Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Figyelem! 2016-ban ingyen átminősíthetők a zártkerti ingatlanok

Aki zártkeri ingatlan tulajdonosa, mielőbb keresse fel a helyi földhivatalt és intézkedjen a művelési ág alól kivett terület bejegyzéséről. Ezt mostantól egy éven belül lehet megtenni, utána azonban nagyon nehéz lesz eladni a zártkertként meghagyott ingatlant.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Komoly procedúrát jelent és akadályokba ütközhet, ha valaki külterületen vásárolna ingatlant. A városszéli zártkertekre ugyanis gyakorlatilag ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a termőföld, vagy szőlőbirtok vásárlására. Az új földforgalmi törvény rendelkezései szerint a vásárlás akár fél évig is húzódhat, és a végén a hivatal elutasíthatja a vevőt.

A helyi gazdáknak elővásárlási joguk van bármilyen földterületre. “De a rendszer ennél bonyolultabb. Van mindenhol egy helyi földbizottság, melynek jóvá kell hagynia az értékesítéseket. Ez a bizottság úgy is dönthet, hogy hiába akarja az eladó eladni a földjét, hiába van rá jelentkező, ha szerintük az ár nem megfelelő. Ha megállapítják az adás-vételről, hogy spekulációs célú értékesítés, túl magas az ár, akkor a földet nem lehet eladni. Az elővásárlási jog ugye azt jelentené, hogy ha én is megadom azt az árat, amit a vevő ígér, akkor az elővásárlási jog birtokában én vehetem meg a földet. A mostani rendszer viszont kiforgatja ezt a jogot. A helyi gazdák nem adják meg a vevő által elfogadott árat, a bizottság meg visszadobja az egészet, mert a túl magas ár miatt a helyi gazdálkodók nem tudnak élni az elővásárlási jogukkal.

Ennek a feje tetejére állt rendszernek az eredeti célja valóban az volt, hogy a helyieket védje azoktól, akik felhajtják az árakat és nyerészkedni akarnak a földekkel. A gyakorlatban viszont sikerült teljesen megállítania a kiskertek forgalmát. Ez a teljes bizottságos folyamat 3-4 hónapig, de akár fél évig is eltarthat. Miközben az érintett kiskertek, pincék egy része néhány százezer forintért cserélne gazdát. A legtöbben inkább bele sem kezdenek, de nem vállalják a bonyolult ügyintézést.

Zártkert átminősítése

Úgy tűnik, a probléma eljutott a törvényalkotókig is. Egy ideiglenes törvénymódosítással most adnak egy kiskaput. Az ugyan érthetetlen, hogy miért nem vonták ki ezt a területet végleg a törvény hatálya alól. A kiskapu egy évre, 2016-ra érvényes.”

Zártkerti ingatlanok esetén a tulajdonos év végéig kérheti a művelési ág megváltoztatását. Így már nincs akadálya az adás-vételnek, nem vonatkozik rá a földtörvény előírása, tehát az érintett ingatlanokat úgy lehet eladni, mint a belterületi telkeket.

Tudni kell azt is, hogy nem csak azokat az ingatlanokat lehet így átminősíteni, melyeken van valamilyen épület, hanem a teljesen üres telkeket is.

“További előnye a művelés alóli kivételnek, hogy ezekre a telkekre nem lesz érvényes a művelési kötelezettség sem. A termőföldekre viszont igen. Ha a telek zártkert marad, akkor a tulajdonos büntetést is kaphat, ha nem műveli a földjét.”

Előreláthatólag a hozzáférés egyszerűsége miatt ezeknek a telkeknek az értéke is emelkedni fog.

Forrás: 67/2015 FM rendelet, palyazatfigyelo.hu