Hirdetés

Miért fontos az épületek energetikai tanúsítványa?

Sokszor halljuk az energetikai tanúsítás, energetikai tanúsítvány kifejezéseket. Azt sejtjük, hogy mégis milyen témakörbe tartozik, de mit is jelent pontosan az épületek energetikai tanúsítványa, miért fontos és mégis szükséges ahhoz, hogy a házunk, otthonunk is rendelkezzen vele? Most következő cikkünkben kérdésről kérdésre végighaladva kibontjuk a témát, figyelembe véve a 2016 januárjában bevezetett változtatásokat! Kezdjük az elején!


Mit jelent az épületek energetikai tanúsítványa?

Az energetikai tanúsítvány segítségével pontos képet kaphatunk egy adott épület energiafelhasználásáról, energiaszükségletéről, figyelembe véve a ház építőelemeinek, nyílászáróinak, beépített fűtéstechnikai és hőszigetelési rendszerének tulajdonságait. Minél jobb energetikai besorolással rendelkezik egy lakás, annál nagyobb értéke lesz a piacon. Néhányan „lakás zöldkártyának” is hívják azért, mert olyan, mint az autók zöldkártyája: megmutatja az ingatlan környezetre gyakorolt terhelését.

Mely esetekben kötelező az energetikai tanúsítvány és mely esetekben nem?

2012-es év első napjától kötelező minden olyan ingatlan tanúsítványának kiállítása, amely újépítésű, eladni kívánt nem újépítésű, vagy teljes épület bérbeadásánál. Újépítésű épületnek már a használatbavétel első pillanatától fogva eleget kell tennie az energetikai előírásoknak. Olyan ingatlan esetében is szükséges, mely állami tulajdonú és közhasználatú, alapterülete 250 m2-t meghaladó.

Energia osztályok

Számolnunk kell olyan esetekkel is, amikor nem szükséges az energetikai tanúsítvány kiállítása, például azon épületek esetében, amelyeket 4 hónapnál rövidebb ideig laknak, használnak. Olyan sátorszerkezetekben, amelyeket huzamosabb ideig tartó emberi tartózkodásra alkalmaznak. A hitéletet szolgáló épületek és az 50 m2 -nél kisebb hasznos alapterülettel rendelkező, önálló építmények (házak) is kiesnek a kötelezettségek alól.

 

Miért fontos, hogy az épület(em) energetikailag tanúsítva legyen?

Azon kívül, hogy kötelező, lakásvásárlás előtt az energetikai tanúsítványból kinyert információ alapján megközelítő, várható rezsit kalkulálhatunk. Így tisztán láthatjuk a jövendőbeli otthon költségeit. Eladói szempontból a jobb besorolást elért ingatlan piaci értéke nagyobb.

Arról se feledkezzünk meg, hogy egy-egy ilyen tanúsítás során az épületet energetikailag teljes mértékben átvilágítják, ezzel feltárhatjuk annak gyenge láncszemeit. Így a soron következő korszerűsítést már célirányosan végezhetjük.

Ki és hogyan állítja ki?

A tanúsítványt minden esetben a bérbeadó vagy eladó félnek kell kiállíttatnia. A kiállított tanúsítványokat hitelesíttetni kell, amely folyamatot ugyancsak a tanúsítónak kell intéznie az Országos Építésügyi Nyilvántartás e-rendszerének segítségével. A hitelesítést 2013. január elsejétől fogva kell kötelezően elvégezni. 

A kiállított tanúsítvány 10 évig érvényes, abban az esetben, ha ez idő alatt az épületen nem hajtanak végre energetikai átalakítást, nem változnak a jogszabályi előírások. Érvényessége alatt a tanúsítónak kötelessége megőrizni a kiállított tanúsítványt. Szükség esetén az ingatlan tulajdonosa bármikor kikérheti annak hiteles másolatát.

Ennek mi a menete, hivatalos útja?

Kezdeti mozzanatként tanúsítást végző cég elvégzi a helyszíni szemlét. Ezt követően program segítségével kiértékelik, összegzik a helyszíni felmérés eredményeit, amelyet átvehetünk személyesen vagy e-mailben, postai úton juttatnak el hozzánk. Végső mozzanatként a kiállított tanúsítványt hitelesíttetnünk kell.

Milyen energetikai osztályokba sorolhatják ingatlanomat?

2016-ban szemmel látható változtatások is történtek az épületek energetikai besorolását illetően: az addig egy betűvel jelölt besorolást pl.: A, ezután duplázni kell: AA, a korábbi besorolástól való megkülönböztetés érdekében. 12 féle osztályba sorolhatják az épületet, a folyamat viszonyítási alapja a közel 0 igény, amelyet BB (kategória) jelölés illet.

Kapcsolódó cikkek

Hőszigetelés Kisokos: Mit? Mivel? Mennyire?

Az Austrotherm Hőszigetelés kisokos egyszerű és könnyen hozzáférhető tájékoztatást nyújt az épületek, lakóházak szigetelésével kapcsolatban.

Több, mint fűtés: Ariston hőszivattyúk a megújuló energia erejével

Ha három ismérvet kellene felsorakoztatni, hogy miért érdemes beruházni az Ariston által gyártott Nimbus NET hőszivattyú-család valamelyik tagjára, akkor ezek lennének azok: hatékony, megtérülő és környezettudatos.

Homlokzati hőszigetelés – tavaszi akciós hőszigetelő lemezek

A tavasz indító munkák elősegítésére az Austrotherm Kft. április 30-ig kedvezményes akciót hirdet az Austrotherm GRAFIT REFLEX® homlokzati hőszigetelő lemezekre.

Újdonságok a légkondicionálók között - BreezeleSS+

Aki igazán előrelátó, az a légkondicionáló készülék megvásárlását sem hagyja az utolsó pillanatra, amikor már elviselhetetlen forróság tombol a lakásban. Sőt, így elegendő ideje marad arra is, hogy alaposan körülnézzen az aktuális újdonságok között és felfedezheti a Midea egyik forradalmi innovációját.

Egy évtizedünk maradt változtatni - Szigeteléssel csökkenthető a klímaszorongás

A korszerűtlen épületek többlet energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz. Szigetelésükkel azonban több üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Föld légkörét, ugyanis így több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük CO2-kibocsátásunkat.

Szigeteljünk, de nem mindegy hogyan! - A jól kivitelezett szigetelés ára 30 év alatt akár 4-szer is megtérülhet

A homlokzati szigetelés szakszerű kialakításával a fűtés számla átlagosan 35%-al csökkenthető, a befektetés ára akár 8-10 év alatt megtérülhet.

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

Betatherm: itthon is erősödik a külföldön már befutott radiátor-gyártó

A nemzetközi sikerek után a hazai piacra is fokozott figyelmet fordít a Betatherm, így a miskolci cég saját fejlesztésű radiátorai itthon is egyre népszerűbbek.

A masszázsmedence karbantartása: víztisztítás, hőszigetelés, téliesítés

Ha olyan dolgokat kellene hirtelen felsorolnunk, melyek segítségével pihentető oázist varázsolhatunk otthonunkból, akkor a masszázsmedence biztosan az első háromba kerülne. A felhőtlen ejtőzésnek azonban némi ára van: jól működő masszázsmedence nem létezik karbantartás nélkül. Vegyük sorra a teendőket!