hadjárata a Construma 2012 kiállításon

A tavaszi Construma 2012 építőipari kiállításon, a Hungexpón a zöldtetőépítők is kiállítanak. A Zöldtetőépítők Országos Szövetsége változatos tavaszi programjain a „Gazdálkodj ökosan!” gondolat jegyében várja az érdeklődőket.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Zöld tavaszi hadjáratra készül a Zöldtetőépítők Országos Szövetsége (ZÉOSZ). A szövetségnél elmondták, arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy az elkövetkező évek építkezési szokásai hosszú távra meghatározzák hazánk környezeti állapotát.
A tavasz folyamán több helyen is megjelenik a szövetség, a „Gazdálkodj ökosan!” jelmondattal az élhetőbb környezet érdekében, közös gondolkodásra inspirálják az érdeklődőket, s igyekeznek népszerűsíteni a zöldtetőket, zöldhomlokzatokat.

A ZÉOSZ tavaszi hadjárata a Construma 2012 kiállításon

A Zöldtetőépítők Országos Szövetségének tavaszi programjai

  • Április 14–15-én a Királyutca-Designutca Klaszter meghívására a szövetség részt vesz a Királyi Vásáron, kollégáik a játszótéren gyerekeket tanítanak, magokat, palántákat ültetnek annak érdekében, hogy már a legkisebbek is vegyék észre a természet adta lehetőségeket, tudatosan óvják környezetünket.
  • Április 21–22-én a Hungexpón a tavaszi Construma 2012 építőipari kiállításon az A pavilonban kiállít a ZÉOSZ is, és szombat, vasárnap a D pavilonban egyórás előadással várják a téma iránt érdeklődőket.
  • Az április 27–29. között megrendezendő Corvinus Díszkert 2012 egyetemi dísznövény kiállítás és vásár a tavasz legnagyobb kertészeti eseménye. Első napján „A tervezés növekvő szerepe a klímaváltozásra való felkészülésben” címet viselő konferencián vesz részt a szövetség. A konferencia célja feltárni, miként tud a tájépítészeti tervezés hozzájárulni a klímaváltozás káros hatásainak mérsékléséhez. A tanácskozáson hangsúlyos szerepet kap az energiagazdálkodás kérdésköre is. A ZÉOSZ meghívta vendégként Joachim Chent, a bécsi főpolgármesteri hivatal képviselőjét, aki a tervek szerint tájékoztatást ad arról, hogy Bécsben milyen eszközök állnak rendelkezésre a zöld megoldások támogatására, s a törvények hogyan támogatják azt, akár országos, tartományi, városi, kerületi szinten. Az osztrák szakember területe elsődlegesen a zöldtetőkkel és zöldfalakkal kapcsolatos támogatási rendszer, ami hazánkban – sajnos – csak hírből ismert.

A ZÉOSZ tavaszi hadjárata a Construma 2012 kiállításon

Mint ismert, a 2010/31/EU irányelv szerint a tagállamoknak 2020. december 31-ig biztosítaniuk kell, hogy valamennyi új épület közel nulla energiaigényű legyen. A zöldtetők kitörési lehetőséget jelenthetnek, mivel ismert, hogy a növények hőszigetelő képességük révén hatékonyabbá teszik a szigetelést, védik a tetőt, ezen kívül városökológiai szempontból hozzájárulnak a környezeti terhelés csökkentéséhez.

A legtöbb nagyváros óriási kihasználatlan potenciállal rendelkezik. A paneltechnológiával épült lakótelepek, egykori iparvidékek rehabilitációja során több millió négyzetkilométer lapos tető vár szigetelésre, amelyeken a zöldtető – természetesen előzetes szakmai felmérés alapján – kialakítható lenne.
Több európai ország is beleesett abba a hibába (például volt kelet-német panelfelújítások), hogy közel sem használta ki ezt az energiamegtakarítási lehetőséget, és ezzel nem kellően hatékony közbeeső szintet konzervált újabb 30 évre. A német példa tanulsága: ha már felújítunk, újítsunk fel jól, s tegyük ezt úgy, hogy gondoljunk unokáinkra is, a Föld megóvására.
A „hadjárat” részeként megújul, új arculattal jelentkezik a ZÉOSZ honlap (www.zeosz.hu) is.