Hirdetés

Wellness az otthonunkban – a szauna és a gőzkabin

Aki komolyan gondolja, hogy otthonában akár egy kisebb wellness szekciót alakítana ki, az a szaunát – legyen szó annak bármilyen formájáról – és/vagy a gőzkaint semmiképpen ne hagyja ki.

Szauna, az otthoni wellness alapeleme

A hidromasszázs eszközök mellett a szaunák a legáltalánosabb otthoni wellness eszközök, hiszen számos jótékony hatásuk van a szervezetre: méregtelenítenek, erősítik az immunrendszert, élénkítik a vérkeringést, regenerálják az érrendszert, oldják a stresszt. Két fő fajtájukat különböztetjük meg: a hagyományosnak számító finn szaunákat, valamint az infraszaunákat. Ahogy az előző részben említettük: a kettő – annak ellenére, hogy mindkettő ugyanazt a célt szolgálja – lényegesen eltér egymástól, mind használatában, mind működésében.

Finn szauna:

A hagyományos szauna – amire a neve is következtetni enged – Finnországból származik. Hazájában a legtöbb lakás alapfeleszereltségéhez tartozik, nagyjából 2 000 000 található belőle, ami az 5 milliós népességszámhoz igencsak soknak számít.

Finn szauna

Az eredeti szaunázásnak van egy meghatározott rituáléja, amit megéri megtapasztalni. Az előkészítés (alapos zuhanyzás, testünk szárazra törlése) után következik a hevítő szakasz, majd 8 perccel a belépés után kezdődik a locsolás, amikor 1-2 merőkanál vizet öntenek a kályhán található forró kövekre. Ekkor különböző illóolajokkal fokozni lehet a hatást. Ezt követően már csak pár percig viselhető el a hőség. Az utolsó fázis a lehűtés, amikor kilépünk a szaunából és hideg vízbe mártózunk, esetleg lezuhanyozunk. Ezt az élményt csak egy finn szaunában élhetjük át.

Wellis tipp
A még intenzívebb élményért már vásárolhatunk finn szaunaházakat is, melyeket kültéren helyezhetük el, ahol a szaunázás utáni lehűlést – az eredeti tradíciókhoz híven – akár a hó, vagy egy tó hideg vize szolgáltatja. Ezek a szanuaházak kívül-belül természetes fával vannak burkolva.

A legnagyobb különbség az infra és a hagyományos szaunák között a melegítés módja: míg a hagyományos szaunában kályha melegíti fel a száraz levegőt 70-100 fokra, az infraszauna kabinokban egy infrasugárzó emeli fel a hőmérsékletet 45-65 fokra. Ennek következtében utóbbi a test felmelegedésére szolgál.

Infraszauna:

Az infraszaunák inkább ajánlottak szívbetegeknek, ugyanis maximum 90 fokra emelkedik a hőmérséklet és már 40 foknál megkezdődik az izzadás, tehát hamarabb fejtik ki hatásukat. Az infraszauna mellett szól az is, hogy helyigénye jóval kisebb, mint a finn szaunának.
Jellemzően egy infraszaunakabin 1-2 személyes, a hagyományos típust inkább társaságban használják.

Wellis tipp
A legkisebb vásárolható szaunánk 90x85x210 cm, ez egy egyszemélyes kabin. Ennél nem létezik kisebb szaunakabin, viszont építünk egyedi méretű szaunákat, ha a vásárló nem talál megfelelőt.

Időigényben is eltérnek: a finn szaunánál 30-60 perc felmelegedési idő szükséges, általában több körből áll egy szaunázás és 2-3 órát vesz igénybe. Az infraszaunánál nincs várakozási  idő, 15-20 percig tart egy használat.

Infraszauna

Akár a hagyományos finn, akár az infraszauna mellett döntünk, érdemes tisztában lennünk azokkal az alapvető feltételekkel, amelyek egy szauna beépítéséhez szükségesek: elektromos kiállás, valamint elég szabadon álló hely. Általában hidegburkolat szükséges a szaunák alá.
Gondoskodni kell a légelvezetésről is, ezt könnyen megoldhatjuk egy falba épített szellőzőráccsal. Vásárlás előtt fontos beszélni egy szakértővel, a szükséges energiakövetelmény modellenként eltérhet.

Wellis tipp
Annak érdekében, hogy a szauna-beépítés problémamentesen történjen, fontos előre kigondolni a szállítási útvonalat, hogy a termék probléma nélkül a helyére kerüljön.

Gőzkabin, gőzfürdő

A gőzkabin szintén az izzasztófürdők csoportjába tartozik, azonban a szaunák száraz levegőjével ellentétben a nedves törökfürdőhöz hasonlítható. Így a szervezetre is más hatással van: megnyitja a pórusokat, eltávolítja az elhalt hámsejteket, lazítja az izmokat, enyhíti a légzőszervi betegségek tüneteit.

Gőzkabin

A legtöbb gőzkabin általában gőz funkcióval ellátott zuhanykabin, tehát méretük, helyigényük és a beépítés feltételei megegyeznek. A telepítéshez mindig vegyük igénybe szakember segítségét a saját biztonságunk érdekében, emellett előzetesen tájékozódjunk a karbantartás, felhasználás feltételeiről is.

Wellis tipp
Lehetőség van egy egész helyiség ún. gőzfürdővé alakítására is, egyedi megrendelés alapján.
 | 
Kapcsolódó cikkek

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

Az Elevenház Panzió Projekt

Rendezze be teraszát, kertjét!

Hővisszanyerős szellőztető rendszer árkalkulátor

A kellemeset az egészségessel – jakuzzik otthonra, élmény minden napra

Okos megoldások a kertben - Tökéletes kényelem, gombnyomásra

Tó2 – A kerti élet örömei

Maximális fürdő élmény Swim Spa-val

Igneus finn szauna

Masszázsmedencét a teraszra! - Új perspektívában a külső terek berendezése

A jakuzzi is lehet az otthoni beszélgetések új helyszíne

Masszázsmedence – a jó közérzet és az egészségmegőrzés különleges eszköze. Hogyan válasszunk masszázsmedencét?

Családi élményfürdő a jakuzziban - a program, amikor senki nem nyúl az okostelefonja után

SZÁLLODAI MEGOLDÁSOK KONFERENCIA: Fürdőszobák és wellness terek fejlesztése, korszerűsítése

Wellness helyiség és fürdőszoba prémium minőségben berendezve

Rendhagyó burkolatok: különlegességek és újdonságok a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításon

Érdekességek, amikért érdemes kilátogatni a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításra 2022-ben

3 ok, amiért érdemes részt venni a Burkolói workshopon

Vásárlási listák
További vásárlási listák