Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?

Konyhai páraelszívók teljesítménye és beépítése

A páraelszívó‑készülékek kiválasztásánál - amennyiben már megvan az alaptípus: fali, sziget, sarok - a következő feladat a megfelelő szívóteljesítmény kiválasztása. A páraelszívóknál ez köbméter/óra (m3/h) formájában van megadva, és alapból a maximális teljesítményt jelenti szabad kifújásnál. Azaz amikor semmi nem akadályozza a levegő átáramlását, és még a szűrők sem szennyezettek.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Teljesítmény

A készülék légszállítási teljesítményének igazodni kell az egy légtérnek tekintett helyiség méretéhez. Ha amerikai konyháról van szó, akkor a készülék légszállítását az egybe nyitott helyiségek légterének összértékével kell számolni.

Az ideális elszívási kapacitás az adott helyiség köbtartalmának 12‑szerese. Mondanak kevesebbet, de többet is, ez a középút, ebben megegyezhetünk. Ha csak keringetéses rendszer valósítható meg, akkor 1/3-os veszteségével ajánlatos számolni, tehát egy jóval nagyobb teljesítmény szükséges.

Általában célszerűbb jóval nagyobb teljesítményű darabot választani mint kellene. Az erősebb kisebb fokozaton is akkora teljesítményt ad, mint egy gyengébb készülék a legmagasabbra állítva. Ennek előnye, hogy az alacsony fokozaton lassabban, így jóval csendesebben jár az elszívó motor. Ez a készülék élettartamát is megnövelheti.

Konyhai páraelszívó 

Elszívó felület

 • Az átlag szabadonálló tűzhelyek 50 és 60 cm szélesek, az egyszerűbb páraelszívóból a 60 cm széleset célszerű választani, 50 cm széles páraelszívó viszonylag ritka.
 • A különféle kürtős típusoknál a nagy terelő ernyő segíti az elszívás hatékonyságát.
 • Egyes felső‑kategóriás elszívókon az elszívandó párát a peremeken létrehozott különleges légáramlat (Coanda effektus) vezeti az elszívó területre.
 • Az egyszerűbb készülékeknél esetleg egy kihajtható üveg ellenző, vagy a kihúzható teleszkópos szűrőrész szolgálja a jobb légterelést.
 • Tapasztalatom szerint, ha jó a légáramlás, az kisebb ernyőnél is befelé húzza a párát a főző felület szélétől is.

Az általánosan használt, akár több rétegű fémszűrők jól átengedik a légáramlást, közben hatékonyan felfogják a lebegő apró zsírcseppeket. Idővel a szennyeződéssel arányosan csökken az átáramló levegő mennyisége, a készülék teljesítménye is kevesebb lesz, tehát tisztítani kell. Ez vonatkozik a keringetéses típusokra is. 

A fém‑sziták a mosogató gépekben jól tisztíthatók.

Konyhai páraelszívó

A keringetéses típusoknál a levegő végül egy-két aktív szénnel töltött, kis kazettán halad keresztül. Mivel ezek nyelik el a kellemetlen főzési szagokat, 3-6 hónap, ritkán 1 év alatt telítődnek. Ezzel csak szagsemlegesítő hatásuk szűnik meg, a levegőáramlás szempontjából azonban nem okoznak az eredetinél jelentősebb áramlási akadályt.

Kivezetéses megoldás a szabadba

Lehetőleg válasszuk a szabadba való kivezetést, azonban minél hosszabb a cső, annál nagyobb teljesítményű készülékre van szükségünk. A hosszú cső fékezi az elszívó hatását, és felerősíti a motor zaját, a kanyarok fokozzák ezt. Törekedjünk a következőkre.

 • Kerüljük a csőben a kanyarokat, keressük a legegyenesebb kivezetés lehetőségét.
 • Az optimális teljesítmény érdekében az elszívó rostély távolsága a főzőlaptól kerámialap esetén 60 cm, gáz főzőlap felett pedig 70 cm legyen.
 • Használjunk 150 mm átmérőjű csöveket, illetve azonos volumenű légcsatornákat.
 • A visszaáramlás ellen tegyünk pillangószelepet a vezeték kivezetéséhez is.
 • Tisztítsuk rendszeresen a fémszűrőket, cseréljük a papírszűrőket.

Konyhai páraelszívó

Külső motor használata

Az általában eléggé zajos konyhai páraelszívók helyett a legjobb megoldás a külső motoros készülékek beépítése. Külső motorral, csak az eleve arra célra gyártott készülékek szerelhetők. Előnye, hogy a készülék nagyon halk üzemmódú, csak a levegő áramlását lehet hallani, magát a motorhangot nem. A motor nem közvetlenül a készülékben, hanem egy külön egységben van.

Két alaptípus létezik:

 • Köztes motor - a padlástérben, vagy más konyha melletti helyiségben helyezkedik el, valahol félúton a kivezető csőbe iktatva.
 • Külső motor - a ház külső falára szerelt egység, ami a kivezető cső legvégén van.

A motort kábel köti össze az elszívó ernyőn lévő vezérlő panellel. Formailag már szinte minden típus létezik falon kívüli motorral.

Konyhai páraelszívó 

Konyhai szagelszívó megoldások egy passzívházban

A passzív házak a konyhai páraelszívók esetében is új követelményeket támasztanak. A páraelszívóknak lehetőleg itt is kivezetést kell építeni a falon kívülre. A szagelszívót ne kössük a központi szellőztető rendszerbe, mert annak elzsírosodását okozhatja.

A megfelelő légtömörség megőrzésének érdekében a megoldás lehet az olyan kivezetés, ami az elszívó beindítása után nyit, majd a kikapcsolással automatikusan zár. Ha ez nem lehetséges, még járható a keringetéses megoldás.

Konyhai páraelszívó

Konyhai páraelszívók megfelelő légutánpótlása

A passzívházban a légtömörség miatt az elszívott levegő mennyiségét valahonnan és elegendően pótolni kell. A passzívházaknál nem várhatjuk, hogy majd a laza ablakréseken bejut az elegendő légutánpótlás.
Ha a konyhán ablak van akkor legegyszerűbb megoldás az elszívóhoz legközelebbi konyhaablak bukóra nyitása, így a szükséges levegő bejut a lakásba.
Ha viszont belső zárt ablaktalan konyhában szeretnénk megoldani a légutánpótlást, akkor erre a célra készült légbeeresztőket kell alkalmazni. Nagyobb teljesítményű páraelszívó esetén, akár több is kell a kiszolgálásra. A légbeeresztők egyszerűen a külső falba épített, a beltérbe nyíló, funkciókkal ellátott csövek. Léteznek már automata záródású, nyomásérzékelős, termosztátos légbeeresztők.

Konyhai páraelszívó

Népszerűek a témában

Tervezzünk velük előre! Villanykapcsolók, konnektorok

Kompakt okosotthon rendszer: a nagyobb kényelem könnyed megoldása

Több fényt az éjszakába! - Hogyan könnyítik meg mindennapjainkat a modern, világító kapcsolók?

Ez is érdekelhet

Tervezd meg tetődet egyszerűen, 6 lépésben!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Ezeket érdemes mérlegelni, ha napelem telepítésén gondolkozunk

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Kád is, zuhany is - melyik az idális fürdőkád számomra

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Miért válasszunk beépíthető háztartási gépeket? 7+1 figyelemre méltó készülék

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

Tervezzünk velük előre! Villanykapcsolók, konnektorok

2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Modern és ergonómikus konyhabútorok – a tervezés során felmerülő kérdések egy tervező szemével

Belvárosi kislakás átalakítása – Merész ötletek keltek életre

Konyha a szabadban – ahogy te szeretnéd

Kőkemény anyag a konyhánkban: mosogatók gránitból

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Stílusos színek a megújult Ceresit CE 40 fugázók között

Wallplex falburkoló konyhapanel – Látványos és praktikus megoldás

Fürdőszoba & konyha: teljeskörű megoldások a Grohe-tól

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása

Konyhatervezés előtt állsz? Ezt a cikket feltétlen olvasd el!

Checklist - Mire gondoljunk a konyha tervezéskor, felújításkor?