Hirdetés

Szauna: mivel dobhatjuk fel és mennyiért?

Ha már birtokba vettük hőn áhított szaunánkat, már csak annyi dolgunk van, hogy egy-két jól megválasztott kiegészítővel - melyek kínálata a szauna-kultúra terjedésének köszönhetően folyamatosan gyarapszik - még hangulatosabbá tegyük helyiségünket, elősegítve relaxációnkat.

Ehhez rengeteg tanácsot találunk a neten, ahol részletes és bőséges felhozatalból szemezgethetünk. A megfelelő kellékek megvásárlása előtt hasznos, ha gondosan kalkulálunk, nehogy elvesszünk a gazdag árukínálat útvesztőiben.

  • A legfontosabb a szauna textíliák beszerzése, hiszen, használatukkal védekezhetünk a felforrósodott falécek ellen, valamint a higiéniás előírások is megkövetelik meglétüket. Így választhatunk ülőkendőt, vagy rétegelt szauna ülőpapírt. Az előbbi már 3000 Ft körül megvehetjük, addig az utóbbi esetében mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnunk.

20110325_szauna_kiegeszitok_04

  • Jóleső izzadáskor az elhalt hámsejtek és méreganyagok eltávolítását megspékelhetjük még hátdörzs vagy dörzskesztyű alkalmazásával, melyek ára 3000-5000 forint között mozog. A legideálisabb, ha ezeket szettek formájában vásároljuk meg, így lényegesen olcsóbban juthatunk hozzájuk.
  • Amennyiben a vízszintes pozíciót részesítjük előnyben, úgy vegyünk fa fejpárnákat, amelyek praktikusak hozzájárulnak a kényelmes ellazuláshoz. Pár ezer forintos ráfordítással ez a probléma is könnyen megoldható.
  • Előnyös, ha pára-és hőmérő szerkezeteket szerelünk fel a szaunánkba, így pontosan fogjuk tudni, hogy az hány fokos és mennyi az ott lévő páratartalom. A jótékony hatás kifejtéséhez 80-90 C° szükséges. Ezek 6000-12000 Ft-ba kerülnek. Attól függően, hogy milyen anyagból készülnek.

Pára-és hőmérő szerkezet szaunába

  • A szaunában eltöltött idő általában 8-12 perc, ami annak a függvénye, hogy ki, milyen gyakran hódol ennek a szenvedélynek. A homokórák elhelyezése az időtartam pontos betartása miatt lényeges. Emellett egyszerű, mégis hatásos hangulati elem. Itt is színes választékból válogathatunk. Értéküket az befolyásolja, hogy milyen fa szolgál alapanyagukként. A fenyő valamivel olcsóbb, a nyárfából állók drágábbak. 3000-10 ezer forintért kaphatóak.

  • Az izzó kövek locsolgatására fadézsát és a hozzá tartozó felöntő kanalat kell beszereznünk. Ezek vásárlásánál jobban oda kell figyelnünk, mert itt az árak meglehetősen széles skálán mozognak. Az igényektől és a minőségtől függően egyes darabokért akár tízszer többet elkérhetnek, mint az „alapmodellekért".
  • A kívánt illatot szauna párologtatókkal és illóolajokkal teremthetjük meg. Míg az előzőekre kb. 10 ezer forintot kell áldoznunk, az utóbbiak költsége lényegesen kevesebb, alig 1000-2000 forintnyi. Az illóolajok szaunázás közben duplán is kifejtik jótékony hatásukat, mert nem csak belélegezzük azokat, hanem a bőrön keresztül fel is szívódnak. A legkedveltebbek: az eukaliptusz, a citrom, levendula, narancsvirág és mandarin illatúak.

Illóolajok szaunához

  • Fénytechnika beépítésével a fényterápia jótékony hatásait használhatjuk ki. A vörös, sárga, kék vagy zöld színek pozitívan hatnak a közérzetünkre és a lelki állapotunkra. Akár csillagos égboltot is imitálhatunk a szauna mennyezetére.Ha igazán profi kivitelezést szeretnénk, akkor ne lepődjünk meg a hat számjegyű összegeken, de, ha beérjük szerényebb, manuális eszközökkel, akkor már tíz –húsz ezer forintból is megúszhatjuk a dolgot.

20110325_szauna_kiegeszitok_05

  • A legegyszerűbben fa-lámpaárnyékolókkal tudjuk tompítani a fény erősségét. Jutányosan juthatunk eredményhez, mivel ezekért a kiegészítő elemekért mindössze pár ezer forintot kell fizetni.
  • A szauna szellőztetés módjára is nagy hangsúlyt kell fektetni. Egyrészt az állapot- megőrzés szempontjából, hiszen meg kell gátolni a visszamaradó nedvesség okozta, nem kívánt gombásodást. Másrészt a nem megfelelő szellőztetés hiánya sokszor hozzájárul az oxigénhiányos szaunázás kellemetlen érzetéhez. Legjobb, ha természetes úton, nyílászárókkal oldjuk meg ezt a problémát, amennyiben erre nincs lehetőség, úgy gondoskodni kell megfelelő szellőztetőrendszer telepítéséről. Kiegészítői lehetnek: szellőző rácsok, tolóajtók és szellőző takarók. Ezek ára nem jelentős, mindössze pár ezer forint.

A végösszeg azon múlik milyen igényeink, elvárásaink vannak a kiegészítőkkel kapcsolatban, valamint az anyagválasztás is sokat nyom a latba. Miután minden szükséges kelléket beszereztünk, nem marad más hátra, minthogy élvezzük szaunánk nyújtotta testi és lelki ellazulásunk örömeit.

Kapcsolódó cikkek

Homeinfo Kedvezmény Hetek

Építkezés, felújítás, lakberendezés? Több 100 kupon, 10-40% kedvezmény, több 100 üzletben.

Elérkezett a tetőcsere ideje?

Honnan tudjuk, hogy a tetőnk cserére szorul, vagy hogy elérkezett a tetőfelújítás ideje? A következőkben elmondjuk, mik lehetnek azok az intő jelek, amik már rövid távon szakemberért kiáltanak.

Így ellenőrizhetjük, hogy zuhanykabinunk biztonságos-e

A zuhanykabin vásárlásakor kevesen gondolnak arra, hogy a biztonság is fontos szempont lehet, hiszen „mi baj történhet?”. Nos, a zuhanykabin üvegből készül!

Maximális fürdő élmény Swim Spa-val

Uszodai, illetve valóságos fürdőbeli körülményeket nehéz, vagy csak komoly kompromisszumok árán lehet otthon megteremteni. Azonban a Wellis új kollekciója olyan megoldásokat kínál, melyekkel akár egy uszoda, vagy egy wellness központ lehetőségeit tudhatjuk magunkénak.

Masszázsmedencét a teraszra! - Új perspektívában a külső terek berendezése

Kevesen gondolnak arra, hogy a terasz ülőgarnitúráját masszázsmedencére cseréljék, hogy a fotel helyett pezsgőfürdőben elmerülve szemléljék a házukat övező tájat. Pedig az ötlet tökéletes azok számára, akik többre vágynak egy szépen berendezett terasznál, verandánál. Azoknak, akik egy kis fényűzésre szomjaznak, ami elérhető.

A jakuzzi is lehet az otthoni beszélgetések új helyszíne

Gondoltunk-e már arra, hogy a kanapét és annak jól bejáratott funkcióit jakuzzira cseréljük? Úgy tűnik, eljött az ideje ennek is, érdemes fontolóra venni az ötletet!

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

A masszázsmedence manapság több, mint puszta luxus cikk. Tagadhatatlan, hogy a kényelmünket szolgálja, de használatával az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait is élvezhetjük. Milyen szempontok szerint válasszuk ki az igényeinknek leginkább megfelelő típust? Íme, a válaszok.

Családi élményfürdő a jakuzziban - a program, amikor senki nem nyúl az okostelefonja után

A közös, családi fürdőzés pihentető élményt jelenthet a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt. Mi kínálhatna jobb helyet erre, mint egy kényelmes jakuzzi?

Wellness az otthonunkban – a szauna és a gőzkabin

Aki komolyan gondolja, hogy otthonában akár egy kisebb wellness szekciót alakítana ki, az a szaunát – legyen szó annak bármilyen formájáról – és/vagy a gőzkabint semmiképpen ne hagyja ki.

Kényeztető wellness eszközök otthonra

Egy kiadós wellness kúrát manapság már otthonunk falai között is élvezhetünk. Szaunát, hidromasszázs kádat egy kisebb lakásban is elhelyezhetünk, de okos tervezéssel a nagyobb eszközök elhelyezése sem okoz gondot.