Hirdetés

A használatbavételi engedély egyszerűsítése is segíti a lakásépítést


Az elmúlt évek építkezést megelőző időszakát a túlzott adminisztráció, a nehézkes engedélyeztetés és az ezekhez társuló magas költségek jellemezték, amiért cserébe ellenszolgáltatás, segítség nem járt. Ez megnehezítette az építést és jelentősen megnövelte az elkészüléshez szükséges időintervallumot.Fenti okok miatt is a magyar építésügy átalakítása égető feladat volt, melyre megoldásként az 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat szolgál. Ez tartalmazza az Intézkedési Tervet és az ahhoz kapcsolódó feladatokat. Az Intézkedési Terv koordinálását a Miniszterelnökséget vezető Miniszter hajtja végre. Ezt megelőző években az engedélyeztetés hosszas procedúrát jelentett, jelenlegi a radikális változás a cél.

Mikor szükséges építési engedélyt kérni?

A változás érzékelhető az építési engedély köteles építmények esetében: 2016. január 1-től nem szükséges építési engedélyt kérnie az építtetőnek, amennyiben újépítésű ingatlana 300 m2 hasznos alapterületet meg nem haladó lakóépületnek minősül. Az építési engedély helyébe az előzetesen bejelentett építési szándék lép, melyet az általános építésügyi hatóság felé kell benyújtani. Nem megfelelő bejelentés esetén a kivitelezés nem kezdhető meg, ezt követően az építtető ismét benyújthatja bejelentésének javított változatát. A 300 m2-t meghaladó ingatlanok esetében megmarad az engedéllyel vagy engedély nélkül építhető megkülönböztetés.

Megújult építési szabályok

Néhány szóban a dokumentációról

Az eljárás többi területét is reform alá vonták, így a szükséges dokumentációt is, mely nem tartalmazza az alaprajzot és a metszetrajzot. Ellenben magába foglalja a következőket:

  • Helyszínrajz
  • Utcakép
  • Homlokzati terv
  • Műszaki leírás

 

Szembetűnő tehát, hogy a dokumentáció az épület küllemére korlátozódik inkább, részletes helyszínrajzzal bővítve. Ennek eredményeként a helyszínrajz kiegészül az elmaradó tervrészekkel úgy, mint:

  • Építési hely
  • Építési vonal
  • Égéstermék-elvezető rendszer 

Miről és mikor kell bejelentést tenni?

A bejelentést megtehetjük elektronikusan (ÉTDR rendszer) és személyesen papír alapon (Építésügyi szolgáltató pontnál, Kormányablaknál) is. Mindehhez az Országos építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) segítségét kell vagy lehet igénybe venni.

Hiányosság, pontatlanság esetén a hatóság nem akadályozhatja meg a kivitelezést, csupán felhívhatja az építtető figyelmét. Az építési tevékenység megkezdése a hiánytalan bejelentés benyújtását követő naptól számított 15 napos határidő letelte után indítható. A kezdés dátuma ünnepnapra és hétvégére is eshet.

Az előbb említett megkötés betartásával az építkezés a bejelentés napját követő 10 évben bármikor elkezdhető egy feltétellel, ha az említett 10 éven belül be is fejezik.

Módosítási igény esetén (építményen, bejelentési dokumentáción) is előzetes bejelentés szükséges, melynek 15 nappal kell megelőznie a módosítás napját.

Az energiaigény és a használatbavételi engedély kapcsolata

Az energia-hatékony építkezés régóta foglalkoztatja a szakma legtöbb ágazatát, ugyanis 2020 után már csak a közel nulla energiaigényű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt. A 2016. január 1-jét követően benyújtott egyszerűsített eljárás keretei között indított igénylésekre, melyeket akár 2026-ban is befejezhetnek, az igényléskor hatályban lévő jogszabályok érvényesek, tehát az 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat.

Törvénysértés esetén

Amennyiben a bejelentéstől eltérően, vagy annak megfelelően, de az anyagi jogszabályt sértő módon, illetve az Étv. szerinti egyszerű bejelentés nélkül zajlik bejelentéshez kötött építkezési tevékenység, az alapbírság mértéke 100.000 HUF, a tevékenységhez kapcsolódó bírságszázalék 30%.

Forrás:
https://epitesijog.hu/1806-megjelent-az-epitesgy-atalakitasat-celzo-intezkedesi-terv
https://epitesijog.hu/fooldal/1864-0422-lakoeplet-epitesenek-egyszer-bejelentese
http://magyaridok.hu/gazdasag/korszeru-epitesugy-minosegi-epiteszet-41010/
http://www.vallalkozoinegyed.hu/20100426/evosz-elvaras-uj-kormanytol-kisebb-burokracia-lanctartozas-rendezes-forras-folyositas-gyorsitasa
http://nol.hu/gazdasag/tetszhalott-a-lakasugy-magyarorszagon-1580985

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Házat, de gyorsan! - 4. rész - Szárnyakon a fal evolúciója

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Praktikus újítás, magas hatásfok – itt az épületszigetelés új dimenziója!

Családiház építését tervezi? Segítünk kalkulálni!

Miért fontos kivitelezői szerződést kötni és mi szerepeljen a szerződésben? Letölthető szerződésminta és magyarázatok felújítóknak, építkezőknek

Enteriőr átalakítás modern, organikus stílusjegyekkel – Mihálydeák Krisztina és Csomor László munkája

Házat, de gyorsan! - 3. rész - A sokezer éves az új modern

Házat, de gyorsan! - 2. rész – Hűtés, fűtés, villanyszerelés: előkészítve

Házat, de gyorsan! - 1. rész - Korszerű otthonok, pincétől a klímafödémig előregyártással

Gyors és stresszmentes építkezés, akár a karosszék kényelméből

5 pénztárca kímélő környezettudatos szempont építkezésnél

Otthonunk felbecsülhetetlen értéke a csend és a nyugalom – Építkezés mészhomok téglával

10 ok, miért érdemes az ISOTEX-et választani

Így gazdálkodunk okosan – Mi az, amit mi feltétlenül beszerzünk a HOMEINFO Heteken?

Vásárlási listák
További vásárlási listák