Hirdetés

Hitelfelvétel okosan - 7 lépésben

Életünk során legalább egyszer, nagy valószínűséggel előfordul, hogy kisebb vagy nagyobb összegű hitel felvételére szorulunk. Komoly döntést kell ekkor meghoznunk, mely több évre, akár évtizedekre befolyásolja majd mindennapi életünket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő körültekintéssel járjunk el, mielőtt aláírjuk a szerződést.

0. lépés – tervezés, információ gyűjtés, előminősítés

Mekkora a család számára vállalható havi törlesztőrészlet?

Jogszabály is korlátozza, hogy mekkora lehet az összes banki törlesztőrészlet jövedelemarányosan, de a józan ész és egy alaposan elkészített havi családi költségvetés is segít ennek meghatározásában.

Mit jelent a kamatperiódus, a thm, az előtörlesztési díj, stb?

Tehát az apró betűs rész. A banknak vagy a hitelközvetítőnek írásban kell tájékoztatni az ügyfelet a hitelezés alapfogalmairól. Ezt olvassuk át!

Hitelfelvétel előtt fontos a tájékozódás


Milyen támogatásra vagyok jogosult?

CSOK, áfa visszatérítés, kamattámogatás – ezekkel kapcsolatban soha nem látott iramban változnak a jogszabályok, ezért kérdezzünk naprakész, gyakorlott specialistát. Még ma is létezik pl. adókedvezmény hiteltörlesztőre, állami támogatás hitel előtörlesztésre, stb.

Melyik bank mit ajánl? Hogyan kell érteni az akciókat? A netes kalkulátorok könnyelmű ajánlatainak veszélyei!

Csak az tekinthető hitelajánlatnak, amit a személyes adatok, jövedelmi és ingatlan feltételek alapján névre szólóan írásban ad a bank. Tehát a netes kalkulátorok két kérdés alapján adott ajánlata nem az.
A kedvezményeket mindig valamiért cserébe adja a bank, amit adott esetben vissza is vehet. Olvassunk utána, kalkuláljunk ezzel is!

Mennyire vagyok hitelképes?

Ezt alapvetően meghatározza a jövedelem és az ingatlanfedezet. A bankok saját szabályai eltérőek, de a törvényi előírásnál rugalmasabbak nem lehetnek.
A hitelképességet negatívan befolyásolja pl. az is, ha hitelkártyánk van. Számít, hogy az esetleges korábbi hitelünket rendben fizettük-e, vagy mióta dolgozunk a jelenlegi munkahelyünkön, stb.

Vészhelyzet esetén hogyan fogok gondoskodni magamról és a családomról?

Ne csak megszerezni akarjuk álmaink házát, hanem megtartani is. Döntsünk a családunk otthonáról felelősen és kalkuláljuk a költségek közé az élet/baleset/egészségbiztosítást. Havi pár ezer forintért már elérhetők olyan biztosítások, melyek baleset vagy betegség esetén megmentik a családot az anyagi katasztrófától.

1. lépés – Papírok összegyűjtése

Nyomtatványok kitöltése, beszerzendő dokumentumok, igazolások összegyűjtése a bank elvárásai alapján. Költsége minimális. 

2. lépés - Iratok beadása

A bankfiókban befogadják a teljes iratanyagot, elindul a hiteligénylés folyamata.

3. lépés – Értékbecslés

Az ingatlan jogi, műszaki, forgalmi szempontok szerinti értékmeghatározását egy független ingatlancég végzi a helyszínen. Véleményükre alapoz a bank. Díját az ügyfél fizeti.
Építkezésnél többször is előírhatják a 100%-os készültség eléréséig.

4. lépés – Döntés

Egy belső banki osztály végzi az iratok, az ingatlanfedezet és a körülmények ellenőrzését. Ekkor bekérhetnek újabb iratokat. A döntést a bank belső szabályzatát és aktuális jogszabályokat is figyelembe véve hozzák meg. Pozitív döntés esetén az ügyfelek megkapják a hitelszerződést átolvasásra, amire minimum 3 napjuk van.

Hitelszerződés aláírása

5. lépés – Szerződéskötés

Ez a hitelszerződés megkötése a bankfiókban és a közjegyzői nyilatkozat aláírása a tartozásról. A közjegyző díját az ügyfél fizeti, összege több tényezőtől függ, általában néhány tízezer forintos tétel.
Vagyonbiztosítás megkötése az ingatlanra a bank elvárásainak megfelelően és záradékolva.
Számlanyitás a banknál, ha még nincs.
Földhivatali ügyintézés, melynek az aktuális költségét az ügyfél fizeti

6. lépés – Folyósítás

A bank utalja a hitelt a folyószámlára, építkezésnél több részletben. Több lépésben történik, ebben több banki osztály is közreműködik, ezért a teljes átfutás kb. 1,5 hónap az 1. és a 6. lépés között. Ha türelmesen és precízen teszünk meg minden lépést, nem érhet meglepetés, hiszen a banknak is érdeke a hitelkihelyezés.

Selmeczi Róbert főtanácsadó
selmeczi.robert@mpk.hu

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Az elmúlt évtizedekben talán soha nem volt akkora jelentősége az otthon eltöltött időszak minőségének, s vele együtt az egészségmegőrzésnek, mint ebben az évben.

Felkészülés az építkezésre

Sokan szeretnének új ház építésébe fogni, de sajnos információ hiányában az építkezés folyamata nem mindig zökkenőmentes. Célunk, hogy mindenkinek, aki építkezni szeretne segítséget nyújtsunk az indulásban. Íme az útmutató, mely rávilágít a fontosabb momentumokra.

0%-os hitel a napelemre, szigetelésre. A legfontosabb tudnivalók

Április 24-től lehet pályázni a 0%-os uniós pénzre, mely ugyan kemény megkötéseket tartalmaz, de a feltételek alapos ismeretével komoly támogatás érhető el.

Hitelkiváltás: fizess ugyanazért kevesebbet!

A banki hiteleket többnyire hosszú futamidőre vesszük fel, de a bankok közötti verseny rövidtávon is nagy fordulatokat hozhat. A jelenlegi hitelkamat-környezet soha sem volt még ilyen kedvező a hitelfelvevők számára. Előfordulhat ezért, hogy egy hitelkiváltással több ezer, vagy akár tízezer forintot meg tudunk spórolni havonta.

Társasházak figyelem! Hitel negatív kamatra

A vissza nem térítendő támogatások körében, úgy tűnik, a társasházak mostoha sorsra jutottak. Maximum kamatmentes hitelhez juthatnak, de arra is pályázniuk kell. Társasházak számára azonban adott a lehetőség, hogy pályázat nélkül, néhány alapvető feltételt teljesítve igényelhető hitel, melyet megfelelően felvéve kevesebb lesz a visszafizetendő összeg.

CSOK: 36 ezer családnak 87 milliárd forint támogatás

Mit sem veszített népszerűségéből a CSOK. Ezt támasztja alá, hogy 2016. decemberében 9,6 milliárd forint értékben kötöttek szerződést, ez pedig rekord összegnek számít a program kezdete óta.

Könnyítések a CSOK-ban

Ismét változnak a CSOK szabályai. A cél, hogy még több Magyar család számára váljon elérhetővé a Családi Otthonteremtési Kedvezmény.

Érezhető-e már a CSOK-hatás?

A két éve tartó lakáspiaci fellendülés idén sem áll meg, a tavaly tapasztalt fogalomnövekedés jelenleg is kitart. Áprilisban 4%-kal, májusban pedig 3%-kal magasabb tranzakció számot regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.