Miért fontos az épületek energetikai tanúsítványa?

Sokszor halljuk az energetikai tanúsítás, energetikai tanúsítvány kifejezéseket. Azt sejtjük, hogy mégis milyen témakörbe tartozik, de mit is jelent pontosan az épületek energetikai tanúsítványa, miért fontos és mégis szükséges ahhoz, hogy a házunk, otthonunk is rendelkezzen vele? Most következő cikkünkben kérdésről kérdésre végighaladva kibontjuk a témát, figyelembe véve a 2016 januárjában bevezetett változtatásokat! Kezdjük az elején!


Mit jelent az épületek energetikai tanúsítványa?

Az energetikai tanúsítvány segítségével pontos képet kaphatunk egy adott épület energiafelhasználásáról, energiaszükségletéről, figyelembe véve a ház építőelemeinek, nyílászáróinak, beépített fűtéstechnikai és hőszigetelési rendszerének tulajdonságait. Minél jobb energetikai besorolással rendelkezik egy lakás, annál nagyobb értéke lesz a piacon. Néhányan „lakás zöldkártyának” is hívják azért, mert olyan, mint az autók zöldkártyája: megmutatja az ingatlan környezetre gyakorolt terhelését.

Mely esetekben kötelező az energetikai tanúsítvány és mely esetekben nem?

2012-es év első napjától kötelező minden olyan ingatlan tanúsítványának kiállítása, amely újépítésű, eladni kívánt nem újépítésű, vagy teljes épület bérbeadásánál. Újépítésű épületnek már a használatbavétel első pillanatától fogva eleget kell tennie az energetikai előírásoknak. Olyan ingatlan esetében is szükséges, mely állami tulajdonú és közhasználatú, alapterülete 250 m2-t meghaladó.

Energia osztályok

Számolnunk kell olyan esetekkel is, amikor nem szükséges az energetikai tanúsítvány kiállítása, például azon épületek esetében, amelyeket 4 hónapnál rövidebb ideig laknak, használnak. Olyan sátorszerkezetekben, amelyeket huzamosabb ideig tartó emberi tartózkodásra alkalmaznak. A hitéletet szolgáló épületek és az 50 m2 -nél kisebb hasznos alapterülettel rendelkező, önálló építmények (házak) is kiesnek a kötelezettségek alól.

 

Miért fontos, hogy az épület(em) energetikailag tanúsítva legyen?

Azon kívül, hogy kötelező, lakásvásárlás előtt az energetikai tanúsítványból kinyert információ alapján megközelítő, várható rezsit kalkulálhatunk. Így tisztán láthatjuk a jövendőbeli otthon költségeit. Eladói szempontból a jobb besorolást elért ingatlan piaci értéke nagyobb.

Arról se feledkezzünk meg, hogy egy-egy ilyen tanúsítás során az épületet energetikailag teljes mértékben átvilágítják, ezzel feltárhatjuk annak gyenge láncszemeit. Így a soron következő korszerűsítést már célirányosan végezhetjük.

Ki és hogyan állítja ki?

A tanúsítványt minden esetben a bérbeadó vagy eladó félnek kell kiállíttatnia. A kiállított tanúsítványokat hitelesíttetni kell, amely folyamatot ugyancsak a tanúsítónak kell intéznie az Országos Építésügyi Nyilvántartás e-rendszerének segítségével. A hitelesítést 2013. január elsejétől fogva kell kötelezően elvégezni. 

A kiállított tanúsítvány 10 évig érvényes, abban az esetben, ha ez idő alatt az épületen nem hajtanak végre energetikai átalakítást, nem változnak a jogszabályi előírások. Érvényessége alatt a tanúsítónak kötelessége megőrizni a kiállított tanúsítványt. Szükség esetén az ingatlan tulajdonosa bármikor kikérheti annak hiteles másolatát.

Ennek mi a menete, hivatalos útja?

Kezdeti mozzanatként tanúsítást végző cég elvégzi a helyszíni szemlét. Ezt követően program segítségével kiértékelik, összegzik a helyszíni felmérés eredményeit, amelyet átvehetünk személyesen vagy e-mailben, postai úton juttatnak el hozzánk. Végső mozzanatként a kiállított tanúsítványt hitelesíttetnünk kell.

Milyen energetikai osztályokba sorolhatják ingatlanomat?

2016-ban szemmel látható változtatások is történtek az épületek energetikai besorolását illetően: az addig egy betűvel jelölt besorolást pl.: A, ezután duplázni kell: AA, a korábbi besorolástól való megkülönböztetés érdekében. 12 féle osztályba sorolhatják az épületet, a folyamat viszonyítási alapja a közel 0 igény, amelyet BB (kategória) jelölés illet.

Kapcsolódó cikkek

Akár egy nap alatt 25%-kal csökkentheti fűtési költségeit

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35%-a a falakon, 25%-a az ablakokon, 15%-a a padlón keresztül, 25%-a pedig a tetőn át távozik. A tető hőszigetelése az egyre népszerűbb innovatív fújható szigetelésnek köszönhetően a legegyszerűbben, leggyorsabban elvégezhető munka.

Betatherm: itthon is erősödik a külföldön már befutott radiátor-gyártó

A nemzetközi sikerek után a hazai piacra is fokozott figyelmet fordít a Betatherm, így a miskolci cég saját fejlesztésű radiátorai itthon is egyre népszerűbbek.

A masszázsmedence karbantartása: víztisztítás, hőszigetelés, téliesítés

Ha olyan dolgokat kellene hirtelen felsorolnunk, melyek segítségével pihentető oázist varázsolhatunk otthonunkból, akkor a masszázsmedence biztosan az első háromba kerülne. A felhőtlen ejtőzésnek azonban némi ára van: jól működő masszázsmedence nem létezik karbantartás nélkül. Vegyük sorra a teendőket!

Új hőszigetelő panel technológiát vezet be a magyar piacon az Isopan

Energiatakarékos hőszigetelő megoldást mutatott be a magyar piacon a fém hőszigetelő panelek szegmensének az egyik piacvezető gyártója az Isopan.

Hővisszanyerős szellőztetők a Zehnder kínálatában

A magyar követelményeknek megfelelő, közel nulla energiaigényű házaknak nincs természetes szellőzése, gépi szellőzés nélkül a pára nem jut ki, és a friss levegő nem jut be.

Tetőtér beépítés könnyebben – Változó szabályok a tetőterek beépítésénél

Idén március 15-től változás történt a tetőtér beépítésére vonatkozó szabályozásokban.

Fűtés másképp: LG Therma-V Monobloc-os hőszivattyúk

Az ősz beköszöntével ismét slágertémává válnak az alternatív fűtési megoldások. Manapság számos különféle, a távhőtől és az általános gázos fűtési megoldásoktól eltérő rendszerek is elérhetők a korszerűsítésre, vagy új otthon kialakítására vállalkozók számára.

Családi ház felújítása 3. rész – A fűtésrendszer korszerűsítése

„Aki olyan mértékű felújításra szánja el magát, mint mi, legjobb, ha a fűtésrendszert egy alapos újragondolásnak veti alá.” Személyes tapasztalatok egy - többé-kevésbé - saját kezűleg végzett felújításról.

Talajhoz simulva: hőszigetelés a lábazaton és a pinceszinten

A megfelelő hőszigetelésen nemcsak az épület stabilitása és költséghatékonysága múlik, hanem a lehetőségek kiaknázása is – például azzal, hogy a pince több legyen, mint tároló.