Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Konyhatervezés előtt állsz? Ezt a cikket feltétlen olvasd el!

A konyha szinte minden otthonban az egyik sarkalatos pontot képezi. A helyes konyhatechnológiai sorrenden túl számos kritériumnak kell megfelelnie, hogy funkcionális és stílusos maradjon, ráadásul ma már igen gyakori, hogy ez a helyiség központi szerepet tölt be a családok életében. Konyhatervezéskor két lehetőség közül választhatunk; elemes vagy épített konyhabútort szeretnénk. Nézzük meg részletesebben ezek előnyeit és hátrányait.

Konyha
Elemes és épített konyha
Forrás: Pinterest

Elemes konyha – előnyök, hátrányok

Erre az egyik legismertebb példa az IKEA elemes konyhabútora, melyet akár magunk is megtervezhetünk a svéd cég oldalán található tervezőprogrammal.

Elemes konyha
Elemes konyha
Forrás: Pinterest

Miért lehet jó választás?

 • Ma már az elemes konyhabútorok esetében is számos anyag közül választhatunk, a frontok készülhetnek bútorlapból, MDF anyagból (fóliázott, festett, furnérozott vagy akril bevonatos) vagy akár tömörfából. Emellett általában többféle stílus is megjelenik az egyes konyhastúdiók kínálatában, bár ezt nagyban befolyásolja, hogy éppen melyik cégnél nézelődünk.
 • Lehetőségünk van a konyhaszakértők bevonásával tervezni, akik elképzeléseink alapján állítják össze számunkra a tervet. Ezt általában egy látványtervező programban készítik el, így még a gyártás előtt 3D-s terven láthatjuk konyhánkat.
 • Egy jó minőségű, elemes konyhabútor is magas költségekkel jár, de az épített verzióhoz képest még mindig jóval kedvezőbb áron juthatunk hozzá. A végösszeget számos tényező befolyásolja, a konyha mérete, az anyagválasztás, a különleges vasalatok. A mai – folyamatosan emelkedő – árakat tekintve, az asztalossal készített konyha esetében nagyjából kétszer olyan magas árral kell számolni.
 • Ha egy darab megsérült, cserére szorul, a korábban vásárolt helyről könnyedén be tudunk szerezni újat.

Milyen hátrányokkal kell számoljunk?

 • Ugyan számos anyag és stílus közül választhatunk, egy lapszabászat kínálatával nemigen tudják felvenni a versenyt.
 • A tervezést lebonyolító szakemberek ugyan saját igényeink szerint állítják össze konyhánkat, lehetséges, hogy nem fogják tudni minden kérésünket megvalósítani, az elemes rendszer kötöttségei miatt. Csak bizonyos méretű elemeket tudnak összeállítani, egyedi igényekre kevésbé van lehetőség.
 • Éppen ezért egy elemes konyhabútor, bár ma már nagyon szép és igényes darabokat lehet kapni, valószínűleg sosem lesz minőségben és esztétikumban olyan, mint egy egyedi gyártású konyha. Kevesebb és gyakran alacsonyabb minőségű anyagokból választhatunk, valamint fantáziánkat is korlátok közé kell szorítanunk.
 • Mivel a konyhabútor adott méretű elemekből épül fel, a pár centis hézagokat nem tudjuk a bútor méretén korrigálni. Esztétikailag kevésbé lesz egységes, a kimaradt lyukakat, ahol megoldható, érdemes lehet gipszkartonnal elfedni a szebb látvány érdekében.

Tipp: Ha a költségkeretünk miatt csak elemes konyhában gondolkodhatunk, de sehogy sem jön ki az elemekből a kívánt elosztás, még mindig alkalmazhatunk egy kis asztalos munkát a konyhaterv kiegészítéseként. Ha pl. egy 80cm-es nyitott, polcos elemre lenne szükségünk, de a cég csak 60 cm-est tudna biztosítani, nem verjük magunkat nagy költségekbe, ha ezt a részt megcsináltatjuk egy külsős szakemberrel.

Épített konyha – előnyök, hátrányok

Épített konyha
Épített konyha
Forrás: Pinterest

Miért lehet jó választás?

 • Egy ügyes asztalos segítségével speciális megoldásokat, méreteket tudunk alkalmazni. Ha a kiválasztott anyag alkalmas rá, fogantyúk helyett egyedi marásokat is készíttethetünk a frontokba.
 • Lehetővé válik a teljesen személyre szabott konyhakialakítás, belső felosztások készítése.
 • A lapszabászatokban jóval több konyhafront típus áll rendelkezésünkre, itt nagyobb valószínűséggel találjuk meg a megálmodott színeket, anyagokat.
 • Az asztalosoknak minden tervet miliméterben kell megadni, ebből is láthatjuk, hogy az általuk elkészített tervek valóban mérnöki pontosak lesznek. Minden centimétert kihasználhatunk, a sarokelemek esetében is számos praktikus megoldás közül válogathatunk.

Milyen hátrányokkal kell számoljunk?

 • Az egyedi készítésű konyhák esetében az asztalos jobb esetben kijön a helyszínre, és pontosan leveszi a méreteket, ám még ekkor is nekünk kell kitalálni a konyhánk felosztását. Ez elsőre lehet nem tűnik nehéz feladatnak, azonban még egy tapasztalt szakembernél is előfordul, hogy akár hetekig készít egy konyhatervet. Figyelni kell az elektromos és vizes kiállásokra, a bútor egyénre szabott magasságára, mélységére, ergonómiai sorrendre, anyaghasználatra, és még sorolhatnánk. Laikusként rengeteg utánajárást és tervezést igényel, amire nem biztos, hogy kapacitásunk van egy felújítás vagy építkezés közepette. (Kérhetjük lakberendező segítségét is, aki igényeink szerint készíti el az egyedi bútortervet, de ekkor számolnunk kell a plusz tervezési díjjal. Ebbe viszont már beletartozik a 3D-s látványterv elkészítése is.)
 • A minőségnek ára van, ez pedig megjelenik a kiválasztott anyagok, és az asztalos munkadíjában. És akkor még nem is számoltunk az elektronikai cikkekkel, csaptelepekkel, mosogatótálcával, vagy egy különlegesebb konyhapulttal. Ezen felül a minőségi vasalatok és bútorfogantyúk is igencsak megdobják az árakat. Hosszú távon gondolkodva azonban egy időtálló design és minőség meghálálja a ráfordított költségeket.
 • A szakemberek hónapokkal előre be vannak táblázva, mindenképp időben kell őket felkeresni, különben nem lesz, aki elkészítse nekünk a konyhánkat, márpedig enélkül aligha költözhető otthonunk. Sajnos még ekkor is előfordulhat, hogy hiába kerestük meg időben az asztalost, az utolsó pillanatban eláll a munkától.

Összegzés

Bármelyiket is válasszuk, azt javaslom, minden konyhával járó költséget tervezzünk meg előre, akár vezessük fel egy táblázatba, hogy egyben lássuk a várható kiadásokat. Rövid távú lakhatás, vagy kiadás esetén valószínűleg az elemes konyha a praktikusabb választás, hosszú távon pedig, ha van rá lehetőségünk, érdemes rászánni a magasabb költségeket is.

Népszerűek a témában

Mesteri formák, tartós és megbízható működés – Ilyen a tökéletes konyhai csaptelep

Sütés mesterfokon, gőzerővel – Beépíthető sütők intelligens funkciókkal

Indukciós főzőlapok – energiatakarékosság a konyhában

Ez is érdekelhet

Dulux EasyCare - Foltok a falon? Ugyan már!

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Eclisse 40, az átgondolt és kifinomult tokrendszer

Okosan megtervezett termékekkel nagyobb tisztaság a fürdőszobában

Generon: a naprakész tető

Tízből kilencen korszerűsítenék otthonukat

Paradox – Bemutatkozik az új BlueEye applikáció

5 újítás a könnyen tisztántartható zuhanyzóért

Outdoor-otthonok modern árnyékoló és pergola megoldásai - kültéri életterek tervezése az Archishade szakértőivel

Kingfire Kanto az első Schiedel sarokkandalló előnyei

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hová szökik az áram? – Rangsoroltuk a 10 legnagyobb villamosenergia-fogyasztót a háztartásunkban

Friss hír a jakuzzivilágból: tovább bővült a VitalSpa „vevőkényeztető” garanciája

„Lakberendezővé válni egy hosszabb útkeresés eredménye” – Beszélgetés az Év lakberendezője 2022 pályázat győztesével, Szőke Mónikával

„Számomra a tervezés nem munka, hanem lehetőség egy olyan világ létrehozására, amiben örömét leli a megrendelő” – Árvai-Komódi Klaudia lakberendezővel, az „Év fürdőszobai moodboardja 2023” pályázat harmadik helyezettjével beszélgettünk

„Sok mindent szükséges átgondolni a tervezés során” – beszélgetés Szilágyi Dórával, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat közönségdíjas lakberendezőjével

„Olyan típusú ember vagyok, aki bármit képes megszervezni” – interjú Zselló Katica lakberendező, enteriőrtervezővel, az Év fürdőszobai moodboardja 2023 pályázat díjazottjával

Hogyan ültetheted be a japandi stílust az otthonodba? Útmutató a minimalista esztétikához

Térformálás design elemekkel

Az elegáns fekete – Szaniterek, csaptelepek és fürdőszobai kiegészítők feketében

Újraszervezett terek és különleges részletek - 55 négyzetméteres lakás felújítása

Checklist - Mire gondoljunk a konyha tervezéskor, felújításkor?

Luxus-e a lakberendezés?