Változó igények formálják a lakáspiacot

Visszatekintve az elmúlt 10-15 évre, elmondhatjuk, hogy mind a lakásvásárlás, az eladás és a kiadás terén is gyökeres átalakulások történtek. Megváltoztak az igények a vevők és az eladók, valamint bérlés iránt érdeklődők, illetve bérbeadók részéről is.

Budapest belvárosban, különösen a frekventált helyeken, 10 potenciális vásárlóból csak 2-3 keres saját lakhatási célra eladó lakást, mindenki más befektetési céllal szeretne vásárolni. A helyzet hasonló a vidéki egyetemi nagyvárosok, megyeszékhelyek esetén is. Ehhez tudni kell, hogy pl. egy belvárosi 1,5 szobás, új építésű 34 nm-es albérlet, az egy évvel ezelőtti árához képest kb. 25 százalékkal drágábban kiadható. Nem ritka, hogy az amúgy is magas árakra sokszor maguk a bérlők licitálnak felfelé, hogy mindenképp az övék legyen a kiadó lakás.

A lakásvásárlási kedv növekedésében közrejátszottak a közelmúlt bróker botrányai is, hiszen az egyetlen (egyelőre) biztos pont, elvehetetlen érték az ingatlan. Ha pedig az adott ingatlan történetesen jó adottságú, akkor a bérbeadással gyakorlatilag 7-8 százalékos éves hozam is realizálható.

Nappali

Napjainkban egyre gyakoribb az un. rövid távú bérbeadás, ami mostanra elérte azt a szintet, hogy minimális nyelvtudással, és egy jó lokációjú ingatlannal az éves hét-nyolc százalékos hozam akár még magasabb is lehet. A közösségi szállás keresők profi webes felülettel segítik az egyszeri bérbeadók életét, és az önkormányzatoknál is egyre könnyebb az engedélyt erre a tevékenységre kiváltani. Az „egyéb szálláshely szolgáltatásba” a szálláshely használatán túl beletartozik például a takarítás, az ágyneműk mosása, vagy akár az internet használata is. Tehát nem kell különösebb szakértelem, hogy valaki felcsapjon szállásadóvá, csak némi szabadidő, jó kommunikációs készség, és természetesen egy lakás.

Előnye a rövid távú bérbeadásnak, hogy egy szezon alatt, több pénzt termel ki, míg a hátránya, hogy több időt, energiát és munkát igényel a fenntartása és üzemeltetése ezeknek a lakásoknak. Rengeteg nagy cég kinőtt a semmiből, akik akár több száz lakást is üzemeltetnek rövid távú bérbeadásra. Elég csak végig sétálni a főváros vagy a megyeszékhelyek frekventáltabb részein, hogy rácsodálkozzunk egy új „fogalomra” az apartmanházakra.
Ez a megoldás különösen jól jön az országon átutazóknak, hiszen nem kell vagyonokat kifizetniük szállodai szolgáltatásért. Ugyanakkor hasznos a tulajdonosoknak / házigazdáknak is, de az idelátogató turistákból profitál számos egyéb vállalkozás is.

Nappali

Egy ingatlannál a stílust, az esetleges felújítást és berendezést az határozza meg első sorban, hogy milyen céllal vásároltuk az ingatlant. Ha bérbeadás mellett döntünk, célszerűbb az egyszerűségre és a harmóniára törekedni, mind a formák, mind pedig a színek tekintetében. Ebbe az esetben figyelembe kell venni, hogy nincs kizárólagos “célközönség”, hiszen bármilyen korosztály igényt tarthat az albérletre. Ebből adódóan jó, ha homogén az összkép, és célszerű a nagyobb felületeknél natúr színeket alkalmazni. és a kiegészítőkre fókuszálni. Persze nem árt, ha van benne rafinéria, egy kis játékosság, ami magával ragad. A díszpárnák, a függönyök, a terítő, mind olyan textúrák, melyek nagyon könnyen feldobják és hangulatossá teszik az amúgy egyszerű enteriőrt is. Nem utolsó sorban akár évszakonként lecserélhetők, így egy teljesen új hangulatot teremthetünk.

Szállkai Krisztina vagyok,Junior Art Center Oktatási központban végzett lakberendező. A lakberendezés, a design, a divat nálam napirendi téma. Ennek a tág területnek a vérkeringésébe csöppentem, így a HomeInfo munkatársaként lehetőséget kaptam arra, hogy kamatoztathassam az eddig megszerzett tudásomat és ezt a folyamatosan bővülő Inspirációs oldalon keresztül átadhassam. Akik pedig mélyebben bele szeretnének merülni egy-egy témába, azok olvashatnak tőlem cikkeket a tudástár oldalon is. A legfontosabb, hogy imádom, amit csinálok és ami körvonalazódik körülöttem. Remélem ez érezhető lesz a munkámon!
Kapcsolódó cikkek

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Változások az Otthonteremtési programban

Módosították az Otthonteremtési program szabályait.

Enyém a vár, tiéd a …

Mikor is lesz a miénk a megvásárolt lakás? A lakásvásárlás buktatói, avagy a csalárd eladó és a hiszékeny vevő története.

Részletfizetés a lakásvásárlási illetékre

A 35 éven aluli lakásszerző fiatalok részletfizetésre kapnak lehetőséget lakás vásárlásakor a befizetendő illetékre.

A lakásvásárlási illetékről

A magánszemély által történő ingatlanszerzési illetéket az állam 2010 január 1-től lecsökkentette. Az új illetékszabály annyiban változott az eddigiekhez képest, hogy a felső sáv illetékfizetési kötelezettséget 6 %-ról 4 %-ra módosították.

Eladnánk? Így tegyük!

Eladnánk az ingatlanunkat, de nem tudjuk, miképpen tegyük valóban csábítóvá az ajánlatot? Érdemes megfogadni hét jó tanácsunkat.

9 tipp ingatlan kereséshez

Megtalálni álmaink házát, lakását, telkét, nem egyszerű dolog. Néhány ötlettel segítünk azoknak, akik még előtte állnak és azoknak is, akik reménytelennek érzik a feladatot.

Méltányosság nélkül

Egyes esetekben folyamodhatunk méltányosságért, egyes esetekben pedig nem. Lássuk, mi tartozik az utóbbiak körébe.