2021 színei: napsárga és nyugtató szürke. Inspiráló párosítás, melytől otthonunk is frissebbnek hat

Kevés dologra vágyunk jobban mostanában, mint pozitív szemléletre, vidámságra, valamint a biztonságra. Ez mutatta az utat 2021 Pantone színeihez, így esett a választás az Ultimate Grey és az Illuminating színekre.

Visszatekintve a mögöttünk álló esztendőre, rögtön megértjük, hogy miért erre a két markáns színre esett a választás. “Az erőteljes sárga (PANTONE 13-0647 Illuminating) és a szilárdságot szimbolizáló szürke (PANTONE 17-5104 Ultimate Grey) párosa a pozitivitás üzenetét hordozza, a lelkierőt támogatja. A két szín együtt praktikus, jól kiegészítik egymást, látványuk megnyugtató és optimista hatást kelt. Bátorság, rugalmasság és remény – ezek a szavak kapcsolódnak leginkább a színpárhoz” – mondja Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute ügyvezető igazgatója.

Sárga lakberendezési tárgyak
A kövek, a beton szilárdságát idéző szürke és a vidámságot, pozitív szemléletet sugalló sárga a 2021-es év meghatározó színei.
Fotó: Pressloft

A 2021-es év hangulatát jól kifejező színek az enteriőrökbe csempészve is kellemes légkört teremtenek. A telt, erőteljes, meleg sárga eleve sikeres szín, hiszen legyen bármilyen borús az idő odakint, a falak között mindig úgy tűnik, mintha a sütne a nap. A szürke pedig a maga hűvösségével, komolyságával tökéletes ellenpont ehhez, biztonságot, megbízhatóságot sugall. Ezzel a kő szürke tónussal egyszerűen nem foghatunk mellé. Nézzünk néhány példát, hogyan érdemes a két színt egymással kordinálni.

A vidám, inspiráló napsárga, valamint a beton vagy kövek szilárdságát szimbolizáló szürke együttese szinte észrevétlenül frissíti fel a belső tereket, de kültéren, a teraszon, kertben is nagyszerűen alkalmazható. Nem feltétlenül kell azonnali falfestésre vagy burkolat cserére gondolni, néhány apróság beszerzése, egy kisebb átrendezés is megteszi a hatását.

Elég lehet egy vibráló színű porcelán készlet vagy akár egy új falikép, poszter, vagy apró kiegészítő, ami máris megteremti 2021 reményteli hangulatát.

Sárga lakberendezési tárgyak
Vidám sárga csésze, klasszikus ébresztő óra és falikép Pantone Ultimate Grey és Illuminating színekben
Fotó: Bombay Duck, Rocket Jack, Annabel James

Ha emelnénk a tétet – miért is ne? – és néhány nagyobb bútoron is viszontlátnánk az év színeit, válasszunk egy kényelmes olvasófotelt. Ez a telt szín vonzza a tekintetet, így a helyiség fókuszpontját is kijelöljük. A szürke kisbútor, legyen az tároló vagy asztalka, megbízható társunk lehet hosszú évekre, hiszen ez a tónus szinte bárhova jól illeszkedik. Egy puha, bársonyos szőnyeg sárga rojtokkal egyszerre elegáns és játékos, akár a gyerekszobában is találhatunk neki helyet.

fotel, klasszikus komód
Kényelmes fotel, klasszikus komód és bársonyos tapintású szőnyeg – mindenütt visszaköszönnek az év színei
Fotó: KOKET, Sweetpea & Willow, AUDENZA

A nappali egyszerre kelthet bohém, modern és elegáns hatást, mindez a napsárga és szürke színek együttesével könnyedén elérhető. Egy modul rendszerű kanapén mindkét szín megjelenhet, sőt néhány kiegészítőn is visszaköszönhetnek ezek a népszerű tónusok.

Sárga szófa
Szófa tetszés szerint építhető elemekből. Ily módon viszontláthatjuk a napsárgát és a szürkét akár nagyobb felületen is
Fotó: TOM TAILOR HOME

A konyha ugyancsak izgalmas terepnek ígérkezik, ha a színek hangolásáról van szó. A betonszürke manapság kihagyhatatlan, nagyobb felületeken nagyszerűen mutat. Néhány, foltszerűen megjelenő, napsárga kiegészítő különlegessé teszi az összképet, csillogást hoz a térbe.

fekete-fehér, szürkésen elmosódott poszter
Egy fekete-fehér, szürkésen elmosódott poszter, simára csiszolt betonfelület vagy betonszürke burkolat máris megteszi a hatását és jó alapot teremt a napsárga kiegészítőknek
Fotó: Nedgis

Ne hagyjuk érintetlenül a teraszt se! A kültéri bútorokhoz igazán szerencsés lehet a szürke szín, ahogy a terasz burkolata is jól viseli ezt a betonhoz hasonlító tónust. A párnák, plédek, kaspók vibráló sárgája fogja igazán feldobni az összképet.

Kerti bútor szürkében
Kerti bútor szürkében, napsárga kiegészítőkkel. A két szín párosával kültéren sem lehet mellényúlni
Fotó: BRIDGMAN
Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

XXI. századi enteriőr halasi csipkével – Pályázat

Az Agrárminisztérium, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány, a Vesta Home Magyarország Zrt., és a Lakberendezők Országos Szövetsége, valamint a Halasi Csipke Közalapítvány pályázatot hirdet a hazai lakberendezők és belsőépítészek számára, melynek keretei közt egy világhírű hungarikumot, a halasi csipkét kell betervezni egy XXI. századi enteriőrbe.

Okosotthon 46 négyzetméteren

Az Év fürdőszobája pályázat győztes lakberendező párosa, Pongó Kriszta és Magyar Tibor egyik legfrisebb munkája, a tetőtérben kialakított modern, sok szempontból rendhagyó kis lakás tervezése.

Belvárosi kislakás átalakítása – Merész ötletek keltek életre

A lehető legjobb térkihasználás volt a cél a Budapest belvárosában található lakás átalakítása során. Íme, egy látványos újjászületés tanulságos története.

Konyha a szabadban – ahogy te szeretnéd

A legizgalmasabb idei kültéri trendek egyike a komplett, épített kerti konyha – egy olyan tér, amely minden, a konyhákkal szemben támasztott elvárásnak megfelel: rengeteg tároló- és munkafelületet tartalmaz, mosogathatsz, hűthetsz és süthetsz benne, emellett formatervezett és stílusos, valamint teljesen időjárásálló.

Világítás kül- és beltéren: tervezés, kiválasztás, energiatakarékosság, lámpa trendek és egyedi lámpák

A világítás tervezése az építkezés, felújítás vagy átalakítás egyik legfontosabb és legtöbb összetevőt magában foglaló mozzanata. Komoly szakértelmet kívánó terület, hiszen olyan műszaki kérdések merülnek fel, melyek szorosan kapcsolódnak a villamos hálózat tervezéséhez, kivitelezéséhez is. Ahhoz, hogy egységes egészként átláthatóvá váljon ez a folyamat, nem árt legalább az alapokkal tisztában lenni.

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Mindaz, amit eddig csak filmekben láttál, mára valósággá vált: az intelligens otthon ma már olyan összehangolt rendszerként működik, mely szinte önálló életre kel. A te igényeidre szabva, a te kényelmedet szolgálva távolról is vezérelhetővé teszi a ház és a kert működését a világítási és biztonsági rendszerektől az árnyékolásig és medencefűtésig, a legújabb anyagok segítségével pedig minimálisra csökkenti kerti bútoraid karbantartási idejét – így még több időd marad pihenésre!

EGLO, a lámpakínálat felsőfoka

A megfelelő lámpatestek, izzók kiválasztása a lakberendezés egyik legizgalmasabb, ugyanakkor legnehezebb része. Az EGLO Bemutatótermeiben és Lámpaszalonjaiba, valamint az országszerte megtalálható EGLO Shop in Shop partnerüzletekben évente megújuló, lenyűgözően gazdag kínálat várja az építkezőket, felújítókat, lakberendezőket. A választást mindenütt szaktudással rendelkező eladók segítik.

Az otthon egy érzés, kültéren is! Hangulatos elemek a kertbe a Tó2-től

Elérkezett az ideje a kertbe költözésnek: telepítsük ide nappalinkat, olvasó- vagy társalgó sarkunkat. Nem csak kényelmessé, hangulatosság varázsolhatjuk a helyet néhány kiegészítő és kisebb bútor segítségével.

Kerttervezés lépésről lépésre

Milyen lehetőségek rejlenek a kertben? Hogyan tervezzünk, hogyan épül fel egy tervezői folyamat? Mire érdemes figyelni, ha tervezőt választunk? Cikkünkben erről is beszélgetünk Nagy Dorina okleveles kerttervező mérnökkel.