A főzőlapok világában az indukciós változatokat nyugodtan tekinthetjük a kétezres évek egyik sikertörténetének. Miben különböznek, hogyan teljesítenek a hagyományos elektromos, illetve gáz készülékekhez képest? Alábbi cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre is keressük a válaszokat a Whirlpool segítségével.
Egyszerű fizika, avagy hogyan működik az indukciós főzőlap?
A mágneses indukció elvén működő főzőlap felülete alá réztekercseket helyeznek el, melyek áram alá kerülve örvényáramot indukálnak, azaz oszcillálnak. Ez a gyors rezgés mágneses mezőt képez. Ha ebbe a mágneses mezőbe vas tartalmú anyag kerül (a felületre a megfelelő anyagú edényt helyezzük), akkor az melegedni kezd, a főzéshez szükséges hő az edény alján keletkezik. Fontos, hogy az elektromágneses mező a tekercstől 1-1,5 cm távolságban aktív, ezen távolságon kívül viszont nem fejti ki a hatását.
A fentiekből logikusan következik, hogy az indukciós főzőlapon csak olyan edény használható, ami mágnesezhető. Most ne csupán azokra az edényekre gondoljunk, melyeken szerepel egy jelzés, miszerint erre is alkalmasak, mivel ezt a jelzést a kereskedelmi forgalomban lévő edényeknél nem kötelező feltüntetni. A mágnesezhetőséget nagyon egyszerűen ellenőrizhetjük egy hűtőmágnes segítségével: ha a mágnes tapad, akkor az edényünket használhatjuk az indukciós főzőlapon. Ez az apró kontroll különösen hasznos a már meglévő vagy nagy becsben tartott, például a nagymamától örökölt edénykészleteknél.

Indukciós kontra hagyományos fűtőszálas és gáz főzőlap – összehasonlítás
A hagyományos fűtőszálas, kerámia főzőlapok hőjét a fűtőszál biztosítja, ami átadja a hőt a fűtőbetétnek, majd a főzőfelületnek, végül innen melegszik az edény. A többszörös hőátadás miatt az enerigaveszteség jelentős: a felhasznált energiának kb. a 40%-a melegíti az ételt.
A gáz főlapok nyílt lánggal biztosítják a hőforrást. A láng azonban az edényen kívül a környezetet is melegíti, ezért ez a főzőlap 35%-os hatékonyasággal működik.
Az indukciós főzőlapok hője csak az edény alján keletkezik, így a hőveszteség minimális. A felhasznált energia 80%-a az étel melegítésére megy.
Bővebben az indukciós főzőlapok előnyeiről
- biztonság
- nincs nyílt láng
- megfelelő edény híján kikapcsolnak
- alacsony felületi hőmérséklet, kevesebb háztartási baleset.
Hatékonyság
- a gyors felfűtéssel időt takaríthatunk meg
- optimális energiafelhasználás
Rugalmasság
- gyors reakció a teljesítményszint változásakor
- egyszerű használat
- teljesítményszint szabályozás
ÉRDEKLŐDÖM A WHIRLPOOL INDUKCIÓS FŐZŐLAPOK IRÁNT
Mit tapasztalhatunk az indukciós főzőlapok használata közben?
Szemben a gáz főzőlappal, itt nincs nyílt láng, ezért az égési sérülések veszélye jelentősen csökken. Ugyanez az előny a hagyományos elektromos (fűtőszálas, kerámia) főzőlapokkal szemben is, hiszen itt sem ritka, hogy az edények mozgatása közben hozzáérünk a tűzforró laphoz. Az indukciós főzőlapok azonnal és automatikusan kikapcsolnak, amint az edény elhagyja a felületüket, majd másodperceken belül ki is hűlnek. Gyerekzár a Whirlpool valamennyi indukciós főzőlapján található.

Ami igazán jó hír, hogy az indukciós főzőlap kerámia felülete bekapcsolt állapotban is hideg marad. A működéséből következően hő csak akkor keletkezik, ha ráhelyezzük az edényt, azaz amikor aktív a rendszer. Sőt, a főzőfelület nem melegszik fel jobban, mint az edény hőmérséklete, ez kb. 100-110 °C, míg a hagyományos elektromos főzőlapok felülete 400-450 °C-ot, a gáz lángja pedig az 1500 °C-ot is elérheti.
A hatékony energiafelhasználás az indukciós főzőlapok egyik legvonzóbb tulajdonsága. Mivel a hőt csak az edény kapja, a felhasznált energia 85-90%-a hasznosul. Ezen kívül a leggyorsabb reakcióidővel is ezek a készülékek dicsekedhetnek: a főzés során beállított hőmérséklet a lehető leggyorsabban rendelkezésre áll az edényben, így az étel készítéséhez szükséges idő jelentősen lecsökken.
A Whirlpool indukciós főzőlapjai egyszerűen kezelhető érintővezérléssel készülnek, használatuk gyorsan elsajátítható. Ez a technológia továbbá elérhetővé teszi az érintőképernyős vezérlést és a HomeConnectiont is.
18 fokozatú vezérlésen állíthatjuk be a kívánt teljesítményszintet, mely minden beállításnál ugyanazt az eredményt biztosítja. Az elektronikus vezérlésnek köszönhetően a hőmérséklet szabályozás rendkívül pontos. Ellentétben a hagyományos elektromos főzőlap hőmérséklet tartásával, a beállított teljesítményszint és a hőmérséklet is állandó. Nem kell tartanunk attól a hőingadozástól, mely a gáz és a hagyományos elektromos főzőlapok esetén is tapasztalható. Előbbinél a hálózati gáz nyomás-, illetve a fűtőérték változása, utóbbinál a fűtőtekercsek ki-be kapcsolása okozhatja ezt.

Kényelmi funkciók, melyeket csak az indukciós készülékek tudnak
A Whirpool indukciós készülékei nagyfokú rugalmasságot biztosítanak: a használat során lehetőségünk van a főzőzónák összevonására. A főzőzónák az edény méretéhez és formájához igazodnak, ezért egyenletesen melegítik fel az ételeket. Ha a főzőzóna kiosztása mégsem megfelelő (nagyobb és / vagy ovális az edény), akkor összevonhatjuk a főzőzónákat, melyek egyetlen nagy főzőfelületként működnek és változatlanul egyenletesen és átmenet nélkül melegítik az edényt.
A főzőzónák működési idejét beállíthatjuk, így a fix főzési időt igénylő ételek elkészítése az eddigieknél egyszerűbb és biztonságosabb lesz. A Booster funkcióval (Gyorsforralás) rövid idő alatt forralhatunk fel 2-3 liter vizet. A Whirpool indukciós főzőlapjainál a Booster funkció és az időzítő minden főzőzónában elérhető és párhuzamosan is használható.
A főzési funkció egy előre megírt algoritmus alapján működik, melyet az indukciós tekercsbe épített szenzor vezérel. Ilyen főzési funkció lehet a Párolás, Melegen tartás, Olvasztás, Forralás, ezek közül választhatjuk ki az éppen szükségest. Az Automatikus főzési, más néven 6. érzék funkciók mindig az ezeknek megfelelő teljesítményszinttel és intenzitással biztosítják az adott étel elkészítését.
- Párolás – Ez a funkció képes fenntartani az étel gyöngyöztetéséhez ideális hőmérsékletet, így az ételt hosszú ideig főzhetjük anélkül, hogy odaégetnénk. Ideális a hosszú főzési időt igénylő, sok lével készített ételekhez (rizs, szószok, sültek).
- Melegen tartás – Az étel ideális hőmérsékleten tartásához szolgál, általában a főzés befejezése után, vagy amikor nagyon lassú főzéssel próbálunk folyadékokat besűríteni. Különösen hasznos, amikor az ételt tökéletes hőmérsékleten szeretnénk szervírozni.
- Olvasztás – Az ételek olvasztásához, illetve az olvadt állapot fenntartásához ideális hőmérsékletet biztosít, az odaégetés veszélye nélkül. Ez a módszer jól működik az olyan érzékeny élelmiszerek olvasztásánál, mint pl. a csokoládé.
- Forralás – Ez a funkció felforralja a vizet, majd alacsonyabb energiaszükséglettel forrásban tartja. Tegyünk kb. 2 liter (lehetőleg szobahőmérsékletű) vizet egy edénybe, és ne fedjük le. Ajánlott odafigyelni a forrásban levő vízre és rendszeresen pótolni az elforrt mennyiséget.
- Automatikus funkciók - 6. érzék – A rugalmas zóna három főzőzónából áll, melyek az előre megadott teljesítménybeállításoknak megfelelően kapcsolnak be, az edény helyzetétől függően. Mozgassuk az edényt a felületre a főzés más hőmérsékleten történő folytatásához a kezelőelemek használata nélkül.