Hitelkiváltás: fizess ugyanazért kevesebbet!

A banki hiteleket többnyire hosszú futamidőre vesszük fel, de a bankok közötti verseny rövidtávon is nagy fordulatokat hozhat. A jelenlegi hitelkamat-környezet soha sem volt még ilyen kedvező a hitelfelvevők számára. Előfordulhat ezért, hogy egy hitelkiváltással több ezer, vagy akár tízezer forintot meg tudunk spórolni havonta.

 


A régi meguntat valami újra cserélni, csak úgy, mint a fogyasztói társadalomban szokás, nos, ezt azért érdemes átgondolni. Mit is nézzünk tehát, amikor a jelenleginél jobb hitelt keresünk?

A lejárat időpontja

Almát almával, tehát azonos lejárati időpontú hitellel hasonlítsuk össze a meglévő hitelünket.

A kamatláb mértéke

Az a %-os érték, amit a pénz használatáért a banknak fizetünk. Ne számoljuk ki, hogy már mennyit kaptak tőlünk a hitelfelvételünk óta! Mert még a végén egyből mi is bankot akarunk alapítani. 

A kamatperiódusunk hossza

Meddig fix, meddig nem változtathatnak rajta? A kezdőnap óta volt már ilyen periódusforduló? Változtatott is a bankunk? Akarunk-e változtatni a kiváltó hitel esetében az eredeti kamatperiódushoz képest?


A dilemma örök: most alacsony a kamatkörnyezet, alacsony a rövid periódusú hitelkamat, a hosszabb kamatperiódusú pedig drágább, de tovább fix. Sajnos megjósolni lehetetlen, hogy marad vagy emelkedik-e az alapkamat. Lehet latolgatni az esélyeket, és nyilván ki is kell valamelyiket választani. Javaslom, hogy az életkörülményeinket és terveinket vegyük figyelembe: vállaltunk-e épp egy-két gyereket,  most léptettek elő, most akarunk új vállalkozásba kezdeni, külföldre megyünk 2-3 évre, 2 év múlva lejár egy lakástakarékunk vagy hosszabb lekötésünk, biztosításunk, és ebből nagyobb összeghez jutunk? Döntsünk bölcsen!

Hitelkiváltás

A fennálló tőketartozás

Ahol jelenleg áll, akkora hitelt kell ugyanis felvennünk. Vagyis az eredeti futamidő végéig tervezett kamatterhet nem fogja az elhagyott bankunk kérni teljes egészében, még ha ez is terjed a köztudatban.

Költségek

Előtörlesztési díj a jelenlegi banknál minimum 1,5-2 % szokott lenni az előtörlesztett összeg arányában. Egyéb díjat, elengedett díj visszatérítést kér-e a bankunk? Továbbá a hitelfelvétel költsége mennyi az új helyen, számolhatunk-e akciós kamattal?

Fizetési fegyelem

Megkérdezik ugyanis az új helyen, hogy rendben fizetjük-e a hitelt, nem estünk-e késedelembe, mivel rossz üzletet a bank sem szeret kötni.

Mindezeket figyelembe véve kalkuláljunk, hogy mennyire éri meg a hitelünket lecserélni.
Ha pedig nyilvánvalóan megéri, ne töprengjünk, mivel minden hónap pazarlás.

Selmeczi Róbert főtanácsadó
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kapcsolódó cikkek

A kezesség

Különösen hitelek kapcsán nagyon elterjedt, hatékony mellékkötelem a kezesség. Miként a zálogjog, ez a kötelezettség is alapulhat a felek akaratán, de létrejöhet jogszabály rendelkezése alapján is.

Hitelfelvétel okosan - 7 lépésben

Életünk során legalább egyszer, nagy valószínűséggel előfordul, hogy kisebb vagy nagyobb összegű hitel felvételére szorulunk. Komoly döntést kell ekkor meghoznunk, mely több évre, akár évtizedekre befolyásolja majd mindennapi életünket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő körültekintéssel járjunk el, mielőtt aláírjuk a szerződést.

Társasházak figyelem! Hitel negatív kamatra

A vissza nem térítendő támogatások körében, úgy tűnik, a társasházak mostoha sorsra jutottak. Maximum kamatmentes hitelhez juthatnak, de arra is pályázniuk kell. Társasházak számára azonban adott a lehetőség, hogy pályázat nélkül, néhány alapvető feltételt teljesítve igényelhető hitel, melyet megfelelően felvéve kevesebb lesz a visszafizetendő összeg.

0%-os hitel a napelemre, szigetelésre. A legfontosabb tudnivalók

Április 24-től lehet pályázni a 0%-os uniós pénzre, mely ugyan kemény megkötéseket tartalmaz, de a feltételek alapos ismeretével komoly támogatás érhető el.

Lakástakarék – az egyik legjobb találmány a lakáscélú megtakarításra és hitelre

Több mint 20 éve született a törvény (1996. évi CXIII. törvény a lakástakarékpénztárakról), mely létrehozta ezt az állami támogatást. Több millióan kihasználták azóta, mégis akad olyan,, aki nem hallott erről, vagy félreértette a lényegét. Mit kell tudnunk a lakástakarékról?

Magam is végig tudom csinálni! - Avagy a csináld magad hitelfelvétel kockázatai

Hitelfelvétel egyedül vagy hozzáértős segítséggel? Már a cikk elején le kell szögezni, hogy a hitelfelvétel folyamatát mindenki képes végig csinálni! Mi kell hozzá? Nagyon sok türelem, kitartás, sok szabadidő, és ezekkel szoros összefüggésben lévő eszköz, azaz pénz.

Mire jó az általános felelősségbiztosítás?

Szeptembertől bizonyos építési tevékenységeket végzőktől minimum 1 millió forint összegű felelősségbiztosítás meglétét várja el két kormányrendelet. Habár a jogszabályi követelménynek megfelelő felelősségbiztosítás eddig is elérhető volt a piacon, mindenkinek, aki rendelkezik ilyennel, érdemes ellenőrizni, hogy a konkrét szerződés mire nyújt fedezetet, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

CSOK - Az igényelhető támogatások mértékéről egyszerűen, érthetően

A most következő táblázatok kiválóan szemléltetik, mekkora mértékű támogatás igényelhető a gyermekek száma, ingatlan fajtája (újépítésű, már meglévő, vásárolni kívánt használt lakás) és elhelyezkedése (Alföld és Északi területek, Dunántúl, Közép-Magyarország) szerint.

Legfontosabb tudnivalók az új otthonteremtési támogatásról

CSOK 2016, új, kedvezményes kamatozású hitel, otthonteremtési támogatás. Nem telik el úgy nap, hogy valamelyikről ne hallanánk. Most segítünk eligazodni a támogatási útvesztőben.

Önnek ajánljuk