Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Változó igények formálják a lakáspiacot

Visszatekintve az elmúlt 10-15 évre, elmondhatjuk, hogy mind a lakásvásárlás, az eladás és a kiadás terén is gyökeres átalakulások történtek. Megváltoztak az igények a vevők és az eladók, valamint bérlés iránt érdeklődők, illetve bérbeadók részéről is.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Budapest belvárosban, különösen a frekventált helyeken, 10 potenciális vásárlóból csak 2-3 keres saját lakhatási célra eladó lakást, mindenki más befektetési céllal szeretne vásárolni. A helyzet hasonló a vidéki egyetemi nagyvárosok, megyeszékhelyek esetén is. Ehhez tudni kell, hogy pl. egy belvárosi 1,5 szobás, új építésű 34 nm-es albérlet, az egy évvel ezelőtti árához képest kb. 25 százalékkal drágábban kiadható. Nem ritka, hogy az amúgy is magas árakra sokszor maguk a bérlők licitálnak felfelé, hogy mindenképp az övék legyen a kiadó lakás.

A lakásvásárlási kedv növekedésében közrejátszottak a közelmúlt bróker botrányai is, hiszen az egyetlen (egyelőre) biztos pont, elvehetetlen érték az ingatlan. Ha pedig az adott ingatlan történetesen jó adottságú, akkor a bérbeadással gyakorlatilag 7-8 százalékos éves hozam is realizálható.

Nappali

Napjainkban egyre gyakoribb az un. rövid távú bérbeadás, ami mostanra elérte azt a szintet, hogy minimális nyelvtudással, és egy jó lokációjú ingatlannal az éves hét-nyolc százalékos hozam akár még magasabb is lehet. A közösségi szállás keresők profi webes felülettel segítik az egyszeri bérbeadók életét, és az önkormányzatoknál is egyre könnyebb az engedélyt erre a tevékenységre kiváltani. Az „egyéb szálláshely szolgáltatásba” a szálláshely használatán túl beletartozik például a takarítás, az ágyneműk mosása, vagy akár az internet használata is. Tehát nem kell különösebb szakértelem, hogy valaki felcsapjon szállásadóvá, csak némi szabadidő, jó kommunikációs készség, és természetesen egy lakás.

Előnye a rövid távú bérbeadásnak, hogy egy szezon alatt, több pénzt termel ki, míg a hátránya, hogy több időt, energiát és munkát igényel a fenntartása és üzemeltetése ezeknek a lakásoknak. Rengeteg nagy cég kinőtt a semmiből, akik akár több száz lakást is üzemeltetnek rövid távú bérbeadásra. Elég csak végig sétálni a főváros vagy a megyeszékhelyek frekventáltabb részein, hogy rácsodálkozzunk egy új „fogalomra” az apartmanházakra.
Ez a megoldás különösen jól jön az országon átutazóknak, hiszen nem kell vagyonokat kifizetniük szállodai szolgáltatásért. Ugyanakkor hasznos a tulajdonosoknak / házigazdáknak is, de az idelátogató turistákból profitál számos egyéb vállalkozás is.

Nappali

Egy ingatlannál a stílust, az esetleges felújítást és berendezést az határozza meg első sorban, hogy milyen céllal vásároltuk az ingatlant. Ha bérbeadás mellett döntünk, célszerűbb az egyszerűségre és a harmóniára törekedni, mind a formák, mind pedig a színek tekintetében. Ebbe az esetben figyelembe kell venni, hogy nincs kizárólagos “célközönség”, hiszen bármilyen korosztály igényt tarthat az albérletre. Ebből adódóan jó, ha homogén az összkép, és célszerű a nagyobb felületeknél natúr színeket alkalmazni. és a kiegészítőkre fókuszálni. Persze nem árt, ha van benne rafinéria, egy kis játékosság, ami magával ragad. A díszpárnák, a függönyök, a terítő, mind olyan textúrák, melyek nagyon könnyen feldobják és hangulatossá teszik az amúgy egyszerű enteriőrt is. Nem utolsó sorban akár évszakonként lecserélhetők, így egy teljesen új hangulatot teremthetünk.