Az ételkészítés egyik legrégebbi és a mai napig legkedveltebb formája a sütés. Nagy utat jártunk be a szabadtűzös, kemencés megoldásoktól a modern, beépíthető készülékekig, bár kétségtelen, hogy előbbiek is népszerűek, ám a mindennapi használatból – érthető módon – kikoptak. Az, hogy a forró gőz ereje miképpen állítható a sütés szolgálatába, egy ideje már sokakat foglalkoztat, a megoldásra azonban nem is olyan régen találtak rá a termékfejlesztők. A Whirlpoolnál pedig szinte az elsők között öltött testet az innováció. Elérkezett a gőzsütők kora!
Beépítve, egyszerűen
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Whirlpool beépíthető készülékei között a sütők igazi “nagyágyúk”, úgynevezett Forced Air System technológiával rendelkeznek. Mit jelent ez? A Forced Air System kettős gyűrűs fűtőelemet használ a ventilátor körül, ennek köszönhető, hogy a sütőtér hőmérséklete jól eloszlik, homogén és a sütés a megszokottnál alacsonyabb hőmérsékleten – 160°C-on – történik. Azaz kevesebb idő alatt, kisebb energiafogyasztással is tökéletes eredményt kapunk.
75 literes belső tér áll a rendelkezésünkre, hogy kedvenc ételeinket elkészítsük – akár egyszerre többet is egy időben. Öt különböző szinten helyezhetjük el a rácsokat, így különféle ételek sülhetnek együtt anélkül, hogy az ízek keverednének. Sőt, a különféle ételek elkészítéséhez a sütőtér minden része használható. Elfelejthetjük a régi receptkönyvek előírásait, miszerint “tegyük a tepsit az alsó rácsra”.
Túlléphetünk azon berögzött szokásunkon is, hogy a sütőt elő kell melegítenünk. Ha hőlégkeveréses Whirlpool sütőnk van, akkor erre többé nem lesz szükségünk. Süteményt, húst, felfújtat is tökéletesre készíthetünk úgy, hogy a hideg sütőtérbe helyezzük az edényt. Ezzel pedig akár 20% energiát spórolhatunk.
Kapcsoljunk gőzerőre!
A gőzsütőket számos előnyük mellett leginkább az elkészült ételek minőségével kapcsolatban illeti elismerés. A gőzzel sült ételek íze verhetetlen, tápértékük pedig köztudottan magasabb lesz, minden más ételkészítési móddal szemben. A kíméletes gőz sütés következtében az aromák jobban megmaradnak és az ételek vitamintartalma sem vész el teljesen.
A Whirlpool beépíthető sütői – típustól függően - háromféle gőz funkcióval rendelkeznek.
Gentle steam gőzsütők
- A gőzképzés egy külön fűtőszál segítségével a sütőtéren kívül történik
- A gőz a sütőtér alján található mélyedésben lévő víz elpárologtatásával alakul ki
- A gőz mennyisége (alacsony, közepes, magas) szabályozható a sütési mód beállításával
SHS gőzsütők (SteamSeans)
- Külső gőzgenerátor segíti a gőzképzést
- A gőzképzés a sütőtéren kívül történik
- A gőz a hátsó falon elhelyezett egységen keresztül jut a sütőtérbe
- SHS: A hőlégbefúvásos sütéshez ad hozzá gőzt, melynek mennyisége (alacsony, közepes, magas) szabályozható
Pure Steam gőzsütők (StemSeans+)
- Külső gőzgenerátor segíti a gőzképzést
- A gőzképzés a sütőtéren kívül történik
- A gőz a hátsó falon elhelyezett egységen keresztül jut a sütőtérbe
- A hőlégbefúvásos sütéshez ad hozzá gőzt, melynek mennyisége (alacsony, közepes, magas) szabályozható
- Lehetséges a csak gőzzel történő ételkészítés, párolás 30-100°C-on. Innen a PureSteam elnevezés.
ÉRDEKLŐDÖM A WHIRLPOOL GŐZSÜTŐK IRÁNT
Több, mint sütő – intelligens megoldások
Még a legrutinosabb otthoni szakáccsal is előfordul, hogy zavarba jön egy ínycsiklandónak ígérkező újdonság elkészítésénél. Ilyenkor jól jön a Whirlpool 6. Érzék technológiája, mely több problémára is megoldást kínál. A beépített sütőkhöz készült, ételkategóriákra meghatározott sütési algoritmusok lesznek ilyenkor a segítségünkre. Bátran rábízhatjuk magunkat!
A forgatógombbal három egyszerű lépésben állíthatjuk be a sütőt. Kiválasztjuk a megfelelő sütési funkciót (csőben sütés, szárnyas, hal, nagy hús, pizza, piskóta tészta) és elindítjuk a műveletet.16 előre beprogramozott lehetőség közül választhatunk.
Ez is érdekelhet
Sütési asszisztensünk mindig rendelkezésünkre áll. A kijelzőn megjelenő, magyar nyelvű utasításokkal egyszerűen vezérelhetjük a készüléket. Megadjuk a sütés módját, kiválasztjuk az ételkategóriát és az étel mennyiségét. A további beállításokról (fűtőelemek, hőmérsékletek, idő) a 6. Érzék technológia gondoskodik. A sütési asszisztens még azt is megmutatja, hogy melyik szinten helyezzük el az edényt, mikor fordítsuk meg az ételt, mikor szükséges locsolni, ellenőrizni. Nincs más dolgunk, csak kitalálni a különféle fogásokat. Ezután sütőnk teszi a dolgát.
Sőt! Ha bizonytalanok vagyunk a receptet illetően, ehhez is kapunk segítséget, a készülékekhez ugyanis közel 100 darabos, az adott készülékre írt recepttár tartozik. Ezek a sütő kijelzőjén, illetve a 6. Sense Live applikáción keresztül érhetők el.
ÉRDEKLŐDÖM A WHIRLPOOL GŐZSÜTŐK IRÁNT
Hogyan történik ez a gyakorlatban? Kiválasztjuk a receptet, majd a kijelző vagy az app segítségével elkészítjük az ételt. A sütőbe helyezzük és egy érintéssel elindítjuk az étel elkészítéséhez megalkotott sütési metódust. A 6. Érzék szenzortechnológia és a sütési asszisztens folyamatosan felügyeli a folyamatot.
Tisztítás, karbantartás – Smart Clean
Ne gondoljunk bonyolult és hosszadalmas tisztítási procedúrára, sem pedig vegyszerek sokaságára. 30 perc alatt tökéletesen tiszta lesz a sütőnk.
A katalitikus öntisztításhoz szükséges panelek a sütő két oldalán találhatók. Ezek összegyűjtik a szennyeződéseket.
A pirolitkus öntisztítással gyakorlatilag hamuvá égetjük a szennyeződéseket, amit aztán egy nedves tisztítókendővel kitörölhetünk. Nincs más dolgunk, mint a rácsok, tepsik, sínek eltávolítása és az ajtó üveg belső tisztítása. Az ajtó reteszelése után a sütő kb. 475°C-ra fűt és a szennyeződés mértékétől függő ideig elvégzi az öntisztítást. Egy közepesen szennyezett sütőtér tisztításához elég másfél óra, de erősebb szennyeződés esetén ez több is lehet, általában 1-3 óra közötti időtartammal számoljunk.
Apró, de fontos kényelmi funkciók
A csendes ajtózáródás valóságos áldás. Akivel fordult már elő, hogy a véletlenül elengedett sütőajtó csattanása felverte a lakás nyugalmát, hálás lesz ezért a kis pluszért.
A könnyen csúsztatható sütőtálcák előnyeit sem kell hosszan ecsetelni azoknak, akik ejtettek már el étellel teli tepsit, mielőtt bekerült volna a sütőbe vagy forró állapotban, percekkel a tálalás előtt. Bosszankodás helyett “öröm-sütés” vár ránk és ehhez sokat hozzátesznek az ilyen gondos fejlesztések, mint a stabil sütőrács vagy a megfelelően mély sütőtálca.