Hirdetés

Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Síklemezes tetőfedés – a tradíciók és a modern technológia látványos találkozása

A tetők fedésének síklemezekkel történő kivitelezése évszázados hagyományokkal rendelkezik, számtalan jól ismert műemlék-, illetve lakóépület tetejéről köszön vissza ránk, de ami a legfontosabb, a síklemezes fedés ismét reneszánszát éli. A töretlen népszerűség többek között annak is köszönhető, hogy a modern, minimalista stílusú épületekkel tökéletesen harmonizáló, vizuálisan a legjobban teljesítő tetőfedésről beszélünk. A gyakran különleges megjelenéssel rendelkező épületeket látva talán sokan úgy vélik, hogy az ilyen jellegű tetők árban lekörözik az égetett kerámia vagy beton tetőfedő anyagokat, pedig ez nincs így. Ár-érték arányban ugyanazt a kellemes meglepetést tapasztaljuk, mint a designban. Érdemes tehát áttekintenünk, hogy milyen műszaki és esztétikai előnyökre tehet szert az az építkező, építtető, aki a korcolt lemezes tetőfedés mellett teszi le a voksát.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Kétségtelen, hogy a síklemezes tetőfedéssel készült tetők kiválóan teljesítenek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a tervezők és a családi házak tulajdonosainak elismerő szavai. Íme, két lakóház, melyek jól példázzák, miért érdemes a tetőfedésnek ezt a módját választani.

Az egyik ilyen ház Velencén épült és a Swedsteel SCL38Dn-as előkorcolt síklemezéből készült el a modern, minimalista tetőfedése. A kivitelező, Kovács Ottó, a 10 fokos tetőzethez készített ácsolatra a Swedsteel síklemezes tetőfedését ajánlotta. Ilyen alacsony hajlásszög esetén ugyanis a cserepeslemezes fedés már nem alkalmazható, a mintázata visszalejtene, így a csapadékvíz nem folyik el akadálytalanul az ereszcsatornákba, a beázási kockázat jelentősen növekszik.

„A korcolás, a síklemezes tetők a bádogosmesterség egyik csúcsa. Nagy szaktudást igénylő illesztési módszer, amely során a fémlemezeket úgy hajtogatják egymásra, hogy a vízzáróság és a stabil kötés is biztosítva legyen.” – mondta el a kivitelező.

A másik lakóház Kaposváron található, kivitelezéséről Varga Szabolcs tulajdonos és Nógrádi Tamás építészmérnök mesélt.

“A munkám miatt sokat járom az országot. Autózás közben figyelem a tájat, a városokat. És nem csak nézek, de látok is. Ezt a fajta tetőt pedig már régen kiszúrtam. Elhatároztam, hogy ha saját házam lesz, arra nem kell nekem se nád, se cserép, mert csak ilyen anyag és forma kerülhet a tetőre. Szóval amolyan „gombhoz a kabát” effektusról beszélhetünk. A megtalált részforma (a tetőnk) aztán kijelölte az egésznek a stílusát is” – mondja a tulajdonos.

Kivitelezői ajánlásra esett a választás a Swedsteel korcolt lemezes tetőfedő rendszerére.

Swedsteel síklemezes tetőfedés

“A lemez jellegéből fakadóan nagyszerű, egyenletes síkok alakíthatóak ki. És kiváló hatás érhető el a kiemelkedő, párhuzamosan futó korcokkal, melyek egyfajta hullámzást, ritmust adnak a látványnak. Ezek a korcok nem csak a gerincre függőlegesen haladhatnak, mert megoldható, hogy akár hatvan fokos szögben ereszkedjenek alá. A tervező számára tehát a lemezcsatlakozások geometriája sokféle variációs lehetőséget biztosít, ez a termék nem köti gúzsba a fantáziát. Nem is beszélve a színkombinációkról“ – teszi hozzá az építész.

A korcolt lemez anyaga, tartóssága

A legfontosabb az acél alapanyag, ami garancia a kiváló teherbírásra, a hosszú élettartamra és a környezettudatos szemléletre. Az anyag minőségét úgy ellenőrizhetjük, hogy megnézzük az alapanyag vastagságát (hány mm), a rajta lévő cinkbevonatot (hány g/mm) és a horganyzási technológiát (gyártáskor vagy utólagosan került rá a horganyréteg,) . A komoly minősítésekkel rendelkező tetőanyag gyártók termékein ezek az adatok hivatalos intézményi teszteléssel és igazolással is fel vannak tüntetve.

Az acél vastagsága és a horganyzás, valamint a cinkbevonat, akár csak a jobb minőségű autóknál, itt is kulcsfontosságú a hosszú élettartamot (több 100 év) és a tartósságot illetően. A cink egy rendkívüli vegyület, mondhatni „öngyógyító” tulajdonsággal rendelkezik: kisebb sérülés esetén képes a felületek javítására és további megóvására, ezért ennek vastagsága és az acélmagra történő felvitele – gyártás és színezés közben - nagyon fontos.

Swedsteel síklemezes tetőfedés

Ugyancsak lényeges, hogy az acél (svédacél) nagy szilárdságú rugalmasságának köszönhetően ezek a tetők a külső mechanikai hatásokra nem törnek, nem sérülnek, ami a jelenlegi szélsőséges időjárási viszonyok között az egyik legfontosabb szempont a tető anyagának kiválasztásakor.

Jó hír, hogy ez a kiváló anyag a hazai építkezők számára is könnyen hozzáférhető, hiszen a Swedsteel síklemezes tetők a hazai piac legjobb minőségű acél alapanyagaiból készülnek.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

A minőségi tető esztétikus is

Az, hogy a modern, minimalista stílusú épületek tetői harmonikusan illeszkednek az architektúrába, általában a síklemezes tetőfedésnek köszönhető. Legyen szó lakó- vagy középületről, a tetőhéjazat minden esetben nagyon letisztult síkfelület, melyet szabályos geometriájával (párhuzamosan 1-2 cm-es magassággal kiemelkedő lemezsávok) az úgynevezett korcolások tesznek elegánssá. Ezek a korcok az acél, fém alapanyag speciális összeillesztései, a fedési technológia által kialakított egyedi mintázatok.

Swedsteel síklemezes tetőfedés

A modern megjelenés és a különlegesen szép forma a tető alapanyagának köszönhető, hiszen ez minden esetben csak is fém lehet. Fontos szem előtt tartani, hogy a fémlemezes tetőfedés nem kizárólag a modern épületek sajátja lehet, ez az anyag alkalmazható és jól illik a klasszikus stílushoz is.

Azt gondolnánk, hogy az acél alapanyagból adódóan ezek a tetők fémes, ezüstös színűek. Csakhogy a svéd és neves alapanyaggyártók fejlett technológiájának hála, már 20-25 féle kedvelt színben is elérhetők, így a házunk stílusához, homlokzatához és környezetéhez tökéletesen passzoló színt választhatunk.

A tetőfedés kivitelezése korcolt lemezekkel

A Swedsteel kínálatában az alábbi kétféle tetőfedési változat érhető el:

Hagyományos technológia

A tetőfedő bádogos szakember a lemez vágását, illesztését a helyszínen készíti el. A helyszíni kialakítás miatt, ebben a módszerben rejlik a legnagyobb változatosság, hiszen összetett, többször áttört (tetőablakok, kémények, szellőzők, erkélyek) és akár íves tetőidomok tökéletes vízzáró fedésére is lehetőség adódik, miközben minőségi, látványos és gazdaságos alternatívát jelent sok más hagyományos építőanyaggal szemben.

Új technológia

A munkát egy alapos felmérés előzi meg, mely után a szakember beszerzi az adott épület méreteihez igazított, előre gyártott tetőlemez egységeket, majd azokat a helyszínen felhelyezi és - az előregyártásnak köszönhetően - csak egy-egy klikkeléssel összeilleszti. Ez a kivitelezési módszer rendkívül nagy vízbiztonságot, gyors és pontos munkát tesz lehetővé.

Az egyszerűbb sátortető és az ahhoz hasonló jellegű épületek esetén mindenképpen az utóbbi technológiát célszerű alkalmazni. A gazdaságosságból adódóan kedvezőbb árral kalkulálhatunk, mint a helyszínen készülő mesteri, kézi tetők esetén.

Figyelem! Bármelyik kivitelezési móddal készüljön a tetőnk, rendkívül fontos, hogy a munkát hozzáértő, tapasztalt, referenciákkal rendelkező tetőfedő, bádogos szakember végezze. Érdemes a gyártót megkérdezni, kit javasol a környéken.

A síklemezes Swedsteel tetők nem csupán új épületek, lakóházak tetőfedéséhez, hanem a felújításokhoz is tökéletesek és esztétikai értékük sem elhanyagolható. A tető kis tömege, alapanyaga és egyedi méretre történő gyártása lehetővé teszi, hogy bizonyos épületeknél, tetőknél a már meglévő tetőre is felhelyezhető és az ára is kedvező.

Mi az, ami még funkcióban és esztétikában is fontos része a tetőnek?

Ereszcsatorna, nélküle súlyos károk keletkezhetnek az épület szerkezetében, hiszen ez gondoskodik a tetőről lefolyó víztömeg elvezetéséről és megvédi a falakat a nedvesedéstől. A minőségi ereszcsatorna rendszernek évtizedeken keresztül ellen kell állnia a törmelékeknek, a korróziónak, a fagynak és az UV sugárzásnak is.

ÉRDEKLŐDÖM A TERMÉK IRÁNT

Ahogyan a tetőnél, a csatornánál is az alapanyag minősége garantálja a megbízhatóságot, a tűzihorganyzás védőréteget képez a felületen, ez biztosítja a korrózióállóságot, a speciális színbevonat pedig az UV védelmet és a színárnyalat tartósságáról gondoskodik. Továbbá pl. az ereszcsatorna alacsony hőtágulását is az acél minősége adja meg, a rendszer kidolgozottság pedig a vízzárósságot - az illesztések évek múltán is hibátlanok maradnak. A következő 50 évre nem kell a cserére és karbantartásra gondolnunk. A minőségi acél nem deformálódik és jól ellenáll a mechanikai sérüléseknek.

Swedsteel síklemezes tetőfedés

A prémium svédacél Swedsteel Caracol ereszcsatornák tökéletes védelmet biztosítanak az időjárás viszontagságaival szemben, amelyre a gyártó 50 év garanciát biztosít.

Az ereszcsatorna rendszer átmérőjét a tetőfelület méretéhez kell választani, kiépítésekor a tető hajlásszögét, a lefolyók helyeit, az ereszek lejtési szögét, a tartóvasak és toldó elemek számát, típusát is figyelembe kell venni.

Széles színválaszték támogatja az ízlésünk, stílusunk kialakítását, a tető színétől eltérő eresz szép kontúrt adhat a házunknak, míg a harmonizáló színek a tető kiemelésére alkalmasak.

Népszerűek a témában

7 érv a beton tetőcserép mellett

Zöld útra áll az építőipar?

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Ez is érdekelhet

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Így lehet energetikailag hatékony a tető

Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

SOLIDSoft zuhanytálca: mintha párnán járnánk

Magnifico! Mágnesen alapuló technológia a tolóajtók szolgálatában

Hörmann garázskapu és bejárati ajtó konfigurátor

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

Ahogyan még soha nem gondolt a zuhanyajtókra

A külső textilárnyékolók Fixscreen-rendszerével új dimenzió kezdődött az árnyékolásban

Komfortosan a télikertben – válasszunk hozzá árnyékolót!

Könnyebb építkezés, jobb hőszigetelés: ez tudja az Ytong

Mutat és megtakarít: pala, kerámia, fém – homlokzaton és tetőn

Esztétika és környezettudatosság – arany középút a megújuló energiaforrások terén

Tetőfedés A-tól Z-ig, a tervezéstől a kivitelezésig. Kérdezzünk a szakértőtől!

Tetőfedési alapozó – álmaink tetője, elméletben

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Tippek tetőablak választáshoz – felújítóknak

Állami támogatás tetőfelújításra, napelemre

Új tető állami támogatással

Trendi, energiahatékony zöldtetők - Fejünk felett épülhet a zöld jövő

Gyorsabb kivitelezés, hosszabb távú megoldás – tetőszigetelés okosan

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

A csillagok nemcsak az égen ragyognak, hanem már a tetőkön is - Ismerd meg a BMI Bramac Star tetőcserepeket!

Elérkezett a családi házak ideje - Akár 7 millió forint az energetikai felújításokra!