Hitelkiváltás: fizess ugyanazért kevesebbet!

A banki hiteleket többnyire hosszú futamidőre vesszük fel, de a bankok közötti verseny rövidtávon is nagy fordulatokat hozhat. A jelenlegi hitelkamat-környezet soha sem volt még ilyen kedvező a hitelfelvevők számára. Előfordulhat ezért, hogy egy hitelkiváltással több ezer, vagy akár tízezer forintot meg tudunk spórolni havonta.

 


A régi meguntat valami újra cserélni, csak úgy, mint a fogyasztói társadalomban szokás, nos, ezt azért érdemes átgondolni. Mit is nézzünk tehát, amikor a jelenleginél jobb hitelt keresünk?

A lejárat időpontja

Almát almával, tehát azonos lejárati időpontú hitellel hasonlítsuk össze a meglévő hitelünket.

A kamatláb mértéke

Az a %-os érték, amit a pénz használatáért a banknak fizetünk. Ne számoljuk ki, hogy már mennyit kaptak tőlünk a hitelfelvételünk óta! Mert még a végén egyből mi is bankot akarunk alapítani. 

A kamatperiódusunk hossza

Meddig fix, meddig nem változtathatnak rajta? A kezdőnap óta volt már ilyen periódusforduló? Változtatott is a bankunk? Akarunk-e változtatni a kiváltó hitel esetében az eredeti kamatperiódushoz képest?


A dilemma örök: most alacsony a kamatkörnyezet, alacsony a rövid periódusú hitelkamat, a hosszabb kamatperiódusú pedig drágább, de tovább fix. Sajnos megjósolni lehetetlen, hogy marad vagy emelkedik-e az alapkamat. Lehet latolgatni az esélyeket, és nyilván ki is kell valamelyiket választani. Javaslom, hogy az életkörülményeinket és terveinket vegyük figyelembe: vállaltunk-e épp egy-két gyereket,  most léptettek elő, most akarunk új vállalkozásba kezdeni, külföldre megyünk 2-3 évre, 2 év múlva lejár egy lakástakarékunk vagy hosszabb lekötésünk, biztosításunk, és ebből nagyobb összeghez jutunk? Döntsünk bölcsen!

Hitelkiváltás

A fennálló tőketartozás

Ahol jelenleg áll, akkora hitelt kell ugyanis felvennünk. Vagyis az eredeti futamidő végéig tervezett kamatterhet nem fogja az elhagyott bankunk kérni teljes egészében, még ha ez is terjed a köztudatban.

Költségek

Előtörlesztési díj a jelenlegi banknál minimum 1,5-2 % szokott lenni az előtörlesztett összeg arányában. Egyéb díjat, elengedett díj visszatérítést kér-e a bankunk? Továbbá a hitelfelvétel költsége mennyi az új helyen, számolhatunk-e akciós kamattal?

Fizetési fegyelem

Megkérdezik ugyanis az új helyen, hogy rendben fizetjük-e a hitelt, nem estünk-e késedelembe, mivel rossz üzletet a bank sem szeret kötni.

Mindezeket figyelembe véve kalkuláljunk, hogy mennyire éri meg a hitelünket lecserélni.
Ha pedig nyilvánvalóan megéri, ne töprengjünk, mivel minden hónap pazarlás.

Selmeczi Róbert főtanácsadó
selmeczi.robert@mpk.hu

 | 
Vásárlási listák
További vásárlási listák