Hirdetés

Nulla energiafelhasználású épület a Construma 2012 kiállításon

A tavaszi Construma 2012 nemzetközi építőipari kiállításon a Magyar Készház Szövetség (Makész) kiállító tagjai nulla energiafelhasználású házat építenek föl.

A Makész-védjegyes cégek a Construma 2012-es kiállításon a Hungexpo D-pavilonban először mutatják be a nulla szén-dioxid-kibocsátású épületeiket. Ezekre a 3 × 20-as uniós előírás miatt lesz hamarosan szükség:

  • 2020-ra
  • 20 százalékkal kell az Európai Unióban csökkenteni az energiafelhasználást, ennek
  • 20 százaléka pedig megújuló forrásból származzon.

Nulla energiafelhasználású épület a Construma 2012 kiállításon

Az építtetők nem kapnak kellő tájékoztatást arról, hogy milyen házat is kellene építeni, ha már építkezésre adja a fejét – mondta el Kárpáti József, a Makész elnökhelyettese. – Elégedjen-e meg a magyar energiatanúsítvány C-kategóriájával, amely a jelenlegi követelményszint, vagy építsen ennél jobbat? Ha jobbat, akkor milyet? Dönteni igazából csak tényszerűen, számok alapján lehet.

  • Hazánkban a C-kategóriához körülbelül 160 kWh/m2/év energiafogyasztás tartozik.
  • Svédországban a C-kategóriájú ház 90 kWh/m2/év energiát fogyaszt, nem elfelejtve, hogy ott ezt 10 hónapra kell beosztani.
  • 2020-tól az új épületek energiafelhasználása közel nulla lehet. Ez általában 5 kWh/m2/év alatti fogyasztást jelent.

Nulla energiafelhasználású épület a Construma 2012 kiállításon

Mindezek mellet a fosszilis-energiakészletek kimerülése és a folyamatosan növekvő energiaárak miatt is kell, minél alacsonyabb energiafelhasználású épületet építeni.
A házakat legalább 50, de inkább 100 évre kell tervezni, így azután a ma gazdaságosnak tűnő épület rövid időn belül elvesztheti értékét, ha nem lesz gazdaságos az üzemeltetése.

A kézház szövetség kiállító tagjai, a Makész-védjegyes cégek, a budapesti Hungexpo vásárváros D pavilonjában házat építenek föl a tavaszi Construma 2012 kiállításon. Ezen bemutatják, hogy már ma is elérhető áron lehet megépíteni a nulla energiafelhasználású épületet. A leendő építtetők, érdeklődők tájékozódhatnak a technológiáról, az árakról, a passzívházakról, az aktívházakról, a nullaenergiás házak építéséről, működéséről és működtetéséről. Mindemellett nem csak a különösen energiatakarékos épületekről kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők, hanem a hagyományos értékeknek megfelelő házakról is. A nagyközönség mellett különösen érdekes lehet óvodák, iskolák és más energiatakarékos működtetésű intézmények üzemeltetői számára is.

Kapcsolódó cikkek

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Mit kell tudnunk a mobilházról?

Míg a mobilházakat korábban nyaralónak, illetve hétvégi háznak tervezték, ma már az igények bővülésével az újabb modellek alkalmasak egész éves használatra, lakhatási célokra is.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Pénz a levegőből, azaz mire jó a hővisszanyerés?

Ha családi ház építését tervezi, valószínűleg a tervezője tájékoztatta arról, hogy 2021 január 1-től csak olyan épület kaphat használatbavételi engedélyt, ami teljesíti a „közel nulla” energiaigény követelményeit. Ehhez komoly hőszigetelések, és tökéletesen záródó nyílászárók kellenek.

Ez a passzívház kevesebb energiát használ, mint egy működő hajszárító

1300 watt. Mindössze ekkora áramfogyasztás szükséges ahhoz, hogy a Wisconsinban található, 200 négyzetméteres családi házban a farkasordító hideg ellenére is barátságos meleg fogadja a lakókat és vendégeiket.

Különleges nyaraló Ausztráliában

Nem kell ahhoz extrém sport rajongónak lenni, hogy egy sziklán csüngve tartózkodjunk napokig, sőt hetekig. Hamarosan egy nyaralóban is megtehetik, akik csöndre és a természet közelségére vágynak.

Úszó ház egy trópusi tengeren

Sokak álmát váltja valóra az a francia építész iroda, melynek tehetséges alkotói természetes vizekre terveznek lakóházakat.

Nullenergiás bemutatóház a Construmán

Magyarországon már most rendelkezésre áll az összes olyan építőanyag, technológia, illetve szakértelem, amellyel egy közel nulla energiaigényű épület felépíthető.

Szalmabálaház

Mivel életünk minden területén igyekszünk a költségkímélő megoldásokra törekedni, nincs ez másképp az építkezésben sem. Újabbnál-újabb ötletek látnak napvilágot, miként takarékoskodhatunk lakásainkban a fűtésen, hogyan csökkenthetjük a rezsit.