Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Konyhatervezés előtt állsz? Ezt a cikket feltétlen olvasd el!

A konyha szinte minden otthonban az egyik sarkalatos pontot képezi. A helyes konyhatechnológiai sorrenden túl számos kritériumnak kell megfelelnie, hogy funkcionális és stílusos maradjon, ráadásul ma már igen gyakori, hogy ez a helyiség központi szerepet tölt be a családok életében. Konyhatervezéskor két lehetőség közül választhatunk; elemes vagy épített konyhabútort szeretnénk. Nézzük meg részletesebben ezek előnyeit és hátrányait.

Konyha
Elemes és épített konyha
Forrás: Pinterest

Elemes konyha – előnyök, hátrányok

Erre az egyik legismertebb példa az IKEA elemes konyhabútora, melyet akár magunk is megtervezhetünk a svéd cég oldalán található tervezőprogrammal.

Elemes konyha
Elemes konyha
Forrás: Pinterest

Miért lehet jó választás?

 • Ma már az elemes konyhabútorok esetében is számos anyag közül választhatunk, a frontok készülhetnek bútorlapból, MDF anyagból (fóliázott, festett, furnérozott vagy akril bevonatos) vagy akár tömörfából. Emellett általában többféle stílus is megjelenik az egyes konyhastúdiók kínálatában, bár ezt nagyban befolyásolja, hogy éppen melyik cégnél nézelődünk.
 • Lehetőségünk van a konyhaszakértők bevonásával tervezni, akik elképzeléseink alapján állítják össze számunkra a tervet. Ezt általában egy látványtervező programban készítik el, így még a gyártás előtt 3D-s terven láthatjuk konyhánkat.
 • Egy jó minőségű, elemes konyhabútor is magas költségekkel jár, de az épített verzióhoz képest még mindig jóval kedvezőbb áron juthatunk hozzá. A végösszeget számos tényező befolyásolja, a konyha mérete, az anyagválasztás, a különleges vasalatok. A mai – folyamatosan emelkedő – árakat tekintve, az asztalossal készített konyha esetében nagyjából kétszer olyan magas árral kell számolni.
 • Ha egy darab megsérült, cserére szorul, a korábban vásárolt helyről könnyedén be tudunk szerezni újat.

Milyen hátrányokkal kell számoljunk?

 • Ugyan számos anyag és stílus közül választhatunk, egy lapszabászat kínálatával nemigen tudják felvenni a versenyt.
 • A tervezést lebonyolító szakemberek ugyan saját igényeink szerint állítják össze konyhánkat, lehetséges, hogy nem fogják tudni minden kérésünket megvalósítani, az elemes rendszer kötöttségei miatt. Csak bizonyos méretű elemeket tudnak összeállítani, egyedi igényekre kevésbé van lehetőség.
 • Éppen ezért egy elemes konyhabútor, bár ma már nagyon szép és igényes darabokat lehet kapni, valószínűleg sosem lesz minőségben és esztétikumban olyan, mint egy egyedi gyártású konyha. Kevesebb és gyakran alacsonyabb minőségű anyagokból választhatunk, valamint fantáziánkat is korlátok közé kell szorítanunk.
 • Mivel a konyhabútor adott méretű elemekből épül fel, a pár centis hézagokat nem tudjuk a bútor méretén korrigálni. Esztétikailag kevésbé lesz egységes, a kimaradt lyukakat, ahol megoldható, érdemes lehet gipszkartonnal elfedni a szebb látvány érdekében.

Tipp: Ha a költségkeretünk miatt csak elemes konyhában gondolkodhatunk, de sehogy sem jön ki az elemekből a kívánt elosztás, még mindig alkalmazhatunk egy kis asztalos munkát a konyhaterv kiegészítéseként. Ha pl. egy 80cm-es nyitott, polcos elemre lenne szükségünk, de a cég csak 60 cm-est tudna biztosítani, nem verjük magunkat nagy költségekbe, ha ezt a részt megcsináltatjuk egy külsős szakemberrel.

Épített konyha – előnyök, hátrányok

Épített konyha
Épített konyha
Forrás: Pinterest

Miért lehet jó választás?

 • Egy ügyes asztalos segítségével speciális megoldásokat, méreteket tudunk alkalmazni. Ha a kiválasztott anyag alkalmas rá, fogantyúk helyett egyedi marásokat is készíttethetünk a frontokba.
 • Lehetővé válik a teljesen személyre szabott konyhakialakítás, belső felosztások készítése.
 • A lapszabászatokban jóval több konyhafront típus áll rendelkezésünkre, itt nagyobb valószínűséggel találjuk meg a megálmodott színeket, anyagokat.
 • Az asztalosoknak minden tervet miliméterben kell megadni, ebből is láthatjuk, hogy az általuk elkészített tervek valóban mérnöki pontosak lesznek. Minden centimétert kihasználhatunk, a sarokelemek esetében is számos praktikus megoldás közül válogathatunk.

Milyen hátrányokkal kell számoljunk?

 • Az egyedi készítésű konyhák esetében az asztalos jobb esetben kijön a helyszínre, és pontosan leveszi a méreteket, ám még ekkor is nekünk kell kitalálni a konyhánk felosztását. Ez elsőre lehet nem tűnik nehéz feladatnak, azonban még egy tapasztalt szakembernél is előfordul, hogy akár hetekig készít egy konyhatervet. Figyelni kell az elektromos és vizes kiállásokra, a bútor egyénre szabott magasságára, mélységére, ergonómiai sorrendre, anyaghasználatra, és még sorolhatnánk. Laikusként rengeteg utánajárást és tervezést igényel, amire nem biztos, hogy kapacitásunk van egy felújítás vagy építkezés közepette. (Kérhetjük lakberendező segítségét is, aki igényeink szerint készíti el az egyedi bútortervet, de ekkor számolnunk kell a plusz tervezési díjjal. Ebbe viszont már beletartozik a 3D-s látványterv elkészítése is.)
 • A minőségnek ára van, ez pedig megjelenik a kiválasztott anyagok, és az asztalos munkadíjában. És akkor még nem is számoltunk az elektronikai cikkekkel, csaptelepekkel, mosogatótálcával, vagy egy különlegesebb konyhapulttal. Ezen felül a minőségi vasalatok és bútorfogantyúk is igencsak megdobják az árakat. Hosszú távon gondolkodva azonban egy időtálló design és minőség meghálálja a ráfordított költségeket.
 • A szakemberek hónapokkal előre be vannak táblázva, mindenképp időben kell őket felkeresni, különben nem lesz, aki elkészítse nekünk a konyhánkat, márpedig enélkül aligha költözhető otthonunk. Sajnos még ekkor is előfordulhat, hogy hiába kerestük meg időben az asztalost, az utolsó pillanatban eláll a munkától.

Összegzés

Bármelyiket is válasszuk, azt javaslom, minden konyhával járó költséget tervezzünk meg előre, akár vezessük fel egy táblázatba, hogy egyben lássuk a várható kiadásokat. Rövid távú lakhatás, vagy kiadás esetén valószínűleg az elemes konyha a praktikusabb választás, hosszú távon pedig, ha van rá lehetőségünk, érdemes rászánni a magasabb költségeket is.

Népszerűek a témában

A konyhai tárolás új formája

Sütés mesterfokon, gőzerővel – Beépíthető sütők intelligens funkciókkal

Minden, amit az az indukciós főzőlapokról tudni érdemes – Működés, használat, beszerelés

Ez is érdekelhet

EGLO connect okoslámpa: A fény, ahogy Te AKAROD!

Design elem és funkcionalitás a fürdődben az AREZZO design-tól

Újítsd fel garázsod műgyanta vékonybevonattal!

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Most érdemes igazán napelemben gondolkozni

Hörmann fa beltéri ajtók

Családi ház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Zuhanykabin tisztítás gyorsan és egyszerűen, az Easy Clean bevonat segítségével

Plusz egy helyiség tavasztól őszig - Kerti- és teraszárnyékoló rendszerek

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Minden, amit az az indukciós főzőlapokról tudni érdemes – Működés, használat, beszerelés

A konyhai tárolás új formája

Nappali, konyha, fürdőszoba – Vásárlási listával mutatjuk, mit szerezhetünk be jelentős kedvezménnyel a Homeinfo Heteken

Esztétikus és praktikus – használatban a bútorredőnyök

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

REHAU RAUVISIO noir: a szépség érintése

Prémium masculin penthouse lakás – Home of vision

A matt újradefiniálása a bútorfelületeken - REHAU nemes matt kollekció

Gyönyörű bútorfelületek fényes és matt kivitelben

Így alakul végül otthonná az épülő belső tér – lakberendezés a gyakorlatban

Kétszázezer forinttól a csillagos égig. Milyen felújítás fér bele kicsi, nagyobb és korlátlan büdzsébe?

Beltéri árnyékolás - a lakberendezés fontos eleme is