Wellness az otthonunkban – a szauna és a gőzkabin

Aki komolyan gondolja, hogy otthonában akár egy kisebb wellness szekciót alakítana ki, az a szaunát – legyen szó annak bármilyen formájáról – és/vagy a gőzkaint semmiképpen ne hagyja ki.

Szauna, az otthoni wellness alapeleme

A hidromasszázs eszközök mellett a szaunák a legáltalánosabb otthoni wellness eszközök, hiszen számos jótékony hatásuk van a szervezetre: méregtelenítenek, erősítik az immunrendszert, élénkítik a vérkeringést, regenerálják az érrendszert, oldják a stresszt. Két fő fajtájukat különböztetjük meg: a hagyományosnak számító finn szaunákat, valamint az infraszaunákat. Ahogy az előző részben említettük: a kettő – annak ellenére, hogy mindkettő ugyanazt a célt szolgálja – lényegesen eltér egymástól, mind használatában, mind működésében.

Finn szauna:

A hagyományos szauna – amire a neve is következtetni enged – Finnországból származik. Hazájában a legtöbb lakás alapfeleszereltségéhez tartozik, nagyjából 2 000 000 található belőle, ami az 5 milliós népességszámhoz igencsak soknak számít.

Finn szauna

Az eredeti szaunázásnak van egy meghatározott rituáléja, amit megéri megtapasztalni. Az előkészítés (alapos zuhanyzás, testünk szárazra törlése) után következik a hevítő szakasz, majd 8 perccel a belépés után kezdődik a locsolás, amikor 1-2 merőkanál vizet öntenek a kályhán található forró kövekre. Ekkor különböző illóolajokkal fokozni lehet a hatást. Ezt követően már csak pár percig viselhető el a hőség. Az utolsó fázis a lehűtés, amikor kilépünk a szaunából és hideg vízbe mártózunk, esetleg lezuhanyozunk. Ezt az élményt csak egy finn szaunában élhetjük át.

Wellis tipp
A még intenzívebb élményért már vásárolhatunk finn szaunaházakat is, melyeket kültéren helyezhetük el, ahol a szaunázás utáni lehűlést – az eredeti tradíciókhoz híven – akár a hó, vagy egy tó hideg vize szolgáltatja. Ezek a szanuaházak kívül-belül természetes fával vannak burkolva.

A legnagyobb különbség az infra és a hagyományos szaunák között a melegítés módja: míg a hagyományos szaunában kályha melegíti fel a száraz levegőt 70-100 fokra, az infraszauna kabinokban egy infrasugárzó emeli fel a hőmérsékletet 45-65 fokra. Ennek következtében utóbbi a test felmelegedésére szolgál.

Infraszauna:

Az infraszaunák inkább ajánlottak szívbetegeknek, ugyanis maximum 90 fokra emelkedik a hőmérséklet és már 40 foknál megkezdődik az izzadás, tehát hamarabb fejtik ki hatásukat. Az infraszauna mellett szól az is, hogy helyigénye jóval kisebb, mint a finn szaunának.
Jellemzően egy infraszaunakabin 1-2 személyes, a hagyományos típust inkább társaságban használják.

Wellis tipp
A legkisebb vásárolható szaunánk 90x85x210 cm, ez egy egyszemélyes kabin. Ennél nem létezik kisebb szaunakabin, viszont építünk egyedi méretű szaunákat, ha a vásárló nem talál megfelelőt.

Időigényben is eltérnek: a finn szaunánál 30-60 perc felmelegedési idő szükséges, általában több körből áll egy szaunázás és 2-3 órát vesz igénybe. Az infraszaunánál nincs várakozási  idő, 15-20 percig tart egy használat.

Infraszauna

Akár a hagyományos finn, akár az infraszauna mellett döntünk, érdemes tisztában lennünk azokkal az alapvető feltételekkel, amelyek egy szauna beépítéséhez szükségesek: elektromos kiállás, valamint elég szabadon álló hely. Általában hidegburkolat szükséges a szaunák alá.
Gondoskodni kell a légelvezetésről is, ezt könnyen megoldhatjuk egy falba épített szellőzőráccsal. Vásárlás előtt fontos beszélni egy szakértővel, a szükséges energiakövetelmény modellenként eltérhet.

Wellis tipp
Annak érdekében, hogy a szauna-beépítés problémamentesen történjen, fontos előre kigondolni a szállítási útvonalat, hogy a termék probléma nélkül a helyére kerüljön.

Gőzkabin, gőzfürdő

A gőzkabin szintén az izzasztófürdők csoportjába tartozik, azonban a szaunák száraz levegőjével ellentétben a nedves törökfürdőhöz hasonlítható. Így a szervezetre is más hatással van: megnyitja a pórusokat, eltávolítja az elhalt hámsejteket, lazítja az izmokat, enyhíti a légzőszervi betegségek tüneteit.

Gőzkabin

A legtöbb gőzkabin általában gőz funkcióval ellátott zuhanykabin, tehát méretük, helyigényük és a beépítés feltételei megegyeznek. A telepítéshez mindig vegyük igénybe szakember segítségét a saját biztonságunk érdekében, emellett előzetesen tájékozódjunk a karbantartás, felhasználás feltételeiről is.

Wellis tipp
Lehetőség van egy egész helyiség ún. gőzfürdővé alakítására is, egyedi megrendelés alapján.

Janik Szantina vagyok, a Junior Art Center Lakberendező iskola enteriőr-tervező szakos hallgatója. Egészen kicsi korom óta tudom, hogy lakberendezéssel szeretnék foglalkozni, éppen ezért viszonylag korán kerültem be a szakmai életbe, ahol legjobb képességeim szerint igyekszem helyt állni. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy azzal foglalkozhatok, amit a világon legjobban szeretek: hogy élhető, praktikus, mégis esztétikus környezetet álmodjak meg az embereknek. Ehhez társul az írás , amivel hozzájárulok mások álomotthonainak megvalósításához, és a saját fejlődésemhez is.
Kapcsolódó cikkek

Szauna típusok: Melyik legyen?

Az elhúzódó téli hidegben bizonyára sokan vágyakozunk a szauna biztosította meleg után. A kellemes komfortérzet mellett, egészségünknek is jó szolgálatot tehetünk, hiszen serkenti a vérkeringésünket és erősíti megtépázott immunrendszerünket.

Szauna: mivel dobhatjuk fel és mennyiért?

Ha már birtokba vettük hőn áhított szaunánkat, már csak annyi dolgunk van, hogy egy-két jól megválasztott kiegészítővel - melyek kínálata folyamatosan gyarapszik - még hangulatosabbá tegyük helyiségünket, elősegítve relaxációnkat.

Szauna karbantartás

Ha meg szeretnénk óvni otthoni izzasztókabinunkat az idő vasfogával szemben, nem kell sok idővel vagy anyagi ráfordítással számolnunk, mindössze néhány praktikus tanácsot megtartva igazán komfortos és tartós szaunára tehetünk szert. Ugyanúgy, mint a ház többi helyiségét a szaunát is takarítani kell.

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

A masszázsmedence manapság több, mint puszta luxus cikk. Tagadhatatlan, hogy a kényelmünket szolgálja, de használatával az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait is élvezhetjük. Milyen szempontok szerint válasszuk ki az igényeinknek leginkább megfelelő típust? Íme, a válaszok.

A masszázsmedence karbantartása: víztisztítás, hőszigetelés, téliesítés

Ha olyan dolgokat kellene hirtelen felsorolnunk, melyek segítségével pihentető oázist varázsolhatunk otthonunkból, akkor a masszázsmedence biztosan az első háromba kerülne. A felhőtlen ejtőzésnek azonban némi ára van: jól működő masszázsmedence nem létezik karbantartás nélkül. Vegyük sorra a teendőket!

Családi élményfürdő a jakuzziban - a program, amikor senki nem nyúl az okostelefonja után

A közös, családi fürdőzés pihentető élményt jelenthet a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt. Mi kínálhatna jobb helyet erre, mint egy kényelmes jakuzzi?

Kényeztető wellness eszközök otthonra

Egy kiadós wellness kúrát manapság már otthonunk falai között is élvezhetünk. Szaunát, hidromasszázs kádat egy kisebb lakásban is elhelyezhetünk, de okos tervezéssel a nagyobb eszközök elhelyezése sem okoz gondot.

Különleges luxuskandallók

A kandalló a fűtés, melegítés mellett, mint látvány is fontos szerepet játszik otthonunkban. Ugyanakkor a pattogó fa hangja és a táncoló lángnyelvek látványa rendkívül megnyugtató hatással van a pihenni, kikapcsolódni vágyó emberre.

Jacuzzi, hidromasszázskád, masszázsmedence

Bár a legtöbben jacuzzinak hívjuk, mégis hidromasszázskád a neve, a nagyobbaknak meg masszázsmedence. Kapható beltéri, kültéri, fa- vagy WPC-burkolatos, habbal kiöntött, tükörfóliával szigetelt, sokfúvókás, aromaterápiás, kétszemélyes vagy épp tízszemélyes, és nagyon nem mindegy, hogy mennyi áramot fogyaszt havonta.