Hirdetés

2013-as jogszabályváltozások

Számos törvény, rendelet módosult, amelyek hatással vannak az építkezés, a lakásvásárlás számos területére. Többek közt módosították az illetéktörvényt, az energetikai tanúsítványról szóló kormányrendeletet is.

A 2013-as év újabb változásokat hozott jogszabályokban. Ezek kövül több is érinti az építkezni, felújítani vagy eladni-vásárolni kívánókat.

Építési engedély

Építkezés, felújítás, bővítés előtt építési engedélyre lehet szükség. 2013. január 1-jétől az építési engedélyt elektronikus formában kell igényelni az ÉTRD-en keresztül.

Energetikai tanúsítvány

Módosították az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) kormányrendelet előírásai. Így például ha van az ingatlannak energetikai tanúsítványa, akkor már a hirdetésben meg kell jelentetni a besorolást.

Illetéktörvény

Lényeges változások vannak az illetéktörvényben is. 2013. január 1-jétől több illetéket kell fizetni ingatlanvásárlás esetén. Vannak kedvező módosítások is, a 35 év alattiak első lakás esetén kevesebbet fizetnek, és nem kell fizetni, ha olcsóbb lakást veszünk. De változtak az örökösödési illeték szabályai is.

Otthonteremtési program

Az Otthonteremtési program két részből áll, a szociálpolitikai támogatásból és a kamattámogatásból. Változtak a szabályok és javultak a kamattámogatás feltételei is. Több bank pedig elindította a forintalapú hitelezést vásárlásra és felújításra is.

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák