Hirdetés

Miért fontos az épületek energetikai tanúsítványa?

Sokszor halljuk az energetikai tanúsítás, energetikai tanúsítvány kifejezéseket. Azt sejtjük, hogy mégis milyen témakörbe tartozik, de mit is jelent pontosan az épületek energetikai tanúsítványa, miért fontos és mégis szükséges ahhoz, hogy a házunk, otthonunk is rendelkezzen vele? Most következő cikkünkben kérdésről kérdésre végighaladva kibontjuk a témát, figyelembe véve a 2016 januárjában bevezetett változtatásokat! Kezdjük az elején!


Mit jelent az épületek energetikai tanúsítványa?

Az energetikai tanúsítvány segítségével pontos képet kaphatunk egy adott épület energiafelhasználásáról, energiaszükségletéről, figyelembe véve a ház építőelemeinek, nyílászáróinak, beépített fűtéstechnikai és hőszigetelési rendszerének tulajdonságait. Minél jobb energetikai besorolással rendelkezik egy lakás, annál nagyobb értéke lesz a piacon. Néhányan „lakás zöldkártyának” is hívják azért, mert olyan, mint az autók zöldkártyája: megmutatja az ingatlan környezetre gyakorolt terhelését.

Mely esetekben kötelező az energetikai tanúsítvány és mely esetekben nem?

2012-es év első napjától kötelező minden olyan ingatlan tanúsítványának kiállítása, amely újépítésű, eladni kívánt nem újépítésű, vagy teljes épület bérbeadásánál. Újépítésű épületnek már a használatbavétel első pillanatától fogva eleget kell tennie az energetikai előírásoknak. Olyan ingatlan esetében is szükséges, mely állami tulajdonú és közhasználatú, alapterülete 250 m2-t meghaladó.

Energia osztályok

Számolnunk kell olyan esetekkel is, amikor nem szükséges az energetikai tanúsítvány kiállítása, például azon épületek esetében, amelyeket 4 hónapnál rövidebb ideig laknak, használnak. Olyan sátorszerkezetekben, amelyeket huzamosabb ideig tartó emberi tartózkodásra alkalmaznak. A hitéletet szolgáló épületek és az 50 m2 -nél kisebb hasznos alapterülettel rendelkező, önálló építmények (házak) is kiesnek a kötelezettségek alól.

 

Miért fontos, hogy az épület(em) energetikailag tanúsítva legyen?

Azon kívül, hogy kötelező, lakásvásárlás előtt az energetikai tanúsítványból kinyert információ alapján megközelítő, várható rezsit kalkulálhatunk. Így tisztán láthatjuk a jövendőbeli otthon költségeit. Eladói szempontból a jobb besorolást elért ingatlan piaci értéke nagyobb.

Arról se feledkezzünk meg, hogy egy-egy ilyen tanúsítás során az épületet energetikailag teljes mértékben átvilágítják, ezzel feltárhatjuk annak gyenge láncszemeit. Így a soron következő korszerűsítést már célirányosan végezhetjük.

Ki és hogyan állítja ki?

A tanúsítványt minden esetben a bérbeadó vagy eladó félnek kell kiállíttatnia. A kiállított tanúsítványokat hitelesíttetni kell, amely folyamatot ugyancsak a tanúsítónak kell intéznie az Országos Építésügyi Nyilvántartás e-rendszerének segítségével. A hitelesítést 2013. január elsejétől fogva kell kötelezően elvégezni. 

A kiállított tanúsítvány 10 évig érvényes, abban az esetben, ha ez idő alatt az épületen nem hajtanak végre energetikai átalakítást, nem változnak a jogszabályi előírások. Érvényessége alatt a tanúsítónak kötelessége megőrizni a kiállított tanúsítványt. Szükség esetén az ingatlan tulajdonosa bármikor kikérheti annak hiteles másolatát.

Ennek mi a menete, hivatalos útja?

Kezdeti mozzanatként tanúsítást végző cég elvégzi a helyszíni szemlét. Ezt követően program segítségével kiértékelik, összegzik a helyszíni felmérés eredményeit, amelyet átvehetünk személyesen vagy e-mailben, postai úton juttatnak el hozzánk. Végső mozzanatként a kiállított tanúsítványt hitelesíttetnünk kell.

Milyen energetikai osztályokba sorolhatják ingatlanomat?

2016-ban szemmel látható változtatások is történtek az épületek energetikai besorolását illetően: az addig egy betűvel jelölt besorolást pl.: A, ezután duplázni kell: AA, a korábbi besorolástól való megkülönböztetés érdekében. 12 féle osztályba sorolhatják az épületet, a folyamat viszonyítási alapja a közel 0 igény, amelyet BB (kategória) jelölés illet.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Tetőfelújítás vagy új tetőszerkezet? Így kérjen ajánlatot!

Elérkezett a tetőfelújítás ideje? Építkezik? Vagy még csak a tervezés folyamatánál jár? Otthona éke és védelmezője minden esetben a tető, ezért olyan fontos, hogy mind esztétikailag, mind funkciójában és ár-érték arányában is azt nyújtsa, amit várunk tőle. Az elhatározást követően azonban a legelső lépés az ajánlatkérés.

Jakuzzi vásárlás? Előtte kérdezzük meg a szakértőt!

Egy jakuzzi megvásárlásába nem érdemes könnyelműen fejest ugrani. Mindenképpen ajánlott a megfelelő típus kiválasztása előtt alaposan tájékozódjunk, sőt, legjobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük.

Energia- és pénz megtakarítás tudatos házkialakítással. Szakértők szerint a tudatos választás akár már 5 éven belül is megtérülhet a rezsiköltségekben

Az energiahatékony otthonok kialakítása egyszerűbb, mint gondolnánk. Az épületenergetikai szakmérnök szerint megfelelő házkialakítással, felújítással akár 5 éven belül is megtérülhet az egy-egy energiahatékonyabb megoldásba fektetett plusz pénz.

Öko-tűztér, a korszerű kandallók és cserépkályhák legfontosabb eleme

Bátran kijelethetjük, hogy a fatüzelésű cserépkályhák, kandallók ideje nem hogy lejárt volna, hanem egyenesen reneszánszukat élik. Az elsődleges okok között a látvánnyal, hangulattal kezdhetnénk a felsorolást, de legalább ennyire fontos, hogy fával fűteni manapság az egyik legkorszerűbb, sőt, a leginkább környezetbarát fűtési módnak számít.

Kandalló – soha nem megy ki a divatból. Új anyagok, innovatív tűzterek, energiatakarékosság

Számos fűtési megoldás közül választhatnak azok, akik tudatosan tervezik meg otthonaikat, figyelembe véve a bekerülési költségeket, megtérülési időt és a környezetre gyakorolt hatásokat.

Élvezd a kerted egész évben! Teraszmelegítés felsőfokon

Gyakran gondolunk úgy a kertünkre, mint otthonunk meghosszabbítására, a nyugalom és a boldogság szigetére. Legtöbben mégis csak a nyári hónapokban élvezik ki a kert adottságait, pedig egy jó teraszmelegítővel a külső terek akár egész évben használhatók. Ha te is szeretnéd ősszel és télen is élvezni a kerted előnyeit, olvass tovább!

Lépcső a szobából a teraszra? Minek?

Ki szeretne a nappaliból a teraszra lépcsőkön feljutni? Pedig, ha terasz alatt lakótér van - és ez azért előfordulhat – oda bizony kellő vastagságú hőszigetelés dukál, vastagabb, mint a lakóterek közé. De mi van akkor, ha nem fér el? Mutatunk három hőszigetelési példát ahol a „helynek” döntő szerep jutott.

82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon. Unokáink már látni fogják?

Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat.

Patikamérlegen a hőszigetelés vastagsága

A 2021. január 1-je után új építésű lakóépületek esetén előírt közel nulla energiafelhasználás eléréséhez a hőszigetelési vastagságoknak elkerülhetetlenül növekednie kell. Ez tény és szakemberek évek óta figyelmeztetnek a közeledő változásra. Tévedés viszont, hogy ez csak az építési költségek komoly emelkedésével lehetséges.