Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Zöldtetők, tetőkertek Kínában

Kínában egyre többet foglalkoznak a nagyvárosi lét hátrányainak csökkentésével, ennek egyik módja a tetőkeretek, zöldtetők, zöldfalak építése.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Kína nagyvárosaiban egyre többen szeretnék megoldani a légszennyezésből és a klímaváltozásból, a városok túlmelegedéséből adódó problémákat. A kínai China Daily oldalain tallózva több érdekes megoldást találtunk.

Sanghaj

A 19 milliós Sanghajban sok millió ember tölti napjait szűk irodákban alig 1–2 négyzetméteren, így azután nem csoda, hogy vágyódnak a szabad tér után. A 32 éves Huang Ke tájtervező, szenvedélyes ökológus mindig is javítani szerette volna közvetlen környezetét. Huang több mint egy évvel ezelőtt, amikor az irodában kinézett az ablakon, és a szomszéd hatemeletes irodaház sivár tetejét nézte, az az ötlete támadt, hogy zöldséges kertet kellene a tetőn kialakítani. Hamarosan egy városszéli négyemeletes irodaház tetején építették meg párjával az áhított kertet, egy 120 négyzetméteres üvegházat, amely az első volt Sanghajban, sőt talán Kínában is.

Zöldtetők, tetőkertek Kínában

A tetőkertben hasznosítják a napenergiát, gyűjtik az esővizet és húszfajta gyógynövényt, zöldséget és gyümölcsöt termesztenek. A teljes beruházás 30 ezer jüanba (körülbelül egymillió forintba) került, és terveik szerint az egész metropoliszban szeretnék elterjeszteni a „városi tetőtéri mezőgazdaságot”, ahogy Huang elnevezte. A kertnek számos előnye van: csökkenti az épületben a meleget, kertet ebédidőben is gondozzák az iroda dolgozói, így munka közben a szabadban mozoghatnak, és a városlakók hozzájuthatnak az egyre keresettebb biotermékekhez. Terveik szerint a tetőn a kis telkeket alakítanak ki, amelyeket azután bérbe adnak az irodában dolgozóknak havonta, négyzetméterenként 1 jüanért. Mára már befektetőket is találtak a vállalkozáshoz, amely tetőkerteket, üvegházakat épít Sanghajban. A városi önkormányzat 2015 végéig 1,5 millió négyzetméter új zöldterületet szeretni kialakítani a városban, ebből egymillió négyzetmétert a tetőkön. Lehetőség van bőven, 29 millió négyzetméter a kihasználatlan tetőtér Sanghajban.

Peking

A kínai fővárosban elsősorban a levegőt szeretnék megtisztítani, ennek egyik módja a városi zöldfelületek növelése. Peking vezetése 100 ezer négyzetméter zöldtetőt, zöldfalat kíván kialakítani 2012. év végéig. Tan Tianying, a pekingi Zöldtető Szövetség elnöke szerint egyrészt a szén-dioxid mennyisége csökkenne a városban, másrészt a szálló por koncentrációja is.

Zöldtetők, tetőkertek Kínában

Jelenleg közel 140 millió négyzetméternyi csupasz tető és fal van Pekingben, amelyeket nem használnak ki. Ha ezeket a tetőket és falakat zöld növényekkel borítanák, akkor nem csak sokkal szebb, hanem egészségesebb is lenne a város. A 22 milliós fővárosban, 13 ezer hektáros erdőtelepítést terveznek a most épülő 6.(!) körgyűrű mentén. De mivel kevés a városban a parkosításra, fásításra alkalmas terület, marad a háztetők és a házfalak beültetése. 

Zöldtetők, tetőkertek Kínában

A főváros kanadai tapasztalatok alapján szeretnék a levegő minőségét javítani az 5 millió járművet üzemeltető Pekingben. Az első tetőkert a Nagy Fal Szálloda tetején épült 1983-ban, pedig akkor csak kevesebb, mint 200 ezer autó volt Pekingben. A pekingi zöldtetők kialakítását az hátráltatja leginkább, hogy a legtöbb tetőn nem megfelelő vízszigetelés.

Zöldtetők, tetőkertek Kínában

Kertes házak a Zhuzhou-i bevásárlóközpont tetején

Egészen újszerű az a megoldás, amit a Hunan tartománybeli Zhuzhou-ban építettek meg. Négy ház épült a tetőn a Jiutian bevásárlóközpont tetején.

Zöldtetők, tetőkertek Kínában

Bár még az épületek nincsenek készen, már nagy vitát kavart Kínában az eset, egyrészt a biztonság, másrészt az épületek jogi státusza miatt. Hosszas huzavona után kapta csak meg a fejlesztő a szükséges engedélyeket.

Zöldtetők, tetőkertek Kínában

Terveik szerint nem adják el az épületet, hanem bérelhetők lesznek. A házak körüli kertekben csak füvet és alacsony növésű bokrokat terveznek ültetni, hogy megelőzzék a bevásárló központ beázását.

Forrás: China Daily