Hitelkiváltás: fizess ugyanazért kevesebbet!

A banki hiteleket többnyire hosszú futamidőre vesszük fel, de a bankok közötti verseny rövidtávon is nagy fordulatokat hozhat. A jelenlegi hitelkamat-környezet soha sem volt még ilyen kedvező a hitelfelvevők számára. Előfordulhat ezért, hogy egy hitelkiváltással több ezer, vagy akár tízezer forintot meg tudunk spórolni havonta.

 


A régi meguntat valami újra cserélni, csak úgy, mint a fogyasztói társadalomban szokás, nos, ezt azért érdemes átgondolni. Mit is nézzünk tehát, amikor a jelenleginél jobb hitelt keresünk?

A lejárat időpontja

Almát almával, tehát azonos lejárati időpontú hitellel hasonlítsuk össze a meglévő hitelünket.

A kamatláb mértéke

Az a %-os érték, amit a pénz használatáért a banknak fizetünk. Ne számoljuk ki, hogy már mennyit kaptak tőlünk a hitelfelvételünk óta! Mert még a végén egyből mi is bankot akarunk alapítani. 

A kamatperiódusunk hossza

Meddig fix, meddig nem változtathatnak rajta? A kezdőnap óta volt már ilyen periódusforduló? Változtatott is a bankunk? Akarunk-e változtatni a kiváltó hitel esetében az eredeti kamatperiódushoz képest?


A dilemma örök: most alacsony a kamatkörnyezet, alacsony a rövid periódusú hitelkamat, a hosszabb kamatperiódusú pedig drágább, de tovább fix. Sajnos megjósolni lehetetlen, hogy marad vagy emelkedik-e az alapkamat. Lehet latolgatni az esélyeket, és nyilván ki is kell valamelyiket választani. Javaslom, hogy az életkörülményeinket és terveinket vegyük figyelembe: vállaltunk-e épp egy-két gyereket,  most léptettek elő, most akarunk új vállalkozásba kezdeni, külföldre megyünk 2-3 évre, 2 év múlva lejár egy lakástakarékunk vagy hosszabb lekötésünk, biztosításunk, és ebből nagyobb összeghez jutunk? Döntsünk bölcsen!

Hitelkiváltás

A fennálló tőketartozás

Ahol jelenleg áll, akkora hitelt kell ugyanis felvennünk. Vagyis az eredeti futamidő végéig tervezett kamatterhet nem fogja az elhagyott bankunk kérni teljes egészében, még ha ez is terjed a köztudatban.

Költségek

Előtörlesztési díj a jelenlegi banknál minimum 1,5-2 % szokott lenni az előtörlesztett összeg arányában. Egyéb díjat, elengedett díj visszatérítést kér-e a bankunk? Továbbá a hitelfelvétel költsége mennyi az új helyen, számolhatunk-e akciós kamattal?

Fizetési fegyelem

Megkérdezik ugyanis az új helyen, hogy rendben fizetjük-e a hitelt, nem estünk-e késedelembe, mivel rossz üzletet a bank sem szeret kötni.

Mindezeket figyelembe véve kalkuláljunk, hogy mennyire éri meg a hitelünket lecserélni.
Ha pedig nyilvánvalóan megéri, ne töprengjünk, mivel minden hónap pazarlás.

Selmeczi Róbert főtanácsadó
selmeczi.robert@mpk.hu

Kapcsolódó cikkek

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Csak a képzelet szab határt: inspiráló zuhanyvariációk a Radaway-től

A Méta szakembereivel a cég által forgalmazott Radaway zuhanykabinokról, azon belül is a 2020-as újdonságokról beszélgettünk.

Hitelfelvétel okosan - 7 lépésben

Életünk során legalább egyszer, nagy valószínűséggel előfordul, hogy kisebb vagy nagyobb összegű hitel felvételére szorulunk. Komoly döntést kell ekkor meghoznunk, mely több évre, akár évtizedekre befolyásolja majd mindennapi életünket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő körültekintéssel járjunk el, mielőtt aláírjuk a szerződést.

CSOK: 36 ezer családnak 87 milliárd forint támogatás

Mit sem veszített népszerűségéből a CSOK. Ezt támasztja alá, hogy 2016. decemberében 9,6 milliárd forint értékben kötöttek szerződést, ez pedig rekord összegnek számít a program kezdete óta.

Az éves szinten hiányzó 25 ezer lakóingatlan

Az „Évente 25 ezer új lakóingatlan hiányzik a magyar piacról”címmel március 22-én megrendezett sajtótájékoztató az ingatlanpiac múltbéli, jelenlegi és várható helyzetéről, változásairól informálta a sajtó képviselőit.

CSOK igénylők körének bővítése

Novák Katalintól (Ifjúság és Családügyi Államtitkár) megtudhattuk, hogy a kormány további módosításokat tervez a CSOK programmal kapcsolatosan.

CSOK – tudnivalók a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről

Hazánkban az elmúlt időszak legfontosabb kérdésköre az otthonteremtés, kedvezmények, adócsökkentés és az építésügyhöz kapcsolódó eljárások egyszerűsítése volt. Ezt öleli fel a Családosok Otthonteremtési Kedvezménye, a CSOK.

CSOK - Az igényelhető támogatások mértékéről egyszerűen, érthetően

A most következő táblázatok kiválóan szemléltetik, mekkora mértékű támogatás igényelhető a gyermekek száma, ingatlan fajtája (újépítésű, már meglévő, vásárolni kívánt használt lakás) és elhelyezkedése (Alföld és Északi területek, Dunántúl, Közép-Magyarország) szerint.

Legfontosabb tudnivalók az új otthonteremtési támogatásról

CSOK 2016, új, kedvezményes kamatozású hitel, otthonteremtési támogatás. Nem telik el úgy nap, hogy valamelyikről ne hallanánk. Most segítünk eligazodni a támogatási útvesztőben.