Újdonságok a Construma 2012 építőipari kiállításon

Bezárta kapuit a tavaszi Construma 2012 építőipari kiállítás, ahol a budapesti Hungexpo vásárváros területén számos újdonsággal találkozhattak az építkező, felújítást tervező vagy épp a lakását átrendezni kívánó érdeklődők.

Az idei Construma Díj egyik nyertese az R. W. Bautech Resiflex SK dilatációs vízszigetelő-lemez szalagja lett, amely minőségi építőanyagokat forgalmazó cég egyik újdonsága volt a kiállításon. A cég filozófiája: megfelelő anyagot a megfelelő helyre – tájékoztatott bennünket Gerendi Gábor marketingvezető, ennek jegyében dilatációk vízszigetelésére ajánlják ezt az anyagot, amelynek nagyon jó az ár-érték aránya, mivel könnyen beépíthető, és 25–30 évig is jól szigetel. A cég másik újdonsága a Construmán, hogy a zártcellás polisztirolhab (XPS) szigetelőanyag, a Styrofoam tavaly november óta változatlan vastagság mellett, ugyanazon az áron 5 százalékkal jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik.

Újdonságok a Construma 2012 építőipari kiállításon

Az Austrotherm idén négy termékét emelte ki a Construmán – mondta el Kruchina Sándor marketingvezető – ezek az elmúlt 2-3 év jelentősebb fejlesztései:

  • a Grafit Reflex, ez expandált polisztirol hőszigetelő-lemez, amelynek egyik felületét hővisszaverő bevonattal látták el, ez kerül az épület külső felére,
  • a Zenit, amelyet a fordított rétegrendű lapos tetőkön lehet alkalmazni,
  • a padlók, födémek hőszigetelésére való Padlap és
  • a Manzárd Grafit, a tetőtér-beépítéshez ajánlott grafitadalékos lemez.

Valamennyi termék fokozott hőszigetelő képességgel rendelkezik.

Újdonságok a Construma 2012 építőipari kiállításon

Béleczki Attila, a Bauland ügyvezetője arról tájékoztatta a HOMEINFO.hu-t, hogy az eddig ismert legó-szerű építőanyag után, most modulrendszerű elemekből is építenek passzívházat, energiatakarékos épületet, amely technológiával 2–3 hónap alatt kulcsrakész lesz az épület.
A Makész, a Magyar Készház Szövetség a kiállításon fölépített egy házat, amelyen bemutatták, hogy már ma is elérhető áron lehet a nulla energiafelhasználású házat építeni – mondta el Kárpáti József, a szövetség elnöke. A házépítők tájékozódhattak az árakról, a passzívházakról, az aktívházakról, a nullaenergiás házak építéséről, és azok működéséről.

Újdonságok a Construma 2012 építőipari kiállításon

A Bauhaus először volt kint a Construmán mondta el Mezei Zsuzsanna marketingvezető, most akcióval lepték meg a kiállítás látogatóit: 10 ezer forint fölötti vásárlás esetén ezer forint kedvezményt kapnak a kupont bemutatók az áruházlánc üzleteiben.
Újdonság volt a kiállításon a részben magyar, részben holland tulajdonú Gorter hazai gyártású tetőajtói vagy más néven tetőkibúvói, amelyek a tűzgátló kivitelben készülnek.

Újdonságok a Construma 2012 építőipari kiállításon

Nagyon sok cég jelent meg a Construmán megújuló energiaforrásokkal. Lukácsi Péter, a Wagner Solar marketingmenedzsere elmondta, a kiállításon az újdonság az osztrák levegős hőszivattyú, amellyel meleg vizet állítanak elő, de sokféle terméket forgalmaznak a napkollektortól a napelemen át különféle biomassza kazánokig. Sőt pályázatokat is készítenek, most épp a napkollektoros rendszerhez van lehetőség pályázni, ennek beadási határidejét éppen a napokban módosították május 15-re.
A KT-Electronic LED-eket és napelemeket állított ki, a panelek mellett pedig többféle, megerősített tartószerkezet is hoztak a Construmára – tájékoztatott Ficza István a cég munkatársa. A Klimabest hőszivattyú és napelem kombinációját ajánlja, így ezzel a párosítással nem fog pénzbe kerülni a fűtés.

A fűtéssel-hűtéssel foglalkozó cégek is megjelentek a Construmán. A Weishaupt 15-60 kW-os kazánokkal jött ki, amelyekben a Scot-rendszerű oxigénszabályozás figyeli a gáz és a kiáramló égéstermék összetételét, majd ezek függvényében úgy szabályozza a gáz és az oxigén arányát, hogy optimális legyen az égés.
A Wolf CWL épület szellőző berendezését is kihozta, amelynek hőcserélője a kiáramló levegő hőjének 90 százalékát képes visszatartani.
Az AS Hungária szintén lakás szellőztetőt mutatott be, amely jó ár-érték aránnyal bír, és az alapkivitel is kifinomult vezérléssel rendelkezik. Emellett új uszodai párátlanító készülékét is bemutatta, ezt nagyobb családi házakba, panziókba, kisebb szállodákba ajánlja Takács Gábor, a cég tulajdonosa.

Újdonságok a Construma 2012 építőipari kiállításon

Olyan kiállítókkal is találkoztunk a Construmán, akik összefogtak és többen együtt mutatták be egymást kiegészítő, erősítő rendszereiket. Itt napelemet, árnyékolástechnikát és épületfelügyeleti-rendszert is megismerhettek az érdeklődők.
A Construma 2012 része volt a Frontál, ahol ajtós, ablakos, árnyékolós cégek állítottak ki. A Rollstar és a Kapitány újdonságai napvitorla és a napellenző mozgató motor voltak, ez utóbbi a fény mennyisége és a szél nagysága alapján szabályozza a napellenzőket.
Számos szabályozó, vezérlő rendszer mutatkozott be a kiállításon, így például az Elko Ep Hungary vezeték nélküli, azaz rádiófrekvenciás és vezetékes, buszos rendszereket mutatott be, amelyekkel szabályozhatók, vezérelhetők az épület elektromos berendezései az intelligens otthon jegyében. A Greenact pedig tanuló fűtési vezérlő rendszert hozott ki a kiállításra, amellyel távolról is szabályozható a fűtőrendszer.

Tizenöt éves, építőipari (Bautrend, Magyar Építéstechnika), biztonságtechnikai (Árgus) nyomtatott szaklapoknál eltöltött főszerkesztői, lapigazgatói gyakorlat után 2011 és 2014 között a homeinfo.hu főszerkesztője volt és a securinfo.hu alapító főszerkesztője. Hisz abban, hogy fejlődő világunkban az on-line sajtó az információ fő forrása.
Kapcsolódó cikkek

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.

A Tesla legújabb innovációja: hatékony és magas szilárdságú napelemes tetőfedés

Az elektromos árammal hajtott autóinak fejlesztése után a Tesla tovább emeli a tétet: olyan fotovoltalikus tetőfedő anyagokat dobott piacra, melyek anyagukban és élettartamukban is különböznek az eddig ismert napelemes cserepektől.

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság

Rendszerszemlélet, környezettudatosság, megbízhatóság. Csupán néhány tulajdonság, mely a Tétény-Ker termékeit és szolgáltatásait jellemzi.

Megújuló energia fémtetőről

Meglepő adat, hogy az éghajlatnak köszönhetően Magyarországon minden négyzetméterre körülbelül 1265 kilowattóra napenergia jut. Mivel ez több mint jónak nevezhető érték, így emiatt - és az egyre terjedő trendnek köszönhetően -, egyre több tetőn jelennek meg a nap energiáját összegyűjtő és hasznosító eszközök, napelemek és napkollektorok. Kifejezetten széles a választék, de amiről most szó lesz, az ezek biztonságos és tartós rögzítése – pl. fémtetőn.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

A tervezéstől a felújításon és a tetőfedő anyagok kiválasztásán át a szigetelésig, itt mindent megtalál, amit a tetőkről tudnia kell

A tető az épület egyik fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés. Az épülethez illő formát és kialakítást, a tetőfedés típusát, anyagát, színvilágát a tervezés során kell meghatározni, majd a kivitelezésnél - minden részletre kiterjedően - szakszerűen végigvinni. A cél, a tető évtizedekig tartó időtállósága és nem utolsósorban esztétikája.

Családi ház felújítása 2. rész - Falazás és nyílászáró beépítés, előkészítési munkák

Korábbi cikkünkben egy családi ház felújítási munkáinak személyes tapasztalatait mutattuk be. A cikksorozat nem a szakembereknek szánt műszaki megoldásokkal teletűzdelt írás, hanem azoknak szól, akik felújításra szánják el magukat és képesek azt végigvinni, akár saját kezűleg is.