Nulla energiafelhasználású épület a Construma 2012 kiállításon

A tavaszi Construma 2012 nemzetközi építőipari kiállításon a Magyar Készház Szövetség (Makész) kiállító tagjai nulla energiafelhasználású házat építenek föl.

A Makész-védjegyes cégek a Construma 2012-es kiállításon a Hungexpo D-pavilonban először mutatják be a nulla szén-dioxid-kibocsátású épületeiket. Ezekre a 3 × 20-as uniós előírás miatt lesz hamarosan szükség:

  • 2020-ra
  • 20 százalékkal kell az Európai Unióban csökkenteni az energiafelhasználást, ennek
  • 20 százaléka pedig megújuló forrásból származzon.

Nulla energiafelhasználású épület a Construma 2012 kiállításon

Az építtetők nem kapnak kellő tájékoztatást arról, hogy milyen házat is kellene építeni, ha már építkezésre adja a fejét – mondta el Kárpáti József, a Makész elnökhelyettese. – Elégedjen-e meg a magyar energiatanúsítvány C-kategóriájával, amely a jelenlegi követelményszint, vagy építsen ennél jobbat? Ha jobbat, akkor milyet? Dönteni igazából csak tényszerűen, számok alapján lehet.

  • Hazánkban a C-kategóriához körülbelül 160 kWh/m2/év energiafogyasztás tartozik.
  • Svédországban a C-kategóriájú ház 90 kWh/m2/év energiát fogyaszt, nem elfelejtve, hogy ott ezt 10 hónapra kell beosztani.
  • 2020-tól az új épületek energiafelhasználása közel nulla lehet. Ez általában 5 kWh/m2/év alatti fogyasztást jelent.

Nulla energiafelhasználású épület a Construma 2012 kiállításon

Mindezek mellet a fosszilis-energiakészletek kimerülése és a folyamatosan növekvő energiaárak miatt is kell, minél alacsonyabb energiafelhasználású épületet építeni.
A házakat legalább 50, de inkább 100 évre kell tervezni, így azután a ma gazdaságosnak tűnő épület rövid időn belül elvesztheti értékét, ha nem lesz gazdaságos az üzemeltetése.

A kézház szövetség kiállító tagjai, a Makész-védjegyes cégek, a budapesti Hungexpo vásárváros D pavilonjában házat építenek föl a tavaszi Construma 2012 kiállításon. Ezen bemutatják, hogy már ma is elérhető áron lehet megépíteni a nulla energiafelhasználású épületet. A leendő építtetők, érdeklődők tájékozódhatnak a technológiáról, az árakról, a passzívházakról, az aktívházakról, a nullaenergiás házak építéséről, működéséről és működtetéséről. Mindemellett nem csak a különösen energiatakarékos épületekről kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők, hanem a hagyományos értékeknek megfelelő házakról is. A nagyközönség mellett különösen érdekes lehet óvodák, iskolák és más energiatakarékos működtetésű intézmények üzemeltetői számára is.

Kapcsolódó cikkek

Pénz a levegőből, azaz mire jó a hővisszanyerés?

Ha családi ház építését tervezi, valószínűleg a tervezője tájékoztatta arról, hogy 2021 január 1-től csak olyan épület kaphat használatbavételi engedélyt, ami teljesíti a „közel nulla” energiaigény követelményeit. Ehhez komoly hőszigetelések, és tökéletesen záródó nyílászárók kellenek.

Ez a passzívház kevesebb energiát használ, mint egy működő hajszárító

1300 watt. Mindössze ekkora áramfogyasztás szükséges ahhoz, hogy a Wisconsinban található, 200 négyzetméteres családi házban a farkasordító hideg ellenére is barátságos meleg fogadja a lakókat és vendégeiket.

Különleges nyaraló Ausztráliában

Nem kell ahhoz extrém sport rajongónak lenni, hogy egy sziklán csüngve tartózkodjunk napokig, sőt hetekig. Hamarosan egy nyaralóban is megtehetik, akik csöndre és a természet közelségére vágynak.

Úszó ház egy trópusi tengeren

Sokak álmát váltja valóra az a francia építész iroda, melynek tehetséges alkotói természetes vizekre terveznek lakóházakat.

Nullenergiás bemutatóház a Construmán

Magyarországon már most rendelkezésre áll az összes olyan építőanyag, technológia, illetve szakértelem, amellyel egy közel nulla energiaigényű épület felépíthető.

Szalmabálaház

Mivel életünk minden területén igyekszünk a költségkímélő megoldásokra törekedni, nincs ez másképp az építkezésben sem. Újabbnál-újabb ötletek látnak napvilágot, miként takarékoskodhatunk lakásainkban a fűtésen, hogyan csökkenthetjük a rezsit.

Tavaszi újdonságok a Construmán

A tavaszi Construma 2013 építőipari szakkiállításon a budapesti Hungexpo vásárváros területén számos újdonsággal találkozhattak az építkező, felújítást tervező vagy épp a lakásukat átrendezni kívánó érdeklődők.

Mit láttunk a Construmán?

Ötvenezren voltak kíváncsiak a tavaszi Construma 2013 építőipari szakkiállításra, ahol a budapesti Hungexpo vásárváros területén számos újdonsággal találkozhattak az építkező, felújítást tervező vagy épp a lakásukat átrendezni kívánó érdeklődők.

OtthonDesign kiállítás a Construmán

A Construma 2013 építőipari szakkiállítás társkiállítása az OtthonDesign, ahol a konyhától a fürdőszobáig, a fűtéstől a fürdésig, a burkolatoktól a világításig minden megtalálható, ahhoz hogy a lakásunkból otthont alakíthassunk ki.

Önnek ajánljuk