Hirdetés

Régi ládából látványos tároló – festéssel, saját kezűleg

Talán més soha nem volt ilyen népszerű a „csináld magad”, angolul DIY (do it yourself = csináld magad), melyhez számtalan technika és kellék áll a rendelkezésünkre. Íme, egy régi utazóláda újjászületése.

A népszerűség oka nem csupán a takarékosság, hanem az önkifejezés és a szabad alkotás felszabadító érzése is. Az alkotás örömén kívül persze az általunk készített, vagy átalakított tárgyakhoz, bútorokhoz sokkal jobban kötődünk, a sikerélményről nem is beszélve. Egy viharvert láda átalakításán keresztül is ötleteket meríthetünk, így már csak egy lépés, hogy magunk is belefogjunk a kimustrált holmik átalakításába.

A teraszról régóta hiányzott egy praktikus tároló, amiben a kerti székek párnáit tarthatjuk. Hogy miből is készüljön a megfelelő bútordarab, ahhoz ez a pincében talált láda szolgáltatta az inspirációt. Tehát az ötlet megvolt már, csak ki kellett találni, hogyan illeszkedik majd a legjobban a teraszhoz. Mivel a teraszon minden szürke (fém korlát, padlóburkolat), ezért úgy döntöttünk, ezt a fa ládát átalakítjuk „fém“ ládává.

Láda átalakítása Bondex festékkel

Már csak festékre lesz szükségünk. Ma már sok festékgyártó cég termékei közül válogathatunk, ha szeretnénk egy régebbi bútordarabunknak új megjelenést adni. Most a Bondex új termékeire esett a választásunk: a Bondex Vintage Effect festékből 5 színárnyalat létezik, nekünk a „Tengeri köd” nevű bizonyult megfelelőnek, valamint a Bondex Metal Effect Waxot, melyből a fém hatás kedvéért az ezüst színt választottuk.

Láda átalakítása Bondex festékkel

1. A ládát kívül-belül megszabadítottuk a portól és a pókhálóktól. Ezután egy finom csiszolópapírral átcsiszoltuk, majd az apró fűrészport, ami rátelepedett a felületre csiszolás közben, leporszívóztuk.

2. Hullámpapírral leterítettük a láda környékét, hogy a lecsepegő festéket nem kelljen festés után a padlóról felszedni.

3. A Bondex Vintage Effect festékkel egyenletesen lefestettük a láda oldalait. Megvártuk míg megszáradt, ez napos, száraz időben kb. 1,5 – 2 óra volt.

Láda átalakítása Bondex festékkel

4. Már így is sokkal jobban nézett ki a láda, de mivel a fémes hatás még hiányzott, nekiláttunk a waxolásnak. Egy puha pamutrongy segítségével, körkörös mozdulattal felhordtuk a waxot a láda oldalaira. A száradást követően (kb. 1-2 óra) fényezni kezdtük a felületet, azaz egy másik tiszta puha pamutronggyal, körkörös mozdulatokkal elkezdtük dörzsölni, „durván“ simogatni. A fényezésnek köszönhetően szépen lassan alakult ki a viasz metál hatása.

 
Láda átalakítása Bondex festékkel

5. Végre használatba vehettük a szép „új“ fém hatású ládánkat.

Láda átalakítása Bondex festékkel
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Rések a falon, tömítések saját kezűleg

A fal és az ajtótok közötti rések tömítése nem csupán esztétikai, hanem energiatakarékossági szempontból is nagyon fontos.

Látványosan alakítható falfelületek 2. – A fésűs technika

Alapanyagok és eszközök a fésűs technika hibátlan alkalmazásához. A végeredmény: egyedi és látványos felület.

Látványosan alakítható falfelületek 1. – A húzott technika

Hogyan lesz a felület strukturált és dekoratív? Íme, az úgynevezett húzott technika megfelelő alkalmazása.

Különleges hangulat rozsdás falakkal

Rusztikus, kopottas, úgynevezett “rozsdás” falat alakíthatunk ki egy kisebb falszakaszon vagy akár az egész falon. Fontos azonban a megfelelő technika elsajátítása.

Mire jó a táblafesték?

A táblafesték falon történő alkalmazása évek óta népszerű, nem véletlenül, hiszen számtalan lehetőséget kínál a falak további dekorálására. Íme, a legfontosabb technikai fogások.

Antik kő hatás egyszerűen, falfestéssel

Antik kő hatás és fényes, csillogó felület a speciális glett anyag és festék, valamint a megfelelő szerszámok segítségével. Ötletek a megvalósításhoz.

Metáleffekt hatás a falakon

A fémes hatás a falakon merész vállalkozás, ám a végeredményt látva érdemes belevágni. Íme, a legfontosabb anyagok és szerszámok a tökéletes felülethez.