Hirdetés

Konyhai páraelszívók teljesítménye és beépítése

A páraelszívó‑készülékek kiválasztásánál - amennyiben már megvan az alaptípus: fali, sziget, sarok - a következő feladat a megfelelő szívóteljesítmény kiválasztása. A páraelszívóknál ez köbméter/óra (m3/h) formájában van megadva, és alapból a maximális teljesítményt jelenti szabad kifújásnál. Azaz amikor semmi nem akadályozza a levegő átáramlását, és még a szűrők sem szennyezettek.

Teljesítmény

A készülék légszállítási teljesítményének igazodni kell az egy légtérnek tekintett helyiség méretéhez. Ha amerikai konyháról van szó, akkor a készülék légszállítását az egybe nyitott helyiségek légterének összértékével kell számolni.

Az ideális elszívási kapacitás az adott helyiség köbtartalmának 12‑szerese. Mondanak kevesebbet, de többet is, ez a középút, ebben megegyezhetünk. Ha csak keringetéses rendszer valósítható meg, akkor 1/3-os veszteségével ajánlatos számolni, tehát egy jóval nagyobb teljesítmény szükséges.

Általában célszerűbb jóval nagyobb teljesítményű darabot választani mint kellene. Az erősebb kisebb fokozaton is akkora teljesítményt ad, mint egy gyengébb készülék a legmagasabbra állítva. Ennek előnye, hogy az alacsony fokozaton lassabban, így jóval csendesebben jár az elszívó motor. Ez a készülék élettartamát is megnövelheti.

Konyhai páraelszívó 

Elszívó felület

 • Az átlag szabadonálló tűzhelyek 50 és 60 cm szélesek, az egyszerűbb páraelszívóból a 60 cm széleset célszerű választani, 50 cm széles páraelszívó viszonylag ritka.
 • A különféle kürtős típusoknál a nagy terelő ernyő segíti az elszívás hatékonyságát.
 • Egyes felső‑kategóriás elszívókon az elszívandó párát a peremeken létrehozott különleges légáramlat (Coanda effektus) vezeti az elszívó területre.
 • Az egyszerűbb készülékeknél esetleg egy kihajtható üveg ellenző, vagy a kihúzható teleszkópos szűrőrész szolgálja a jobb légterelést.
 • Tapasztalatom szerint, ha jó a légáramlás, az kisebb ernyőnél is befelé húzza a párát a főző felület szélétől is.

Az általánosan használt, akár több rétegű fémszűrők jól átengedik a légáramlást, közben hatékonyan felfogják a lebegő apró zsírcseppeket. Idővel a szennyeződéssel arányosan csökken az átáramló levegő mennyisége, a készülék teljesítménye is kevesebb lesz, tehát tisztítani kell. Ez vonatkozik a keringetéses típusokra is. 

A fém‑sziták a mosogató gépekben jól tisztíthatók.

Konyhai páraelszívó

A keringetéses típusoknál a levegő végül egy-két aktív szénnel töltött, kis kazettán halad keresztül. Mivel ezek nyelik el a kellemetlen főzési szagokat, 3-6 hónap, ritkán 1 év alatt telítődnek. Ezzel csak szagsemlegesítő hatásuk szűnik meg, a levegőáramlás szempontjából azonban nem okoznak az eredetinél jelentősebb áramlási akadályt.

Kivezetéses megoldás a szabadba

Lehetőleg válasszuk a szabadba való kivezetést, azonban minél hosszabb a cső, annál nagyobb teljesítményű készülékre van szükségünk. A hosszú cső fékezi az elszívó hatását, és felerősíti a motor zaját, a kanyarok fokozzák ezt. Törekedjünk a következőkre.

 • Kerüljük a csőben a kanyarokat, keressük a legegyenesebb kivezetés lehetőségét.
 • Az optimális teljesítmény érdekében az elszívó rostély távolsága a főzőlaptól kerámialap esetén 60 cm, gáz főzőlap felett pedig 70 cm legyen.
 • Használjunk 150 mm átmérőjű csöveket, illetve azonos volumenű légcsatornákat.
 • A visszaáramlás ellen tegyünk pillangószelepet a vezeték kivezetéséhez is.
 • Tisztítsuk rendszeresen a fémszűrőket, cseréljük a papírszűrőket.

Konyhai páraelszívó

Külső motor használata

Az általában eléggé zajos konyhai páraelszívók helyett a legjobb megoldás a külső motoros készülékek beépítése. Külső motorral, csak az eleve arra célra gyártott készülékek szerelhetők. Előnye, hogy a készülék nagyon halk üzemmódú, csak a levegő áramlását lehet hallani, magát a motorhangot nem. A motor nem közvetlenül a készülékben, hanem egy külön egységben van.

Két alaptípus létezik:

 • Köztes motor - a padlástérben, vagy más konyha melletti helyiségben helyezkedik el, valahol félúton a kivezető csőbe iktatva.
 • Külső motor - a ház külső falára szerelt egység, ami a kivezető cső legvégén van.

A motort kábel köti össze az elszívó ernyőn lévő vezérlő panellel. Formailag már szinte minden típus létezik falon kívüli motorral.

Konyhai páraelszívó 

Konyhai szagelszívó megoldások egy passzívházban

A passzív házak a konyhai páraelszívók esetében is új követelményeket támasztanak. A páraelszívóknak lehetőleg itt is kivezetést kell építeni a falon kívülre. A szagelszívót ne kössük a központi szellőztető rendszerbe, mert annak elzsírosodását okozhatja.

A megfelelő légtömörség megőrzésének érdekében a megoldás lehet az olyan kivezetés, ami az elszívó beindítása után nyit, majd a kikapcsolással automatikusan zár. Ha ez nem lehetséges, még járható a keringetéses megoldás.

Konyhai páraelszívó

Konyhai páraelszívók megfelelő légutánpótlása

A passzívházban a légtömörség miatt az elszívott levegő mennyiségét valahonnan és elegendően pótolni kell. A passzívházaknál nem várhatjuk, hogy majd a laza ablakréseken bejut az elegendő légutánpótlás.
Ha a konyhán ablak van akkor legegyszerűbb megoldás az elszívóhoz legközelebbi konyhaablak bukóra nyitása, így a szükséges levegő bejut a lakásba.
Ha viszont belső zárt ablaktalan konyhában szeretnénk megoldani a légutánpótlást, akkor erre a célra készült légbeeresztőket kell alkalmazni. Nagyobb teljesítményű páraelszívó esetén, akár több is kell a kiszolgálásra. A légbeeresztők egyszerűen a külső falba épített, a beltérbe nyíló, funkciókkal ellátott csövek. Léteznek már automata záródású, nyomásérzékelős, termosztátos légbeeresztők.

Konyhai páraelszívó

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Lépjen bele bátran! Itt az alacsony fürdőkád!

Sokak számára, akik egészségi állapotuk vagy életkoruk miatt nehezebben mozognak, a fürdőkádba lépés valóságos kihívásnak tűnhet. Az M-Acryl új Eco modell belépőmagassága rendkívül alacsony, így azok is bátran használhatják, akik tartanak a hagyományos magas és mély kádaktól.

Wallplex falburkoló konyhapanel – Látványos és praktikus megoldás

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen anyaggal burkoljuk a konyhai munkapult és a felső tárolók közötti, valamint a tűzhely mögötti falfelületet. Többféle megoldás létezik, de most egy új és népszerű megoldást mutatunk, a Wallplex falburkoló konyhapanelt, mely minden szempontból állja a versenyt más burkolatokkal.

Fürdőszoba & konyha: teljeskörű megoldások a Grohe-tól

Ha felmerül a kérdés, hogy „milyen csaptelepet válasszunk?”, az első megoldási javaslatok között biztosan ott lesz a Grohe. Ez nem csoda, hiszen a német gyártó termékei Magyarországon is régóta jól ismertek.

A tisztaság és a tisztánlátás végett: menő újdonságok a Kärchertől

Van, akinek kifejezetten hobbija a takarítás, és így gyakran él is ennek a szenvedélyének, az emberek döntő többsége azonban jobban szereti mással tölteni a szabadidejét. Amiben nincs különbség közöttük, hogy ha takarításra kerül a sor, azt milyen eszközökkel, mennyi macerával és mennyi idő alatt végzik el. Ezen tényezők között szoros összefüggés mutatható ki, melyeket hatékonyan hangolt finomra a takarítástechnika világpiaci vezetője, a Kärcher.

Tiszta udvar, rendes ház újratöltve: Kärcher megoldások kintre, bentre

Függőleges vagy vízszintes, sarok vagy lépcső, kint vagy bent, szőnyeg vagy padló, csempe vagy üveg – nehéz olyan felületet találni, amelyet nem lehet hatékonyan tisztítani a Kärcher háztartási gépeivel. A tisztítástechnika világpiaci éllovasa több, mint 80 év tapasztalatát gyúrta össze a felhasználói igényekkel, hogy az ennek eredményeként kifejlesztett eszközök használatával időt és energiát takaríthassunk meg a takarítással.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Teljeskörű lakásfelújítás lépésről lépésre

A jó adottságokkal rendelkező, Budapest belvárosában található, tetőtéri lakás meglehetősen rossz állapotban került a tervezők kezébe. Az átalakítás legfontosabb pillanatait örökítettük meg, a végeredmény pedig példaértékű.

Minden, amit a konyhai páraelszívókról tudni érdemes

A konyha a finomabbnál finomabb ételek készítésének helye. Az ételszagok és a nagy mennyiségű gőz azonban nemkívánatos velejárói ennek, így hát munka közben csúcsra járatjuk a páraelszívót. De vajon megfelelően és főleg biztonságosan működnek-e?