Hirdetés

Régi ládából látványos tároló – festéssel, saját kezűleg

Talán més soha nem volt ilyen népszerű a „csináld magad”, angolul DIY (do it yourself = csináld magad), melyhez számtalan technika és kellék áll a rendelkezésünkre. Íme, egy régi utazóláda újjászületése.

A népszerűség oka nem csupán a takarékosság, hanem az önkifejezés és a szabad alkotás felszabadító érzése is. Az alkotás örömén kívül persze az általunk készített, vagy átalakított tárgyakhoz, bútorokhoz sokkal jobban kötődünk, a sikerélményről nem is beszélve. Egy viharvert láda átalakításán keresztül is ötleteket meríthetünk, így már csak egy lépés, hogy magunk is belefogjunk a kimustrált holmik átalakításába.

A teraszról régóta hiányzott egy praktikus tároló, amiben a kerti székek párnáit tarthatjuk. Hogy miből is készüljön a megfelelő bútordarab, ahhoz ez a pincében talált láda szolgáltatta az inspirációt. Tehát az ötlet megvolt már, csak ki kellett találni, hogyan illeszkedik majd a legjobban a teraszhoz. Mivel a teraszon minden szürke (fém korlát, padlóburkolat), ezért úgy döntöttünk, ezt a fa ládát átalakítjuk „fém“ ládává.

Láda átalakítása Bondex festékkel

Már csak festékre lesz szükségünk. Ma már sok festékgyártó cég termékei közül válogathatunk, ha szeretnénk egy régebbi bútordarabunknak új megjelenést adni. Most a Bondex új termékeire esett a választásunk: a Bondex Vintage Effect festékből 5 színárnyalat létezik, nekünk a „Tengeri köd” nevű bizonyult megfelelőnek, valamint a Bondex Metal Effect Waxot, melyből a fém hatás kedvéért az ezüst színt választottuk.

Láda átalakítása Bondex festékkel

1. A ládát kívül-belül megszabadítottuk a portól és a pókhálóktól. Ezután egy finom csiszolópapírral átcsiszoltuk, majd az apró fűrészport, ami rátelepedett a felületre csiszolás közben, leporszívóztuk.

2. Hullámpapírral leterítettük a láda környékét, hogy a lecsepegő festéket nem kelljen festés után a padlóról felszedni.

3. A Bondex Vintage Effect festékkel egyenletesen lefestettük a láda oldalait. Megvártuk míg megszáradt, ez napos, száraz időben kb. 1,5 – 2 óra volt.

Láda átalakítása Bondex festékkel

4. Már így is sokkal jobban nézett ki a láda, de mivel a fémes hatás még hiányzott, nekiláttunk a waxolásnak. Egy puha pamutrongy segítségével, körkörös mozdulattal felhordtuk a waxot a láda oldalaira. A száradást követően (kb. 1-2 óra) fényezni kezdtük a felületet, azaz egy másik tiszta puha pamutronggyal, körkörös mozdulatokkal elkezdtük dörzsölni, „durván“ simogatni. A fényezésnek köszönhetően szépen lassan alakult ki a viasz metál hatása.

 
Láda átalakítása Bondex festékkel

5. Végre használatba vehettük a szép „új“ fém hatású ládánkat.

Láda átalakítása Bondex festékkel
 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák