Hirdetés

A használatbavételi engedély egyszerűsítése is segíti a lakásépítést


Az elmúlt évek építkezést megelőző időszakát a túlzott adminisztráció, a nehézkes engedélyeztetés és az ezekhez társuló magas költségek jellemezték, amiért cserébe ellenszolgáltatás, segítség nem járt. Ez megnehezítette az építést és jelentősen megnövelte az elkészüléshez szükséges időintervallumot.Fenti okok miatt is a magyar építésügy átalakítása égető feladat volt, melyre megoldásként az 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat szolgál. Ez tartalmazza az Intézkedési Tervet és az ahhoz kapcsolódó feladatokat. Az Intézkedési Terv koordinálását a Miniszterelnökséget vezető Miniszter hajtja végre. Ezt megelőző években az engedélyeztetés hosszas procedúrát jelentett, jelenlegi a radikális változás a cél.

Mikor szükséges építési engedélyt kérni?

A változás érzékelhető az építési engedély köteles építmények esetében: 2016. január 1-től nem szükséges építési engedélyt kérnie az építtetőnek, amennyiben újépítésű ingatlana 300 m2 hasznos alapterületet meg nem haladó lakóépületnek minősül. Az építési engedély helyébe az előzetesen bejelentett építési szándék lép, melyet az általános építésügyi hatóság felé kell benyújtani. Nem megfelelő bejelentés esetén a kivitelezés nem kezdhető meg, ezt követően az építtető ismét benyújthatja bejelentésének javított változatát. A 300 m2-t meghaladó ingatlanok esetében megmarad az engedéllyel vagy engedély nélkül építhető megkülönböztetés.

Megújult építési szabályok

Néhány szóban a dokumentációról

Az eljárás többi területét is reform alá vonták, így a szükséges dokumentációt is, mely nem tartalmazza az alaprajzot és a metszetrajzot. Ellenben magába foglalja a következőket:

  • Helyszínrajz
  • Utcakép
  • Homlokzati terv
  • Műszaki leírás

 

Szembetűnő tehát, hogy a dokumentáció az épület küllemére korlátozódik inkább, részletes helyszínrajzzal bővítve. Ennek eredményeként a helyszínrajz kiegészül az elmaradó tervrészekkel úgy, mint:

  • Építési hely
  • Építési vonal
  • Égéstermék-elvezető rendszer 

Miről és mikor kell bejelentést tenni?

A bejelentést megtehetjük elektronikusan (ÉTDR rendszer) és személyesen papír alapon (Építésügyi szolgáltató pontnál, Kormányablaknál) is. Mindehhez az Országos építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) segítségét kell vagy lehet igénybe venni.

Hiányosság, pontatlanság esetén a hatóság nem akadályozhatja meg a kivitelezést, csupán felhívhatja az építtető figyelmét. Az építési tevékenység megkezdése a hiánytalan bejelentés benyújtását követő naptól számított 15 napos határidő letelte után indítható. A kezdés dátuma ünnepnapra és hétvégére is eshet.

Az előbb említett megkötés betartásával az építkezés a bejelentés napját követő 10 évben bármikor elkezdhető egy feltétellel, ha az említett 10 éven belül be is fejezik.

Módosítási igény esetén (építményen, bejelentési dokumentáción) is előzetes bejelentés szükséges, melynek 15 nappal kell megelőznie a módosítás napját.

Az energiaigény és a használatbavételi engedély kapcsolata

Az energia-hatékony építkezés régóta foglalkoztatja a szakma legtöbb ágazatát, ugyanis 2020 után már csak a közel nulla energiaigényű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt. A 2016. január 1-jét követően benyújtott egyszerűsített eljárás keretei között indított igénylésekre, melyeket akár 2026-ban is befejezhetnek, az igényléskor hatályban lévő jogszabályok érvényesek, tehát az 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat.

Törvénysértés esetén

Amennyiben a bejelentéstől eltérően, vagy annak megfelelően, de az anyagi jogszabályt sértő módon, illetve az Étv. szerinti egyszerű bejelentés nélkül zajlik bejelentéshez kötött építkezési tevékenység, az alapbírság mértéke 100.000 HUF, a tevékenységhez kapcsolódó bírságszázalék 30%.

Forrás:
https://epitesijog.hu/1806-megjelent-az-epitesgy-atalakitasat-celzo-intezkedesi-terv
https://epitesijog.hu/fooldal/1864-0422-lakoeplet-epitesenek-egyszer-bejelentese
http://magyaridok.hu/gazdasag/korszeru-epitesugy-minosegi-epiteszet-41010/
http://www.vallalkozoinegyed.hu/20100426/evosz-elvaras-uj-kormanytol-kisebb-burokracia-lanctartozas-rendezes-forras-folyositas-gyorsitasa
http://nol.hu/gazdasag/tetszhalott-a-lakasugy-magyarorszagon-1580985

Kapcsolódó cikkek

Hogyan lesz lakóház egy konténerből? – Engedélyek, átalakítás, közművek

Hazai elterjedtsége még eléggé csekély a konténerből átalakított és lakhatóvá tett házaknak, de nagy érdeklődéssel figyeljük azokat a külföldi és már néhány hazai oldalt, ahol ilyen kiváló, mutatós, környezetbarát, költséghatékony építményeket mutatnak be. Több magyar vállalkozás foglalkozik a konténer házak tervezésével, átalakításával, árusításával, továbbá a helyszínre telepítésével, a szükséges közműbekötésekkel és az engedélyeztetéssel is.

Az elektronikus építési napló már az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető

Az apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos, vagy a webes verzióban.

A rönkház fűtése, fenntartási költségek

A rönkház anyaga alapvetően fa, ami felvet bizonyos tűzbiztonsági kérdéseket. És ha már a tűznél tartunk, érdemes áttekinteni a gazdaságos fűtési lehetőségeket és a fenntartás költségeit.

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A rönkház tervezése, alapozása és építése

Rönkházban lakni valódi természetközeli élmény. Azonban a stabil, időtálló szerkezet megköveteli a körültekintő tervezést és kivitelezést.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Rönkház, faház, gerendaház – Egyszerre modern és tradicionális

Sokan félnek fából építeni új otthonukat, vagy nyaralójukat, megalapozatlan tévhitek tömkelege terjeng ugyan is a fa- és rönkházakról. Pedig egy megfelelő módon kezelt fából emelt épület több generációnak adhat otthont. A könnyűszerkezetes házak, faházak száma növekszik az elmúlt évtizedekhez képest, igaz ez a gerendaházakra és rönkházakra is. Kialakulóban van egy új trend is Európában, ugyanis a faalapú lakóházaknak több előnye is mutatkozik a hagyományos épületekkel szemben.

Fontos kérdés építkezés előtt: hogyan válasszunk építészt?

Megvásároltuk a telkünket, többé-kevésbé az anyagi forrásaink is egyben vannak és a fejünkben összeállt a kép arról, milyen házat szeretnénk. De ki fogja ezt nekünk megtervezni? És lehet-e úgy, ahogy mi szeretnénk? Vajon tud-e ehhez még hozzátenni vagy a téves elképzeléseinket kijavítani? Kire bízhatjuk ezt a nagy felelősséggel járó feladatot?

Hogyan válasszuk ki a homlokzat színét?

  Régi épület felújításánál, de új ház építésénél is izgalmas tervezési szempont és komoly vita tárgya is lehet, hogy milyen színű legyen a homlokzat? A szín választását befolyásolhatja a ház stílusa, lakóinak ízlése vagy kedvenc színei. Több irányelvet is figyelembe vehetünk a szín választásakor.