Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

A jövő a tetőn: megkezdte működését az ország első napelemes tetőcserép gyára

A fenntartható jövő és a gazdasági növekedés elkötelezett támogatása felé tett újabb lépést a Terrán azzal, hogy szeptember 21-én üzembe helyezték legújabb gyáregységüket, ahol a Generon napelemes tetőcserepek készülnek. A termék egyedisége abban rejlik, hogy ezt beépítve a tető észrevétlenül kap az eredeti, védelmi funkción túl zöldenergia-hasznosító szerepet is. A több mint 100 éves építőipari nagyvállalat pécsi gyáravatóján Varga Mihály pénzügyminiszter is jelen volt.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Megújuló energia & zöld megoldás

Az otthonuk korszerűsítését tervező magyar családok kívánságlistájának első helyén sok esetben a tető felújítása áll, és egyre többen tervezik saját napelemes rendszer telepítését is. Mindehhez többféle lakossági napelemtelepítési és ehhez kapcsolódó fűtéskorszerűsítési állami támogatás áll rendelkezésre. Az így megnövekedett piaci igény hívta életre a Terrán egyedülálló, Generon napelemes tetőcserép gyárát.

Családi ház Terrán Generon tetőcserepekkel
Családi ház Terrán Generon tetőcserepekkel

„A magyar építőipar a gazdaság újraindításában az egyik élenjáró ágazat, júliusban ötödével növelte teljesítményét éves összehasonlításban. A gazdaság újraindításában kiemelt szerepe van a hatékonyságot növelő beruházásoknak, ezért a kormány támogatja a megújuló energia és a zöld megoldások elterjedését. A Terrán eredményesen pályázott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásaira, amellyel egy világszínvonalú gyártóüzemet épített fel Pécsett” – mondta Varga Mihály, pénzügyminiszter.

A Terrán új, Generon tetőcserepeket gyártó üzeme Pécsett
A Terrán új, Generon tetőcserepeket gyártó üzeme Pécsett

Egyedülálló fejlesztés

A Generon napelemes tetőcserép jelenleg nemzetközileg is egyedülálló fejlesztés, a gyártó ismeretei szerint ez az egyetlen kereskedelmi forgalomban kapható tetőcserépre integrált napelem. Egyedisége abban rejlik, hogy ezt beépítve a tető észrevehetetlenül kap az eredeti, védelmi funkción túl zöldenergia-hasznosító szerepet is. A visszajelzések szerint a termék iránt érdeklődőknek ez kifejezetten fontos, hiszen otthonuk megjelenése, esztétikuma, környezetre gyakorolt hatása egy emberöltőn keresztül elkíséri az ott lakókat.

Látogatás a Terránnál
Látogatás a Terránnál

„A pécsi Generon gyárban üzembe helyezett gyártósor és technológia kifejezetten a mi igényeinknek megfelelően került kifejlesztésre és megépítésre. Tervezésekor egy rugalmas moduláris sorkonfigurációt definiáltunk, amely lehetővé teszi a kiselemes napelemek területén szélesebb körű termékváltozatok elkészítését is a jövőben. Fontos tudni, hogy a félvezető lapkákon, az üvegen és csatlakozókon túl mindent, ami a termék előállításához szükséges, mi készítünk” – mondja Jankó Árpád, a Generon divízió vezetője.

Tetőfedés Terrán Generon napelemes tetőcserepekkel
Tetőfedés Terrán Generon napelemes tetőcserepekkel

A termék bevezetése óta közel 200 otthon és középület energiaellátását biztosítja Generon rendszer, ami összesen több mint 75 ezer beépített modult jelent. A tervek szerint ez a szám 2021-ben elérheti a 100 ezret, így az év végére megközelítőleg 250 épület tetején találkozhatunk majd napelemes tetőcseréppel. A Generonnal kapcsolatos folyamatos innovációnak köszönhetően az idei év végétől már egy továbbfejlesztett, megjelenésében még szebb termék lesz elérhető. Ezen felül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel kötött 3 éves K+F megállapodásnak köszönhetően további előrelépések várhatók termékfejlesztés területén.

Jó úton, a vásárló igényekkel összhangban

„Hatalmas büszkeség számunkra, hogy a Generon napelemes tetőcserepeink a cégcsoport hatodik automata gyártósorán készülhetnek. Döntésünket a gyár létrehozásával kapcsolatban, az egyre növekvő piaci igények zökkenőmentes kiszolgálására alapoztuk. A gazdasági mutatók és a vásárlói visszajelzések is azt jelzik számunkra, hogy jó úton haladunk” – mondta el Gódi Attila. A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, a céljuk elérni, hogy évente legalább 200 ezer Generon gördüljön le a gyártósorról, tovább növeljék a termék versenyképességét, és minél több napelemes tetőcserép kerüljön beépítésre a zöld villamosenergia-termelés érdekében.

1920-ban 3 ember munkájával kezdődött minden, 2021-ben pedig már közel 400 főt foglalkoztat a cég, akik közül Magyarországon jelenleg 308 fő dolgozik. A legújabb Generon gyár 20 új embernek ad munkalehetőséget, ami a közel jövőben akár még triplájára is növekedhet a külföldi értékesítések fényében.

Nem dőlnek hátra, a fejlesztés nem áll meg

A környező országokban már zajlik a piacok feltérképezése, a Generon piaci bevezetésének megalapozása. „Terveink szerint a horvát és román piacon jövő évtől hivatalosan elindul az értékesítés, az előzetes érdeklődés nagy, a termék forgalomba hozatali feltételei megvannak. Ráadásul mivel Romániában 2018 óta saját betoncserép-gyártó egységgel is rendelkezünk, minden egyéb szállítási, tárolási és szerviz lehetőség is adott” – mondta el Tóth Szabolcs. A Terrán regionális marketing igazgatója a Homeinfo.hu kérdésére hozzátette, a napelemes tetőcserép, mint a Terrán egy lehetséges új terméke, hat évvel ezelőtt került terítékre a cégen belül, majd 2017-ben adtak tájékoztatást arról, hogy a kutatás-fejlesztés már olyan stádiumban van, melyben döntést lehetett hozni arról, hogy ennek a terméknek van jövője. Megjegyezte: az ügyvezető igazgató, Gódi Attila víziójának megvalósításában olyan külsős szakemberek is részt vettek, mint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektromos Eszközök Tanszékének mérnökei. Tóth Szabolcs hangsúlyozta, hogy az új gyáregység átadása után sem dőlnek hátra, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. folyamatosan naprakész a lehetséges továbbfejlesztések terén. Ennek megfelelően szakértők bevonásával vizsgálják annak lehetőségét, hogy egységnyi területről hogyan nyerhető ki még nagyobb teljesítmény, illetve szintén jó hír (az épített környezethez való még tökéletesebb alkalmazkodás szempontjából különösen lényeges), hogy a napelemes tetőcserepek egyre szélesedő színválaszték mellett kerülnek be a gyártó kínálatába.

Népszerűek a témában

Ezek most a világ legelképesztőbb téglaépületei

38 százalékkal jár jobban, aki téglaházat vesz vagy épít - Új falazási technológia hódít az építtetők körében

Virtuális túrán újra átélhetjük a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás élményeit

Ez is érdekelhet

Télikert télen és nyáron is

Reolink Panoráma kamera 4G LTE és napelemes kapcsolattal

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

5 újítás a könnyen tisztántartható zuhanyzóért

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Hogyan lehetünk függetlenek az energiahálózattól? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár ez?

Szabadmezős, talajra telepített napelemes rendszerek: nem ördögtől való megoldások

Tények és tévhitek a napelemes rendszerekről

10 + 1 tipp otthonunk sikeres energetikai korszerűsítéséért

Milyen napelemes rendszertípust válasszunk?

Napelemes rendszer az elszabaduló energiaárak ellen?

Rövid- és hosszútávú megoldások az elszálló rezsiköltségek ellen

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Tetőfedés A-tól Z-ig, a tervezéstől a kivitelezésig. Kérdezzünk a szakértőtől!

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Épül a tető? Csak rendszerben!

Friss levegőt energiamegtakarítással? – Tények és tippek a hővisszanyerős szellőztetésről

Pala helyére pala? Tetőfelújítás szép és könnyű anyaggal

A tető, amit nem visz el a szél