Zöldtetők, tetőkertek Kínában

Mavridisz Nikosz

Kínában egyre többet foglalkoznak a nagyvárosi lét hátrányainak csökkentésével, ennek egyik módja a tetőkeretek, zöldtetők, zöldfalak építése.

Kína nagyvárosaiban egyre többen szeretnék megoldani a légszennyezésből és a klímaváltozásból, a városok túlmelegedéséből adódó problémákat. A kínai China Daily oldalain tallózva több érdekes megoldást találtunk.

Sanghaj

A 19 milliós Sanghajban sok millió ember tölti napjait szűk irodákban alig 1–2 négyzetméteren, így azután nem csoda, hogy vágyódnak a szabad tér után. A 32 éves Huang Ke tájtervező, szenvedélyes ökológus mindig is javítani szerette volna közvetlen környezetét. Huang több mint egy évvel ezelőtt, amikor az irodában kinézett az ablakon, és a szomszéd hatemeletes irodaház sivár tetejét nézte, az az ötlete támadt, hogy zöldséges kertet kellene a tetőn kialakítani. Hamarosan egy városszéli négyemeletes irodaház tetején építették meg párjával az áhított kertet, egy 120 négyzetméteres üvegházat, amely az első volt Sanghajban, sőt talán Kínában is.

Zöldtetők, tetőkertek Kínában

A tetőkertben hasznosítják a napenergiát, gyűjtik az esővizet és húszfajta gyógynövényt, zöldséget és gyümölcsöt termesztenek. A teljes beruházás 30 ezer jüanba (körülbelül egymillió forintba) került, és terveik szerint az egész metropoliszban szeretnék elterjeszteni a „városi tetőtéri mezőgazdaságot”, ahogy Huang elnevezte. A kertnek számos előnye van: csökkenti az épületben a meleget, kertet ebédidőben is gondozzák az iroda dolgozói, így munka közben a szabadban mozoghatnak, és a városlakók hozzájuthatnak az egyre keresettebb biotermékekhez. Terveik szerint a tetőn a kis telkeket alakítanak ki, amelyeket azután bérbe adnak az irodában dolgozóknak havonta, négyzetméterenként 1 jüanért. Mára már befektetőket is találtak a vállalkozáshoz, amely tetőkerteket, üvegházakat épít Sanghajban. A városi önkormányzat 2015 végéig 1,5 millió négyzetméter új zöldterületet szeretni kialakítani a városban, ebből egymillió négyzetmétert a tetőkön. Lehetőség van bőven, 29 millió négyzetméter a kihasználatlan tetőtér Sanghajban.

Peking

A kínai fővárosban elsősorban a levegőt szeretnék megtisztítani, ennek egyik módja a városi zöldfelületek növelése. Peking vezetése 100 ezer négyzetméter zöldtetőt, zöldfalat kíván kialakítani 2012. év végéig. Tan Tianying, a pekingi Zöldtető Szövetség elnöke szerint egyrészt a szén-dioxid mennyisége csökkenne a városban, másrészt a szálló por koncentrációja is.

Zöldtetők, tetőkertek Kínában

Jelenleg közel 140 millió négyzetméternyi csupasz tető és fal van Pekingben, amelyeket nem használnak ki. Ha ezeket a tetőket és falakat zöld növényekkel borítanák, akkor nem csak sokkal szebb, hanem egészségesebb is lenne a város. A 22 milliós fővárosban, 13 ezer hektáros erdőtelepítést terveznek a most épülő 6.(!) körgyűrű mentén. De mivel kevés a városban a parkosításra, fásításra alkalmas terület, marad a háztetők és a házfalak beültetése. 

Zöldtetők, tetőkertek Kínában

A főváros kanadai tapasztalatok alapján szeretnék a levegő minőségét javítani az 5 millió járművet üzemeltető Pekingben. Az első tetőkert a Nagy Fal Szálloda tetején épült 1983-ban, pedig akkor csak kevesebb, mint 200 ezer autó volt Pekingben. A pekingi zöldtetők kialakítását az hátráltatja leginkább, hogy a legtöbb tetőn nem megfelelő vízszigetelés.

Zöldtetők, tetőkertek Kínában

Kertes házak a Zhuzhou-i bevásárlóközpont tetején

Egészen újszerű az a megoldás, amit a Hunan tartománybeli Zhuzhou-ban építettek meg. Négy ház épült a tetőn a Jiutian bevásárlóközpont tetején.

Zöldtetők, tetőkertek Kínában

Bár még az épületek nincsenek készen, már nagy vitát kavart Kínában az eset, egyrészt a biztonság, másrészt az épületek jogi státusza miatt. Hosszas huzavona után kapta csak meg a fejlesztő a szükséges engedélyeket.

Zöldtetők, tetőkertek Kínában

Terveik szerint nem adják el az épületet, hanem bérelhetők lesznek. A házak körüli kertekben csak füvet és alacsony növésű bokrokat terveznek ültetni, hogy megelőzzék a bevásárló központ beázását.

Forrás: China Daily

Kapcsolódó cikkek

Borostyánfallal egy élhetőbb Budapestért – Zöldfalaké a jövő

A borostyanfal.hu csapatát kérdeztük: mégis hogyan lehetne Budapestet zöldebbé, élhetőbbé tenni a városlakók számára? Az urbanizáció szükségszerűen hozta magával a mesterséges épített környezet térnyerését, és ezzel párhuzamosan szorította vissza az élő zöldterületek mennyiségét.

Bújjunk a zöld mögé!

Elkülönít, dekorál, eltakar, oxigént termel, és energiával tölt fel. Mi az? Nem valamiféle újdonsült hibrid technológiáról van most szó, hanem az élő térelválasztókról.

Hőszigetelés és környezetvédelem

Bármivel is szigeteljük házunkat, mindenképpen védjük a környezetet – ha kevesebbet fűtünk, kisebb lesz házunk káros szén-dioxid kibocsátása. Igazán zöldek azonban akkor lehetünk, ha még a burkolóanyagot is körültekintően választjuk meg.

13 tipp az otthoni víztakarékossághoz

Sok vizet használni nemcsak költséges, de barátságtalan dolog is a környezettel szemben. Ha mindannyian megtesszük a magunk részét, és takarékoskodunk az erőforrásainkkal, akkor élhető bolygót hagyunk majd unokáinkra. 

Mit kell tudni a napelemekről?

A villamos energiára, az áramra fordított költség – rezsicsökkentés ide vagy oda – még mindig jelentős tétele egy háztartás havi költségvetésének. Környezetünkre a legkevésbé káros, ha az áramot a kimeríthetetlen napenergiából nyerjük napelemmel.

Megújuló energiaforrások új szemszögből

A fosszilis energiaforrások kimerülőben vannak, ez a tény és a klímaváltozás abba az irányba mutatnak, hogy megújuló energiaforrásokat kell használnunk, ha szeretnénk fönntartani életszínvonalunkat. A megújuló alkalmazások egy része már közismert, de egyre több tudós keres új lehetőségeket.

Fűtető: a zöldtetők ősi változata északon

Izlandon, a Feröer-szigeteken, Norvégiában, egyszóval a vikingek földjén találkozhatunk még ma is több száz éves vagy épp új építésű fűvel benőtt háztetőkkel.

Fák a háztetőkön és a teraszokon Bejrútban

Az ókor hét csodájának egyike, Szemirámisz babiloni függőkertje ihlette meg Wassim Melki bejrúti építészt, aki a libanoni fővárost szeretné élhetőbbé, szebbé és egészségesebbé varázsolni.

Az év legzöldebb kertje

Környezetbarát kertművelés, növénytermesztés és megújuló energiaforrások használata – ezek alapfeltételek voltak „Az év környezetbarát kertje” versenyben. A nyertes Szilágyi Alice lett, aki az egész kertet saját kezével gondozza.

Önnek ajánljuk
Álmennyezet tudástár