A páraelszívó‑készülékek kiválasztásánál - amennyiben már megvan az alaptípus: fali, sziget, sarok - a következő feladat a megfelelő szívóteljesítmény kiválasztása. A páraelszívóknál ez köbméter/óra (m3/h) formájában van megadva, és alapból a maximális teljesítményt jelenti szabad kifújásnál. Azaz amikor semmi nem akadályozza a levegő átáramlását, és még a szűrők sem szennyezettek.
Teljesítmény
A készülék légszállítási teljesítményének igazodni kell az egy légtérnek tekintett helyiség méretéhez. Ha amerikai konyháról van szó, akkor a készülék légszállítását az egybe nyitott helyiségek légterének összértékével kell számolni.
Az ideális elszívási kapacitás az adott helyiség köbtartalmának 12‑szerese. Mondanak kevesebbet, de többet is, ez a középút, ebben megegyezhetünk. Ha csak keringetéses rendszer valósítható meg, akkor 1/3-os veszteségével ajánlatos számolni, tehát egy jóval nagyobb teljesítmény szükséges.
Általában célszerűbb jóval nagyobb teljesítményű darabot választani mint kellene. Az erősebb kisebb fokozaton is akkora teljesítményt ad, mint egy gyengébb készülék a legmagasabbra állítva. Ennek előnye, hogy az alacsony fokozaton lassabban, így jóval csendesebben jár az elszívó motor. Ez a készülék élettartamát is megnövelheti.
Elszívó felület
- Az átlag szabadonálló tűzhelyek 50 és 60 cm szélesek, az egyszerűbb páraelszívóból a 60 cm széleset célszerű választani, 50 cm széles páraelszívó viszonylag ritka.
- A különféle kürtős típusoknál a nagy terelő ernyő segíti az elszívás hatékonyságát.
- Egyes felső‑kategóriás elszívókon az elszívandó párát a peremeken létrehozott különleges légáramlat (Coanda effektus) vezeti az elszívó területre.
- Az egyszerűbb készülékeknél esetleg egy kihajtható üveg ellenző, vagy a kihúzható teleszkópos szűrőrész szolgálja a jobb légterelést.
- Tapasztalatom szerint, ha jó a légáramlás, az kisebb ernyőnél is befelé húzza a párát a főző felület szélétől is.
Az általánosan használt, akár több rétegű fémszűrők jól átengedik a légáramlást, közben hatékonyan felfogják a lebegő apró zsírcseppeket. Idővel a szennyeződéssel arányosan csökken az átáramló levegő mennyisége, a készülék teljesítménye is kevesebb lesz, tehát tisztítani kell. Ez vonatkozik a keringetéses típusokra is.
A fém‑sziták a mosogató gépekben jól tisztíthatók.
A keringetéses típusoknál a levegő végül egy-két aktív szénnel töltött, kis kazettán halad keresztül. Mivel ezek nyelik el a kellemetlen főzési szagokat, 3-6 hónap, ritkán 1 év alatt telítődnek. Ezzel csak szagsemlegesítő hatásuk szűnik meg, a levegőáramlás szempontjából azonban nem okoznak az eredetinél jelentősebb áramlási akadályt.