Hírlevél feliratkozás

Ha válaszolsz két kérdésre, személyre szabott tartalmakat küldünk neked.

Mikor tervezel felújítást?

Milyen témák érdekelnek?

Köszönjük a választ!

Add meg email címed!

Köszönjük a feliratkozást!

Építkezel? Felújítasz? A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon

Szauna: mivel dobhatjuk fel és mennyiért?

Ha már birtokba vettük hőn áhított szaunánkat, már csak annyi dolgunk van, hogy egy-két jól megválasztott kiegészítővel - melyek kínálata a szauna-kultúra terjedésének köszönhetően folyamatosan gyarapszik - még hangulatosabbá tegyük helyiségünket, elősegítve relaxációnkat.

Ez a cikk több mint 2 éves. Lehet, hogy bizonyos része már nem aktuális.

Ehhez rengeteg tanácsot találunk a neten, ahol részletes és bőséges felhozatalból szemezgethetünk. A megfelelő kellékek megvásárlása előtt hasznos, ha gondosan kalkulálunk, nehogy elvesszünk a gazdag árukínálat útvesztőiben.

  • A legfontosabb a szauna textíliák beszerzése, hiszen, használatukkal védekezhetünk a felforrósodott falécek ellen, valamint a higiéniás előírások is megkövetelik meglétüket. Így választhatunk ülőkendőt, vagy rétegelt szauna ülőpapírt. Az előbbi már 3000 Ft körül megvehetjük, addig az utóbbi esetében mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnunk.

20110325_szauna_kiegeszitok_04

  • Jóleső izzadáskor az elhalt hámsejtek és méreganyagok eltávolítását megspékelhetjük még hátdörzs vagy dörzskesztyű alkalmazásával, melyek ára 3000-5000 forint között mozog. A legideálisabb, ha ezeket szettek formájában vásároljuk meg, így lényegesen olcsóbban juthatunk hozzájuk.
  • Amennyiben a vízszintes pozíciót részesítjük előnyben, úgy vegyünk fa fejpárnákat, amelyek praktikusak hozzájárulnak a kényelmes ellazuláshoz. Pár ezer forintos ráfordítással ez a probléma is könnyen megoldható.
  • Előnyös, ha pára-és hőmérő szerkezeteket szerelünk fel a szaunánkba, így pontosan fogjuk tudni, hogy az hány fokos és mennyi az ott lévő páratartalom. A jótékony hatás kifejtéséhez 80-90 C° szükséges. Ezek 6000-12000 Ft-ba kerülnek. Attól függően, hogy milyen anyagból készülnek.

Pára-és hőmérő szerkezet szaunába

  • A szaunában eltöltött idő általában 8-12 perc, ami annak a függvénye, hogy ki, milyen gyakran hódol ennek a szenvedélynek. A homokórák elhelyezése az időtartam pontos betartása miatt lényeges. Emellett egyszerű, mégis hatásos hangulati elem. Itt is színes választékból válogathatunk. Értéküket az befolyásolja, hogy milyen fa szolgál alapanyagukként. A fenyő valamivel olcsóbb, a nyárfából állók drágábbak. 3000-10 ezer forintért kaphatóak.

  • Az izzó kövek locsolgatására fadézsát és a hozzá tartozó felöntő kanalat kell beszereznünk. Ezek vásárlásánál jobban oda kell figyelnünk, mert itt az árak meglehetősen széles skálán mozognak. Az igényektől és a minőségtől függően egyes darabokért akár tízszer többet elkérhetnek, mint az „alapmodellekért".
  • A kívánt illatot szauna párologtatókkal és illóolajokkal teremthetjük meg. Míg az előzőekre kb. 10 ezer forintot kell áldoznunk, az utóbbiak költsége lényegesen kevesebb, alig 1000-2000 forintnyi. Az illóolajok szaunázás közben duplán is kifejtik jótékony hatásukat, mert nem csak belélegezzük azokat, hanem a bőrön keresztül fel is szívódnak. A legkedveltebbek: az eukaliptusz, a citrom, levendula, narancsvirág és mandarin illatúak.

Illóolajok szaunához

  • Fénytechnika beépítésével a fényterápia jótékony hatásait használhatjuk ki. A vörös, sárga, kék vagy zöld színek pozitívan hatnak a közérzetünkre és a lelki állapotunkra. Akár csillagos égboltot is imitálhatunk a szauna mennyezetére.Ha igazán profi kivitelezést szeretnénk, akkor ne lepődjünk meg a hat számjegyű összegeken, de, ha beérjük szerényebb, manuális eszközökkel, akkor már tíz –húsz ezer forintból is megúszhatjuk a dolgot.

20110325_szauna_kiegeszitok_05

  • A legegyszerűbben fa-lámpaárnyékolókkal tudjuk tompítani a fény erősségét. Jutányosan juthatunk eredményhez, mivel ezekért a kiegészítő elemekért mindössze pár ezer forintot kell fizetni.
  • A szauna szellőztetés módjára is nagy hangsúlyt kell fektetni. Egyrészt az állapot- megőrzés szempontjából, hiszen meg kell gátolni a visszamaradó nedvesség okozta, nem kívánt gombásodást. Másrészt a nem megfelelő szellőztetés hiánya sokszor hozzájárul az oxigénhiányos szaunázás kellemetlen érzetéhez. Legjobb, ha természetes úton, nyílászárókkal oldjuk meg ezt a problémát, amennyiben erre nincs lehetőség, úgy gondoskodni kell megfelelő szellőztetőrendszer telepítéséről. Kiegészítői lehetnek: szellőző rácsok, tolóajtók és szellőző takarók. Ezek ára nem jelentős, mindössze pár ezer forint.

A végösszeg azon múlik milyen igényeink, elvárásaink vannak a kiegészítőkkel kapcsolatban, valamint az anyagválasztás is sokat nyom a latba. Miután minden szükséges kelléket beszereztünk, nem marad más hátra, minthogy élvezzük szaunánk nyújtotta testi és lelki ellazulásunk örömeit.

Népszerűek a témában

Miért vásárolt „mindenki” jakuzzit mostanában? Most vegyünk masszázsmedencét vagy halasszuk a vásárlást?

Felpezsdítő luxus: ezek a VitalSpa legértékesebb masszázsmedencéi

Mivel és mikor járunk jobban? Ha felfújható jakuzzit, vagy ha igazi masszázsmedencét választunk?

Ez is érdekelhet

Alumark S-kompakt EVO zsaluzia

4K Napelemes megoldás

Ablakok otthonfelújításhoz: időtálló teljesítmény és szépség

Így lesz energetikailag korszerűbb a kockaház

Gyors, díjmentes, nagyságrendi számítás a Terrán TetőKalkulátorával!

Miért a Ksenia okosotthont érdemes választani?

A fekete zuhanykabinok ikonikus eleme: a black factory

Mennyibe kerül a szellőztető rendszerem?

Otthoni wellness dézsában

Masszázsmedencét vásárolnál? 5+1 tanács, hogy megtaláld a legjobbat

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Tó2 – A kerti élet örömei

Swim Spa, az élményfürdőzés új neve

Masszázsmedencét a teraszra! - Új perspektívában a külső terek berendezése

A jakuzzi is lehet az otthoni beszélgetések új helyszíne

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Családi élményfürdő a jakuzziban - a program, amikor senki nem nyúl az okostelefonja után

Wellness az otthonunkban – a szauna és a gőzkabin

Kényeztető wellness eszközök otthonra

Mi kell tudnunk az otthoni hidromasszázs berendezésekről? Masszázskád, jakuzzi, masszázsmedence

VitalSpa masszázsmedence: fenntartható luxus az otthonában

Rekord számú látogatóval zárt az idei Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállítás, valamint a Burkolói Workshop

Atlantis, a VitalSpa csúcs jakuzzija – hidromasszázs kiemelkedő alapfelszereltséggel

Haiti Eco jakuzzi, a családi és baráti események kiemelt helye