9 tipp ingatlan kereséshez

Megtalálni álmaink házát, lakását, telkét, nem egyszerű dolog. Néhány ötlettel segítünk azoknak, akik még előtte állnak és azoknak is, akik reménytelennek érzik a feladatot.

Hol keressünk?

Szinte mindenhol. Érdemes újságokban - apróhirdetési újságok, napilapok - és interneten - országos ingatlanportálokon - egyaránt böngészni.

Hogyan keressünk az újságokban?

Általában ár és típus szerint kategorizálva találjuk meg az ingatlanokat. Jelöljük meg azokat, amelyek érdekelnek bennünket, és őrizzük meg az újságokat, hogy telefonálás előtt ellenőrizni tudjuk, nem érdeklődtünk-e már az adott ingatlan után. Készítsünk pár szavas jegyzeteket az ingatlanokról, hogy hatékonyan tudjuk szűkíteni a kört, mielőtt elindulunk megnézni az arra érdemeseket. A bejelölt ingatlanokat keressük újra és újra az apróhirdetési újságokban, hogy észrevegyük, ha lejjebb vitték az árát.

ingatlankeress3

Hogyan keressünk az interneten?

Nézzük meg a lehető legsűrűbben a kínálatot. Ha konkrét elképzelésünk van, állítsunk be minél több paramétert az ingatlanportálon. Valószínűleg hosszú listákat fogunk kapni, így érdemes tovább szűkíteni! Az ingatlan típusa, és az ár után érdemes a szobák minimális számát, és/vagy a fűtés típusát is megjelölni.

Mentsük el az érdekes találatokat

Ha találtunk olyan ingatlanokat, melyek számításba jöhetnek, írjuk fel a hirdetési sorszámukat, vagy még egyszerűbb, ha elmentjük őket az ún. „Kedvencek" menüpont alatt. Így bármikor meg tudjuk mutatni a család többi tagjának, vagy később el tudjuk dönteni, láttuk-e már az adott ingatlant.

ingatlankeress1

Állítsuk be a hirdetésfigyelő szolgáltatást

Így elkerülhető, hogy lekéssünk a számunkra fontos hirdetésekről. Ezzel ugyanis biztosítjuk magunknak, hogy a keresett kategóriában a legújabb ingatlanok közvetlenül az email címünkre érkezzenek.

Érdeklődjünk az ingatlanirodáknál is

Jelezzük keresési igényeinket ingatlanirodák felé is - akár emailben is megtehetjük - elképzelhető, hogy hozzájuk hamarabb fut be egy szóba jöhető ingatlan, mint ahogy a tulajdonos hirdetését megtaláljuk.

ingatlankeress4

Számoljunk többször!

Az ingatlan árát sok tényező befolyásolja. Fontos a fűtés típusa, korszerűsége; a hang- és hőszigetelés; a nyílászárók állapota, minősége, stb. Hosszú távon jobban megéri egy egyedi, vagy szabályozható fűtésű lakás, jól szigetelt épületben, még ha a vételár jelenleg magasabb is. Az árkülönbség sokszor 2-3 éven belül megtérül. Igényeink a konyha, fürdőszoba állapotában, minőségében eltérőek lehetnek, de ezeken később is változtathatunk, javíthatunk.

Tekintsük az ingatlant befektetésnek is

Ingatlanvásárláskor alapvető szempont, hogy az ingatlan későbbi piacképességén is előre gondolkodjunk: ha később váltani szeretnénk - nagyobbra, kisebbre, csendesebbre vagy éppen frekventáltabbra -, vagy ha olyan élethelyzetbe kerülünk, hogy el kell adnunk a lakást. Ehhez, jó, ha információkat szerzünk a jövőben várható felújításokról (szigetelés, fűtéskorszerűsítés, renoválás, stb.), közművesítésről, illetve az adott település vagy városrész fejlesztési terveiről.

ingatlankeress2

Alkudjunk hatékonyan!

Csak azután döntsünk, miután jól megismertük a piacot, és a kínálatot. Legyünk tisztában azzal, milyen környéken, mit kaphatunk a pénzünkért. Minden ingatlan alkuképes, de alkudni csak akkor tudunk jól, ha alapos információk birtokában érvelünk.

Kapcsolódó cikkek

A koronavírus sem gyengítette az ingatlanpiacot

Az elmúlt két évben harmadával nőttek az ingatlanárak országszerte, ám a felújított, korszerű fűtéssel, szigeteléssel ellátott otthonok ára még ennél is nagyobb mértékben emelkedett.

Lakáspiaci árak alakulása: főváros vs. vidék

Az, hogy mennyire magas a lakáson levő árcédula, sok mindentől függ. Egyrészt függhet attól, hogy az adott lakás az országon, illetve a városon, településen belül hol helyezkedik el.

Hatékonyabb lakáseladás 3d-s túra segítségével

Pörög az ingatlanpiac, de amíg vevő és eladó egymásra talál, mindegyik szereplő több, gyakran felesleges kör lefutására kényszerül. Ennek kikerülésében nyújt segítséget egy új fejlesztés, mely egyben radikális változásokat generálhat a piacon.

Hogyan lesz lakóház egy konténerből? – Engedélyek, átalakítás, közművek

Hazai elterjedtsége még eléggé csekély a konténerből átalakított és lakhatóvá tett házaknak, de nagy érdeklődéssel figyeljük azokat a külföldi és már néhány hazai oldalt, ahol ilyen kiváló, mutatós, környezetbarát, költséghatékony építményeket mutatnak be. Több magyar vállalkozás foglalkozik a konténer házak tervezésével, átalakításával, árusításával, továbbá a helyszínre telepítésével, a szükséges közműbekötésekkel és az engedélyeztetéssel is.

CSOK – tudnivalók a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről

Hazánkban az elmúlt időszak legfontosabb kérdésköre az otthonteremtés, kedvezmények, adócsökkentés és az építésügyhöz kapcsolódó eljárások egyszerűsítése volt. Ezt öleli fel a Családosok Otthonteremtési Kedvezménye, a CSOK.

Ezeknél a bankoknál már igényelhető a CSOK

Óriási az érdeklődés az új otthonteremtési kedvezmények, azaz a CSOK iránt és most már egyre több pénzintézet áll készen arra, hogy az igénylőket kiszolgálja. Íme azon bankok listája, melyeknél már adottak a lehetőségek, illetve azok, melyeknél néhány héten belül elérhető a támogatás.

Figyelem! 2016-ban ingyen átminősíthetők a zártkerti ingatlanok

Aki zártkeri ingatlan tulajdonosa, mielőbb keresse fel a helyi földhivatalt és intézkedjen a művelési ág alól kivett terület bejegyzéséről. Ezt mostantól egy éven belül lehet megtenni, utána azonban nagyon nehéz lesz eladni a zártkertként meghagyott ingatlant.

A használatbavételi engedély egyszerűsítése is segíti a lakásépítést

Az elmúlt évek építkezést megelőző időszakát a túlzott adminisztráció, a nehézkes engedélyeztetés és az ezekhez társuló magas költségek jellemezték, amiért cserébe ellenszolgáltatás, segítség nem járt.

Legfontosabb tudnivalók az új otthonteremtési támogatásról

CSOK 2016, új, kedvezményes kamatozású hitel, otthonteremtési támogatás. Nem telik el úgy nap, hogy valamelyikről ne hallanánk. Most segítünk eligazodni a támogatási útvesztőben.