Hirdetés

Tippek lakásbérlés előtt

Egyre többen bérelnek lakást hazánkban, és ha a lehető legjobb lakást szeretnénk kibérelni, akkor sok mindenre kell odafigyelnünk. Írásunkban néhány tanácsot szeretnénk adni a döntés megkönnyítése érdekében.


Mielőtt elkezdünk hirdetéseket nézegetni, érdemes átgondolni, melyek a legfontosabb szempontjaink, milyen legyen a kiadó lakás. Vegyünk elő egy papírlapot, és bal oldalra írjuk fel, mit szeretnénk, milyen legyen (például alacsony rezsijű, világos, csendes, tárolós, nagymamához közeli…), jobb felére azt írjuk, milyen ne legyen a lakás (tetőtéri, szuterén, forgalmas úton lévő, magas feszültségű vezetékhez közeli…). Ezeket a pontokat végig tartsuk szem előtt, ami nem derül ki a hirdetésből, azt telefonon kérdezzük meg, mielőtt feleslegesen kimennénk megnézni.

Egyeztetés telefonon

Először is kérdezzük meg, van-e energetikai tanúsítványa a lakásnak. 2013. január 1-től kötelező az 50 négyzetméter fölötti és évi négy hónapnál hosszabban lakott lakások esetén az energetikai tanúsítvány elkészíttetése. Kérdezzük meg, mennyi a havi rezsi éves átlagban? Mennyi volt tavaly és tavaly előtt a legnagyobb téli fűtésszámla? Ha ezekre nem tudnak, vagy nem akarnak egyenes választ adni, gyanakodhatunk, hogy magas. Gyakran kapjuk azt a választ ilyenkor, hogy „fogyasztás szerint”. Ezzel ne elégedjünk meg, mert bár igaz a válasz, sokszor így kerülik meg a bérbeadók, hogy beszámoljanak a valós számokról. Jelezhetjük már az időpont egyeztetése során, hogy szeretnénk látni két évre visszamenőleg az összes számlát, ha átalánydíjas az elszámolás, akkor az éves elszámoló számlákat is. A tavalyi tél például enyhe volt, az azt megelőző nagyon hideg, a fűtésszámla a duplája is lehetett a tavalyinak. Vegyük figyelembe, hányan lakták eddig a lakást, és mi hányan fogjuk. Rákérdezhetünk, hogy kell-e fizetni a parkolásért a környéken, van-e garázs, van-e lift stb.

Tippek lakásbérlés előtt

Mikor nézzük meg a lakást?

Olyan időpontot egyeztessünk, amikor nappali fénynél látjuk a lakást, és valószínűsíthető, hogy otthon vannak a szomszédok is. Így láthatjuk, mennyire világos, milyen a kilátás, és mennyire hallatszanak át a szomszédból a zajok. Ha az első megtekintés után tetszik a lakás, mielőtt kivesszük, még egyszer nézzük meg egy másik időpontban is, például hétvégén.

Apróságok a lakás körül

Amikor már a helyszínen vagyunk, érdemes minden apróságra odafigyelni. Mennyire tűnik biztonságosnak a ház, a környék, zárják-e a kaput, van-e kaputelefon, s ha földszinti a lakás, van-e rács az ajtón, ablakon, és vannak-e olyan szomszédok, akik napközben is otthon vannak? Lakótelepi lakások esetén gyakran látni rácsokat a lépcsőházban is, meg lehet kérdezni, előfordult-e már betörés? Kik a szomszédok? Ha például egy lakás hálószobája közvetlenül a kapu mellett van, amin nincs ajtócsukó, amelyik nem engedi becsapódni az ajtót, akkor előfordulhat, hogy hajnalban arra ébredünk, hogy egy szomszéd becsapja a kaput.

…és megint csak a rezsi

Mivel akár többszöröse is lehet egyik lakás rezsije a másikénak, még akkor is, ha hasonló méretűek, ebben legyünk a legóvatosabbak. Amellett, hogy megnéztük a számlákat két évre visszamenőleg, kérdezzük meg, hány éves a kazán, milyen rendszerű, mikor volt karbantartva, milyen típusú. A régi kazánok fogyasztása többszöröse is lehet az újakénak. Nézzük meg, hőszigeteltek-e az ablaküvegek? Ujjainkat végighúzva az ajtók, ablakok szélein, nézzük meg, jól záródnak-e vagy van-e rés? Ha nem, kérdezzük meg, megcsináltatnák-e a szigetelést vagy ajánljuk fel, hogy megcsináltatjuk, és számítsák be a lakbérbe. Kérdezzük meg, hány évesek a lakáshoz tartozó gépek? A régi hűtőszekrény akár havi háromezer forintnyi áramot is fogyaszthat, különösen, ha gyorsan jegesedik, a régi tévé pedig akár kétezret is havonta. Ha tökéletesen záródók az ajtók-ablakok, hasznos lehet szén-monoxid-érzékelőket fölszereltetni. Figyeljük meg, nyitott ablaknál mennyire hallatszik be a zaj az utcáról, és mennyire csukott ablaknál. Nagyvárosban, forgalmas útvonalon lévő lakásban számoljunk azzal, hogy az utcai ablakokat a nagy zaj- és a légszennyezettség miatt csak hajnalban érdemes kinyitni. A műanyag ablakok nemcsak légmentesen zárnak, de a zajt is jól szigetelik.
Nézzük meg a falakat, szárazak-e mindenhol, nincs-e beázásnak nyoma, nem érzünk-e penész szagot? Benézhetünk a mosogató alá, a mosdókagyló alá, a penészesedés ott is látható. Megfigyelhetjük, nem csöpögnek-e csapok? A csöpögő csap, vagy az észrevétlenül szivárgó vécé súlyos ezrekkel nyomhatja meg a vízszámlát.
Ha találunk javítanivalót, kérjük meg, végezzék el a javításokat beköltözés előtt. Ha tisztasági festést szeretnénk csinálni, kérjünk rá engedélyt, és számíttassuk bele a lakbérbe.
Ha úgy néz ki, magas lesz a rezsi, alkudjunk jelentősen a bérleti díjból vagy ne vegyük ki a lakást.

A szerződés

A szerződést lehetőleg úgy kössük meg, hogy határozatlan időre szóljon, egy-, kéthónapos felmondási idővel. Ez mindkét félnek elegendő szabadságot biztosít. Sokszor fordul elő, hogy legalább egy évre kérik kivenni a lakást, ami a bérbeadó részéről érthető. Mondjuk azonban el a mi szempontjainkat is, például hosszú távon szeretnénk maradni, de még nem tudjuk, mennyire fogjuk jól érezni magunkat, nem tudhatjuk, nincs-e a lakásnak valami olyan hátránya, ami egy megtekintés alkalmával nem derül ki, illetve hozhat az élet váratlan fordulatokat is. Ez persze azt is jelenti, hogy ha a bérbeadó gondolja meg magát egy év előtt, ő is nyugodtan elküldhet bennünket.

Otthon, édes otthon

A legfontosabb azonban, hogy felmérjük: otthon éreznénk-e magunkat a lakásban? Békés, nyugodt-e a környezet, hozzánk illő-e? Ez sokszor nem azon múlik, mennyire szép a lakás, vagy mennyire felel meg a kívánt paramétereknek. Ha nem érezzük jól magunkat egy helyen, akkor se vegyük ki a lakást, ha egyébként mindenben megfelelne.

 

Kapcsolódó cikkek

Lakásátalakítás csúcsrajáratva: hogyan lehet egy nagyból öt kicsit kihozni?

Adott egy szokatlanul tágas, belvárosi lakás, melynek tulajdonosa úgy döntött, hogy a nagyból több kis apartmant szeretne kialakítani. Az elsőre szinte lehetetlennek tűnő küldetést Fogarasi Dianna enteriőrtervező ötletei nyomán sikerült kivitelezni. Mutatjuk, hogyan.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Modern kis lakás rengeteg tárolóval – A lakberendező tanácsai egy átalakítás kapcsán

Hogyan lehet megvalósítani a minimál stílus irányelveit 33 négyzetméteren? Rengeteg tárolóval! Tanácsok a lakberendezőtől.

Régi borospincéből építész műterem Budajenőn

Felújtani, átalakítani, az eredeti funkciókat elhagyni és újragondolni, komoly munka, de látva az eredményt, kimondhatjuk: megéri fáradozni.

Családi ház felújítása 2. rész - Falazás és nyílászáró beépítés, előkészítési munkák

Korábbi cikkünkben egy családi ház felújítási munkáinak személyes tapasztalatait mutattuk be. A cikksorozat nem a szakembereknek szánt műszaki megoldásokkal teletűzdelt írás, hanem azoknak szól, akik felújításra szánják el magukat és képesek azt végigvinni, akár saját kezűleg is.

Újragondolt terek – Egy társasházi lakás újjászületése

Mintha új lakásba költöztünk volna – így érezhetik magukat, akik egy mindent felforgató, szakszerűen levezényelt, alapos felújítás mellett döntenek. Íme, egy látványos átalakítás, mely igazolja, hogy megéri a munkát profi lakberendezőre bízni.

Hézagok és repedések megszüntetése - tartós ragasztás és tömítés a legszélsőségesebb körülmények között is

A ablakok és a falazat találkozásánál, vagy a különféle burkolatok érintkező pontjain megjelenő hézagok, a mozgásból adódó repedések a legbosszantóbb problémák közé tartoznak. Ezek megszüntetése mindenképpen ajánlott, hiszen idővel még több baj okozói lehetnek.

Így alakulhat egy falusi ház modern lakótérré

Egy eklektikus sváb falusi ház felújítása és letisztult modern stílusúvá alakítása nem mindennapi feladat, de a Csikós Terv építészeti elképzeléseit alapul véve ezt a kihívást is sikerült egy rendkívül elégedett megrendelővel zárni.

Teljeskörű lakásfelújítás lépésről lépésre

A jó adottságokkal rendelkező, Budapest belvárosában található, tetőtéri lakás meglehetősen rossz állapotban került a tervezők kezébe. Az átalakítás legfontosabb pillanatait örökítettük meg, a végeredmény pedig példaértékű.