Hirdetés

Homokozó láda napernyővel saját kezűleg

Ez a klasszikus homokozó stílusos játszóteret biztosít gyermeke részére, és a homokozó keretén kialakított ülőrészen Ön is figyelemmel kísérheti játékukat! A homokozó ládát leengedhető és billenthető napvédő tetővel láttuk el, így optimális védelmet nyújt az erős UV-sugárzás ellen.

A védőtető teljesen le is engedhető a homokozó keretére, így ha éppen nem játszanak benne a gyermekeink, akkor megvédhetjük a homokot a szennyeződésektől.A homokozó láda két részből épül fel: a tulajdonképpeni ládából és a két tartórúdra szerelt védőtetőből. Maga a homokozó láda egy keret, melynek az elemei négyszög keresztmetszetű csavarokkal vannak összekötve; a tető keretét pedig két, egymással csúcsosan összekötött lemez alkotja.

Szükséges eszközök:

 • Bosch PST 700 E Szúrófűrész
 • Bosch PEX 300 Csiszolók
 • Bosch POF 1200 Felsőmaró
 • Bosch PTK 14 Tűzőgép
 • Bosch PSB 650 RE Fúrógép
 • Bosch PSR 7,2 LI Akkus csavarozó
 • Bosch PFS 65 Festékszóró
 • Fafúró készlet
 • Süllyesztő
 • Csiszolópapír, szemcseméret 120–240
 • Falazúr, törlőkendő vagy festékszóró rendszer
 • Colstok, puha ceruza, radír, hegyező
 • 18 mm (védőtető) és 27 mm vastag, lucfenyőből készült ragasztott falapok
 • Csavarok

1. lépés – A fa elemek lecsiszolása

Az építőipari szaküzletben vagy asztalossal vágassa le a szükséges méretű fa lapokat. A méretre vágás után csiszolja le a fa lapok széleit a 120-as vagy 180-as csiszolópapírral 45°-os szögben úgy, hogy keletkezzen egy kis éle. A látható felületeket mindig a fa erezetének irányában csiszolja, először durvább (120-as, 180-as), majd finomabb (max. 240-es) csiszolópapírral. Ezután egy szivaccsal nedvesítse be a felületeket, vagyis nedvesen dörzsölje át. Száradáskor itt-ott felemelkednek a laza szálak, ezeket 180-as csiszolópapírral óvatosan távolítsa el. Ügyeljen rá, hogy a csiszolópapír ne legyen túl tompa, vagyis távolítsa el a faszálakat, ne csak lenyomja azokat.

1. lépés – A fa elemek lecsiszolása

2. lépés - A fa elemek lakkozása

Jól szellőző helyiségben végezze a munkát, ahol lehetőleg ne dohányozzon, egyen vagy igyon. Festékszóró rendszer segítségével tömören vigye fel a lazúrt, majd a felesleget törölje le egy törlőkendővel. Tartsa be a gyártó által megadott száradási időket. A második réteg felvitele előtt 240-es csiszolópapírral végezzen közbenső csiszolást, a fa erezetének irányában. A csiszolást követően ismételje meg a rétegfelhordást az előzőek szerint.

3. lépés – Az oldallapok összeállítása

Helyezze el úgy a kerethez szükséges, már megszáradt fa elemeket, ahogy később össze fogja szerelni őket. A keret rövidebb oldalait helyezze a hosszabbak közé. A függőleges hevederlécek segítségével építse meg a keretet a rövid és hosszú oldallapokból. Azon a fa lapon, amelyen először vezeti át a csavart, mindig a csavar átmérőjénél 0,5-1 mm-rel nagyobb furatot készítsen, és a furatot a csavarfejnek megfelelően mélyítse ki. A másodikként átfúrt fa lapon mindig a csavarátmérőnél 1 mm-rel kisebb furatot készítsen. Az oldallapok összeállításához akkus csavarozót és 4 × 60 mm-es csavarokat használjon.

3. lépés – Az oldallapok összeállítása

4. lépés – Az ülőlapok felszerelése a keretre

Az összeállított oldallapokra szerelje fel a vízszintes hevederléceket az oldallapok felső szélével egy szintben. A felszereléshez akkus csavarozót és 4 x 60 mm-es csavarokat használjon. Készítse el azokat az 5 mm-es furatokat is a vízszintes hevederléceken, amelyeken keresztül később alulról az ülőlapokat fel fogja csavarozni.
A vízszintes hevederlécek felfúrása után tegye a kész keretet egy tartóbakra, majd illessze az első ülőlapot az oldallapra és a vízszintes hevederlécre, és szorítók segítségével rögzítse a megfelelő helyzetbe. Javasoljuk, hogy a rögzítéshez használjon maradék fából készült alátéteket, így a szorítóknak nem marad nyoma a munkadarabokon.

 4. lépés – Az ülőlapok felszerelése a keretre

A rögzítést követően szerelje fel az ülőlapokat az akkus csavarozó és 4 x 60 mm-es csavarok segítségével a vízszintes hevederléceken előkészített 5 mm-es furatokon keresztül. Az ülőlapok felszerelése után csavarozzon fel alulról összekötő hevedereket a keretre. Ez fogja összekötni egymással az ülőlapokat, így a homokozóláda stabilabb lesz. Először fúrjon a hevederek sarkaiba fúrógéppel és 5 mm-es fúróval lyukakat, majd helyezze a homokozóládát az ülőlapokkal lefelé a tartóbakra, és szerelje fel a hevedereket a sarkokba. A csavarozáshoz Használjon akkus csavarozót és 4 × 45 mm-es csavarokat.

4. lépés – Az ülőlapok felszerelése a keretre

5. lépés – A gyökerek elleni védőfólia felszerelése

Annak érdekében, hogy a homokot megvédjük a növények gyökereitől, célszerű műanyag fóliával kibélelni a homokozóládát. A műanyag fóliát tűzőgép segítségével a vízszintes hevederlécek alatt rögzítse az oldallapokhoz.

6. lépés - A tető vázának az összeszerelése

Jelölje be ceruzával a csúcs kontúrját az erre a célra szolgáló fa elemen, majd vágja ki a csúcsos oldalakat a szúrófűrésszel. A hosszú, egyenes vágások jobban sikerülnek, ha a szúrófűrész vezetéséhez szorítók segítségével felerősít egy megfelelő lécet párhuzamvezetőként.

Helyezze el a csúcsos oldalakat és a keresztsíneket abba a helyzetbe, ahogy majd összeszereli. A csúcsos oldallapokra fúrjon fúrógéppel és 8 mm-es fafúróval egy-egy lyukat. Ezeken keresztül fogja a csúcsos oldallapokat a tetőtartókhoz rögzíteni. Jelölje be ceruzával a csúcsos oldalakon a keresztsínek kontúrját. Fúrógéppel és 5 mm-es fafúróval készítsen legalább két furatot, ezeken keresztül tudja összecsavarozni a csúcsos oldalakat és a keresztsíneket. A csavarozáshoz használjon akkus csavarozót és 4 x 60 mm-es csavarokat.

7. lépés – A tetőtartók előkészítése és felszerelése

Egy szorító segítségével rögzítse a tetőtartót a munkafelületen (ne feledkezzen meg az alátétről!) és marással készítsen egy bemetszést a tetőtartók felső végén,  felsőmaró, párhuzamvezető és 8 mm-es horonymaró segítségével. A szerszám kímélése érdekében több lépésben, körülbelül 4 mm mélységű szakaszonként végezze a marást. A bemetszések segítségével lehet majd a napfénytető magasságát a kívánt szintre állítani.

7. lépés – A tetőtartók előkészítése és felszerelése

Ezt követően szerelje fel a tetőtartókat a homokozóláda két oldalára középen, alulra egy szintben, az akkus csavarozó és 4 × 50 mm-es csavarok segítségével.Annak érdekében, hogy a tető szennyeződés ellen védő „fedélként“ közvetlenül is rögzíthető legyen a homokozóládán, még egy furat készítését is beterveztük a tetőtartók alsó részén a rögzítő csavarok részére (szárnyasanyával). Ennek a furatnak a bejelöléséhez illessze a tetőkeretet a homokozóládára szerelt ülőlapokra. Jelölje be a pozíciót ceruzával a tetőtartók belső oldalán, majd fúrja ki fúrógép és 8 mm-es fafúró segítségével.

7. lépés – A tetőtartók előkészítése és felszerelése

8. lépés - A tető bevonása védőponyvával

Feszítse rá a ponyvát a tetőkeretre a hosszanti oldalon. Tűzőgéppel rögzítse az anyagot a külső keresztsínekhez, töltse fel a keretet homokkal és már kezdődhet is a játék!

8. lépés - A tető bevonása védőponyvával

Hasznos tanács

Ha bejelöli ceruzával a fa elemek és lécek egymáshoz viszonyított helyzetét, akkor a későbbiek folyamán könnyebb lesz a homokozó összeszerelése, mert tudni fogja, hogy melyik elem, hova tartozik.

A kész homokozó

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Karácsonyi szalvétagyűrű saját kezűleg

Készítsen édességre emlékeztető szalvétagyűrűket karácsonyra saját kezűleg! A karácsonyi asztal dísze lesz, vagy ajándékba is adható a magunk által készített a szalvétagyűrű.

Gravírozás saját kezűleg

A gravírozás sokkal könnyebb feladat, mint elsőre gondolnánk. Könnyen készíthetünk személyes ajándékot szeretteinknek: névre szóló gravírozott poharat, üveget vagy épp fűszertartót.

Lakásfelújítás saját kezűleg – Ne féljünk belevágni!

Rengeteg pénzt takaríthatunk meg, ha a felújítás során egyes munkálatokat magunk végzünk el saját kezűleg. A szakember munkája csakis akkor kifizetődő, ha jó minőséget nyújt. Nem egyszerű feladat már a lakásfelújítás első lépése sem, a bontás.

Madáretető, madárodú saját kezűleg

Nyáron nehéz elképzelni a téli zord napokat, mégis ilyenkor érdemes madáretetőt, madárodút készíteni a madaraknak, hogy élelmet és védelmet találjanak kertünkben.

Fotel vintázs bőröndből saját kezűleg

Nézzen körül a padlásán vagy a bolhapiacon, hogy megtalálja a megfelelő bőröndöt, amelynek nemcsak új külsőt, de új szerepet is adhat.

Fogas a gyerekszobába saját kezűleg

Csináld magad: készítsen egyszerű, és biztos lábakon álló fa formájú ruhafogast, amelyen a levelek helyén kabátokat, táskákat és játékokat is tárolhat.

Virágos kerti pad saját kezűleg

Csináld magad: virágos kerti pad. Készítsen ajándékot feleségének, férjének vagy kamasz gyermekének saját kezűleg! Remek kikapcsolódás olvasni a virágos kerti padon vagy épp a csillagokat számolni éjjel.