Hirdetés

Miért fontos az épületek energetikai tanúsítványa?

Sokszor halljuk az energetikai tanúsítás, energetikai tanúsítvány kifejezéseket. Azt sejtjük, hogy mégis milyen témakörbe tartozik, de mit is jelent pontosan az épületek energetikai tanúsítványa, miért fontos és mégis szükséges ahhoz, hogy a házunk, otthonunk is rendelkezzen vele? Most következő cikkünkben kérdésről kérdésre végighaladva kibontjuk a témát, figyelembe véve a 2016 januárjában bevezetett változtatásokat! Kezdjük az elején!


Mit jelent az épületek energetikai tanúsítványa?

Az energetikai tanúsítvány segítségével pontos képet kaphatunk egy adott épület energiafelhasználásáról, energiaszükségletéről, figyelembe véve a ház építőelemeinek, nyílászáróinak, beépített fűtéstechnikai és hőszigetelési rendszerének tulajdonságait. Minél jobb energetikai besorolással rendelkezik egy lakás, annál nagyobb értéke lesz a piacon. Néhányan „lakás zöldkártyának” is hívják azért, mert olyan, mint az autók zöldkártyája: megmutatja az ingatlan környezetre gyakorolt terhelését.

Mely esetekben kötelező az energetikai tanúsítvány és mely esetekben nem?

2012-es év első napjától kötelező minden olyan ingatlan tanúsítványának kiállítása, amely újépítésű, eladni kívánt nem újépítésű, vagy teljes épület bérbeadásánál. Újépítésű épületnek már a használatbavétel első pillanatától fogva eleget kell tennie az energetikai előírásoknak. Olyan ingatlan esetében is szükséges, mely állami tulajdonú és közhasználatú, alapterülete 250 m2-t meghaladó.

Energia osztályok

Számolnunk kell olyan esetekkel is, amikor nem szükséges az energetikai tanúsítvány kiállítása, például azon épületek esetében, amelyeket 4 hónapnál rövidebb ideig laknak, használnak. Olyan sátorszerkezetekben, amelyeket huzamosabb ideig tartó emberi tartózkodásra alkalmaznak. A hitéletet szolgáló épületek és az 50 m2 -nél kisebb hasznos alapterülettel rendelkező, önálló építmények (házak) is kiesnek a kötelezettségek alól.

 

Miért fontos, hogy az épület(em) energetikailag tanúsítva legyen?

Azon kívül, hogy kötelező, lakásvásárlás előtt az energetikai tanúsítványból kinyert információ alapján megközelítő, várható rezsit kalkulálhatunk. Így tisztán láthatjuk a jövendőbeli otthon költségeit. Eladói szempontból a jobb besorolást elért ingatlan piaci értéke nagyobb.

Arról se feledkezzünk meg, hogy egy-egy ilyen tanúsítás során az épületet energetikailag teljes mértékben átvilágítják, ezzel feltárhatjuk annak gyenge láncszemeit. Így a soron következő korszerűsítést már célirányosan végezhetjük.

Ki és hogyan állítja ki?

A tanúsítványt minden esetben a bérbeadó vagy eladó félnek kell kiállíttatnia. A kiállított tanúsítványokat hitelesíttetni kell, amely folyamatot ugyancsak a tanúsítónak kell intéznie az Országos Építésügyi Nyilvántartás e-rendszerének segítségével. A hitelesítést 2013. január elsejétől fogva kell kötelezően elvégezni. 

A kiállított tanúsítvány 10 évig érvényes, abban az esetben, ha ez idő alatt az épületen nem hajtanak végre energetikai átalakítást, nem változnak a jogszabályi előírások. Érvényessége alatt a tanúsítónak kötelessége megőrizni a kiállított tanúsítványt. Szükség esetén az ingatlan tulajdonosa bármikor kikérheti annak hiteles másolatát.

Ennek mi a menete, hivatalos útja?

Kezdeti mozzanatként tanúsítást végző cég elvégzi a helyszíni szemlét. Ezt követően program segítségével kiértékelik, összegzik a helyszíni felmérés eredményeit, amelyet átvehetünk személyesen vagy e-mailben, postai úton juttatnak el hozzánk. Végső mozzanatként a kiállított tanúsítványt hitelesíttetnünk kell.

Milyen energetikai osztályokba sorolhatják ingatlanomat?

2016-ban szemmel látható változtatások is történtek az épületek energetikai besorolását illetően: az addig egy betűvel jelölt besorolást pl.: A, ezután duplázni kell: AA, a korábbi besorolástól való megkülönböztetés érdekében. 12 féle osztályba sorolhatják az épületet, a folyamat viszonyítási alapja a közel 0 igény, amelyet BB (kategória) jelölés illet.

Kapcsolódó cikkek

A koronavírus sem gyengítette az ingatlanpiacot

Az elmúlt két évben harmadával nőttek az ingatlanárak országszerte, ám a felújított, korszerű fűtéssel, szigeteléssel ellátott otthonok ára még ennél is nagyobb mértékben emelkedett.

Erre nagyon figyeljen! Változnak a hőtechnikai követelmények 2021-ben

Jó dolog, amikor az ember össze tudja kötni a kellemeset a hasznossal és ugyanígy több szempontból jó nekünk, ha a praktikust kötjük össze a kötelezővel. Hiszen, ha már valamire „hivatalból” is oda kell figyelnünk, azt miért ne tennénk úgy, hogy abból minden tekintetben a lehető legjobban jöjjünk ki? Erre jó példa az ISOTEC tetőszigetelés.

Nyáron is fontos a hőszigetelés

Hajlamosak vagyunk a hőszigeteléssel kapcsolatban csak a téli fűtési szezonra koncentrálni, amikor az elsődleges célunk az, hogy a szigetelőrendszer és a nyílászárók ne engedjék ki a benti meleget. Pedig a nyári kánikulában sem csak a ventilátorok és légkondicionálók használatával enyhíthetjük a hőséget.

A tetőfelújítás új korszaka: szarufa fölötti szigetelés Isotec panellel

Nem mindegy, hogy a régi tető szigetelését milyen minőségben, mennyi idő alatt és milyen hibázási lehetőségek mellett végeztetjük el. A későbbi bosszankodás esélyét csökkenti nullára az Isotec tetőszigetelő panel.

Meleg zokni a ház láb(azat)ára

Az épületenergetikai szabályozás változása minden szerkezetet érint, nem csak a külső falakat vagy a tetőt. A célunk ugyanis az, hogy a termikus burok egyenletesen vegye körbe épületünket, nem maradjon szigeteletlenül semelyik része sem.

4 + 1 tipp az egészséges lakóklímáért a nyári hőségben

A vírushelyzet enyhülésének ellenére valószínű, hogy az eddig megszokottaktól eltérően az idei nyáron többen, több időt töltenek majd otthonaikban, zárt térben. Éppen ezért érdemes tehát odafigyelnünk életterünk klímájára.

Hővisszanyerős szellőztető: összeköti az egészségest a kötelezővel

A közel nulla energiaigényű épületeknek 2021-től számos követelménynek meg kell felelniük, ami már most előre gondolkodást, alapos felkészülést igényel azoktól, akik jövőre építkezésbe fognak. Sarkalatos pont a megfelelő mennyiségű friss levegő biztosítása, ennek legoptimálisabb módjáról kérdeztük Papp Szilárdot, az Energetika 2020 Kft. ügyvezető igazgatóját.

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.

Több, mint fűtés: Ariston hőszivattyúk a megújuló energia erejével

Ha három ismérvet kellene felsorakoztatni, hogy miért érdemes beruházni az Ariston által gyártott Nimbus NET hőszivattyú-család valamelyik tagjára, akkor ezek lennének azok: hatékony, megtérülő és környezettudatos.