Hirdetés

A használatbavételi engedély egyszerűsítése is segíti a lakásépítést


Az elmúlt évek építkezést megelőző időszakát a túlzott adminisztráció, a nehézkes engedélyeztetés és az ezekhez társuló magas költségek jellemezték, amiért cserébe ellenszolgáltatás, segítség nem járt. Ez megnehezítette az építést és jelentősen megnövelte az elkészüléshez szükséges időintervallumot.Fenti okok miatt is a magyar építésügy átalakítása égető feladat volt, melyre megoldásként az 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat szolgál. Ez tartalmazza az Intézkedési Tervet és az ahhoz kapcsolódó feladatokat. Az Intézkedési Terv koordinálását a Miniszterelnökséget vezető Miniszter hajtja végre. Ezt megelőző években az engedélyeztetés hosszas procedúrát jelentett, jelenlegi a radikális változás a cél.

Mikor szükséges építési engedélyt kérni?

A változás érzékelhető az építési engedély köteles építmények esetében: 2016. január 1-től nem szükséges építési engedélyt kérnie az építtetőnek, amennyiben újépítésű ingatlana 300 m2 hasznos alapterületet meg nem haladó lakóépületnek minősül. Az építési engedély helyébe az előzetesen bejelentett építési szándék lép, melyet az általános építésügyi hatóság felé kell benyújtani. Nem megfelelő bejelentés esetén a kivitelezés nem kezdhető meg, ezt követően az építtető ismét benyújthatja bejelentésének javított változatát. A 300 m2-t meghaladó ingatlanok esetében megmarad az engedéllyel vagy engedély nélkül építhető megkülönböztetés.

Megújult építési szabályok

Néhány szóban a dokumentációról

Az eljárás többi területét is reform alá vonták, így a szükséges dokumentációt is, mely nem tartalmazza az alaprajzot és a metszetrajzot. Ellenben magába foglalja a következőket:

  • Helyszínrajz
  • Utcakép
  • Homlokzati terv
  • Műszaki leírás

 

Szembetűnő tehát, hogy a dokumentáció az épület küllemére korlátozódik inkább, részletes helyszínrajzzal bővítve. Ennek eredményeként a helyszínrajz kiegészül az elmaradó tervrészekkel úgy, mint:

  • Építési hely
  • Építési vonal
  • Égéstermék-elvezető rendszer 

Miről és mikor kell bejelentést tenni?

A bejelentést megtehetjük elektronikusan (ÉTDR rendszer) és személyesen papír alapon (Építésügyi szolgáltató pontnál, Kormányablaknál) is. Mindehhez az Országos építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) segítségét kell vagy lehet igénybe venni.

Hiányosság, pontatlanság esetén a hatóság nem akadályozhatja meg a kivitelezést, csupán felhívhatja az építtető figyelmét. Az építési tevékenység megkezdése a hiánytalan bejelentés benyújtását követő naptól számított 15 napos határidő letelte után indítható. A kezdés dátuma ünnepnapra és hétvégére is eshet.

Az előbb említett megkötés betartásával az építkezés a bejelentés napját követő 10 évben bármikor elkezdhető egy feltétellel, ha az említett 10 éven belül be is fejezik.

Módosítási igény esetén (építményen, bejelentési dokumentáción) is előzetes bejelentés szükséges, melynek 15 nappal kell megelőznie a módosítás napját.

Az energiaigény és a használatbavételi engedély kapcsolata

Az energia-hatékony építkezés régóta foglalkoztatja a szakma legtöbb ágazatát, ugyanis 2020 után már csak a közel nulla energiaigényű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt. A 2016. január 1-jét követően benyújtott egyszerűsített eljárás keretei között indított igénylésekre, melyeket akár 2026-ban is befejezhetnek, az igényléskor hatályban lévő jogszabályok érvényesek, tehát az 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat.

Törvénysértés esetén

Amennyiben a bejelentéstől eltérően, vagy annak megfelelően, de az anyagi jogszabályt sértő módon, illetve az Étv. szerinti egyszerű bejelentés nélkül zajlik bejelentéshez kötött építkezési tevékenység, az alapbírság mértéke 100.000 HUF, a tevékenységhez kapcsolódó bírságszázalék 30%.

Forrás:
https://epitesijog.hu/1806-megjelent-az-epitesgy-atalakitasat-celzo-intezkedesi-terv
https://epitesijog.hu/fooldal/1864-0422-lakoeplet-epitesenek-egyszer-bejelentese
http://magyaridok.hu/gazdasag/korszeru-epitesugy-minosegi-epiteszet-41010/
http://www.vallalkozoinegyed.hu/20100426/evosz-elvaras-uj-kormanytol-kisebb-burokracia-lanctartozas-rendezes-forras-folyositas-gyorsitasa
http://nol.hu/gazdasag/tetszhalott-a-lakasugy-magyarorszagon-1580985

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Bízza szakértő kezekre a tetőfelújítást!

A tető nemcsak befedi és védi otthonát, hanem ideális esetben díszíti is. De ahhoz, hogy mindezeket a funkciókat teljesíthesse, ráadásul hosszú-hosszú évtizedeken keresztül, elengedhetetlen a megfelelő kivitelezés, a minőségi alapanyag és az ezeket fedező, elegendő forrás.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Így változnak az épületenergetikai szabályok – Amit minden építtetőnek, építkezőnek tudni érdemes

Az épületekkel kapcsolatos hőtechnikai követelmények állandó változásban vannak. Mindenki szereti az alacsony rezsit, de a folyamatosan változó szabályozást már kevésbé. Különösen akkor, ha ennek komoly következményei lehetnek a használatbavételi engedély megszerzésekor. Mire figyeljünk?

Magán- és középületek, üzemek, raktárak könnyűszerkezetes technológiával

Legyen szó műhelyről, kerti tárolóról, garázsról vagy épp egy kisvállalkozás számára épített üzemről, raktárról, boltról, ha gyorsan szeretnénk tartós és szép házat, akkor a könnyűszerkezetes épület jelentheti a megoldást.

Műemlék épületek hőszigetelése? Lehetséges!

Otthonunk megfelelő szigetelése a fűtésszámla csökkentése mellett számos egyéb, egészségünket is pozitívan befolyásoló előnnyel jár, emiatt az építkezések, felújítások egyik kulcspontja.

Milyen építőanyagot válasszunk?

Az építőipar praktikus újításai sokban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy leendő otthonunk minőségi lakókörnyezetet biztosítson számunkra, a bőség zavara ugyanakkor nehezíti lehetőségeink felmérését. Cikkünkben ezért bemutatjuk a legáltalánosabban használt építőanyagok jellemzőit, és azt, hogy milyen anyagokban érdemes gondolkodnunk, ha otthonunk építését tervezzük.

Miért fontos felelősségbiztosítást kötni kivitelezéskor?

Egyértelmű, hogy mind tervezői, mind kivitelezői oldalról körüljárható a szakmai és pénzügyi felelősség, éppen ezért a felelősség kérdését megnyugtatóan a felelősségbiztosítás rendezheti.

Hogyan lesz lakóház egy konténerből? – Engedélyek, átalakítás, közművek

Hazai elterjedtsége még eléggé csekély a konténerből átalakított és lakhatóvá tett házaknak, de nagy érdeklődéssel figyeljük azokat a külföldi és már néhány hazai oldalt, ahol ilyen kiváló, mutatós, környezetbarát, költséghatékony építményeket mutatnak be. Több magyar vállalkozás foglalkozik a konténer házak tervezésével, átalakításával, árusításával, továbbá a helyszínre telepítésével, a szükséges közműbekötésekkel és az engedélyeztetéssel is.

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.