A használatbavételi engedély egyszerűsítése is segíti a lakásépítést


Az elmúlt évek építkezést megelőző időszakát a túlzott adminisztráció, a nehézkes engedélyeztetés és az ezekhez társuló magas költségek jellemezték, amiért cserébe ellenszolgáltatás, segítség nem járt. Ez megnehezítette az építést és jelentősen megnövelte az elkészüléshez szükséges időintervallumot.Fenti okok miatt is a magyar építésügy átalakítása égető feladat volt, melyre megoldásként az 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat szolgál. Ez tartalmazza az Intézkedési Tervet és az ahhoz kapcsolódó feladatokat. Az Intézkedési Terv koordinálását a Miniszterelnökséget vezető Miniszter hajtja végre. Ezt megelőző években az engedélyeztetés hosszas procedúrát jelentett, jelenlegi a radikális változás a cél.

Mikor szükséges építési engedélyt kérni?

A változás érzékelhető az építési engedély köteles építmények esetében: 2016. január 1-től nem szükséges építési engedélyt kérnie az építtetőnek, amennyiben újépítésű ingatlana 300 m2 hasznos alapterületet meg nem haladó lakóépületnek minősül. Az építési engedély helyébe az előzetesen bejelentett építési szándék lép, melyet az általános építésügyi hatóság felé kell benyújtani. Nem megfelelő bejelentés esetén a kivitelezés nem kezdhető meg, ezt követően az építtető ismét benyújthatja bejelentésének javított változatát. A 300 m2-t meghaladó ingatlanok esetében megmarad az engedéllyel vagy engedély nélkül építhető megkülönböztetés.

Megújult építési szabályok

Néhány szóban a dokumentációról

Az eljárás többi területét is reform alá vonták, így a szükséges dokumentációt is, mely nem tartalmazza az alaprajzot és a metszetrajzot. Ellenben magába foglalja a következőket:

  • Helyszínrajz
  • Utcakép
  • Homlokzati terv
  • Műszaki leírás

 

Szembetűnő tehát, hogy a dokumentáció az épület küllemére korlátozódik inkább, részletes helyszínrajzzal bővítve. Ennek eredményeként a helyszínrajz kiegészül az elmaradó tervrészekkel úgy, mint:

  • Építési hely
  • Építési vonal
  • Égéstermék-elvezető rendszer 

Miről és mikor kell bejelentést tenni?

A bejelentést megtehetjük elektronikusan (ÉTDR rendszer) és személyesen papír alapon (Építésügyi szolgáltató pontnál, Kormányablaknál) is. Mindehhez az Országos építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) segítségét kell vagy lehet igénybe venni.

Hiányosság, pontatlanság esetén a hatóság nem akadályozhatja meg a kivitelezést, csupán felhívhatja az építtető figyelmét. Az építési tevékenység megkezdése a hiánytalan bejelentés benyújtását követő naptól számított 15 napos határidő letelte után indítható. A kezdés dátuma ünnepnapra és hétvégére is eshet.

Az előbb említett megkötés betartásával az építkezés a bejelentés napját követő 10 évben bármikor elkezdhető egy feltétellel, ha az említett 10 éven belül be is fejezik.

Módosítási igény esetén (építményen, bejelentési dokumentáción) is előzetes bejelentés szükséges, melynek 15 nappal kell megelőznie a módosítás napját.

Az energiaigény és a használatbavételi engedély kapcsolata

Az energia-hatékony építkezés régóta foglalkoztatja a szakma legtöbb ágazatát, ugyanis 2020 után már csak a közel nulla energiaigényű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt. A 2016. január 1-jét követően benyújtott egyszerűsített eljárás keretei között indított igénylésekre, melyeket akár 2026-ban is befejezhetnek, az igényléskor hatályban lévő jogszabályok érvényesek, tehát az 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat.

Törvénysértés esetén

Amennyiben a bejelentéstől eltérően, vagy annak megfelelően, de az anyagi jogszabályt sértő módon, illetve az Étv. szerinti egyszerű bejelentés nélkül zajlik bejelentéshez kötött építkezési tevékenység, az alapbírság mértéke 100.000 HUF, a tevékenységhez kapcsolódó bírságszázalék 30%.

Forrás:
https://epitesijog.hu/1806-megjelent-az-epitesgy-atalakitasat-celzo-intezkedesi-terv
https://epitesijog.hu/fooldal/1864-0422-lakoeplet-epitesenek-egyszer-bejelentese
http://magyaridok.hu/gazdasag/korszeru-epitesugy-minosegi-epiteszet-41010/
http://www.vallalkozoinegyed.hu/20100426/evosz-elvaras-uj-kormanytol-kisebb-burokracia-lanctartozas-rendezes-forras-folyositas-gyorsitasa
http://nol.hu/gazdasag/tetszhalott-a-lakasugy-magyarorszagon-1580985

Kapcsolódó cikkek

Fürdőszoba és otthoni wellness kiállítás: Budapest, január 17-19.

Ne csak a kádját töltse fel vízzel, hanem önmagát is ötletekkel! Új vagy régi, kicsi vagy nagy, költséghatékony vagy luxus – mindegy, mi mindent megmutatunk önnek. Több mint 100 márka és egyedi kedvezmények egy helyen!

Legfontosabb tudnivalók az új otthonteremtési támogatásról

CSOK 2016, új, kedvezményes kamatozású hitel, otthonteremtési támogatás. Nem telik el úgy nap, hogy valamelyikről ne hallanánk. Most segítünk eligazodni a támogatási útvesztőben.

Figyelem! 2016-ban ingyen átminősíthetők a zártkerti ingatlanok

Aki zártkeri ingatlan tulajdonosa, mielőbb keresse fel a helyi földhivatalt és intézkedjen a művelési ág alól kivett terület bejegyzéséről. Ezt mostantól egy éven belül lehet megtenni, utána azonban nagyon nehéz lesz eladni a zártkertként meghagyott ingatlant.

Ezeknél a bankoknál már igényelhető a CSOK

Óriási az érdeklődés az új otthonteremtési kedvezmények, azaz a CSOK iránt és most már egyre több pénzintézet áll készen arra, hogy az igénylőket kiszolgálja. Íme azon bankok listája, melyeknél már adottak a lehetőségek, illetve azok, melyeknél néhány héten belül elérhető a támogatás.

Változások az Építési törvényben

Megjelent a Építési törvénnyel kapcsolatos változásokat tartalmazó kormányrendelet. Az új szabályok július 1-től érvényesek, de fontosak az átmeneti és a már megkezdett építkezésekre vonatkozó szabályok is.

A rönkház fűtése, fenntartási költségek

A rönkház anyaga alapvetően fa, ami felvet bizonyos tűzbiztonsági kérdéseket. És ha már a tűznél tartunk, érdemes áttekinteni a gazdaságos fűtési lehetőségeket és a fenntartás költségeit.

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A rönkház tervezése, alapozása és építése

Rönkházban lakni valódi természetközeli élmény. Azonban a stabil, időtálló szerkezet megköveteli a körültekintő tervezést és kivitelezést.

Híd alá épített stúdiót magának egy formatervező

Még ha sokszor átvitt értelemeben is használjuk, a “híd alatt lakás” mibenlétével sokan tisztában vannak. A fogalom, szerte a világon, kevés pozitív jelentést hordoz. Egy spanyol tervező, fittyet hányva a sztereotípiákra, saját pop-up stúdiót alakított ki egy valenciai híd alatt. Jól tette!

Önnek ajánljuk