Hirdetés

Konyhai páraelszívók teljesítménye és beépítése

A páraelszívó‑készülékek kiválasztásánál - amennyiben már megvan az alaptípus: fali, sziget, sarok - a következő feladat a megfelelő szívóteljesítmény kiválasztása. A páraelszívóknál ez köbméter/óra (m3/h) formájában van megadva, és alapból a maximális teljesítményt jelenti szabad kifújásnál. Azaz amikor semmi nem akadályozza a levegő átáramlását, és még a szűrők sem szennyezettek.

Teljesítmény

A készülék légszállítási teljesítményének igazodni kell az egy légtérnek tekintett helyiség méretéhez. Ha amerikai konyháról van szó, akkor a készülék légszállítását az egybe nyitott helyiségek légterének összértékével kell számolni.

Az ideális elszívási kapacitás az adott helyiség köbtartalmának 12‑szerese. Mondanak kevesebbet, de többet is, ez a középút, ebben megegyezhetünk. Ha csak keringetéses rendszer valósítható meg, akkor 1/3-os veszteségével ajánlatos számolni, tehát egy jóval nagyobb teljesítmény szükséges.

Általában célszerűbb jóval nagyobb teljesítményű darabot választani mint kellene. Az erősebb kisebb fokozaton is akkora teljesítményt ad, mint egy gyengébb készülék a legmagasabbra állítva. Ennek előnye, hogy az alacsony fokozaton lassabban, így jóval csendesebben jár az elszívó motor. Ez a készülék élettartamát is megnövelheti.

Konyhai páraelszívó 

Elszívó felület

 • Az átlag szabadonálló tűzhelyek 50 és 60 cm szélesek, az egyszerűbb páraelszívóból a 60 cm széleset célszerű választani, 50 cm széles páraelszívó viszonylag ritka.
 • A különféle kürtős típusoknál a nagy terelő ernyő segíti az elszívás hatékonyságát.
 • Egyes felső‑kategóriás elszívókon az elszívandó párát a peremeken létrehozott különleges légáramlat (Coanda effektus) vezeti az elszívó területre.
 • Az egyszerűbb készülékeknél esetleg egy kihajtható üveg ellenző, vagy a kihúzható teleszkópos szűrőrész szolgálja a jobb légterelést.
 • Tapasztalatom szerint, ha jó a légáramlás, az kisebb ernyőnél is befelé húzza a párát a főző felület szélétől is.

Az általánosan használt, akár több rétegű fémszűrők jól átengedik a légáramlást, közben hatékonyan felfogják a lebegő apró zsírcseppeket. Idővel a szennyeződéssel arányosan csökken az átáramló levegő mennyisége, a készülék teljesítménye is kevesebb lesz, tehát tisztítani kell. Ez vonatkozik a keringetéses típusokra is. 

A fém‑sziták a mosogató gépekben jól tisztíthatók.

Konyhai páraelszívó

A keringetéses típusoknál a levegő végül egy-két aktív szénnel töltött, kis kazettán halad keresztül. Mivel ezek nyelik el a kellemetlen főzési szagokat, 3-6 hónap, ritkán 1 év alatt telítődnek. Ezzel csak szagsemlegesítő hatásuk szűnik meg, a levegőáramlás szempontjából azonban nem okoznak az eredetinél jelentősebb áramlási akadályt.

Kivezetéses megoldás a szabadba

Lehetőleg válasszuk a szabadba való kivezetést, azonban minél hosszabb a cső, annál nagyobb teljesítményű készülékre van szükségünk. A hosszú cső fékezi az elszívó hatását, és felerősíti a motor zaját, a kanyarok fokozzák ezt. Törekedjünk a következőkre.

 • Kerüljük a csőben a kanyarokat, keressük a legegyenesebb kivezetés lehetőségét.
 • Az optimális teljesítmény érdekében az elszívó rostély távolsága a főzőlaptól kerámialap esetén 60 cm, gáz főzőlap felett pedig 70 cm legyen.
 • Használjunk 150 mm átmérőjű csöveket, illetve azonos volumenű légcsatornákat.
 • A visszaáramlás ellen tegyünk pillangószelepet a vezeték kivezetéséhez is.
 • Tisztítsuk rendszeresen a fémszűrőket, cseréljük a papírszűrőket.

Konyhai páraelszívó

Külső motor használata

Az általában eléggé zajos konyhai páraelszívók helyett a legjobb megoldás a külső motoros készülékek beépítése. Külső motorral, csak az eleve arra célra gyártott készülékek szerelhetők. Előnye, hogy a készülék nagyon halk üzemmódú, csak a levegő áramlását lehet hallani, magát a motorhangot nem. A motor nem közvetlenül a készülékben, hanem egy külön egységben van.

Két alaptípus létezik:

 • Köztes motor - a padlástérben, vagy más konyha melletti helyiségben helyezkedik el, valahol félúton a kivezető csőbe iktatva.
 • Külső motor - a ház külső falára szerelt egység, ami a kivezető cső legvégén van.

A motort kábel köti össze az elszívó ernyőn lévő vezérlő panellel. Formailag már szinte minden típus létezik falon kívüli motorral.

Konyhai páraelszívó 

Konyhai szagelszívó megoldások egy passzívházban

A passzív házak a konyhai páraelszívók esetében is új követelményeket támasztanak. A páraelszívóknak lehetőleg itt is kivezetést kell építeni a falon kívülre. A szagelszívót ne kössük a központi szellőztető rendszerbe, mert annak elzsírosodását okozhatja.

A megfelelő légtömörség megőrzésének érdekében a megoldás lehet az olyan kivezetés, ami az elszívó beindítása után nyit, majd a kikapcsolással automatikusan zár. Ha ez nem lehetséges, még járható a keringetéses megoldás.

Konyhai páraelszívó

Konyhai páraelszívók megfelelő légutánpótlása

A passzívházban a légtömörség miatt az elszívott levegő mennyiségét valahonnan és elegendően pótolni kell. A passzívházaknál nem várhatjuk, hogy majd a laza ablakréseken bejut az elegendő légutánpótlás.
Ha a konyhán ablak van akkor legegyszerűbb megoldás az elszívóhoz legközelebbi konyhaablak bukóra nyitása, így a szükséges levegő bejut a lakásba.
Ha viszont belső zárt ablaktalan konyhában szeretnénk megoldani a légutánpótlást, akkor erre a célra készült légbeeresztőket kell alkalmazni. Nagyobb teljesítményű páraelszívó esetén, akár több is kell a kiszolgálásra. A légbeeresztők egyszerűen a külső falba épített, a beltérbe nyíló, funkciókkal ellátott csövek. Léteznek már automata záródású, nyomásérzékelős, termosztátos légbeeresztők.

Konyhai páraelszívó

A lakberendezői szakma összetettségében megtaláltam mindazt ami külön-külön is érdekel és foglalkoztat. Az esztétika, a harmónia keresése, a színek, a bútorok, a fa, a textilek, a fémek, az üveg csillogó felületének szépsége, a világítás hangulatteremtő ereje, és a különleges háztartási és konyhagépek technikai újdonságai, lenyűgöző működése. A kilencvenes évek végén irányult a figyelmem a lakberendezői szakma felé, és születtek meg első terveim. 2004‑ben a Lakberendezők Országos Szövetségébe felvételt nyertem, és annak tervező tagja vagyok ma is. Különösen kedvelem a XX. század elejének, a 20-40-es évek Art Deco dekoratív kultúráját és a Bauhaus praktikus emberléptékű formavilágát. Ezeket szívesen vegyítem a posztmodern és a korszerű kortárs design elemivel, élhető stílusos terek létrehozására. A skandináv praktikusság mellett, nem idegen tőlem a glamour és a Hollywood-Regency stílus, fényűzés érzetét keltő elemeinek alkalmazása sem. A képzőművész szemléletemet is felhasználom a lakberendezési tervezésben, a kompozíciók, színek és kontrasztok kialakításában.

Kapcsolódó cikkek

Teljeskörű lakásfelújítás lépésről lépésre

A jó adottságokkal rendelkező, Budapest belvárosában található, tetőtéri lakás meglehetősen rossz állapotban került a tervezők kezébe. Az átalakítás legfontosabb pillanatait örökítettük meg, a végeredmény pedig példaértékű.

Minden, amit a konyhai páraelszívókról tudni érdemes

A konyha a finomabbnál finomabb ételek készítésének helye. Az ételszagok és a nagy mennyiségű gőz azonban nemkívánatos velejárói ennek, így hát munka közben csúcsra járatjuk a páraelszívót. De vajon megfelelően és főleg biztonságosan működnek-e?

Konyhatervezés A-tól Z-ig

A lakás építése vagy felújítása során számos, fejtörést okozó kérdéssel találjuk szembe magunkat. A belső terek kialakításakor az egyik legkeményebb diót a konyha megtervezése jelenti, mely még a profik számára is alapos körültekintést igényel. Laikusként pedig – legyünk bármilyen alaposak – könnyen futunk olyan hibákba, melyeket aztán csak komoly idő és költség ráfordítással tudunk orvosolni.

Miért nagyon hasznos a jó lakberendezési terv?

A közösségi terekre fókuszálva nyújtunk segítséget abban, hogy mire érdemes figyelni a berendezési tárgyak elhelyezését illetően.

12 fontos dolog, melyekről felújítás előtt a villanyszerelővel beszélnünk kell

Egy általános összefoglalóban tekintsük át, hogy egy régi építésű családi ház villamos felújításánál mire figyeljünk, miről beszélgessünk el a kivitelezővel. Egy felújításnál ugyanis nem készülnek villamos tervek, így a helyszíni felmérés során tudjuk megadni igényeinket.

Hogyan használjuk az ultraviolát az otthonunkban?

Már mindenki tudja a hírt, hogy a design, a divat és képzőművészet idei meghatározó színe az ultraviola lett. A 2018-as szín egy kékalapú lila, mely “magasabb szintre helyezi az ember éberségét és alkotói potenciálját” – mondta róla a Pantone ügyvezetője, Leatrice Eiseman. De lássuk csak, hogyan illeszthető be ez az árnyalat otthonainkba?

Hogyan válasszunk vízlágyító berendezést?

Az ivóvíz élvezeti értéke és a mosáshoz használt víz hatékonysága részben a víz calcium-karbonát tartalmától, azaz keménységétől függ. Minél keményebb a víz, annál zamatosabbnak érezhetjük, ám mosáskor kevésbé hatékony.

A rönkház fűtése, fenntartási költségek

A rönkház anyaga alapvetően fa, ami felvet bizonyos tűzbiztonsági kérdéseket. És ha már a tűznél tartunk, érdemes áttekinteni a gazdaságos fűtési lehetőségeket és a fenntartás költségeit.

Tadelakt - Vakolat másként

Időről időre egy-egy újdonság, vagy újdonságnak vélt, de tulajdonképpen ősi technika kerül előtérbe és egy ideig folyamatosan foglalkoztatja a belsőépítészet világát. A tradicionális eljárások mindig felkeltik az érdeklődést, egyrészt misztikusságuk és rusztikus megjelenésük miatt, másrészt egyre fokozottabb igény van az egyszerű környezetbarát megoldások iránt. Ilyen belsőépítészeti eljárás például a tadelakt.