Hirdetés
Építkezel? Felújítasz?A lakásodat rendezed be?
Ötlettár ikon
Közelgő események

Otthoni wellness dézsában

Vitathatatlan, hogy az egyre melegebb nyári napok miatt megnőtt az igény a saját kertekbe vagy teraszokra telepíthető fürdőzési lehetőségek iránt. A két legkeresettebb megoldás a jakuzzi és a fürdődézsa. Mindkettő mellett számos érv szól, ám sokak szerint a dézsázás nemcsak wellness élményt nyújt, hanem egy különleges életérzést, ami által megélhetjük a természetközeliséget évszaktól függetlenül.

A fürdőzés kultusza már az ősi kultúrákban is jelen volt. A fürdődézsák nyújtotta higiéniát és testi-lelki feltöltődést egészen korán felfedezték, kezdetben a keleti, majd a nyugati civilizációk is. A mai dézsák természetesen sokkal többet tudnak ősi elődeiknél. Fenntartási költéségük minimális, egy minőségi fából készült és jól karbantartott fürdődézsa élettartama 15-20 év is lehet. Akár saját otthonunk, akár szállásadó vállalkozásunk területén szeretnénk elhelyezni egy dézsát, a tervezéshez az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni.

Fa fürdődézsa
Fotó: Pinterest

Üvegszálas, műanyag vagy fa fürdődézsa?

Az üvegszálas dézsa élettartama több mint 4-5-ször hosszabb a hagyományos fa fürdődézsákhoz képest és kevesebb karbantartást is igényel, azonban a fa esztétikai, fenntarthatósági és anyagminőségi előnyeivel nehéz lenne vitába szállni. A műanyag dézsákat hőre lágyuló lapokból hegesztik össze, amelyek tartósságukat tekintve elmaradnak mind a fától, mint pedig az üvegszálas kivitelű dézsáktól. Az üvegszálas dézsák rendkívül rugalmas, időtálló kompozit anyagból készülnek, amelyek nemcsak az UV-sugaraknak, de a korróziónak is ellenállnak.

Színek és formák

Ma már a dézsatestet a RAL színskála szerint szinte bármilyen színben kérhetjük a gyártó kínálatától függően. Ha a hagyományos, skandináv stílusú fa mellett döntünk, úgy többnyire borovi fenyő, luc fenyő, vörös fenyő, tölgy és akác közül választhatunk. Formájukat tekintve a dézsák lehetnek klasszikus lekerekítettek, azaz kör vagy ovális kialakításúak, de választhatunk oktogonális dézsákat is.

Milyen méretű fürdődézsát válasszunk?

Egy dézsát átlagosan 2-12 személy tud kényelmesen használni. Egy 157 centiméter átmérőjű dézsa 2 személy részére felel meg, míg egy 225 centiméter átmérőjű dézsában 8-10 személy fér el. A méretekről érdemes a gyártók oldalán tájékozódni.

Fa fürdődézsa
Fotó: Pinterest

A fürdődézsa elhelyezése

Gyakorlatilag a kert bármely pontja alkalmas lehet az elhelyezésre, hiszen nem kell hatalmas szabad terület a telepítéséhez, beépíteni sem kell és otthonunk átalakításával sem kell bajlódnunk. A legfontosabb, hogy a fürdődézsa vízszintes, egyenletes és szilárd alapzatra kerüljön, ami egyaránt elbírja a vízzel feltöltött dézsa és a fürdőzők súlyát is (maximum 4000 kg-mal számolhatunk). A fogadó talaj feltöltéshez vagy kiegyenlítéséhez használhatunk betont, sódert vagy kavicsot. A dézsa leeresztése normál méretű lefolyócsővel történik, amit szintén érdemes figyelembe venni az elhelyezéskor. A fürdődézsát semmilyen esetben sem szabad közvetlenül a földre telepíteni. Az aljnövényzet ugyanis meggátolhatja a levegő szabad áramlását, ami hosszútávon kárt tehet a dézsa szerkezetében.

Hasznos kiegészítők a dézsához

Ha a dézsa fala túl magas, érdemes valamilyen kiegészítő megoldást alkalmazni a biztonságos belépéshez. Praktikus és esztétikus választás lehet egy külső lépcső, létra vagy akár egy belépő, de kapaszkodó és ülések elhelyezésében is gondolkodhatunk. Ülőhelyeknek választhatunk fix és kivehető modelleket is, utóbbit könnyebb lesz tisztítani.

A dézsa első feltöltése

Az első feltöltés alkalmával a faburkolatú dézsáknak több vízre van szüksége, mint a későbbi használatok során. Fontos, hogy a maximális szintig töltsük fel vízzel, ugyanis a dézsa fala csak rendszeresen használva válik teljesen szigeteltté. Az új dézsáknál teljesen normális, ha szivárognak, sőt az is, ha a víz elszíneződik a fából kioldódó anyagok miatt. A fürdődézsába töltött vizet használat után leengedhetjük, de jobb, ha folyamatosan felöltve tartjuk különösképpen a nyári hónapokban, mivel a fának nem tesz jót, ha kiszárad. Ez szivárgáshoz és csepegéshez vezethet.

Fa fürdődézsa
Fotó: Pinterest

A fürdődézsa fűtése

A fürdődézsa vizét fával fűthető kályhával melegíthetjük folyamatosan, ami nyáron nagyjából másfél óra alatt fűti fel 14 Celsius fokról 30 Celsius fokra a vizet, télen pedig kb. két óra alatt 6 Celsius fokról 40 Celsius fokra. Ha az épület közelében helyezzük el a dézsafürdőt, ügyeljünk arra, hogy a kémény minimum három méter távolságban legyen minden gyúlékony anyagtól mind függőleges, mind pedig vízszintes távolságban. Arra is figyeljünk, hogy az égéstér előtt se legyen gyúlékony anyag.

Ha tető közelébe telepítjük a kályhát, minimum egy méterrel haladja meg a tető legmagasabb pontját. A hamut hosszú nyelű lapáttal és a hozzá adott kefével tisztíthatjuk, de az égésteret nem érdemes teljesen kiüríteni. A kályha felfűtéséhez először mindig kisebb méretű, száraz tűzifát tegyünk az égéstérbe, majd fokozatosan következhetnek az egyre nagyobb darabok. Ha a kémény közelében valamilyen gyúlékony anyag van, mindenképpen legyen hőszigetelés a kémény körül. Fontos, hogy a vizet csak akkor engedjük le, ha a kályha már teljesen kihűlt!

Fa fürdődézsa
Fotó: Pinterest

Karbantartási tanácsok a dézsához

  • A dézsa karbantartása rendkívül egyszerű, csupán a következő dolgokra kell odafigyelnünk:
  • Ha nem használjuk a fürdődézsát, tartsuk lefedve! Erre különösen télen figyeljünk oda. Így elkerülhetjük a víz elszennyeződését és a baktériumok megtelepedését.
  • Ha lazúrral vagy páccal kezeljük a fát, ellenállóbb lesz az időjárási viszontagságokkal szemben.
  • Két-három havonta, legkésőbb fél évente cseréljük a dézsa vizét!
  • A fa dézsa külső-belső tisztításához használjunk puha sörtéjű kefét és vegyszermentes tisztítószereket!

Ha megfelelő mennyiségű sót használunk, a dézsában levő víz nem fagy meg, valamint a só gátolja az algák és a baktériumok elszaporodását. Példaként -5 Celsius fok esetén legalább 7%-os sókoncentrációval számolhatunk (1000 liter fürdődézsa vízhez 70 kg sót adjunk).

Népszerűek a témában

Miért vásárolt „mindenki” jakuzzit mostanában? Most vegyünk masszázsmedencét vagy halasszuk a vásárlást?

Ki miért vesz VitalSpa jakuzzit? - „Egy kanapé helyett vettük, hogy le tudjunk ülni a barátokkal beszélgetni”

Legyen otthon medencénk! – Méretek, kialakítás, költségek

Ez is érdekelhet

Kültéri világítás lépésről lépésre

Exkluzív termékek a kärcher online áruház kínálatában!

Tervezz ötcsillagos tetőt a gasztronómiából inspirálódva

Innovatív, öblítőperem nélküli WC-kerámiák a Geberittől

Könnyű cserepek az időtálló tetőért

Terrán Tetőkalkulátor - Ingyenes és azonnali kalkuláció tetőépítéshez

Riasztórendszer kivitelezőt találni könnyű, ha tudjuk, hol keressük

Erre figyeljen fekete zuhanykabin választásnál

Loggia – a modern, tolópaneles zsalugáter

Hőszivattyúk minden igényre: intelligens és rugalmasan tervezhető rendszerek

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Otthoni wellness jakuzzival és Swim Spa-val

A Himalájából az otthonunkba – a só egészséges és esztétikus megoldásai

Masszázsmedence másképp: a különleges Softub

A masszázsmedence karbantartása: víztisztítás, hőszigetelés, téliesítés

Swim Spa, az élményfürdőzés új neve

Masszázsmedencét a teraszra! - Új perspektívában a külső terek berendezése

A jakuzzi is lehet az otthoni beszélgetések új helyszíne

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Így is lehet medencénk: jakuzzi a legjobb alternatíva

Férőhelyek kontra személyek. Hogyan határozzuk meg a férőhelyek számát jakuzzi vásárlásnál?

Családi élményfürdő a jakuzziban - a program, amikor senki nem nyúl az okostelefonja után

„Ízletes” őszi kikapcsolódás: grillezzünk a kertben! – Különleges kerti grillek