Épülő passzívházak – kampány a Construma 2012 kiállításon

A Magyar Passzívház Szövetség (MAPASZ) a tavaszi Construma 2012 kiállítás alatt, április 21-én, szombaton és április 22-én, vasárnap tájékoztató kampányt szervez „Közel nulla – nincs távol!” címmel, a Hungexpo D pavilonjában ahova várja a holnap kihívásait már ma megismerni, és teljesíteni vágyó érdeklődőket.

A tavaszi Construma 2012 építőipari szakvásár nagyon jó alkalom arra, hogy mind a szakemberek, mind az építeni vagy felújítani vágyó nagyközönség tájékozódjon a lehetőségekről, hisz Magyarországon már most rendelkezésre áll az összes olyan építőanyag, technológia, illetve szakértelem, amellyel közel nulla energiaigényű épület 2012-ben is felépíthető – hangsúlyozta Debreczy Zoltán, a MAPASZ elnöke.

Hozzátette, hogy az épületenergetika, fenntarthatóság, passzívház fogalmakkal egyre gyakrabban találkozhatunk. Az okok már mindenki számára közismertek: pocsékoló energiafelhasználásunk egyre kevésbé megfizethető, egyre több természeti kárhoz, társadalmi feszültséghez vezet. Most még abban az átmeneti korban élünk, ahol már látjuk ugyan a vészjósló jeleket, de még mindig nem vesszük ezeket kellően komolyan.

Mint ismeretes európai uniós szabályozás írja elő, hogy 2020 után már nem épülhet csak közel nulla energiaigényű épület. Azaz nyolc év múlva már minden új épületnek legalábbis passzívház jellegűnek kell lennie. A tervezők és a kivitelezők tisztában kell legyenek a megfelelő technológiákkal, az építtetők pedig avval, hogy egy ma még energetikailag éppen megfelelő épületet 2020 után se gazdaságosan kifűteni, se megfelelő áron eladni nem tudnak majd.

Az energiahatékonyság elméleti ismeretei mellett legalább annyira fontosak a megépült projektek. Világszerte több mint 32 ezer passzívház épült már, hazánkban mintegy 100 épület éri el vagy legalábbis közelíti meg ezt a színvonalat. A tendencia minden országban, így hazánkban is az, hogy először családi házak épülnek ezzel a technológiával. Ugyanakkor egy civil szervezet a Magyar Passzívház Szövetség támogatásával belekezdett az első magyarországi passzív közösségi épület, egy lakóotthon felépítésébe. Debreczy Zoltán úgy véli, hogy a kezdeményezésnek minden esélye megvan arra, hogy ne csak egyedüli hírmondója, hanem sokkal inkább kezdőlökést adó zászlós hajója legyen az energetikailag kimagasló színtű lakóotthon-építések beindulásának. Nemzetközi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a lakóotthon az az épülettípus, amely predesztinált arra, hogy passzívházként valósítsák meg.

Épülő passzívházak – kampány a Construma 2012 kiállításon

Kapcsolódó cikkek

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

A közel nulla energiaigényű épületeknek 2021-től számos követelménynek meg kell felelniük, ami már most előre gondolkodást, alapos felkészülést igényel azoktól, akik jövőre építkezésbe fognak. Sarkalatos pont a megfelelő mennyiségű friss levegő biztosítása, ennek legoptimálisabb módjáról kérdeztük Papp Szilárdot, az Energetika 2020 Kft. ügyvezető igazgatóját.

Fürdőszoba Kiállítás | 2020 | Mezítláb a Párisi udvarban - KROKI stúdió

Virtuális túra a felújított Párisi udvarban kialakított, ötcsillagos hotel fürdőszobáiban

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Gyors és minőségi falak, lépcsők építése előregyártott betonelemekkel

A kivitelezésben manapság a hatékonyság, a gyors és minőségi munka szinte mindig az elsődleges szempontok között szerepelnek. Szerencsére már elérhető az a modern technológiai háttér, melynek segítségével például a falazás, vagy a lépcsőépítés kifogástalanul elvégezhető. Az előregyártott betonelemek a legjobban alkalmazható anyagok közé tartoznak.

Családi ház felújítása 2. rész - Falazás és nyílászáró beépítés, előkészítési munkák

Korábbi cikkünkben egy családi ház felújítási munkáinak személyes tapasztalatait mutattuk be. A cikksorozat nem a szakembereknek szánt műszaki megoldásokkal teletűzdelt írás, hanem azoknak szól, akik felújításra szánják el magukat és képesek azt végigvinni, akár saját kezűleg is.

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.