Miért fontos az épületek energetikai tanúsítványa?

Sokszor halljuk az energetikai tanúsítás, energetikai tanúsítvány kifejezéseket. Azt sejtjük, hogy mégis milyen témakörbe tartozik, de mit is jelent pontosan az épületek energetikai tanúsítványa, miért fontos és mégis szükséges ahhoz, hogy a házunk, otthonunk is rendelkezzen vele? Most következő cikkünkben kérdésről kérdésre végighaladva kibontjuk a témát, figyelembe véve a 2016 januárjában bevezetett változtatásokat! Kezdjük az elején!


Mit jelent az épületek energetikai tanúsítványa?

Az energetikai tanúsítvány segítségével pontos képet kaphatunk egy adott épület energiafelhasználásáról, energiaszükségletéről, figyelembe véve a ház építőelemeinek, nyílászáróinak, beépített fűtéstechnikai és hőszigetelési rendszerének tulajdonságait. Minél jobb energetikai besorolással rendelkezik egy lakás, annál nagyobb értéke lesz a piacon. Néhányan „lakás zöldkártyának” is hívják azért, mert olyan, mint az autók zöldkártyája: megmutatja az ingatlan környezetre gyakorolt terhelését.

Mely esetekben kötelező az energetikai tanúsítvány és mely esetekben nem?

2012-es év első napjától kötelező minden olyan ingatlan tanúsítványának kiállítása, amely újépítésű, eladni kívánt nem újépítésű, vagy teljes épület bérbeadásánál. Újépítésű épületnek már a használatbavétel első pillanatától fogva eleget kell tennie az energetikai előírásoknak. Olyan ingatlan esetében is szükséges, mely állami tulajdonú és közhasználatú, alapterülete 250 m2-t meghaladó.

Energia osztályok

Számolnunk kell olyan esetekkel is, amikor nem szükséges az energetikai tanúsítvány kiállítása, például azon épületek esetében, amelyeket 4 hónapnál rövidebb ideig laknak, használnak. Olyan sátorszerkezetekben, amelyeket huzamosabb ideig tartó emberi tartózkodásra alkalmaznak. A hitéletet szolgáló épületek és az 50 m2 -nél kisebb hasznos alapterülettel rendelkező, önálló építmények (házak) is kiesnek a kötelezettségek alól.

 

Miért fontos, hogy az épület(em) energetikailag tanúsítva legyen?

Azon kívül, hogy kötelező, lakásvásárlás előtt az energetikai tanúsítványból kinyert információ alapján megközelítő, várható rezsit kalkulálhatunk. Így tisztán láthatjuk a jövendőbeli otthon költségeit. Eladói szempontból a jobb besorolást elért ingatlan piaci értéke nagyobb.

Arról se feledkezzünk meg, hogy egy-egy ilyen tanúsítás során az épületet energetikailag teljes mértékben átvilágítják, ezzel feltárhatjuk annak gyenge láncszemeit. Így a soron következő korszerűsítést már célirányosan végezhetjük.

Ki és hogyan állítja ki?

A tanúsítványt minden esetben a bérbeadó vagy eladó félnek kell kiállíttatnia. A kiállított tanúsítványokat hitelesíttetni kell, amely folyamatot ugyancsak a tanúsítónak kell intéznie az Országos Építésügyi Nyilvántartás e-rendszerének segítségével. A hitelesítést 2013. január elsejétől fogva kell kötelezően elvégezni. 

A kiállított tanúsítvány 10 évig érvényes, abban az esetben, ha ez idő alatt az épületen nem hajtanak végre energetikai átalakítást, nem változnak a jogszabályi előírások. Érvényessége alatt a tanúsítónak kötelessége megőrizni a kiállított tanúsítványt. Szükség esetén az ingatlan tulajdonosa bármikor kikérheti annak hiteles másolatát.

Ennek mi a menete, hivatalos útja?

Kezdeti mozzanatként tanúsítást végző cég elvégzi a helyszíni szemlét. Ezt követően program segítségével kiértékelik, összegzik a helyszíni felmérés eredményeit, amelyet átvehetünk személyesen vagy e-mailben, postai úton juttatnak el hozzánk. Végső mozzanatként a kiállított tanúsítványt hitelesíttetnünk kell.

Milyen energetikai osztályokba sorolhatják ingatlanomat?

2016-ban szemmel látható változtatások is történtek az épületek energetikai besorolását illetően: az addig egy betűvel jelölt besorolást pl.: A, ezután duplázni kell: AA, a korábbi besorolástól való megkülönböztetés érdekében. 12 féle osztályba sorolhatják az épületet, a folyamat viszonyítási alapja a közel 0 igény, amelyet BB (kategória) jelölés illet.

 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

Hőszigeteljünk! De hogyan? A leggyakoribb kérdések és válaszok a hőszigetelésről - Letölthető segédlettel és útmutatóval

Így csökkentheti rezsiköltségeit állami pénzből

Energiafogyasztásban dobogós helyen a lakosság

Radiátor választás – Az egyik legfontosabb lépés a fűtési rendszer kiépítése, korszerűsítése előtt

A családi ház építését is egyre tudatosabban tervezzük meg

Homlokzati hőszigetelés kőzetgyapottal – Miért válasszunk kőzetgyapot termékeket?

Praktikus újítás, magas hatásfok – itt az épületszigetelés új dimenziója!

A lakosság a legnagyobb energiafogyasztó

Hőszigetelés centikben, számokban és forintokban

Jelenlétszimuláció a biztonságos okosotthonért

Energiapazarló és rosszul fűtött házakban élünk - A célzott támogatások ösztönzik leginkább az energiahatékonyságot

Mi az energiamérleg, és miért érdemes javítani rajta?

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Ne maradjon le! Pályázati lehetőség megújuló energiával működő fűtés/hűtésre

A cseh piacon erősít az Austrotherm

Vásárlási listák
További vásárlási listák